Menkes-syndroom: Symptomen aan gezicht, haar en hersenen
Het Menkes-syndroom is een ernstige stofwisselingsziekte waarbij een opstapeling van koper in het lichaam plaatsvindt. Zuigelingen met deze ziekte krijgen te maken met een verstandelijke handicap, botletsels en broos kroeshaar. De behandeling verloopt in een vroeg stadium met het toedienen van koper. Het Menkes-syndroom is progressief, waardoor een patiënt vaak vroeg in het leven komt te overlijden. De ziekte is vernoemd naar de Amerikaanse kinderarts J. Menkes (1928–2008), die de aandoening voor het eerst in de medische literatuur beschreef in 1962.
Synoniemen Menkes-syndroom
Een synoniem voor het Menkes-syndroom is kinky hair disease.
Oorzaken ernstige stofwisselingsziekte
Genetische Mutatie
Het Menkes-syndroom resulteert uit een genetische mutatie (verandering) in het Atp7a-gen. Door het defect is het lichaam niet goed in staat om koper uit het lichaam te verwijderen, waardoor een koperstapeling plaatsvindt in de dunne darm en de nieren. Hierdoor ontstaan lage koperconcentraties in de lever en de
hersenen, en ontstaat een
tekort aan koperhoudende enzymen, waaronder ceruloplasmine. Dit heeft gevolgen voor de structuur van de botten, de huid, het haar en de bloedvaten, en leidt tot neurologische problemen.
Erfelijkheid
Het Menkes-syndroom is een X-chromosomaal erfelijke stofwisselingsziekte. Dit betekent dat als een moeder het defecte gen draagt, elk van haar zonen een kans van één op twee heeft om de ziekte te krijgen, en haar dochters hebben 50% kans om drager van de ziekte te zijn.
Symptomen aan gezicht, haar en hersenen
De symptomen van het Menkes-syndroom worden zichtbaar wanneer de
baby twee à drie maanden oud is in de klassieke vorm van de ziekte. Bij de mildere variant kunnen symptomen pas in de kindertijd of vroege volwassenheid optreden. De tekenen concentreren zich vooral op de bloedvaten, de botten, het haar, de huid en de hersenen. Volgende symptomen komen hierbij voor:
Gezicht
De patiënt heeft afwijkingen aan het
gezicht, met name een klein hoofd (
microcefalie), een vertraagde tanduitbraak, een lage neusbrug en mollige,
rode wangen. Daarnaast presenteren patiënten zich met hangende oogleden (
ptosis).
Haar
Typisch aan het syndroom is broos kroeshaar op de hoofdhuid, maar ook aan de wenkbrauwen en wimpers.
Hersenen
De progressieve neurologische achteruitgang van de ziekte kenmerkt zich door een lage lichaamstemperatuur, een ontwikkelingsachterstand, een verstandelijke handicap,
epileptische aanvallen,
prikkelbaarheid en geestelijke achteruitgang.
Andere Symptomen
Een gebrek aan spierspanning/slapte (
hypotonie), een losse huid, skeletale veranderingen en voedingsproblemen komen eveneens voor bij patiënten met dit syndroom.
Diagnose en onderzoeken
Lichamelijk en Diagnostisch Onderzoek
Vaak is een geschiedenis van een mannelijke patiënt met het Menkes-syndroom bekend. Prenataal bemerkt de arts een vertraagde groei van de foetus in de
baarmoeder. Na de geboorte identificeert de arts een abnormaal lage lichaamstemperatuur, een afwijkend uiterlijk van het haar onder de microscoop en bloedingen in de hersenen (op te sporen via een
CT-scan). Verder is de haargroei bij mannen abnormaal en de helft van de vrouwen die draagster zijn, heeft abnormale haargebieden. Een grondig
bloedonderzoek toont soms
anemie (een tekort aan rode bloedcellen) en
neutropenie (laag aantal
neutrofielen, witte bloedcellen). Bovendien voert de arts een huidcelcultuur uit. Het maken van
röntgenfoto’s van het skelet of de schedel zijn andere noodzakelijke onderzoeken voor het opsporen van de aandoening. Een genetische test onthult een verandering (mutatie) in het Atp7a-gen.
Differentiële Diagnose
Orphanet meldt de volgende aandoeningen als differentiële diagnose:
Behandeling via toedienen koper
De arts moet de behandeling zo snel mogelijk inzetten, want enkel in een vroeg stadium van de ziekte heeft de behandeling nog nut. De patiënt krijgt koperinjecties in een ader of onder de huid, wat gemengde resultaten oplevert. Het is enkel effectief als de darmen dit absorberen.
Prognose ziekte is slecht
De meeste patiënten met het Menkes-syndroom komen voor hun derde verjaardag te overlijden als gevolg van de ziekte, meestal door epileptische aanvallen. Als de behandeling erg snel is ingezet, kunnen patiënten soms iets langer overleven.
Complicaties van het Menkes-syndroom
Neurologische complicaties
Patiënten met het Menkes-syndroom ervaren vaak progressieve neurologische achteruitgang. Dit kan leiden tot ernstige complicaties zoals:
Bot- en skeletproblemen
Door de afwijkende structuur van de botten kunnen patiënten last hebben van:
Huid- en haaraandoeningen
De anomalieën in huid en haar kunnen resulteren in:
Voedingsproblemen
Door de aandoening kunnen voedingsproblemen optreden zoals:
- Moeite met voeding opnemen door afwijkingen in de spijsvertering
- Hypotonie, wat kan leiden tot problemen met het opnemen van voedsel en voedingsstoffen
Overige complicaties
Andere mogelijke complicaties zijn:
Preventie van het Menkes-syndroom
Preventie van het Menkes-syndroom is momenteel beperkt tot genetische counseling en prenatale diagnostiek:
Genetische expertise
Voor paren met een familiegeschiedenis van het Menkes-syndroom kan genetische expertise nuttig zijn. Dit helpt bij het inschatten van de kans op het doorgeven van de aandoening aan hun kinderen en biedt informatie over de genetische risico's.
Prenatale diagnostiek
Prenatale diagnostische tests, zoals vruchtwaterpunctie en vlokkentest, kunnen worden uitgevoerd om te controleren op genetische afwijkingen die verband houden met het Menkes-syndroom. Dit kan helpen bij het vroegtijdig identificeren van de aandoening bij ongeboren baby's.
Voorlichting en educatie
Voorlichting aan ouders over erfelijke aandoeningen en hun gevolgen kan helpen bij het maken van geïnformeerde beslissingen over gezinsplanning en mogelijke preventieve maatregelen.