Legius-syndroom: Symptomen aan huid, gezicht en hoofd

Legius-syndroom: Symptomen aan huid, gezicht en hoofd Het Legius-syndroom is een zeldzame erfelijke aandoening waarbij een patiënt voornamelijk te maken krijgt met afwijkingen aan de huid (donkere vlekken in de huid) en het gezicht in combinatie met gedragsafwijkingen, leerstoornissen en/of een ontwikkelingsachterstand. De ziekte wordt soms ook 'neurofibromatose 1-achtige aandoening' genoemd, omdat de symptomen sterk op elkaar lijken maar toch ook verschillen aanwezig zijn. Dit niet te genezen syndroom behandelt de arts ondersteunend. Voor de meeste patiënten met het Legius-syndroom zijn de vooruitzichten erg goed.

Epidemiologie

Wereldwijd lijden enkele honderden patiënten aan de ziekte, maar wellicht zijn er meer patiënten met het Legius-syndroom. Zij krijgen dan verkeerdelijk de diagnose van neurofibromatose type 1 omdat de symptomen gelijkaardig zijn. Jongens en meisjes zijn even vaak getroffen door deze erg zeldzame ziekte.

Oorzaken ziekte: Wijziging in gen

Genmutatie

Het Legius-syndroom is het gevolg van veranderingen in een gen (genmutatie), meer bepaald het Spred1-gen. Dit gen is verantwoordelijk voor het maken van het Spred-1 eiwit. Dit eiwit speelt een belangrijke rol in het regelen van de groei en celdeling van cellen, de celbeweging alsook de zelfvernietiging van cellen. Door de wijzigingen in het gen kan dit eiwit zijn taak niet meer uitvoeren, waardoor een overactieve signalering ontstaat.

Overerving

Als één van de ouders dit foute gen doorgeeft aan een kind, dan krijgt het kind al te maken met het Legius-syndroom; de overerving verloopt met andere woorden via een autosomaal dominant overervingspatroon. Elk kind heeft met andere woorden 50% kans om het Legius-syndroom te erven.

Symptomen aan huid, hoofd en gezicht

De patiënt komt ter wereld met de ziekte, maar soms gebeurt het enkele jaren voordat alle symptomen van het Legius-syndroom zichtbaar zijn. Erg veel symptomen zijn mogelijk, maar deze komen niet altijd allemaal tot uiting.

Achterstand

Leerproblemen en ontwikkelingsstoornissen zoals een motorische vertraging (houterige bewegingen) en een taal- en spraakachterstand, zijn kenmerkend voor deze ziekte.

Hoofd en gezicht

Bovendien heeft de patiënt doorgaans een abnormaal groot hoofd, hetgeen in medische termen gekend is als macrocefalie. Het Legius-syndroom gaat tevens gepaard met ongewone gezichtskenmerken, zoals ver uit elkaar geplaatste ogen (hypertelorisme) en andere gezichtsafwijkingen die doen denken aan deze van het Noonan-syndroom.

Huid

Bij het Legius-syndroom ontstaan wijzigingen in de huidskleur, meer bepaald in de vorm van hyperpigmentatie (donkerdere huidskleur). Café-au-lait-vlekken zijn typerend voor de meerderheid van de patiënten. Dit zijn vlakke huidvlekken die donkerder zijn dan het omliggende gebied en lijken op koffie met melk, de letterlijke vertaling van café-au-lait. Bovendien stijgt het aantal café-au-lait-vlekken met het verouderen in de kindertijd, wat ook optreedt bij neurofibromatose type 1. Ook andere huidafwijkingen komen voor, namelijk sproeten in de oksels en liezen, al ervaren wel niet alle patiënten deze symptomen.

Mentaal

Mentale stoornissen komen sporadisch voor, al hebben de meeste patiënten wel een normale intelligentie. Zo lijden sommige patiënten aan het attention deficit disorder (ADD) of attention deficit hyperactivity disorder (ADHD: moeite met aandacht en controleren van energie)).

Andere symptomen

Ook andere symptomen komen voor zoals:

Diagnose en onderzoeken: Lijkt op neurofibromatose

Lichamelijk en diagnostisch onderzoek

De arts bekijkt de huidvlekken grondig, want wanneer tumoren (zwellingen) aanwezig zijn op de huid, dan is sprake van neurofibromatose 1. Voor de bevestiging van de diagnose van het Legius-syndroom is een genetisch onderzoek nodig omdat de ziekte met andere erfelijke aandoeningen overlapt. Het Legius-syndroom valt prenataal ook op te sporen via een vruchtwaterpunctie of een vlokkentest.

Differentiële diagnose

Naast neurofibromatose 1, zijn het Noonan-syndroom en autosomaal dominante café-au-lait-vlekken de differentiële diagnoses van het Legius-syndroom.

Behandeling aandoening

De patiënt krijgt gedragstherapie en/of medicijnen voor de behandeling van de gedragsafwijkingen. Patiënten met een ontwikkelingsachterstand krijgen fysiotherapie, logopedie en/of ergotherapie. Bij leerstoornissen zijn aanpassingen nodig in het onderwijs. De andere eventuele symptomen behandelt de arts eveneens ondersteunend, want dit syndroom is niet te genezen. Zo verwijdert hij bijvoorbeeld de vetbultjes chirurgisch, pakt hij hartproblemen aan via een operatie, of past hij correctieve chirurgie toe bij skeletafwijkingen. Voor epilepsie bestaan medicijnen, gekend als anti-epileptica.

Prognose Legius-syndroom is uitstekend

De vooruitzichten zijn voor de meeste patiënten zeer goed aangezien de hoofdsymptomen niet levensbedreigend zijn. Wel is de prognose afhankelijk van de eventuele bijkomende symptomen.
© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Café-au-lait-vlekken: Koffie-met-melk-vlekken op huidCafé-au-lait-vlekken: Koffie-met-melk-vlekken op huidCafé-au-lait is de Franse term voor ‘koffie met melk’. Café-au-lait-vlekken zijn lichtbruine tot donkerbruine vlekken di…
Neurofibromatose: Afwijkingen aan huid en ogenNeurofibromatose: Afwijkingen aan huid en ogenNeurofibromatose is een erfelijke neurologische aandoening gekenmerkt door verschillende goedaardige bindweefselgezwelle…
Polydactylie: Extra vinger (vingers) of teen (tenen)Polydactylie: Extra vinger (vingers) of teen (tenen)Polydactylie betekent letterlijk: “veel vingers of tenen hebben”. Bij deze aangeboren afwijking (congenitale anomalie) h…
Macrocefalie: Te groot hoofd door aandoeningenMacrocefalie: Te groot hoofd door aandoeningenMacrocefalie, ook vaak geschreven als "macrocephalie" of "macrocephalus", verwijst naar een te groot hoofd bij zuigeling…

Melnick-Needles syndroom: Symptomen aan gezicht en skeletMelnick-Needles syndroom: Symptomen aan gezicht en skeletHet Melnick-Needles syndroom is een zogenaamde otopalatodigitale aandoening, wat inhoudt dat problemen aan de oren, het…
Galblaaskanker: Kanker in galblaas met buikpijn en geelzuchtGalblaaskanker: Kanker in galblaas met buikpijn en geelzuchtDe galblaas is verantwoordelijk voor de opslag van gal, een stof geproduceerd door de lever die nodig is voor het verter…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 20 maart 2017:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Legius syndrome, http://www.orpha.net/consor/cgi-bin/OC_Exp.php?Expert=137605&lng=EN
  • Legius syndrome, https://ghr.nlm.nih.gov/condition/legius-syndrome#synonyms
  • Legius syndrome, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK47312/
  • Legius syndroom, http://www.kinderneurologie.eu/ziektebeelden/syndromen/legius.php
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.