Chondrodermatitis nodularis chronica helicis: Ooraandoening

Chondrodermatitis nodularis chronica helicis: Ooraandoening Chondrodermatitis nodularis chronica helicis (CNH) is een veel voorkomende, pijnlijke maar goedaardige ontsteking aan het oor, meer bepaald de oorschelp. De ooraandoening komt vermoedelijk tot stand door overmatige en langdurige druk aan het oor, bijvoorbeeld door het langdurig slapen op één oor. Oorpijn en een klein, verhoogd, schilferig en zwerend bultje zijn kenmerkende symptomen. De patiënt is met enkele zelfzorgmaatregelen en veranderingen in de levensstijl zelf in staat om de meeste klachten te verlichten, maar soms is medicatie of een operatie nodig. Onbehandeld houdt de ziekte gewoonlijk aan en ontstaan soms nog andere complicaties.

Synoniemen van ooraandoening

‘Ziekte van Winkler’ en ‘pericochondritis van pinna’ zijn synoniemen voor de ooraandoening.

Terminologie van chondrodermatitis nodularis chronica helicis

Bij chondrodermatitis nodularis chronica helicis is de helix getroffen. De helix is de buitenrand van de oorschelp. Wanneer de antehelix aangetast is, is in principe sprake van chondrodermatitis nodularis chronica antehelicis. De antehelix is de ongeveer evenwijdig met de helix verlopende drempelvormige plooi in het oorschelpkraakbeen op de grens van de concha (het tegen de schedel liggende kuipvormig deel van de oorschelp tussen uitwendige gehoorgang en antehelix) en het vrijstaande deel van de oorschelp.

Epidemiologie van ontsteking aan oorschelp

Chondrodermatitis nodularis chronica helicis komt het vaakst voor bij mannen van middelbare leeftijd of bij oudere mannen, maar vrouwen en jongvolwassenen zijn mogelijk ook aangetast. De exacte incidentie van de aandoening is onbekend, maar de oorschelpaandoening komt wel vaak voor. Chondrodermatitis nodularis chronica helicis komt verder het meest voor bij patiënten met een lichte huidskleur met een door de zon beschadigde huid, maar iedereen is mogelijk getroffen.

Oorzaken en risicofactoren: Druk aan het oor

De oorzaak van chondrodermatitis nodularis chronica helicis is wellicht langdurige en overmatige druk tussen het hoofd en het kussen. Chondrodermatitis nodularis chronica helicis komt voor bij patiënten die die overwegend aan één kant slapen. Een klein trauma, zoals een strakke hoofdband, een telefoonheadset of blootstelling aan koude, verergert de klachten of doet de symptomen ontstaan. Ook een verkoudheid, langdurige blootstelling aan de schadelijke UV-stralen van zonlicht, een huidontsteking of andere vormen van druk zijn risicofactoren voor de aandoening.

Geassocieerde aandoeningen

Chondrodermatitis nodularis chronica helicis is sommige gevallen geassocieerd met auto-immuunziekten of bindweefselaandoeningen, waaronder:

Dergelijke aandoeningen komen vaker voor bij kinderen of jongvolwassen van het vrouwelijke geslacht.

Symptomen: Bultje op oorschelp en oorpijn

Meestal is één oor (het rechteroor) aangetast, maar af en toe komt de ontsteking voor aan beide oren. De patiënt heeft een goedaardig zacht of stevig goed afgebakend knobbel in het kraakbeenachtige deel van het oor. Het getroffen gebied is drie tot twintig millimeter breed. Het knobbeltje verschijnt en groeit meestal snel om dan langdurig stabiel te blijven in grootte. Het rode bultje heeft een verhoogde, opgerolde rand en een uiterst kleine centrale huidzweer of korst waaruit een kleine hoeveelheid schilferig materiaal vloeit. Wanneer de patiënt echter gaat liggen op het oor, veroorzaakt dit oorpijn en ongemak. De symptomen houden onbehandeld maanden of soms jaren aan.

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk en diagnostisch onderzoek
In de meeste gevallen gebeurt de diagnose van de ooraandoening klinisch. De patiënt heeft namelijk een typische geschiedenis van een pijnlijke wonde aan het oor en een zichtbare klein zacht bultje dat soms verzweerd is. Daarnaast geeft de arts aan dat hij vaak op de kant van het aangetaste oor slaapt. Soms gebeurt de diagnose door middel van een huidbiopsie wat een typisch microscopisch beeld oplevert.

Differentiële diagnose
De symptomen van chondrodermatitis nodularis chronica helicis verwart de arts soms met volgende aandoeningen:

Behandeling van het oor

Zelfzorg

De patiënt mag niet slapen op het aangetaste oor. Het kussen moet verder zacht zijn en eventueel moet de patiënt hierin zelfs een gat maken, zodat er geen druk ontstaat op de pijnlijke plek. Verder is het nodig om op beide kanten gelijkmatig te slapen. De patiënt kan zelf ook een oorbeschermer maken om tijden de nacht te dragen. Dit is mogelijk met schuimrubber of een badspons. Door het dragen van een elastische hoofdband is het mogelijk om de oorbeschermer op zijn plaats te houden. Op de markt zijn verder speciale oorbeschermers beschikbaar voor patiënten met dit oorprobleem. Sommige patiënten opteren voor een op maat gemaakte siliconen spalk ter bescherming van het aangetaste oor. Koude en wind verergeren mogelijk de klachten; daarom is het verstandig een warme muts over de oren te dragen.

Professionele medische zorg

Wanneer bij chondrodermatitis nodularis chronica helicis een zwerend bultje aanwezig is, brengt de patiënt een antibiotische zalf of vaseline aan en brengt hij daarna een licht verband aan. Andere behandelingsmethoden van de ooraandoening zijn cortisone-injecties of cryotherapie (vloeibare stikstof bevriezen) om de genezing te bevorderen. De arts injecteert bij een aantal patiënten collageen onder de huid boven het kraakbeen om een beschermende laag te bieden. In ernstige gevallen zet de arts topische (op de huid aangebrachte) glyceryltrinitraat (nitroglycerine) in wat de patiënt tweemaal per dag op het getroffen gebied moet aanbrengen. Bijwerkingen zijn hoofdpijn, blozen en een daling van de bloeddruk. Fototherapie is een andere behandelingsoptie. Af en toe is een operatieve behandeling noodzakelijk zijn (excisiebiopsie). Hiervoor bestaan verschillende operaties.

Prognose

De prognose voor patiënten met chondrodermatitis nodularis chronica helicis is uitstekend, hoewel een langdurige morbiditeit gebruikelijk is. Slechts af en toe herstellen patiënten spontaan.

Complicaties

Bij een beperkte lokale bloedtoevoer van het oor door een koude of veroudering geneest de ontsteking slecht. Door anatomische kenmerken van het oor, is de genezing mogelijk ook vertraagd, en soms leidt dit zelfs tot perichondritis (infectie van kraakbeenvlies van het buitenoor). Verder komt chondrodermatitis nodularis chronica helicis echter na een chirurgische ingreep terug bij 10-30% van de patiënten.
© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontsteking oorschelp: Chondrodermatitis Nodularis HelicisOntsteking oorschelp: Chondrodermatitis Nodularis HelicisEen korstje of bultje op je oorschelp kan wijzen op chondrodermatitis nodularis helicis (CHN), een veelvoorkomende, goed…
Prurigo nodularis: symptomen, klachten, oorzaak, behandelingPrurigo nodularis: symptomen, klachten, oorzaak, behandelingPrurigo nodularis (nodulaire prurigo) is een chronische huidaandoening, die wordt gekenmerkt door intens jeukende knobbe…
Korstje op oor of bultje op oorschelp: oorzaak & behandelingKorstje op oor of bultje op oorschelp: oorzaak & behandelingLast van een pijnlijk knobbeltje, wondje of korstje op de buitenste of de binnenste rand van de oorschelp? Dat kan behoo…
Cryotherapie van huidletsels: Behandeling via bevriezingCryotherapie van huidletsels: Behandeling via bevriezingCryotherapie (cryochirurgie, behandeling via bevriezing) is een medische behandeling die de arts inzet om weefsel te bev…

Angiokeratomen: Goedaardige rode vlekjes of bultjes op huidAngiokeratomen: Goedaardige rode vlekjes of bultjes op huidAngiokeratomen zijn huidletsels met een rode tot zwarte kleur die zich mogelijk overal op het lichaam bevinden. Ze besta…
Dermatitis artefacta: Huidletsels door psychische problemenDermatitis artefacta: Huidletsels door psychische problemenDermatitis artefacta is een huidaandoening waarbij de patiënt doelbewust huidletsels bij zichzelf aanbrengt. Psychische…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clker Free Vector Images, Pixabay
  • Geraadpleegd op 24 december 2017:
  • Chondrodermatitis nodularis chronica helicis (CNH), https://chondrodermatitis.com/
  • Chondrodermatitis nodularis helicis, https://www.dermnetnz.org/topics/chondrodermatitis-nodularis-helicis/
  • Chondrodermatitis Nodularis Helicis, https://www.dovemed.com/diseases-conditions/chondrodermatitis-nodularis-helicis/
  • Clinical presentation, https://emedicine.medscape.com/article/1119141-clinical-presentation#showall
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Differential diagnoses, https://emedicine.medscape.com/article/1119141-clinical-presentation#showall
  • Overview, https://emedicine.medscape.com/article/1119141-overview#showall
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.