Polyesterallergie: Huidreactie na contact met stof polyester
Polyester is een veel voorkomende synthetische vezel die fabrikanten gebruiken in een reeks stoffen, waaronder in kleding en in de woninginrichting. Bij sommige patiënten veroorzaakt direct contact met polyester een huidreactie. De beste preventiemethode voor een polyesterallergie is het vermijden van elk huidcontact met stoffen die polyester bevatten. Dit is misschien niet altijd mogelijk, maar er zijn vrij verkrijgbare en op voorschrift verkrijgbare medicijnen beschikbaar om de symptomen onder controle te krijgen.
Oorzaken van polyesterallergie
Een patiënt met een polyesterallergie ervaart een huidreactie als hij in direct contact komt met stoffen die polyester bevatten. Polyester is een veel voorkomende synthetische vezel die veel voorkomt in kleding, de woninginrichting zoals tapijten, beddengoed en gordijnen en in industriële stoffen.
Een polyesterallergie is een vorm van
contactdermatitis. Er zijn twee hoofdtypen contactdermatitis met name
allergische contactdermatitis en
irriterende contactdermatitis (
huidontsteking door blootstelling aan stoffen).
Allergische contactdermatitis treedt op wanneer het immuunsysteem van het lichaam per ongeluk reageert op een onschadelijke stof, waardoor een huidreactie ontstaat. Deze reactie treedt vaak meerdere dagen na blootstelling aan het polyester op.
Irriterende contactdermatitis is het meest voorkomende type contactdermatitis, dat optreedt wanneer polyester (of een andere stof) de huid irriteert of beschadigt en vervolgens
ontstekingen veroorzaakt. Deze reactie treedt meestal op binnen enkele minuten of uren nadat de huid van de patiënt in contact is gekomen met de stof. Polyesterallergieën zijn meestal toe te schrijven aan irriterende contactdermatitis.
Risicofactoren van allergie voor polyester
Er zijn enkele factoren bekend die de kans op het hebben van een polyesterallergie vergroten, zoals:
- andere allergieën hebben
- een gevoelige huid hebben
- een kind zijn: Het immuunsysteem is nog niet volgroeid bij kinderen en daarom hebben ze het lastiger om allergische reacties te bestrijden.
- in warme of vochtige omgevingen werken
- met de huid in ondergedompeld in water werken
- reeds bestaande huidaandoeningen hebben, zoals eczeem of psoriasis
- zwaarlijvig zijn: Zwaarlijvige mensen hebben een groter risico op polyesterallergieën, omdat hun huid lipiden met een verhoogd oppervlak heeft.
Symptomen aan de huid
Algemene tekenen
Polyesterallergieën tasten meestal het huidgebied aan waar de stof mee in contact komt. De patiënt krijgt te maken met:
Deze symptomen ontstaan binnen enkele minuten of uren na het in contact komen met polyester, of soms verschijnen ze pas na één à twee dagen na het contact met deze stof.

Zwaarlijvigheid verergert de symptomen van polysterallergie /
Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Verergering symptomen
De symptomen verergeren door:
- een niet-ademende huid
- een slechte hygiëne
- oververhitting van de huid
- te strakke kleding
- te veel vocht
- zwaarlijvigheid
Diagnose en onderzoeken
Het correct identificeren van een polyesterallergie vormt een uitdaging voor de patiënt. Het materiaal op polyesterbasis bevat soms een aantal andere potentiële irriterende stoffen, zoals detergenten, kleurstoffen of geurstoffen. Voordat de patiënt een behandeling ondergaat, is het belangrijk om de oorzaak van de allergie te laten identificeren door een arts. Het gebruik van een huidplaktest is aanbevolen om polyesterallergieën te diagnosticeren.
De meest effectieve manier om een polyesterallergie te behandelen is het voorkomen van het contact met polyester. De patiënt vervangt daarom best huishoudelijke producten en kledingstukken door een polyestervrije versie. Dit is echter niet altijd gemakkelijk of mogelijk en dan vooral op het werk of op andere openbare plaatsen. Er zijn een reeks vrij verkrijgbare medicijnen en op doktersvoorschrift verkrijgbare
medicijnen beschikbaar om de symptomen van een polyesterallergie te verlichten, waaronder:
Een arts geeft de patiënt advies over het gebruik van deze medicijnen.
Als de symptomen van een patiënt niet op de behandeling reageren, beveelt een arts lichttherapie (fototherapie) aan. Deze therapie maakt gebruik van een speciaal type licht om de celgroei en ontsteking in de huid te vertragen. Artsen gebruiken deze therapievorm om een hele reeks huidaandoeningen, waaronder polyesterallergieën, te behandelen.

Pijn op de borst is een complicatie van een polysterallergie /
Bron: Pexels, PixabayComplicaties
In sommige gevallen komen de symptomen van een polyesterallergie niet enkel tot stand aan de huid. Patiënten ervaren dan volgende complicaties:
Preventie van allergische reactie op stoffen met polyester
Een patiënt voorkomt allergische reacties op polyester door direct contact met textiel dat polyester bevat te vermijden. De patiënt kiest dan het best voor alternatieve kleding of meubels die niet gemaakt van polyester. Alternatieve stoffen zijn onder meer denim, katoen, linnen, spandex, wol, zijde en andere natuurlijke vezels. Stoffen bevatten vaak een mix van verschillende vezels, dus het is essentieel om het etiket te controleren alvorens dit aan te kopen. Veel op katoen gebaseerde materialen bevatten bijvoorbeeld ook polyester.
Veel tapijten bevatten ook polyester, maar het is niet altijd praktisch of betaalbaar om deze te vervangen. Een patiënt vermijdt direct contact met een polyestertapijt door:
- niet te gaan zitten of liggen op het tapijt
- passend schoeisel te dragen, zoals sokken, pantoffels of schoenen
- polyester-vrije tapijten te plaatsen
Een werkgever informeren is eveneens nuttig om het risico van contact met polyester te verkleinen. De werkgever van een patiënt neemt dan maatregelen om op polyester gebaseerde producten te vervangen door geschikte alternatieven. Indien nodig bezorgt de arts de werkgever een schriftelijke bevestiging van de aanwezigheid van de polyesterallergie.
Lees verder