Polyesterallergie: Huidreactie na contact met stof polyester

Polyesterallergie: Huidreactie na contact met stof polyester Polyester is een veel voorkomende synthetische vezel die fabrikanten gebruiken in een reeks stoffen, waaronder in kleding en in de woninginrichting. Bij sommige patiënten veroorzaakt direct contact met polyester een huidreactie. De beste preventiemethode voor een polyesterallergie is het vermijden van elk huidcontact met stoffen die polyester bevatten. Dit is misschien niet altijd mogelijk, maar er zijn vrij verkrijgbare en op voorschrift verkrijgbare medicijnen beschikbaar om de symptomen onder controle te krijgen.

Oorzaken van polyesterallergie

Een patiënt met een polyesterallergie ervaart een huidreactie als hij in direct contact komt met stoffen die polyester bevatten. Polyester is een veel voorkomende synthetische vezel die veel voorkomt in kleding, de woninginrichting zoals tapijten, beddengoed en gordijnen en in industriële stoffen.

Een polyesterallergie is een vorm van contactdermatitis. Er zijn twee hoofdtypen contactdermatitis met name allergische contactdermatitis en irriterende contactdermatitis (huidontsteking door blootstelling aan stoffen).

Allergische contactdermatitis

Allergische contactdermatitis treedt op wanneer het immuunsysteem van het lichaam per ongeluk reageert op een onschadelijke stof, waardoor een huidreactie ontstaat. Deze reactie treedt vaak meerdere dagen na blootstelling aan het polyester op.

Irriterende contactdermatitis

Irriterende contactdermatitis is het meest voorkomende type contactdermatitis, dat optreedt wanneer polyester (of een andere stof) de huid irriteert of beschadigt en vervolgens ontstekingen veroorzaakt. Deze reactie treedt meestal op binnen enkele minuten of uren nadat de huid van de patiënt in contact is gekomen met de stof. Polyesterallergieën zijn meestal toe te schrijven aan irriterende contactdermatitis.

Risicofactoren van allergie voor polyester

Er zijn enkele factoren bekend die de kans op het hebben van een polyesterallergie vergroten, zoals:
 • andere allergieën hebben
 • een gevoelige huid hebben
 • een kind zijn: Het immuunsysteem is nog niet volgroeid bij kinderen en daarom hebben ze het lastiger om allergische reacties te bestrijden.
 • in warme of vochtige omgevingen werken
 • met de huid in ondergedompeld in water werken
 • reeds bestaande huidaandoeningen hebben, zoals eczeem of psoriasis
 • zwaarlijvig zijn: Zwaarlijvige mensen hebben een groter risico op polyesterallergieën, omdat hun huid lipiden met een verhoogd oppervlak heeft.

Symptomen aan de huid

Algemene tekenen

Polyesterallergieën tasten meestal het huidgebied aan waar de stof mee in contact komt. De patiënt krijgt te maken met:

Deze symptomen ontstaan binnen enkele minuten of uren na het in contact komen met polyester, of soms verschijnen ze pas na één à twee dagen na het contact met deze stof.

Zwaarlijvigheid verergert de symptomen van polysterallergie / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Zwaarlijvigheid verergert de symptomen van polysterallergie / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)

Verergering symptomen

De symptomen verergeren door:
 • een niet-ademende huid
 • een slechte hygiëne
 • oververhitting van de huid
 • te strakke kleding
 • te veel vocht
 • zwaarlijvigheid

Diagnose en onderzoeken

Het correct identificeren van een polyesterallergie vormt een uitdaging voor de patiënt. Het materiaal op polyesterbasis bevat soms een aantal andere potentiële irriterende stoffen, zoals detergenten, kleurstoffen of geurstoffen. Voordat de patiënt een behandeling ondergaat, is het belangrijk om de oorzaak van de allergie te laten identificeren door een arts. Het gebruik van een huidplaktest is aanbevolen om polyesterallergieën te diagnosticeren.

Behandeling van huidreactie door contact met polyester

De meest effectieve manier om een polyesterallergie te behandelen is het voorkomen van het contact met polyester. De patiënt vervangt daarom best huishoudelijke producten en kledingstukken door een polyestervrije versie. Dit is echter niet altijd gemakkelijk of mogelijk en dan vooral op het werk of op andere openbare plaatsen. Er zijn een reeks vrij verkrijgbare medicijnen en op doktersvoorschrift verkrijgbare medicijnen beschikbaar om de symptomen van een polyesterallergie te verlichten, waaronder:

Een arts geeft de patiënt advies over het gebruik van deze medicijnen.

Als de symptomen van een patiënt niet op de behandeling reageren, beveelt een arts lichttherapie (fototherapie) aan. Deze therapie maakt gebruik van een speciaal type licht om de celgroei en ontsteking in de huid te vertragen. Artsen gebruiken deze therapievorm om een hele reeks huidaandoeningen, waaronder polyesterallergieën, te behandelen.

Pijn op de borst is een complicatie van een polysterallergie / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst is een complicatie van een polysterallergie / Bron: Pexels, Pixabay

Complicaties

In sommige gevallen komen de symptomen van een polyesterallergie niet enkel tot stand aan de huid. Patiënten ervaren dan volgende complicaties:

Preventie van allergische reactie op stoffen met polyester

Een patiënt voorkomt allergische reacties op polyester door direct contact met textiel dat polyester bevat te vermijden. De patiënt kiest dan het best voor alternatieve kleding of meubels die niet gemaakt van polyester. Alternatieve stoffen zijn onder meer denim, katoen, linnen, spandex, wol, zijde en andere natuurlijke vezels. Stoffen bevatten vaak een mix van verschillende vezels, dus het is essentieel om het etiket te controleren alvorens dit aan te kopen. Veel op katoen gebaseerde materialen bevatten bijvoorbeeld ook polyester.

Veel tapijten bevatten ook polyester, maar het is niet altijd praktisch of betaalbaar om deze te vervangen. Een patiënt vermijdt direct contact met een polyestertapijt door:
 • niet te gaan zitten of liggen op het tapijt
 • passend schoeisel te dragen, zoals sokken, pantoffels of schoenen
 • polyester-vrije tapijten te plaatsen

Een werkgever informeren is eveneens nuttig om het risico van contact met polyester te verkleinen. De werkgever van een patiënt neemt dan maatregelen om op polyester gebaseerde producten te vervangen door geschikte alternatieven. Indien nodig bezorgt de arts de werkgever een schriftelijke bevestiging van de aanwezigheid van de polyesterallergie.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Netelroos: een allergische huidreactieNetelroos: een allergische huidreactieNetelroos is een allergische reactie waarbij er over heel het lichaam een uitslag kan ontstaan met kleine tot grote bult…
Nikkelallergie: Weetjes en tipsHeel wat mensen hebben, misschien wel buiten hun weten om, een nikkelallergie. Dit is op zich niets ernstigs, maar men m…
Allergische reactie. Wat zijn de verschijnselen?Allergische reactie. Wat zijn de verschijnselen?Een allergische reactie is een overmatige reactie van het immuunsysteem, tegen stoffen die van nature niet in het (mense…
Allergisch voor waterAllergisch voor waterAllergisch voor water of een waterallergie: het klinkt vreemd maar het bestaat echt. Een kleine groep mensen heeft te ma…

Kegelbiopsie: Cellen verwijderen uit baarmoederhalsKegelbiopsie: Cellen verwijderen uit baarmoederhalsDe baarmoederhals is het onderste deel van de baarmoeder (cervix) dat zich opent aan de bovenkant van de vagina. Een keg…
Voetpijn: Oorzaken van pijnlijke voet of pijn aan voetenVoetpijn: Oorzaken van pijnlijke voet of pijn aan voetenVoetpijn is een veel voorkomend probleem met een breed scala aan mogelijke oorzaken. Diverse oorzaken zijn bekend voor p…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: MAKY OREL, Pixabay
 • Geraadpleegd op 4 november 2018:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • How to manage a polyester allergy, https://www.medicalnewstoday.com/articles/323566.php
 • Polyester Allergy Everything you need to know, https://www.thehealthyapron.com/polyester-allergy/
 • Polyester allergy, https://allergykb.org/polyester-allergies/
 • Polyester Allergy, https://allergysymptomsx.com/polyester-allergy.php
 • Polyester allergy, https://www.healthline.com/health/polyester-allergy
 • Polyester allergy: wear them with caution, http://allergyauthority.net/polyester-allergy-wear-them-with-caution/
 • Afbeelding bron 1: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Pexels, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 27-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.