Obesofobie: Angst om te verdikken met risico op eetstoornis

Obesofobie: Angst om te verdikken met risico op eetstoornis Obesofobie (pocrescofobie) is een psychische aandoening waarbij een patiënt een intense en irrationele angst heeft om gewicht aan te komen. Dit leidt tot diverse lichamelijke en mentale symptomen, al treden ook gedragswijzigingen op, zoals bijvoorbeeld obsessief calorieën tellen. Onbehandeld krijgen patiënten uiteindelijk vaak te maken met een eetstoornis. Vooral jonge vrouwen lijden aan de ziekte, al ontstaat deze angststoornis soms ook bij mannen. Medicijnen en psychotherapie zijn de meest voorkomende behandelingen voor deze fobie.
Zwaarlijvigepatiënten worden vaak gediscrimineerd; daarom willen sommige patiënten niet bijkomen in gewicht / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Zwaarlijvigepatiënten worden vaak gediscrimineerd; daarom willen sommige patiënten niet bijkomen in gewicht / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)

Oorzaken van obesofobie

Obesofobie heeft geen bekende oorzaak anno februari 2020. De westerse samenleving weerspiegelt magere mensen als een ideaalbeeld, en discrimineert sneller patiënten met obesitas (zwaarlijvigheid). Mogelijk ontstaat hierdoor een bepaald stigma bij sommige patiënten, die een angst ontwikkelen voor een gewichtstoename omdat ze aan het ideaalbeeld willen voldoen. Familiale verwachtingen of groepsdruk zijn mogelijk ook geassocieerd met de angst om te dik te worden. Andere soorten angststoornissen dragen mogelijk bij aan obesofobie, zoals een sociale angststoornis. Sommige patiënten zijn vroeger dikker geweest waardoor ze zijn gepest. Ook dit creëert soms een angst voor een gewichtstoename.

Symptomen

De patiënt ervaart tal van fysieke, mentale en gedragsmatige klachten die ontstaan door een gewichtstoename ervaart of in situaties die geassocieerd zijn met een gewichtstoename, zoals sociale evenementen met voedsel.

Fysiek

Volgende lichamelijke symptomen komen mogelijk tot uiting:

Mentaal

Ook mentale tekenen komen tot stand zoals:
  • een intense, overweldigende angst om aan te komen in gewicht
  • ongerustheid
  • paniekaanvallen
  • spanning
  • stress

Gedrag

Patiënten gaan zich ook anders gedragen om een gewichtstoename te voorkomen:

Alarmsymptomen van angststoornis

Wanneer de fobie het dagelijks leven aantast, is het belangrijk om een arts op te zoeken. Dit gebeurt ook het best bij volgende tekenen
  • een beperkte voedselinname
  • een intense angst bij het denken aan gewichtstoename
  • een negatief lichaamsbeeld
  • een obsessie met gewichtsverlies
  • frequent diëten
  • met opzet braken
  • obsessief calorieën tellen
  • overmatig sporten
  • sociale activiteiten met voedsel vermijden

Diagnose en onderzoeken

Een standaard diagnostisch onderzoek voor obesofobie bestaat niet anno februari 2020. De arts stelt daarom vragen over de symptomen, evalueert het eetgedrag en analyseert eveneens de medische, psychiatrische en sociale geschiedenis.

Behandeling van angst om te verdikken

Obesofobie wil de angst voor de gewichtstoename wegwerken zodat ook geen complicaties zoals een eetstoornis tot stand komt.

Soms zet de arts medicijnen in / Bron: Stevepb, PixabaySoms zet de arts medicijnen in / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicatie

Normaalgesproken schrijft een arts geen medicatie voor wanneer een fobie aanwezig is. Soms is er echter mogelijk een verband met een angststoornis, en dan schrijft hij wel anti-angstmedicatie voor zoals antidepressiva, antipsychotica en/of stemmingsstabilisatoren. Omdat angst- en eetstoornissen vaak voorkomen, zijn deze medicijnen ook inzetbaar bij de diagnose van een eetstoornis.

Psychotherapie

Veel patiënten zijn gebaat met psychotherapie. Hierbij praat de patiënt gedurende meerdere sessies met een professional in de geestelijke gezondheidszorg. Hierdoor krijgt de patiënt minder angst om in gewicht bij te komen en verbetert tevens het lichaamsbeeld. Meestal past de therapeut cognitieve gedragstherapie toe.

Risico op eetstoornis

Door obsessief bezig te zijn met het lichaamsgewicht en voedsel, stijgt de kans op het ontstaan van een eetstoornis.

Anorexia nervosa

Anorexia nervosa is een eetstoornis waarbij de patiënt een verstoord lichaamsbeeld. Een patiënt heeft hierbij ondergewicht maar toch denkt hij dat hij te zwaar is. Patiënten met anorexia nervosa krijgen mogelijk te maken met een spierafbraak en multiorgaanfalen.

Boulimie

Ook boulimia nervosa (boulimie) is een mogelijke complicatie van obesofobie. Hierbij ervaart een patiënt terugkerende episodes van ongecontroleerde vraatzucht, waarna hij gaat braken als compenserend mechanisme om de extra calorieën weg te willen werken.

Zuiveringsstoornis

Obesofobie leidt mogelijk tot ‘opschoningsafleveringen’ om het lichaam te willen zuiveren. Hierbij gaat een patiënt gedwongen braken, overmatig sporten, laxeermiddelen of diuretica (plaspillen) gebruiken en vasten.

Lees verder

© 2020 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eetstoornis NAOEetstoornis NAODe eetstoornis NAO (niet anders omschreven) is de diagnose die gesteld wordt als patiënten niet aan alle criteria van ee…
Cibofobie: angst voor etenCibofobie: angst voor etenEén van de onbekendere fobieën is de angst voor eten, we noemen dit Cibofobie. Wat is Cibofobie en waar ben je bang voor…
Anorexia bij jongerenAnorexia bij jongerenAnorexia is een eetstoornis die veel voorkomt onder jongeren. Vooral jonge vrouwen in de leeftijd van 14-18 jaar zijn er…
Leven met een sociale fobieLeven met een sociale fobieEen sociale fobie is een grote angst voor normale en alledaagse sociale situaties zoals iemand aanspreken, naar een fees…

Zenuwschade: symptomen en oorzaken van zenuwbeschadigingZenuwschade: symptomen en oorzaken van zenuwbeschadigingZenuwschade of zenuwbeschadiging is een verwonding van zenuwweefsel of textus nervosus dat objectief detecteerbare zenuw…
Hartfobie: symptomen, oorzaken en behandeling hartneuroseHartfobie: symptomen, oorzaken en behandeling hartneuroseHartfobie is een psychische aandoening waarbij je de angst hebt om aan een hartkwaal te lijden. Hartfobie staat bekend o…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 19 februari 2020:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Obesophobia, https://everything2.com/title/Obesophobia
  • Obesophobia, https://phobia.wikia.org/wiki/Obesophobia
  • Obesophobia, https://psychtimes.com/obesophobia-fear-of-obesity/
  • Obesophobia: Fear of Gaining Weight, https://www.healthline.com/health/obesophobia#causes
  • Afbeelding bron 1: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Gepubliceerd: 20-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.