De geneeskracht van peulvruchten
Peulvruchten zijn geen groenten maar zaden van planten uit de vlinderbloemenfamilie die gedroogd kunnen worden zodat ze tientallen jaren opgeslagen kunnen worden. Peulvruchten zijn supergezond en kunnen zeer lekker zijn. Er zijn in Nederland tientallen soorten peulvruchten te koop. Peulvruchten staan er met name om bekend dat ze veel vezels, ijzer en eiwitten bevatten. Het is een zeer gezonde voedingsoort die je kan gebruiken als basis van een maaltijd in plaats van rijst, aardappelen of pasta.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud
Vlinderbloemenfamilie
Peulvruchten zijn de zaden van planten uit de vlinderbloemenfamilie. Het is een plant die heel anders tot stand komt dan groenten. Daarom is het niet echt een groente, alhoewel het als het op het bord ligt wel een groente wordt genoemd. In het Engels worden ze ´legumes´ genoemd en geen ´vegetables´. Legume komt van het Franse woord voor groente. Peulvruchten worden in het Frans Fabacées of legumineuses genoemd.
De verschillende soorten peulvruchten
Linzen zijn er in allerlei kleuren. Witte linzen, gele linzen, rode linzen, bruine linzen en wit bruingespikkelde linzen liggen in menig tropische winkel op de schappen. Linzen zijn vooral een Indiase delicatesse; waar ze worden bereid tot heerlijke gerechten. Bij veel
Indiase restaurants krijg je standaard een dal-gerecht met linzen.
Peulvruchten groeien mee met samenleving
Linzen zijn al duizenden jaren een onderdeel van het menu. Boontjes en alle verwante peulvruchten waren zowel bij Arabieren in het Midden Oosten als bij de Maya´s in Midden- en Zuid-Amerika een populaire aanvulling van de maaltijd. Peulvruchten hebben zich met de civilisatie meegeëvolueerd. Ze werden telkens doorgekweekt. In de tijd van
de Romeinen waren de peulvruchten zeer populair. In zekere zin hebben ze bijgedragen aan het militaire succes van de Romeinen omdat een groot leger ook gevoed moet worden en ze in peulvruchten een makkelijk mee te nemen voedsel vonden.
Bijzonder lang houdbaar
Peulvruchten werden vroeger vaak in noodrantsoenen opgeslagen. De peulvrucht is vele tientallen jaren houdbaar, sommige mensen zeggen zelfs dat hij 100 jaar houdbaar is. Tegenwoordig moet volgens de codex alimentarius op de verpakking van peulvruchten een datum staan maar dat is eigenlijk een formaliteit die weinig houdt snijdt. Hele schuilkelders voor atoombommen lagen vol peulvruchten zodat men jarenlang eten zou hebben. In het leger heeft men vaak gebruik gemaakt van de vrij lichte peulvrucht als proviand. Je hoeft slechts vers water te zoeken om een heerlijke maaltijd voor te schotelen. In noodgevallen wordt dat moeilijk; dan moet je
water destilleren.
De pindaboon
De
pinda is een tropische boon die onder de grond groeit. Veel mensen denken dat het een noot is maar dat is niet zo, omdat het onder de vlinderbloemenfamilie valt. Bovendien moet een pinda eerst gekookt worden voordat hij gegeten kan worden. De ondergrondse pindaboon is wel een bijzondere boon en een uitzondering in zijn soort. Alle andere bonen groeien bovengronds.
Het tuinboontje
Tuinbonen zijn verse bonen. Deze zijn niet eerst gedroogd. Van tuinbonen kun je ook de huls eten, ook al gebeurt dat in
Nederland dat niet vaak. In Turkije eet men de huls van de tuinboon op.
Peulvruchten, goede vleesvervanger
Peulvruchten zijn dé ideale
vleesvervanger, helemaal als ze in combinatie met noten,
zaden en
granen worden gegeten waar ook natuurlijke eiwitten in zitten. Peulvruchten zijn een uitstekende
vegetarische bron van proteínen.
Gezonder leven
Peulvruchten zitten boordevol ijzer en eiwitten. Peulvruchten kunnen meehelpen aan een gezonder leven omdat er minder en eigenlijk geen vlees noodzakelijk is als men dagelijks een portie peulvruchten eet. Op deze manier kan de peulvrucht ziekten zoals hoge bloeddruk voorkomen. Peulvruchten bevatten vezels waardoor het eten beter verteerd wordt.
Eettips peulvruchten
Peulvruchten moet je koken maar niet al te lang. Beetgaar zijn ze erg lekker. Van het kookvocht kun je een prima bouillon of soep maken. Het is lekker om gekookte bonen nog even op te bakken met
uitjes,
knoflook en
rode peper. Peulvruchten zijn ook prima op te bakken samen met
aardappels. Je kunt peulvruchten pureren, er ronde balletjes van maken, deze platdrukken tot een centimeter dikte en ze vervolgens opbakken; dan heb je een burgerachtige schijf die gezonder is dan vlees. Deze schijf kun je eventueel aanvullen met kaas en wat nootjes of zaadjes zoals
pompoenpitten en
pijnboompitten. Het is lekker om losse gebakken bonen op je bord te mengen met geraspte
Hollandse kaas zodat de kaas snel smelt.
Lees verder