Droge ogen syndroom: Oogimplantaat maakt tranen bij patiënt

Droge ogen syndroom: Oogimplantaat maakt tranen bij patiënt Een groep van wetenschappers en onderzoekers van de universiteit van Stanford onder leiding van professor Daniel Palanker en Michael Ackermann, hebben een speciaal hightech oogimplantaat ontwikkeld voor patiënten die lijden aan het droge ogen syndroom. De studie over dit revolutionaire implantaat werd gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Neural Engineering in december 2015. Verder onderzoek is wel vereist.

Oorzaken droge ogen syndroom

De oorzaak van dit syndroom – één van de meest voorkomende oogziekten ter wereld – is een onvoldoende of slechte productie van traanvocht. Voor een comfortabel gezichtsvermogen en optimale oogconditie, gebruikt een normaal oog een dunne traanfilm dat het oogoppervlak gedurende de dag bevochtigt. De traanfilm bevat drie lagen: een olielaag, een waterige laag en een slijmlaag. Met behulp van deze traanfilm, produceert het oog voortdurend tranen op een langzaam tempo, waardoor de ogen vochtig en in een comfortabele staat blijven. Bij een patiënt met het droge ogen syndroom ontbreken echter de gezonde tranen. Een breed scala van storingen veroorzaken mogelijk droge ogen waaronder:

Symptomen

Hoewel het droge ogen syndroom zelden leidt tot volledige blindheid, is de oogziekte mogelijk zeer vervelend en pijnlijk. De patiënt vertoont immers veelal een stekend of branderig gevoel in de ogen en slijm in of rond de ogen. De ogen zijn eveneens rood, geïrriteerd en vermoeid (oogvermoeidheid). Tot slot ziet de patiënt mogelijk wazig (wazig gezichtsvermogen), zijn er soms problemen met contactlenzen door de droge ogen, en heeft de patiënt een verhoogde gevoeligheid voor licht (fotofobie). Dit leidt bij sommige patiënten tot littekens, hoornvlieszweren en bindvlieszweren. Ernstige ooginfecties komen ook voor.

Ondersteunende behandelingen

Een aantal symptomatische en ondersteunende behandelingsmogelijkheden zijn oogdruppels, genomen via correcte oogdruppelrichtlijnen, die de hoornvliesontsteking verhelpen, kunsttranen die de patiënt gedurende de hele dag inhoudt, traan stimulerende medicatie, speciale lichttherapie en oogyoga. Tot op heden zijn er echter geen effectief bewezen behandelingen voor het droge ogen syndroom. Met het oogimplantaat, een speciaal klein toestelletje, komt daar wellicht verandering in.

Oogimplantaat: Oog produceert dankzij apparaat tranen

Het draadloos te activeren oogimplantaat verhelpt het probleem van de droge ogen. Het kleine apparaat is 16 mm lang, 3-4 mm breed en 1-2 mm dik. Het oogimplantaat stimuleert een klier in het oog die verantwoordelijk is voor de traanproductie.

In laboratoriumstudies werd dit implantaat onder de onderste traanklier in de ogen van konijnen geïmplanteerd. Een afstandsbediening activeerde vervolgens de elektrische stimulatie. Het draadloos geactiveerde implantaat stimuleerde de klier, hetgeen resulteerde in een productie van bijna 57 procent tranen. De wetenschappers kregen een nog betere (en langdurigere) reactie wanneer ze het apparaat gebruikte om de afferente (dit is de medische term voor "aanvoerende") zenuwbaan van de dieren te stimuleren. Dit is de verbinding tussen de hersenen en sensorische neuronen in het oog, die de traanrespons activeert.

Toekomst implantaat

Verder onderzoek is wel nog nodig naar de kwaliteit, het volume en het eiwit- en lipidegehalte (vetgehalte) van de kunstmatig geïnduceerde tranen. Bij sommige patiënten die last hebben van droge ogen, is er wel voldoende traanvloeistof, maar is de vloeistof aanwezig in de verkeerde consistentie. Wetenschappers voeren klinische proeven uit zodat de Food and Drug Administration (FDA) in de Verenigde Staten het apparaat kan goedkeuren. Naar alle verwachting zal implantaat commercieel beschikbaar zijn vanaf 2017.
© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Enucleatie: Verwijdering van het oog uit de oogkasEnucleatie: Verwijdering van het oog uit de oogkasEnucleatie is de chirurgische ingreep waarbij de oogarts de hele oogbol en de inhoud ervan verwijdert, met behoud van de…
Het droge ogen syndroomMet droge ogen worden verschijnselen bedoeld die optreden als gevolg van het uitdrogen van het oppervlak van het hoornvl…
Droge ogen syndroom: Symptomen & behandelingen van oogziekteDroge ogen syndroom: Symptomen & behandelingen van oogziekteHet droge ogen syndroom is één van de meest voorkomende oogziekten. Maar liefst 25% van de patiënten die een oogarts bez…
Droge ogen verhelpen - Symptomen, oorzaak en behandelingDroge ogen verhelpen - Symptomen, oorzaak en behandelingDroge ogen zorgen ervoor dat de ogen pijn doen, rood worden en jeuken. Ook het zicht kan wazig worden en je kan het gevo…

Syndroom van Usher: Auditieve en visuele beperkingSyndroom van Usher: Auditieve en visuele beperkingHet Ushersyndroom is een relatief zeldzame erfelijke genetische aandoening waarbij een patiënt zowel een auditieve als e…
Hoe komt het dat ik zoveel hoest?Hoe komt het dat ik zoveel hoest?Hoesten is een tactische manier van het menselijk lichaam om van bepaalde stoffen af te kunnen komen. Deze stoffen kunne…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: RichardBowen, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.business-standard.com/article/news-ians/novel-device-brings-tears-to-treat-dry-eye-syndrome-115121100364_1.html
  • http://www.gizmag.com/dry-eye-implant/40879/
  • http://www.innovationtoronto.com/2015/12/neural-stimulation-offers-treatment-for-dry-eye/
  • http://www.lasik.com.au/eye-conditions/dry-eye/
  • http://www.medgadget.com/2015/12/eye-implant-producing-tears-fight-dry-eye-syndrome.html
  • http://www.newsnish.com/tips/health-tips/new-device-simulates-tears-to-treat-dry-eyes/
  • http://www.trendhunter.com/trends/eye-implants
Reactie

Hr Bastiaansen, 02-03-2017
Ben zeer geïnteresseerd in het oog implantaat… waarom… omdat ik heel veel last heb van te droge ogen… Volgens doktoren heb ik problemen met de aanvoer van traanvocht, en de samenstelling daarvan niet goed is. Hopende op een reactie van u verblijf ik met de meeste hoogachting. l a j Bastiaansen. Reactie infoteur, 14-04-2017
Ik heb nog gekeken in de medisch-wetenschappelijke literatuur maar voorlopig is het implantaat nog niet op de markt gebracht. Wel heb ik een studie gelezen die beschreven stond in "Journal of Clinical & Diagnostic Research" van februari 2017 met als titel: "Efficacy of Green Tea Extract for Treatment of Dry Eye and Meibomian Gland Dysfunction".

Hieruit blijkt dat het toepassen van een groene thee-extract (in de vorm van oogdruppels) een effectieve, veilige en goed te verdragen behandeling is van lichte en matige droge ogen en meibomitis / problemen met de meibomklier.

Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28384900

Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 02-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.