Baller-Gerold syndroom: Afwijkingen aan bot, gezicht en huid

Baller-Gerold syndroom: Afwijkingen aan bot, gezicht en huid Het Baller-Gerold syndroom is een zeldzame aandoening die duidelijk is bij de geboorte. De patiënt heeft opvallende misvormingen van de schedel en het gezicht, en ook afwijkingen aan de botten van de onderarmen en handen komen voor. Daarnaast heeft de patiënt enkele maanden na de geboorte een typische huiduitslag. Bij deze genetische aandoening zijn nog tal van andere afwijkingen mogelijk. Via chirurgie zijn de meeste afwijkingen te corrigeren. Over de prognose valt door het kleine aantal patiënten weinig te melden, maar de aandoening verhoogt wel de kans op een bepaald type kanker. Balder beschreef deze ziekte voor het eerst in 1950. In 1959 werd de beschrijving meer in detail uitgewerkt door Gerold.

Synoniemen Baller-Gerold syndroom

Het Baller-Gerold syndroom (BGS) is eveneens gekend onder deze synoniemen:
  • craniosynostose met radiale gebreken
  • craniosynostose-radiale aplasie syndroom

Epidemiologie syndroom van Baller-Gerold

De prevalentie van het Baller-Gerold syndroom is onbekend, maar deze zeldzame aandoening komt waarschijnlijk voor bij minder dan 1 per miljoen mensen. Sinds het beschrijven van de aandoening zijn enkele tientallen patiënten gemeld. Door het kleine aantal patiënten valt niets te melden over de seksuele, etnische of geografische voorliefde.

Oorzaken en erfelijkheid

Genmutatie

Mutaties (wijzigingen) in het RECQL4-gen leiden tot enkele gevallen van het Baller-Gerold syndroom. Mogelijk gaat het gebruik met het geneesmiddel "natriumvalproaat" door de moeder tijdens de zwangerschap gepaard met de aandoening, omdat de baby wel typische afwijkingen vertoont. Maar het is onduidelijk of blootstelling aan de medicatie de aandoening zeker veroorzaakt.

Overervingspatroon

De overervingswijze van deze aandoening is autosomaal recessief. Dit houdt in dat beide kopieën van het gemuteerde in gen in elke cel aanwezig moeten zijn opdat het syndroom tot uiting komt. Normaalgezien vertonen de ouders van een patiënt met een autosomaal recessieve aandoening zelf geen symptomen terwijl ze wel ieder een exemplaar van het gemuteerde gen dragen.

Symptomen: Afwijkingen aan hoofd en gezicht, bot en huid

Bij het Baller-Gerold syndroom is sprake van een voortijdige fusie van bepaalde schedelbotten (craniosynostose) en afwijkingen van de botten in de armen en handen.

Hoofd en gezicht

Patiënten met het Baller-Gerold syndroom hebben voortijdig gefuseerde schedelbeenderen, meestal langs de coronale hechtdraad. Deze naad gaat over het hoofd van oor tot oor. Soms zijn ook andere naden gefuseerd. Deze wijzigingen resulteren in een abnormaal gevormd hoofd, een prominent voorhoofd, en uitpuilende ogen (medische term: exoftalmie) met ondiepe oogkassen (oculaire proptosis). Andere aparte gelaatstrekken zijn ver uit elkaar geplaatste ogen (hypertelorisme), een kleine mond, een spitsboogvormig gehemelte, kleine, abnormale oren (soms gepaard met gehoorverlies) en een zadelvormige neus of onderontwikkelde neus.

Bot

Botafwijkingen in de handen zijn onder andere ontbrekende vingers (oligodactylie) en misvormde of afwezige duimen. Een gedeeltelijke of volledige afwezigheid van botten in de onderarm komt ook voor. Deze hand- en armafwijkingen zijn in medische termen gekend als "radiale afwijkingen". Patiënten met het Baller-Gerold syndroom groeien traag vanaf de kindertijd en ze hebben een kort gestalte. Daarnaast zijn de knieschijven (patellae) misvormd of afwezig. Problemen met de fijne motoriek zijn aanwezig vanwege de misvormingen van de handen en armen. Afwijkingen van het bekken en de wervelkolom zijn soms ook mogelijk.

Huid

Op de armen en benen verschijnt enkele maanden na de geboorte een huiduitslag. Deze uitslag verspreidt zich na verloop van tijd, waardoor fragmentarische veranderingen in de huidkleur ontstaan. De huidgebieden verdunnen (atrofie), en net onder de huid ontstaan kleine clusters van bloedvaten (teleangiëctasieën). Deze chronische huidproblemen staan bekend als "poikiloderma".

Bijkomende symptomen

Een mentale of motorische vertraging is soms aanwezig bij de patiënt.

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk en diagnostisch onderzoek

De diagnose van het Baller-Gerold syndroom is gebaseerd op klinische bevindingen in combinatie met prenataal echografisch onderzoek, een vlokkentest en radiografisch onderzoek (röntgenfoto's). Een genetisch onderzoek bevestigt de diagnose.

Differentiële diagnose

Volgende syndromen zijn ook gekenmerkt door radiale afwijkingen, skeletafwijkingen en een trage groei. Mutaties in hetzelfde gen zijn de oorzaak van al deze aandoeningen.

Behandeling aandoening: Chirurgie en fysiotherapie

De behandeling van Baller-Gerold syndroom is ondersteunend gericht want het syndroom is niet te genezen. De patiënt krijgt chirurgie (voor de leeftijd van zes maanden) om de druk in de schedel te verlichten als gevolg van de craniosynostose. Hoe jonger de patiënt is ten tijde van de operatie, hoe beter de resultaten zijn. Daarnaast zijn operaties beschikbaar om andere skeletmisvormingen te corrigeren. Fysiotherapie is nuttig bij de ontwikkeling van de fijne motoriek. Voorts vermijden patiënt best blootstelling aan zonlicht vanwege het risico op huidkanker en lichtgevoeligheid.

Complicaties ziekte: Kanker

Patiënten met het Baller-Gerold syndroom hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van osteosarcoom, een vorm van botkanker (kwaadaardig botgezwel) die vooral bij kinderen en tieners voorkomt.
© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oculair hypertelorisme: Wijd uit elkaar staande ogenOculair hypertelorisme: Wijd uit elkaar staande ogenHypertelorisme is geen aandoening maar een symptoom van mogelijk een ziekte of syndroom. Het kenmerkt zich doordat de pa…
Saethre-Chotzen-syndroom: Afwijkingen aan o.a. hoofdSaethre-Chotzen-syndroom: Afwijkingen aan o.a. hoofdHet Saethre-Chotzen-syndroom is een erfelijke ziekte waarbij schedelbotten voortijdig samengesmolten zijn (craniosynosto…
Greig-syndroom: Afwijkingen aan hoofd, vingers en tenenGreig-syndroom: Afwijkingen aan hoofd, vingers en tenenBij het erfelijke Greig-syndroom heeft een patiënt afwijkingen aan de vingers en tenen en aan het hoofd en gezicht. Poly…
Teleangiëctasieën: Huidaandoening met verwijde bloedvatenTeleangiëctasieën: Huidaandoening met verwijde bloedvatenTeleangiëctasieën is een goedaardige huidaandoening die zich voornamelijk presenteert bij gezonde personen als gevolg va…

Gezwollen ooglid: oorzaak gezwollen oogleden of dikke ogenGezwollen ooglid: oorzaak gezwollen oogleden of dikke ogenEen gezwollen ooglid onder of (wat vaker voorkomt) boven of dikke ogen, kan worden veroorzaakt door verschillende factor…
Ziekte van Bechterew: Blijvende gewrichtsontstekingZiekte van Bechterew: Blijvende gewrichtsontstekingBij de ziekte van Bechterew, die vooral jongere mannen treft, zijn de gewrichten van de wervelkolom en het bekken ernsti…
Bronnen en referenties
  • Baller-Gerold syndrome, Pagon RA, Adam MP, Ardinger HH, Wallace SE, Amemiya A, Bean LJH, Bird TD, Fong CT, Mefford HC, Smith RJH, Stephens K, editors. SourceGeneReviews® [Internet]. Seattle (WA): University of Washington, Seattle; 1993-2016.
  • BALLER-GEROLD SYNDROME; BGS, http://www.omim.org/entry/218600, geraadpleegd op 25 juni 2016
  • Baller-Gerold syndrome, http://www.orpha.net/consor/cgi-bin/OC_Exp.php?Expert=1225, geraadpleegd op 25 juni 2016
  • Baller Gerold Syndrome, http://rarediseases.org/rare-diseases/baller-gerold-syndrome/, geraadpleegd op 25 juni 2016
  • Baller-Gerold syndrome, https://ghr.nlm.nih.gov/condition/baller-gerold-syndrome#synonyms, geraadpleegd op 25 juni 2016
  • 2007 Aug 13 [updated 2011 Jun 7]., http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20301383, geraadpleegd op 25 juni 2016
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.