Chordoom: Kwaadaardige primaire bottumor

Chordoom: Kwaadaardige primaire bottumor Een chordoom is een zeldzaam kwaadaardig gezwel dat toebehoort aan de familie van een sarcoom, een vorm van kanker die begint in bindweefselcellen zoals in het bot, in kraakbeen, in vet, in spieren of in bloedvaten. Deze primaire bottumor, die afkomstig is uit resten van de embryonale voorloper van de wervelkolom, ontstaat meestal aan de basis van de ruggengraat of aan de basis van de schedel, hoewel deze zich ook op andere plaatsen kan voordoen. Hoofdpijn, slik- en spraakproblemen, en dubbelzien zijn enkele kenmerken van de ziekte. De tumor groeit langzaam maar is moeilijk te behandelen omdat het gezwel zich vlakbij het ruggenmerg bevindt. Chirurgie en radiotherapie zijn nodig. De vooruitzichten zijn zeer variabel en afhankelijk van vele factoren.

Synoniemen chordoom

Een chordoom is eveneens gekend onder deze synoniemen:
  • CHDM
  • chordocarcinoma
  • chordoepithelioma
  • chordoma
  • notochordal sarcoom (kanker in bindweefsel)
  • notochordoma

Epidemiologie kwaadaardige primaire bottumor

Jaarlijks krijgt 1 op 1 miljoen patiënten de diagnose van een chordoom. De prevalentie bedraagt 8 per 1 miljoen patiënten. Europa telt volgens Emedicine enkele duizenden patiënten met deze kwaadaardige tumor. Een chordoom kan op elke leeftijd optreden, maar wordt het vaakst opgemerkt bij volwassenen tussen de veertig en zeventig jaar. Een schedelbasischordoom is het vaakst te vinden in het vierde decennium, terwijl een sacraal chordoom meestal in het zesde decennium voorkomt. Verder is een chordoom goed voor ongeveer 3% van alle bottumoren en ongeveer 20% van de primaire spinale tumoren (gezwellen die zich ontwikkelen in het ruggenmerg). Een chordoom is de meest voorkomende tumor van het heiligbeen en de nek. Mannen zijn iets vaker dan vrouwen getroffen door een chordoom.

Oorzaken

Kanker is het gevolg van mutaties (veranderingen) in het DNA van een cel. Een chordoom treedt bijna altijd sporadisch op. Een klein percentage van de chordomen is erfelijk. Familiale chordomen ontstaan door het erven van een extra kopie van het Brachyury-gen. Brachyury speelt ook een belangrijke rol in veel sporadische chordomen. Veranderingen in het TBXT-gen zijn geassocieerd met de ontwikkeling van een chordoom.

Risicofactoren

De risicofactoren voor het ontwikkelen van een chordoom zijn niet volledig begrepen, maar genetische factoren lijken een rol te spelen. Het erfelijk dragen van mutaties in het Brachyury-gen kan het risico verhogen. Er zijn verder geen goed gedefinieerde risicofactoren die duidelijk bijdragen aan het ontstaan van een chordoom.

Symptomen

De meest voorkomende symptomen van een chordoom zijn pijn en neurologische veranderingen. Schedelbasischordomen veroorzaken vaak hoofdpijn, nekpijn of dubbelzien (diplopie). Een grote tumor kan de stem, de spraak- en slikfunctie en het gevoel of de beweging van het gezicht beïnvloeden. Patiënten met beide typen tumoren kunnen veranderingen in de stoelgang en/of de blaasfunctie ervaren. Pijn, tintelingen, gevoelloosheid of zwakte van de armen en benen zijn andere kenmerken doordat de chordomen op de wervelkolom en de zenuwen drukken bij het groeien. De meeste patiënten hebben geen symptomen totdat de sacrale chordomen aanzienlijk zijn gegroeid, waarbij vaak een soort “knobbeltje” te zien en/of te voelen is.

Alarmsymptomen

Alarmsymptomen van een chordoom kunnen onder meer omvatten:
  • progressieve pijn die niet reageert op pijnstillers
  • plotselinge veranderingen in neurologische functies zoals verlies van gevoel of motorische controle
  • onverklaarbare zwakte in de ledematen
  • ernstige hoofdpijn of dubbelzien die niet verbetert
  • moeilijkheden met slikken of spreken

Diagnose en onderzoeken

Diagnostisch onderzoek

Een CT-scan of MRI-scan zijn cruciaal voor het evalueren van de omvang van de tumor en het verkrijgen van beelden van de weefsels waarin de tumor zich heeft verspreid. Deze beelden helpen bij het opstellen van een optimaal chirurgisch behandelplan. Een röntgenfoto kan de hoeveelheid betrokken botweefsel onthullen.

Differentiële diagnose

Een chordoom kan soms worden verward met andere tumoren, zoals een chondrosarcoom (kwaadaardig gezwel van kraakbeenweefsel). Beide tumoren hebben vergelijkbare locaties en een soortgelijk microscopisch uiterlijk. Chondrosarcomen reageren echter vaak beter op radiotherapie en hebben een betere prognose dan chordomen.

Andere differentiële diagnoses omvatten:
  • ecchordosis physaliphora
  • een giant cell tumor
  • een hypofyse macro- adenoom (meestal goedaardig klierweefselgezwel)
  • een meningeoom (tumor op hersen- en ruggenmergsvliezen) van de schedelbasis
  • een plasmacytoom
  • een spinaal lymfoom
  • spinale metastasen

Behandeling

De behandeling van een chordoom bestaat doorgaans uit chirurgie, waarbij de chirurg probeert zoveel mogelijk van de tumor te verwijderen zonder omliggende structuren te beschadigen. Wanneer de tumor volledig kan worden verwijderd, is de prognose beter, maar vaak zijn belangrijke structuren in de nabijheid van de tumor een belemmering. Na de operatie volgt vaak radiotherapie. Omdat chordomen vaak terugkeren, kunnen meerdere operaties nodig zijn verspreid over de jaren. Chemotherapie kan de ziekte vertragen, maar is meestal niet effectief, hoewel sommige patiënten goed kunnen reageren op de medicijnen.

Prognose

De prognose varieert sterk en hangt af van de leeftijd van de patiënt, de grootte en locatie van de tumor, het histologische subtype, de behandeling en de mate van tumorverwijdering. De tumor groeit doorgaans langzaam maar keert vaak terug, zelfs na chirurgie en radiotherapie, vanwege de nabijheid van belangrijke structuren zoals het ruggenmerg, de hersenstam, zenuwen en bloedvaten. Uitzaaiingen komen voor bij ongeveer 1 op de 3 patiënten met een chordoom van de ruggengraat en bij minder dan 1 op de 10 patiënten met schedelbasistumoren. De meest voorkomende metastaseringen zijn naar de longen (longmetastasen), de lever (levermetastasen), het bot (botmetastasen) en de huid (huidmetastasen). Metastasen komen meestal voor wanneer de primaire tumor groot is of wanneer er geen behandeling is. Volgens de Chordoma Foundation is de vijfjaarsoverleving gemiddeld 70% en de twintigjaarsoverleving gemiddeld 13%.

Complicaties

Complicaties van een chordoom kunnen zijn:
  • terugkeer van de tumor na behandeling
  • uitzaaiingen naar andere organen
  • neurologische schade door druk op omliggende zenuwen
  • functionele beperkingen door schade aan de wervelkolom of andere structuren

Preventie

Op dit moment zijn er geen bewezen methoden voor het voorkomen van chordomen, aangezien de exacte oorzaken en risicofactoren nog niet volledig begrepen worden. Het is belangrijk om regelmatig medisch advies in te winnen en alert te zijn op symptomen die kunnen wijzen op een chordoom, vooral als er een familiaire geschiedenis van kanker is.

Praktische tips voor het leven / omgaan met chordoom

Langdurige medische begeleiding

Chordomen vereisen vaak een complexe behandeling, zoals chirurgie en bestraling. Regelmatige controle door een gespecialiseerd team is belangrijk om complicaties te voorkomen en het herstel te monitoren.

Ondersteuning bij dagelijkse activiteiten

Afhankelijk van de locatie van de tumor kunnen fysieke beperkingen optreden. Fysiotherapie en aanpassingen in de leefomgeving, zoals het gebruik van hulpmiddelen, kunnen bijdragen aan een betere levenskwaliteit.

Misvattingen rond chordoom

Chordoom is een zeldzame vorm van kanker die ontstaat in de botten, meestal in de wervelkolom of de schedelbasis. Het ontwikkelt zich uit restanten van het notochord, een structuur die in de vroege stadia van de embryonale ontwikkeling aanwezig is. Er bestaan verschillende misvattingen over chordoom die de herkenning en behandeling van deze aandoening bemoeilijken.

Chordoom komt alleen voor bij oudere mensen

Hoewel chordoom vaker voorkomt bij volwassenen, vooral tussen de 40 en 70 jaar, kan het ook bij jongere mensen optreden. Dit is een misvatting omdat chordoom vaak wordt geassocieerd met ouderen, maar het kan ook bij kinderen en jongvolwassenen voorkomen. Het feit dat deze ziekte zeldzaam is, maakt het moeilijker voor artsen om snel een juiste diagnose te stellen, vooral bij jongere patiënten.

Chordoom is altijd te behandelen met chirurgie

Een veelvoorkomende misvatting is dat chordoom altijd succesvol met chirurgie te behandelen is. Chordomen bevinden zich vaak op lastige locaties, zoals de kaak of de basis van de schedel, wat chirurgische verwijdering bemoeilijkt. In veel gevallen is het niet mogelijk om het tumorweefsel volledig te verwijderen zonder vitale structuren te beschadigen. Hoewel chirurgie vaak een belangrijke rol speelt in de behandeling, wordt het meestal gecombineerd met andere behandelingen, zoals bestraling of chemotherapie, voor betere controle over de ziekte.

Chordoom komt altijd snel voor

Veel mensen denken dat chordoom zich snel ontwikkelt, maar dit is vaak niet het geval. De ziekte heeft de neiging langzaam te groeien en kan jarenlang asymptomatisch blijven, wat betekent dat patiënten vaak geen symptomen ervaren totdat de tumor aanzienlijk in omvang is toegenomen. De langzame progressie van de ziekte kan het moeilijk maken om het vroegtijdig te detecteren, en patiënten kunnen de symptomen pas opmerken wanneer er al schade aan omliggende weefsels of organen is.

Chordoom komt alleen voor in de wervelkolom

Hoewel chordoom zich vaak in de wervelkolom ontwikkelt, kan het ook op andere plaatsen in het lichaam ontstaan, zoals de schedelbasis, het bekken of de botten in de benen. Deze misvatting kan het moeilijk maken voor artsen om de aandoening in andere gebieden van het lichaam snel te herkennen. Chordoom kan dus ook voorkomen in minder voor de hand liggende gebieden, wat het belang van uitgebreide diagnostische beeldvorming benadrukt.

De prognose voor mensen met chordoom is altijd slecht

Het is niet altijd waar dat de prognose voor mensen met chordoom slecht is. Hoewel chordoom een agressieve tumor kan zijn, kan de uitkomst sterk variëren afhankelijk van de grootte, locatie en mate van metastase van de tumor. Sommige patiënten reageren goed op behandeling en kunnen een normaal leven leiden na een succesvolle verwijdering van de tumor en aanvullende therapieën. De prognose is dus niet altijd negatief, en veel hangt af van de specifieke omstandigheden van de patiënt.

Chordoom kan niet worden behandeld zonder chirurgie

Er bestaat een misvatting dat chirurgie de enige behandelingsoptie is voor chordoom, maar dat is niet altijd het geval. In sommige gevallen kan bestraling, zoals radiotherapie, effectief zijn, vooral bij tumoren die moeilijk operatief te verwijderen zijn. Daarnaast kunnen medicijnen en chemotherapie ook een rol spelen, hoewel deze behandelingen vaak minder effectief zijn voor chordoom in vergelijking met andere kankersoorten. Het is belangrijk dat patiënten met chordoom een behandelingsplan op maat krijgen, waarbij verschillende therapieën in combinatie kunnen worden toegepast voor het beste resultaat.
© 2016 - 2025 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het chordoom, een vorm van kankerHet chordoom, een vorm van kankerEen van de wat meer zeldzamere tumoren is het chordoom. Tijdens de ontwikkeling van een kind in de baarmoeder ontstaat e…
Zo worden de kwaadaardige tumoren behandeldZo worden de kwaadaardige tumoren behandeldEen kwaadaardige tumor kan iedereen overkomen. Een verschrikkelijke boodschap is het, maar tegelijkertijd is het zo dat…
Botkanker, botmetastase, goedaardige bottumoren: behandelingBotkanker, botmetastase, goedaardige bottumoren: behandelingBot is het harde, bijna niet buigzame weefsel waaruit het lichaamsskelet bestaat. Het houdt het lichaam overeind, omhult…
De algemene stadia van kanker en TNM-scoreDe algemene stadia van kanker en TNM-scoreWanneer iemand kanker krijgt, staat zijn wereld op zijn kop. Opeens worden toekomstplannen onzeker en weet de patiënt ni…

Vulvodynie: Pijn aan uitwendige vrouwelijke geslachtsorganenVulvodynie: Pijn aan uitwendige vrouwelijke geslachtsorganenBij vulvodynie ervaart een patiënte chronische pijn in de vulva, de uitwendige vrouwelijke geslachtsorganen. Deze omvatt…
Elektrocardiografie: Meting elektrische activiteit van hartElektrocardiografie: Meting elektrische activiteit van hartEen elektrocardiografie is een snel, gemakkelijk, niet-invasief en pijnloos onderzoek waarbij de arts de elektrische act…
Bronnen en referenties
  • Chordoma, https://ghr.nlm.nih.gov/condition/chordoma#genes, geraadpleegd op 18 april 2020
  • Chordoma, http://radiopaedia.org/articles/chordoma , geraadpleegd op 14 sepember 2016
  • Chordoma, http://www.hopkinsmedicine.org/healthlibrary/conditions/nervous_system_disorders/chordoma_22,Chordoma/, geraadpleegd op 14 september 2016
  • Chordoma, https://ghr.nlm.nih.gov/condition/chordoma , geraadpleegd op 14 september 2016
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 14 september 2016
  • Definition, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chordoma/basics/definition/con-20034778, geraadpleegd op 14 september 2016
  • Frequently Asked Questions, https://www.chordomafoundation.org/faq/#whatcauseschordoma, geraadpleegd op 14 september 2016
  • Overview, http://emedicine.medscape.com/article/250902-overview#showall , geraadpleegd op 14 september 2016
  • Understanding Chordoma, https://www.chordomafoundation.org/understanding-chordoma/, geraadpleegd op 14 september 2016
  • Workup, http://emedicine.medscape.com/article/250902-workup#showall , geradpleegd op 14 september 2016
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 22-02-2025
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.