Gewijzigde oogkleur: Door ziekten of omgevingsfactoren

Gewijzigde oogkleur: Door ziekten of omgevingsfactoren De oogkleur wordt grotendeels bepaald door genetische factoren. De overervingspatronen zijn evenwel complex waardoor een kind soms een andere oogkleur heeft dan de ouders. Als gevolg van de natuurlijke veroudering, wijzigt de oogkleur in de eerste levensjaren vaak. Soms treden echter nog andere kleurwijzigingen in de loop van het leven omwille van ziekten, omgevingsfactoren of nog andere oorzaken. De oogkleur is in één of beide ogen gewijzigd. Wanneer dit plots optreedt of het kleurverschil is erg groot, dan is professioneel medisch advies van een oogarts noodzakelijk. Vaak zijn deze oorzaken niet ernstig maar soms wijst een gewijzigde oogkleur op een ernstige medische aandoening. Een snel oogartsbezoek voorkomt dan een permanent verlies van het gezichtsvermogen of andere gezondheidscomplicaties.

Ontwikkeling ogen bij kinderen

Veel baby’s met een blanke huidskleur komen ter wereld met blauwe of blauwgrijze ogen. Bij het verouderen wordt de oogkleur donkerder als gevolg van meer pigmentproductie in de iris. Het kind ontwikkelt dan een meer donkere oogkleur, zoals groen tot verschillende bruintinten. Wanneer een baby geboren is met bruine ogen, wijzigt deze kleur weinig na verloop van tijd, maar soms wordt de kleur nog wel een beetje donkerder. Meestal is de oogkleur permanent op driejarige leeftijd.

Natuurlijke veroudering

Normaal gezien wijzigt de oogkleur niet na driejarige leeftijd, maar in sommige gevallen gebeurt dit wel. Genetische factoren spelen hierbij een rol. Vooral mensen met een licht gekleurde iris hebben een hogere kans op het ontwikkelen van een andere oogkleur, terwijl mensen met een donker gekleurde iris vaak deze oogkleur behouden.

Ziekten

Fuchs uveïtis syndroom

Fuchs uveïtis syndroom (Fuchs heterochrome uveïtis of Fuchs heterochrome iridocyclitis) is een oogaandoening waarbij het middelste gedeelte van het oog (uvea) chronisch ontstoken is. Deze milde ontsteking heeft betrekking op de iris (regenboogvlies) en andere oogstructuren van slechts één oog. Hierdoor krijgt de aangetaste iris meestal een lichtere oogkleur, maar bij een aantal patiënten wordt de oogkleur juist donkerder. Uiteindelijk ontstaat wel een verschil tussen de oogkleur van beide ogen, beter bekend als “heterochromie”. Soms is de gewijzigde oogkleur het eerste of zelfs het enige teken van het Fuchs uveïtis syndroom. Door de oogziekte leidt een patiënt sneller aan glaucoom en cataract (staar). Fuchs uveïtis syndroom valt niet te verwarren met Fuchs' hoornvliesdystrofie, een oogziekte waarbij het hoornvlies (cornea) vertroebelt waardoor de patiënt erg geleidelijk een troebeler zicht krijgt.

Hoofdpijn begeleidt de symptomen van het Horner-syndroom / Bron: Geralt, PixabayHoofdpijn begeleidt de symptomen van het Horner-syndroom / Bron: Geralt, Pixabay
Horner-syndroom
Het Horner-syndroom is een neurologische aandoening waarbij de zenuwbaan van de hersenen naar het gezicht en de ogen aan één zijde van het lichaam onderbroken is. Dit syndroom kent diverse mogelijke oorzaken zoals onder andere een nektrauma, een beroerte (onvoldoende bloedtoevoer naar de hersenen met mentale en lichamelijke symptomen) en een vorm van longkanker met een longtoptumor (Pancoast-syndroom). De patiënt kampt met drie typerende symptomen. Zo heeft de patiënt namelijk een hangend ooglid (ptosis). Daarnaast heeft de patiënt een kleiner dan normale pupil in het aangetaste oog waardoor anisocorie (ongelijke pupillen) tot stand komt. Bovendien is de patiënt niet in staat om te zweten aan één zijde van het gezicht (anhidrose). Enkele andere symptomen begeleiden mogelijk deze ziekte, zoals hoofdpijn, een droge huid aan de aangetaste zijde, spierzwakte, aangezichtspijn met pijnscheuten en blozen. Ontstaat het Horner-syndroom voor het eerste levensjaar van een kind, dan leidt dit vaak tot een lichtere oogkleur in het aangetaste oog.

Pigmentdispersiesyndroom en pigmentglaucoom

Het pigmentdispersiesyndroom en pigmentglaucoom zijn oogziekten waarbij het pigment in de iris verstoord is. De losse pigmentkorrels verzamelen zich hierbij in de voorste oogkamer. Bij pigmentglaucoom blokkeren de pigmentkorrels de normale fluïdumstroom door de voorste kamer van het oog, wat resulteert in glaucoom. Door een verhoogde druk in het oog ontstaat dan een verlies van het gezichtsvermogen. Pigmentdispersie zorgt voor een gewijzigde oogkleur.

Plots wazig zien in combinatie met een gewijzigde oogkleur vereist onmiddellijke medische aandacht / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)Plots wazig zien in combinatie met een gewijzigde oogkleur vereist onmiddellijke medische aandacht / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)

Omgevingsfactoren & gewijzigde oogkleur

Medicijnen

Ook medicijnen zorgen soms voor een andere oogkleur. Zo resulteren sommige medicijnen voor de behandeling van glaucoom in een gewijzigde oogkleur. Ook geneesmiddelen die de wimpergroei van het bovenste ooglid verbeteren, wijzigen bij een aantal mensen de oogkleur. Soms is de gewijzigde oogkleur permanent, al hoeft dit niet bij alle mensen zo te zijn.

Blootstelling aan de zon

Bij de blootstelling aan de zon produceert het lichaam meer melanine. De blootstelling aan meer zonlicht veroorzaakt bijgevolg een meer donkere oogkleur.

Andere oorzaken

Ook zorgen een aantal andere medische aandoeningen voor een andere oogkleur, zoals kankercellen in de iris en een traumatisch oogletsel. Bij roodheid, oogpijn, plots wazig zien of andere symptomen, is het nodig om meteen en arts te raadplegen om een mogelijk permanent verlies aan het gezichtsvermogen te voorkomen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De spiegel van de ziel: Veranderingen aan de oogkleurDe spiegel van de ziel: Veranderingen aan de oogkleurOgen spelen een centrale rol onder de zintuiglijke organen. Er is in de loop der tijd veel verandering op het gebied van…
Amberkleurige ogen: wolfsogen bij mensenAmberkleurige ogen: wolfsogen bij mensenOgen van mensen kunnen allerlei verschillende kleuren aannemen. De meest voorkomende oogkleur op onze planeet is bruin.…
De oogkleur van je babyDe oogkleur van je babyVeel aanstaande ouders kunnen niet wachten op het moment dat ze hun kindje kunnen ontmoeten. Vaak speelt nieuwsgierighei…
Bruine ogen: een dominante verschijning!Bruine ogen: een dominante verschijning!Ieder mens is uniek in zowel het uiterlijk als het innerlijk. De oogkleur is een fenomeen waar men maar al te graag over…

Hydrosalpinx: afgesloten eileider door vochtophopingHydrosalpinx: afgesloten eileider door vochtophopingBij een hydrosalpinx is er sprake van een vochtophoping in de eileider die een normale functie van het orgaan in de weg…
Palindroomreuma: Episodische ontsteking van gewrichtenPalindroomreuma: Episodische ontsteking van gewrichtenPalindroomreuma is een zeldzame ontsteking van de gewrichten met onbekende oorzaak. De patiënt ervaart bij deze ziekte e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lucy Prior, Pixabay
  • Geraadpleegd op 3 mei 2017:
  • Causes of an Eye Color Change, http://www.livestrong.com/article/207248-causes-of-an-eye-color-change/
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Fuchs' hoornvliesdystrofie: Oogziekte met troebel hoornvlies, http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/160124-fuchs-hoornvliesdystrofie-oogziekte-met-troebel-hoornvlies.html#prognose-van-de-oogaandoening
  • Pigment dispersie syndroom, http://www.oogartsdevogelaere.be/Pigment%20dispersie%20glaucoom%20-%20Wat
  • Why Do Eyes Change Colors?, http://allabouteyes.com/home/eyes-change-colors/
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 14-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.