Granuloma faciale: Huidaandoening met letsels in gezicht
Granuloma faciale (granuloma faciale eosinophilicum) is een zeldzame, goedaardige chronische huidaandoening waarbij patiënten meestal op het gezicht huidletsels met variabele kenmerken hebben. De oorzaak van de huidafwijking is onbekend, al speelt de blootstelling aan de zon mogelijk wel een rol. Granuloma faciale veroorzaakt naast de letsels op het gezicht geen andere symptomen, waardoor enkel een cosmetische behandeling vereist is. Hiervoor zijn diverse behandelingen mogelijk, maar deze zijn niet altijd even effectief.
Epidemiologie van granuloma faciale
Granuloma faciale treft meestal mannen van middelbare leeftijd (veertig tot zestig jaar oud) met een blanke huidskleur die geen gezondheidsproblemen ervaren. De huidaandoening treft echter mogelijk zowel mannen als vrouwen en dit van alle rassen en alle leeftijden. Mensen afkomstig uit Zweden en Japan hebben echter zelden te maken met de huidaandoening.

Blootstelling aan de zon is een mogelijke risicofactor /
Bron: Blueeve, PixabayOorzaken en risicofactoren: Mogelijk blootstelling aan zon
Waarom granuloma faciale voorkomt is onbekend, maar de
langdurige blootstelling aan de schadelijke UV-stralen van zonlicht is wel een risicofactor. De letsels verschijnen namelijk vaker op gebieden die aan de zon zijn blootgesteld. Verder verdonkeren de letsels ook wanneer ze aan de
zon zijn blootgesteld. Een allergie of een infectie zijn ook mogelijke risicofactoren.
Symptomen: Groeiende letsels op het gezicht
De patiënten presenteren zich het vaakst met een vlekje, een plekje, een knobbeltje of een ander huidletsel op het
gezicht. Af en toe verschijnt dit huidletsel ook op andere lichaamsdelen zoals de hoofdhuid, de romp en de ledematen, hetgeen dan bestempeld wordt als ‘extrafaciale granuloma faciale). Dit huidletsel is een aantal weken of maanden tijd steeds blijven groeien. Het letsel of de huidletsels hebben een variabele grootte die varieert van enkele millimeters tot enkele centimeters. Ook de kleur is verschillend: huidkleurig, roodbruin, blauw of paars. De letsels zijn gewoonlijk wel verhoogd en zacht, maar geleidelijk verharden de letsels. Bovendien zijn de vlekjes goed gedefinieerd en hebben ze een rand. Voorts zijn prominente follikels (poriën) aanwezig. Granuloma faciale is meestal asymptomatisch. Sommige patiënten klagen wel over gevoelige, jeukende of branderige letsels.
Diagnose en onderzoeken
Diagnostisch onderzoek
De arts voert een
huidbiopsie uit van het getroffen letsel, wat nodig is om andere huidziekten uit te sluiten. Granuloma faciale kenmerkt zich door ontstekingscellen in de lederhuid waaronder eosinofielen (allergiecellen) en vasculitis (ontstoken bloedvaten). Dit houdt in dat een sterk
ontstekingsproces aan de gang is in de aangetaste huid.
Differentiële diagnose
Huidaandoeningen die lijken op granuloma faciale omvatten:

Diverse medicijnen zijn inzetbaar /
Bron: Stevepb, PixabayBehandeling van goedaardige huidaandoening
Veel gebruikte medische behandelingen voor granuloma faciale zijn:
Prognose van huidafwijking
Granuloma faciale is een chronische aandoening die geen interne organen treft of andere afwijkingen of problemen veroorzaakt. De symptomen flakkeren soms op om dan weer een tijd te verdwijnen. Zelden genezen patiënten spontaan van deze huidaandoening. De behandeling is er op gericht om het uiterlijk te verbeteren. Verschillende medische en chirurgische therapieën zijn bruikbaar, maar geen enkele behandeling is bewezen effectief. Granuloma faciale keert tevens vaak terug na de behandeling.