Luteïne: Bronnen, voordelen & nadelen van deze antioxidant

Luteïne: Bronnen, voordelen & nadelen van deze antioxidant Luteïne, dat zowel via de voeding als via supplementen inneembaar is, bevat een carotenoïde (een groep van plantaardige pigmenten met antioxiderende effecten). Luteïne wordt vaak gebruikt bij de behandeling of preventie van oogziekten, maar deze antioxidant kent nog andere voordelen. Er zijn echter ook enkele kanttekeningen rond het gebruik van luteïnesupplementen; dit is bijvoorbeeld afgeraden tijdens de zwangerschap en bij patiënten met mucoviscidose. Wenst een persoon deze supplementen te gebruiken, dan is het verstandig om altijd eerst een arts te raadplegen.

Bronnen van antioxidant

Voeding

Luteïne is te vinden in tal van voedingsmiddelen. Deze voedingsmiddelen worden als gezond beschouwd als mensen deze met mate innemen. In feite zouden luteïnerijke voedingsproducten reeds deel uit moeten maken van de dagelijkse of wekelijkse voeding. Volgende voedingsmiddelen bevatten luteïne:

Supplementen

Het is ook mogelijk om de voeding aan te vullen met luteïnesupplementen. Luteïnesupplementen worden gewoonlijk afgeleid van de oranje bloemen van de goudsbloemplant. De supplementen zorgen voor een meer geconcentreerde toevoer van deze antioxidant. De persoon mag normaal gesproken niet meer dan tien milligram per dag van dit supplement consumeren.

Voordelen van luteïne

Cognitieve functie

Luteïne helpt om chronische ontstekingen en oxidatieve stress te minimaliseren. Deze voordelen vinden ook plaats in de neurale paden, waardoor het mogelijk is om de ontwikkeling van neurodegeneratieve ziekten voorkomen, zoals de ziekte van Alzheimer.

Hart en bloedvaten

De voedingsinname van luteïne beschermt het lichaam voorts tegen atherosclerose (slagaderverkalking). Daarnaast heeft de patiënt een verlaagd risico op het krijgen van congestief hartfalen. Wanneer een persoon namelijk de juiste hoeveelheden van deze antioxidant in het lichaam heeft, heeft hij vaker een laag cholesterolgehalte. De bloedvaten en slagaders blijven dankzij het luteïne in een betere gezondheid.

Huid

Deze carotenoïde is een antioxidant. Het helpt het lichaam met andere woorden om vrije radicalen op te sporen en te neutraliseren voordat ze schade kunnen aanrichten, ook aan de huid. Een regelmatige consumptie van voedingsmiddelen met luteïne betekent minder rimpels en ouderdomsvlekken en een over het algemeen jonger ogende teint. De huidveroudering is namelijk vertraagd door het regelmatig innemen van voldoende luteïne.

Kanker

De inname van het antioxidant luteïne verkleint het risico op het ontwikkelen van een aantal vormen van kanker zoals baarmoederhalskanker, longkanker en prostaatkanker.

Ogen

Luteïnesupplementen zijn vaak inzetbaar voor de behandeling en preventie van oogziekten, zoals leeftijdsgebonden cataract en leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Luteïne hoopt zich op in het netvlies en de ooglens en beschermt het oog tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Vrije radicalen zijn chemische bijproducten die de cellen beschadigen en bijdragen aan de ontwikkeling van bepaalde ziekten. Luteïne beschermt de ogen bovendien tegen overmatig gebruik van computers en telefoons. Het consumeren van luteïne biedt een natuurlijke barrière voor de ogen door blootstelling aan blauw licht door computers en telefoons. Door inname van luteïne vermindert bovendien de oogvermoeidheid.

Suikerziekte

Diabetespatiënten hebben complexe secundaire aandoeningen als gevolg van zenuwschade (diabetische neuropathie). Luteïne vertraagt het begin van deze chronische schade.

Nadelen en bijwerkingen van luteïnesupplementen

Luteïnesupplementen zijn niet getest op veiligheid. In sommige gevallen is het product verontreinigd met andere stoffen zoals metalen. Ook is de veiligheid van supplementen bij zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven, kinderen, patiënten met medische aandoeningen of patiënten die medicijnen innemen, niet vastgesteld anno oktober 2020. Verder zijn patiënten met mucoviscidose (taaislijmziekte met verstopping van organen) niet goed in staat om dit supplement op te nemen.

Luteïnesupplementen gebruiken

Een zelfbehandeling met de supplementen (en het vermijden of uitstellen van standaardzorg) is niet aanbevolen. Het is belangrijk om de arts te raadplegen voordat de patiënt op regelmatige basis een voedingssupplement gaat innemen. Hij schrijft mogelijk een dagelijkse dosering voor die past bij de gezondheidsbehoeften. In sommige gevallen adviseert hij bovendien om het supplement niet te gebruiken omdat de veiligheidseffecten hiervan niet bekend zijn anno oktober 2020.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Algen antioxidant Astaxanthine: product van de toekomst?Algen antioxidant Astaxanthine: product van de toekomst?Wat is algen antioxidant Astaxanthine? Wat is de werking van het algen antioxidant? Waarom is dit product zo uniek? Waar…
Schoonheid uit een potje: zeewierZeewier kent krachtige voordelen voor de huid: het bezit huidverbeterende eigenschappen. Zeewier is een verzamelnaam voo…
Duurzame energie: zijn er ook nadelen?Duurzame energie: zijn er ook nadelen?Om de CO2-uitstoot tegen te gaan is het van belang dat er minder gebruik gemaakt gaat worden van de voorraden van nuclea…
Vrouw en voeding: vegetarisme geen vlees etenVrouw en voeding: vegetarisme geen vlees etenWat zijn de voordelen van geen vlees en vis eten voor een vrouw? Kunnen er tekorten ontstaan in het dagelijkse voedingsp…

Ooreczeem: Huidaandoening met droge, rode en jeukende orenOoreczeem: Huidaandoening met droge, rode en jeukende orenEczeem (atopische dermatitis) is een veel voorkomende chronische huidziekte die zich mogelijk overal op het lichaam mani…
RSI (Repetitive Strain Injury): OverbelastingsblessureRSI (Repetitive Strain Injury): OverbelastingsblessureRepetitive strain injury (RSI) verwijst naar veel mogelijke problemen. Deze aandoening is geassocieerd met herhaalde act…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 29 september 2018:
  • 6 Proven Benefits Of Lutein, https://www.organicfacts.net/lutein.html
  • Can Lutein Supplements Protect Your Eyes?, https://www.verywellhealth.com/can-lutein-supplements-protect-your-eyes-89060
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Health Benefits of Lutein, https://www.simplysupplements.co.uk/healthylife/supplements/lutein-benefits
  • Lutein Benefits for Skin and Eye Health, https://coopercomplete.com/blog/lutein-benefits-eye-health-skin-health/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 08-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.