Chlamydiale urethritis bij mannen: Bacteriële infectie

Chlamydiale urethritis bij mannen: Bacteriële infectie Chlamydiale urethritis is een bacteriële infectie waarbij een ontsteking van de urethra ontstaat. Bij mannen is de urethra de buis die via de penis urine uit de blaas voert zodat de urine het lichaam kan verlaten. Mannen met deze seksueel overdraagbare aandoening ervaren onder andere een penisafscheiding, pijn bij het plassen en pijn en zwelling van de testikels. Na het detecteren van de infectie, volgt een behandeling met antibiotica. Daarnaast gebeurt ook een eventuele screening van vorige en huidige sekspartners omdat ook zij mogelijk besmet zijn en een behandeling nodig hebben. De prognose is meestal goed bij deze aandoening, maar onbehandeld ontstaan mogelijk complicaties.

Oorzaken van bacteriële infectie bij man

Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (soa), veroorzaakt door de bacterie Chlamydia trachomatis. Chlamydia komt vooral vaak voor bij jongvolwassenen tot de leeftijd van 24 jaar. Een persoon loopt chlamydia op door geen condoom te gebruiken tijdens de anale, orale of vaginale geslachtsgemeenschap met een patiënt met deze soa heeft.

Risicofactoren van chlamydia

Risicofactoren van de bacteriële infectie zijn onder meer:
 • een geschiedenis van eerdere soa's
 • geslachtsgemeenschap zonder condoom
 • meerdere seksuele partners hebben
 • seksueel actief worden vóór de leeftijd van 25 jaar

Symptomen

Veel mannen met chlamydia hebben geen symptomen. Als de symptomen verschijnen, komen deze meestal binnen één tot drie weken na het oplopen van de soa tot uiting.

Symptomen die wijzen op chlamydiale urethritis bij mannen omvatten:

Diagnose en onderzoeken

Laboratoriumanalyse

De arts bezorgt een urinestaaltje of urethra-uitstrijkje naar een laboratorium voor analyse. Zij bepalen aan de hand van een procedure of C. trachomatis aanwezig is in het monster.

Andere seksuele partners

Chlamydia-urethritis is besmettelijk, dus een patiënt heeft de infectie mogelijk doorgegeven aan andere mensen. Een gediagnosticeerde patiënt met chlamydia moet dan ook alle vorige of huidige seksuele partners op de hoogte brengen, zodat ze zich kunnen laten testen op de aanwezigheid van de soa en zich indien nodig ook zo snel mogelijk kunnen laten behandelen.

Behandeling van soa bij mannen

Artsen schrijven meestal een orale (via de mond ingenomen) antibioticatherapie voor voor het behandelen van chlamydiale urethritis bij de man. De huidige en vorige seksuele partners van een patiënt met chlamydia hebben mogelijk ook een behandeling nodig. Het is echter wel essentieel dat mannen de instructies van hun arts volgen bij het nemen van dit type medicatie en de volledige behandeling voltooien omdat de infectie anders mogelijk terugkeert. Lukt dit niet, dan is er een mogelijkheid om een enkele dosis van een antibioticum onder medisch toezicht in te nemen. Mannen die een behandeling ondergaan voor chlamydia moeten zich wel onthouden van geslachtsgemeenschap gedurende ten minste zeven dagen nadat ze hun voorgeschreven antibioticakuur hebben voltooid. Hierdoor gebeurt de verspreiding van de infectie naar andere mensen minder vaak, en geraakt hij tevens minder snel opnieuw besmet.

Prognose bij ontsteking van urethra

Antibiotica zijn zeer effectief bij de behandeling van chlamydia.

Complicaties

Zonder behandeling leidt chlamydiale urethritis bij mannen tot ernstige complicaties.

Epididymitis

Chlamydia-infecties verspreiden zich mogelijk van de urethra naar de epididymis, die achter elke zaadbal zit. De epididymis (bijbal) is een buisje dat sperma opslaat en het van de testikels naar de zaadleider brengt. De zaadleider is een kanaal dat sperma transporteert van de epididymis naar de urethra. Als de infectie zich uitbreidt naar de epididymis, ontstaat een ontsteking in dit gebied en leidt dit tot epididymitis (ontsteking van bijbal). Mannen met epididymitis ervaren meestal ongemak of pijn in hun scrotum (zaadbal) of testikel.

Hiv

Mannen met een voorgeschiedenis van een chlamydia-infectie of andere soa's hebben een aanzienlijk hoger risico om hiv te krijgen.

Reactieve artritis

Reactieve artritis (syndroom van Reiter) veroorzaakt zwelling en pijn in de gewrichten van het lichaam en is meestal het gevolg van een bacteriële infectie, zoals chlamydia. C. trachomatis de meest voorkomende oorzaak van reactieve artritis, en meestal gebeurt de overdracht van deze infectie via seksuele activiteit. Reactieve artritis tast meestal de knieën en enkels aan, maar mannen kampen soms ook met symptomen in de tenen, de vingers en de lage rug (lage rugpijn).

De symptomen van reactieve artritis zijn onder meer:

Andere complicaties

Andere complicaties van urethritis veroorzaakt door chlamydia bij mannen zijn:

Preventie van chlamydiale urethritis

Een man met chlamydia geeft deze infectie mogelijk door via vaginale, anale of orale seks. Het is mogelijk om het risico op een overdracht van chlamydia te verminderen door:
 • een condoom te gebruiken tijdens de geslachtsgemeenschap
 • op de hoogte te zijn van alle vorige en huidige seksuele partners met een soa
 • seks gedurende minstens één week te vermijden na het beëindigen van de behandeling voor chlamydia
 • zich jaarlijks te laten controleren op de aanwezigheid van chlamydia indien seksueel actief

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eileiderontsteking: symptomen, oorzaak en behandelingEileiderontsteking: symptomen, oorzaak en behandelingEileiderontsteking symptomen en behandeling eileiderontsteking ten gevolge van chlamydia-infectie, een seksueel overdraa…
Plasbuisontsteking (urethritis): symptomen en behandelingPlasbuisontsteking (urethritis): symptomen en behandelingWat is een plasbuisontsteking? Urethritis of plasbuisontsteking is een ontsteking van het slijmvlies aan de binnenkant v…
Een SOA, chlamydiaEen SOA, chlamydiaDe meesten weten wel dat vrijen veilig moet gebeuren. Maar soms schiet het er toch tussendoor. Hieronder beschrijf ik ch…
Besmetting met de Chlamydia-infectieBesmetting met de Chlamydia-infectieJaarlijks worden 60.000 mensen besmet met een Chlamydia-infectie. Hiermee staat deze SOA op de eerste plaats van meest v…

Refractietest: Oogtest voor recept bril of contactlenzenRefractietest: Oogtest voor recept bril of contactlenzenEen refractietest is een oogonderzoek dat de oogarts gebruikt om het voorschrift te kunnen schrijven voor een bril of co…
Neovasculair glaucoom: Vorming abnormale bloedvaten op irisNeovasculair glaucoom: Vorming abnormale bloedvaten op irisNeovasculair glaucoom is een zeldzame maar ernstige vorm van secundaire glaucoom. Deze oogziekte ontstaat als gevolg van…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 26 november 2018:
 • Chlamydial Urethritis In Men, https://www.epainassist.com/pelvic-pain/chlamydial-urethritis-in-men
 • Chlamydial urethritis male, https://coordinatedhealth.com/condition/chlamydial-urethritis-male/
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Male Chlamydial Urethritis, https://healthtools.aarp.org/health/std/chlamydial-urethritis-male
 • Male Chlamydial Urethritis, https://www.healthline.com/health/std/chlamydial-urethritis-male
 • What is male chlamydial urethritis?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/323585.php
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 05-08-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.