Trillend ooglid en hoofdpijn: oorzaken en behandeling

Trillend ooglid en hoofdpijn: oorzaken en behandeling Een trillend ooglid in combinatie met hoofdpijn heeft vaak een relatief onschuldige oorzaak. Naast overmatige stress, moeheid en voedingstekorten, kan er soms sprake zijn van een meer ernstige ziekte, zoals multiple sclerose of, nog zeldzamer, een hersentumor. Een medisch onderzoek is absoluut noodzakelijk als het gepaard gaat met andere symptomen, zoals neurologische uitvalverschijnselen, te weten uitval van motoriek (verlamming), van het gevoel ('verdoofd gevoel') en van gehoor, gezichtsvermogen of spraak. Trillende oogleden ontstaan als de spiertjes in het ooglid snel achter elkaar aan- en ontspannen en is op zichzelf een onschuldige toestand.
Vaak zijn overmatige inspanning en stress de reden voor een trillend ooglid en hoofdpijn / Bron: Andresr/Shutterstock.comVaak zijn overmatige inspanning en stress de reden voor een trillend ooglid en hoofdpijn / Bron: Andresr/Shutterstock.com

Trillende oogleden en hoofdpijn

Om spieren samen te trekken, zijn zenuwimpulsen vereist. Deze signalen worden door de hersenen via motorische zenuwen naar de spiercellen gestuurd. De motorische zenuwen, ook wel efferente zenuwen of bewegingszenuwen genoemd, innerveren de motoriek. Als zenuwimpulsen doorschieten of ongecontroleerd optreden, treden spiertrekkingen op. Spiertrekkingen kunnen in wezen van invloed zijn op elke spier in het lichaam. Onregelmatige en terugkerende spiertrekkingen worden in de meeste gevallen geassocieerd met stress of overbelasting.

Dit soort spiertrekkingen vindt vooral plaats voordat je gaat slapen, wanneer het lichaam ontspant. Naast spiertrekkingen in de benen is een trillend ooglid een van de meest voorkomende vormen van onwillekeurige spiertrekkingen. Als spiertrekkingen het enige symptoom is, dan is het bijna altijd onschuldig van aard. De combinatie van een trillend ooglid en hoofdpijn kan ook een onschuldige reactie zijn. De combinatie van een trillend ooglid met hoofdpijn is echter vaak zorgwekkend voor veel mensen. De spiertrekkingen kunnen in dit geval immers ook wijzen op een ernstige ziekte. Toch is de oorzaak vaak onschuldig en is geruststelling op zijn plaats.

Oorzaken hoofdpijn en trillend ooglid

Stress

De belangrijkste oorzaken van een trillend oog zijn vermoeidheid en stress of aanhoudende spanning.

Moeheid en vermoeide ogen

Een trillend ooglid is vaak gerelateerd aan algemene vermoeidheid en/of oogvermoeidheid. Degenen die veel op de computer werken, overbelasten vaak hun ogen en kunnen daarom last hebben van plotselinge spiertrekkingen van de oogleden.

Vitaminetekort

In veel gevallen is een vitaminetekort verantwoordelijk voor het trillende ooglid. Een vitamine B-tekort of ijzertekort kan de oorzaak zijn van spiertrekkingen. In deze context is de ooglidtrekking gewoonlijk niet een geïsoleerd fenomeen, maar worden verschillende spiergroepen van het lichaam getroffen en heb je vaak ook last van andere symptomen.

Uitdroging

Ook onevenwichtigheden in de vochtbalans kunnen de oogleden doen trillen. Ook bij spiertrekkingen door uitdroging zijn er verschillende spiergroepen getroffen en komen ze dus meestal niet uitsluitend in de oogleden voor. Als er sprake is van een combinatie van een trillend ooglid en hoofdpijn, wordt dit fenomeen vaak geassocieerd met stress. Maar het kan ook verband houden met de onbalans in de waterhuishouding van het lichaam en meer water drinken kan de klachten opheffen.

Migraine

Een andere mogelijk oorzaak van een trillend ooglid in combinatie met hoofdpijn is migraine. Migraine komt ook vrij vaak voor; ongeveer 10% van de bevolking zou hier aan lijden. Migraine kan omschreven worden als zware hoofdpijn, wat vaak gepaard gaat met stoornissen van het zien en misselijkheid en braken.

Hersentumor of hersenontsteking

In zeldzame gevallen kan een hersentumor de klachten van een trillend ooglid en hoofdpijn veroorzaken. Hetzelfde geldt voor neurologische ziekten zoals (bacteriële) hersenontsteking. Iedereen die lijdt aan een trillend ooglid en hoofdpijn, moet echter niet meteen in paniek raken.

MRI-scan van de hersenen / Bron: Triff/Shutterstock.comMRI-scan van de hersenen / Bron: Triff/Shutterstock.com

Onderzoek en diagnose

Teneinde de oorzaak van een trillend ooglid en hoofdpijn te bepalen, zal je je huisarts moeten raadplegen. Dit geldt met name voor langdurigere ooglidtrekkingen in combinatie met hoofdpijn. Zelfs onschadelijke ooglidtrekkingen en hoofdpijn kunnen nog lange tijd aanhouden, maar ook in dat geval is het verstandig om een huisarts te raadplegen om ernstige oorzaken uit te sluiten. Naast een vraaggesprek over je klachten zal de arts je lichamelijk onderzoeken. Daarnaast zal je arts je medische geschiedenis in ogenschouw nemen. Beeldvormingsonderzoek zoals een CT-scan geeft snel een beeld van de hersenen. Een MRI-scan toont de hersenen in meer detail.

Behandeling

Als stress de oorzaak is van je klachten, dan is het belangrijk goed voor jezelf te zorgen met goede en gezonde voeding, bewegen/sporten en voldoende ontspanning. Je kunt ontspanningsoefeningen of mindfulness uitvoeren ter verlichting van de stress. Bij vitaminetekorten zoals een vitamine B12-tekort of een foliumzuurdeficiëntie, kunnen aanvullingen met supplementen nodig zijn. In zeldzame gevallen is een darmziekte verantwoordelijk voor het tekort. De stoffen die nodig zijn voor het functioneren van het zenuwstelsel worden bij bepaalde darmziekten niet meer voldoende vanuit de darm in het bloed opgenomen. In sommige gevallen vereist een ongeneeslijke darmziekte een levenslange intravasculaire vervanging van de respectieve stoffen. De darmaandoening zelf wordt ook zo veel mogelijk behandeld. Omdat tekortkomingen mogelijk verband houden met een stofwisselingsstoornis, kan daarnaast ook behandeling van deze stoornis nodig zijn.

Als er sprake is van een hersenontsteking, dan is een snelle behandeling met (ontstekingsremmende) medicijnen nodig. Zodra de ontsteking geneest, nemen de klachten af. Migraine wordt behandeld met medicijnen. Behandeling van een hersentumor bestaat uit afwachten, bestraling of een combinatie van bestraling en chemotherapie.

Preventie

In de meeste gevallen wijst hoofdpijn in combinatie met een trillend ooglid op stress, vermoeidheid, uitdroging of een vitaminetekort. Deze oorzaken kunnen worden voorkomen door middel van een uitgebalanceerd dieet, voldoende drinken en stressmanagement. Een migraineaanval kan worden voorkomen door het vermijden van uitlokkende factoren, voeding en leefstijl. Je kunt niets doen om hersentumoren te voorkomen en je kunt zelf ook niets doen om de tumor te verkleinen of de groei te vertragen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trillend ooglidTrillend ooglidWanneer je weleens last hebt van een trillend ooglid, dan weet je dat dit behoorlijk irritant aan kan voelen. In de mees…
Trekkend of trillend ooglid: tips en oorzakenTrekkend of trillend ooglid: tips en oorzakenHeb je last van een trekkend gevoel van je ooglid of een trillend ooglid, of heb je een ooglid waar je af en toe een tik…
Trillend ooglid: het onwillekeurig samentrekken van oogledenTrillend ooglid: het onwillekeurig samentrekken van oogledenIedereen kan er wel eens last van hebben en het is heel irritant: een trillend ooglid. Bij sommigen duurt het slechts en…
Een trillend ooglidEen trillend ooglidIedereen heeft wel eens last van een trillend ooglid. Het is ontzettend vervelend, maar gelukkig niet gevaarlijk. Soms k…

Citrusvruchtallergie: symptomen allergie voor citrusvruchtenCitrusvruchtallergie: symptomen allergie voor citrusvruchtenCitrusvruchtallergie duidt op een allergische reactie op citrusvruchten. De getroffenen reageren allergisch op het eten…
Aangeboren vaginale afwijkingen (anomalieën, defecten)Aangeboren vaginale afwijkingen (anomalieën, defecten)Vaginale afwijkingen (anomalieën, defecten) duiden op abnormaal gevormde of niet gevormde structuren tijdens de prenatal…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/seb_ra
 • https://www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions/e/eye-twitching.html
 • https://hersentumor.nl/over-hersentumoren-2/klachten-verschijnselen/epilepsie/
 • https://oogfonds.nl/oogklachten/trillend-ooglid/
 • https://www.scientificamerican.com/article/when-to-worry-about-eye-twitching/
 • https://www.thuisarts.nl/stress
 • https://www.maartenskliniek.nl/revalidatiegeneeskunde/hersenaandoeningen/hersenontsteking
 • https://www.hersenstichting.nl/alles-over-hersenen/hersenaandoeningen/hersenontsteking
 • https://www.rijnstate.nl/hersentumor
 • https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=21784
 • https://www.allaboutvision.com/conditions/eye-twitching.htm
 • Afbeelding bron 1: Andresr/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Triff/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 29-07-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.