Desmoplastisch melanoom: Vorm van huidkanker bij ouderen

Desmoplastisch melanoom: Vorm van huidkanker bij ouderen Een desmoplastisch melanoom is een zeldzame vorm van huidkanker. Meestal krijgen ouderen te maken met de kwaadaardige huidaandoening. Huidgebieden die beschadigd zijn door de zon, zijn het vaakst aangetast. Bij patiënten ontwikkelt zich een vlek in het hoofd- en nekgebied. De diagnose van een desmoplastisch melanoom is moeilijk omdat het huidletsel er ongeveer hetzelfde uitziet als enkele andere huidaandoeningen. De primaire behandeling is een chirurgische verwijdering van het huidletsel. De prognose is tot slot variabel.

Epidemiologie van zeldzame vorm van huidkanker

Desmoplastische melanoomen zijn een relatief zeldzame variant van een melanoom, goed voor minder dan 4% van de primaire cutane melanomen (huidmelanomen). De totale incidentie is 2 per miljoen.

Oorzaken van desmoplastisch melanoom

Melanocyten zijn de cellen die verantwoordelijk zijn voor het maken van melanine, het pigment dat de kleur van de huid bepaalt. Bij een desmoplastisch melanoom, een vorm van huidkanker gaan melanocyten in de huid ongecontroleerd groeien en tumoren vormen. Deze cellen kunnen ontstaan in een ander type melanoom of in een eerder normaal uitziende huid. Waarom de melanocyten precies kwaadaardig worden, is onbekend anno januari 2020. Vermoedelijk liggen een reeks DNA-veranderingen aan de basis van de tumorvormende melanocyten.

Risicofactoren huidaandoening: Vooral bij ouderen

De meeste patiënten hebben een lichte huidskleur die gemakkelijk verbrandt. Desmoplastische melanomen komen vaker voor bij mannen (65%) dan bij vrouwen. De meeste patiënten zijn ouderen. Een vorig invasief melanoom of melanoom in situ vormt een risicofactor voor de ziekte. Deze vorm van huidkanker treft vaker door de zon beschadigde huidgebieden. Dit type melanoom kan tot slot de novo (nieuw) ontstaan of ontstaat soms in combinatie met andere melanoomsubtypes, meestal van het type lentigo maligna.

Symptomen

Een desmoplastisch melanoom is een vlek die eruit ziet als een litteken in textuur en uiterlijk. Dit type melanoom ontstaat vaak op het gezicht, de hoofdhuid, de nek en aan de zon blootgestelde delen van de armen en benen. De vlek neemt mogelijk elke kleur aan, maar meestal is het melanoom huidgekleurd, roze gekleurd of rood gekleurd. Er is wel veel kleurvariatie mogelijk. Verder zijn de randen van het melanoom onregelmatig. De tumor (gebied van verdikte huid, soms littekenachtig) groeit langzaam waardoor de diagnose vaak pas na vele jaren plaatsvindt. Een diep invasief melanoom is erg dik en heeft een groter aantal kleuren (vooral blauw of zwart) Verder verschijnen mogelijk huidzweren of bloedingen. Jeuk of een stekend gevoel is hierbij tot slot mogelijk.

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk en diagnostisch onderzoek

Het is essentieel om een desmoplastisch melanoom nauwkeurig te diagnosticeren. De arts neemt een zorgvuldige medische geschiedenis af. Hij wil bijvoorbeeld te weten komen of de patiënt reeds eerdere behandelingen gehad heeft voor niet-genezende letsels. Het betasten van het huidletsel is belangrijk omdat de meeste desmoplastisch melanomen verhard aanvoelen. De klinische diagnose gebeurt met behulp van een dermoscopie (kijkonderzoek van de vlek met een speciale vergrootlens) en een huidbiopsie. Af en toe voert de arts een sentinel lymfeklierbiopsie, beeldvormende onderzoeken en een bloedonderzoek uit.

Differentiële diagnose

De presentatie van de zeldzame vorm van huidkanker doet soms denken aan andere huidaandoeningen en daarom is de diagnose bemoeilijkt. Volgende aandoeningen zijn differentiële diagnoses voor desmoplastische melanomen:

Behandeling voor desmoplastische melanomen

Een desmoplastisch melanoom is zeer goed te genezen wanneer de arts de kwaadaardige tumor in een vroeg stadium diagnosticeert. Het soort behandeling hangt af van de omvang en diepte van het desmoplastisch melanoom. Vaak voert de arts een operatie uit om het melanoom te verwijderen waarbij hij eveneens een marge van twee centimeter normaal weefsel chirurgisch verwijdert. Als het melanoom meer geavanceerd is en zich heeft verspreid (gemetastaseerd) naar andere lichaamsdelen, zoals de lymfeklieren (lymfekliermetastasen) of interne organen, zet de arts immunotherapie, gerichte therapie, chemotherapie, radiotherapie, chirurgie en/of een combinatie van therapieën in om de tumor te verkleinen.

Prognose

Het risico op verspreiding en de uiteindelijke dood door een invasief melanoom hangt af van verschillende factoren, maar de belangrijkste is de gemeten dikte van het melanoom op het moment dat het chirurgisch werd verwijderd. Desmoplastische melanomen komen meestal lokaal terug, waarbij metastasen (uitzaaiingen van kanker) op afstand minder gebruikelijk zijn.

Lees verder

© 2020 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Melanomen bij paardenEen melanoom is een huidtumor die vooral voorkomt bij paarden met weinig pigment zoals bonten en schimmels. Melanomen zi…
Melanoom, een vorm van huidkankerMelanoom, een vorm van huidkankerIedereen heeft ze moedervlekken. De één wat meer dan de ander. Sommige vallen op en irriteren je, de andere heb je geen…
De vormen van huidkankerDe vormen van huidkankerHuidkanker neemt toe en nog steeds herkennen we het niet snel genoeg. Geven we toch nog te weinig voorlichting of denkt…
Huidkanker: symptomen, oorzaken & behandelingHuidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Huidkanker ontstaat als de cellen van je huid zich onge…

Vergiftiging: Oorzaken, symptomen, behandeling en preventieVergiftiging: Oorzaken, symptomen, behandeling en preventieVan vergiftiging is sprake wanneer een patiënt blootgesteld wordt aan een schadelijke stof zoals te vinden in medicijnen…
Chronische hoofdpijn: symptomen, oorzaken en behandelingChronische hoofdpijn: symptomen, oorzaken en behandelingIedereen is bekend met hoofdpijn en sommigen hebben er vaker last van terwijl anderen er slechts zelden door worden getr…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 12 januari 2020:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Desmoplastic melanoma, https://dermnetnz.org/topics/desmoplastic-melanoma/
  • Desmoplastic Melanoma, https://www.mskcc.org/cancer-care/types/melanoma/types-melanoma/desmoplastic-melanoma
  • Desmoplastic Melanoma: A Review, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4703041/
  • Desmoplastic melanoma: Demographic and clinicopathological features and disease‑specific prognostic factors, https://www.spandidos-publications.com/10.3892/ol.2019.10259
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 18-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.