Blaasklachten en blaasproblemen: symptomen en oorzaken
Blaasklachten en blaasproblemen zijn de meest voorkomende klachten bij vrouwen van 30 jaar en ouder, maar ook mannen kunnen soms last hebben van blaasklachten. De urinewegen - bestaande uit de nieren, de nierbekkens, de urineleiders, de urineblaas en de urinebuis - zorgen voor de afvoer van de urine vanuit beide nierbekkens (een soort trechter waarin de urine zich verzamelt). De blaas is gelegen onderin je buik en is de tijdelijke verzamelplaats van urine. Wanneer de blaas vol is, krijg je aandrang om te plassen. De urine gaat vervolgens uit de blaas via de plasbuis naar buiten. Er zijn verschillende blaasaandoeningen die voor allerlei klachten kunnen zorgen. Wat zijn de belangrijkste blaasklachten?
Blaas /
Bron: Designua/Shutterstock.comBlaasklachten: blaasontsteking
Een
blaasontsteking of cystitis verwijst naar een ontstekingsproces van het slijmvliesweefsel dat de binnenbekleding van de blaas vormt en wordt meestal veroorzaakt door colibacteriën die zich ophouden in de endeldarm en rond je
anus. Aldaar zijn ze onschadelijk, maar als deze bacteriën kans zien binnen te dringen in de urinebuis en de blaas, dan kunnen zij zich vermenigvuldigen en verspreiden. Een blaasontsteking komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, onder meer door de plek van de opening van de urinebuis. Bij vrouwen ligt de urinebuis dichter bij haar anus en bij vrouwen is de urinebuis slechts 3 cm, terwijl deze bij mannen 20 cm is. Een blaasontsteking kenmerkt zich vaak door pijn en/of een branderig gevoel tijdens het plassen en/of
in de onderbuik, vaker moeten plassen en vaker aandrang om te plassen, per keer kleinere hoeveelheden plassen,
troebele urine en bloed in de urine.
Blaasproblemen door blaasverzakking
Wanneer de blaasbodem uitzakt door verzwakking van de bekkenbodemspier, spreekt men van een
blaasverzakking. Een blaasverzakking kan ontstaan na een zware bevalling, wat zeer belastend is voor het weefsel en spieren die de blaas ondersteunen. Na de menopauze kunnen vrouwen ook last krijgen van een verzakte blaas. Dit komt doordat het lichaam na de menopauze minder oestrogeen produceert, terwijl dit hormoon eraan bijdraagt dat de bekkenbodemspieren gezond en sterk blijven. Behandeling van een blaasverzakking is afhankelijk van de aard en ernst van de klachten. Behandeling bestaat vaak uit fysiotherapie, medicatie, een pessarium (een kunststof ring) of operatie waarbij een blaasverzakkingsplastiek kan worden uitgevoerd.
Blaasstenen
Blaasstenen zijn kleine samenklonteringen van chemische afvalstoffen die zich geleidelijk in de blaas vormen. Vooral de wat kleinere blaasstenen veroorzaken niet altijd klachten. Klachten kunnen variëren en bestaan onder meer uit een doffe of
stekende pijn in de onderbuik, welke veelal heviger wordt bij lichamelijke inspanning en plotselinge bewegingen,
pijn bij het plassen, moeilijk urineren en
bloed in de urine. Mannen kunnen daarnaast last krijgen van pijn of ongemak aan het uiteinde van de
penis of in de balzak.
Blaaskanker
In tegenstelling tot vrouwen komen bij mannen urologische tumoren vrij vaak voor. Aanvankelijk geeft
blaaskanker vaak geen klachten, waardoor het pas wordt opgemerkt als de ziekte vrij ver is voortgeschreden. Op een gegeven ogenblik kan blaaskanker aanleiding geven tot bloed in de urine, pijnlijk, moeilijk of juist veel plassen en een chronische, aanhoudende blaasontsteking. De precieze oorzaak van blaaskanker is (nog) niet bekend, maar uit de literatuur blijkt dat meer dan de helft van alle blaastumoren ontstaan bij mensen die roken. Dit hangt mogelijk samen met het feit dat nicotine de blaaswand irriteert.
Blaaspijnsyndroom
Het
blaaspijnsyndroom staat ook wel bekend als interstitiële cystitis. Het is een zeldzame en pijnlijke vorm van chronische blaasontsteking. Het komt vooral bij vrouwen voor, maar mannen kunnen er ook last van krijgen. Karakteristiek is de aanhoudende, heftige pijn in de blaas, die veelal vermindert als je hebt geplast. Andere klachten zijn frequent urineren, zowel overdag als 's nachts, een zeer vervelende en stekende pijn in de onderbuik, (bij vrouwen) vaak ook in de schede wat pijn bij de geslachtsgemeenschap geeft. De pijn kan uitstralen naar de liezen en de rug. Het blaaspijnsyndroom interfereert met het dagelijkse leven en kan vergaande sociale en psychische problemen geven.
Blaasklachten door een overactieve blaas
Een
overactieve blaas is een courante kwaal, waar maar liefst meer dan 1 miljoen mensen in Nederland last van hebben, evenveel mannen als vrouwen. Als je last hebt van een overactieve blaas, dan heb je geen controle meer over je eigen blaas. Zo moet je vaak kleine beetjes plassen, heb je moeite om je plas op te houden als je aandrang voelt en daardoor kun je last krijgen van ongewild urineverlies. Het probleem ontstaat veelal doordat de urineblaas een signaal afgeeft dat hij vol zit, terwijl dit niet het geval is. Er zijn verschillende oplossingen om een overactieve blaas tegen te gaan.
Urine-incontinentie
Urine-incontinentie is een urologische aandoening waarbij je de beheersing over de blaas verloren bent. Er worden vaak de volgende soorten urine-incontinentie onderscheiden:
Stressincontinentie of inspanningsincontinentie
Een kwaal welke vooral gezien wordt bij vrouwen, maar ook bij mannen voorkomt. Het wordt meestal veroorzaakt door verslapping van de sluitspier van de blaas en door zwakke bekkenbodemspieren. Wanneer deze spieren aan kracht verliezen, kan de blaashals zakken wat aanleiding kan geven tot onbeheerst en ongewild (licht) urineverlies bij inspanning en bij hoesten of niezen.
Urge-incontinentie of aandrangincontinentie
Hierbij komt de aandrang om te plassen plotseling op, je kunt het niet onderdrukken en je moet er meteen gehoor aan geven.
Overloopincontinentie of druppelincontinentie
Hierbij is de blaas is voortdurend (over)vol, waardoor er regelmatig druppelsgewijs of scheutsgewijs urineverlies optreedt zonder van tevoren aandrang te hebben gevoeld. Dit urineverlies ontstaat door een overvolle blaas als gevolg van bijvoorbeeld een verzakte blaas bij vrouwen of een
vergrote prostaat bij mannen.
Neurogene incontinentie
Deze aandoening kan ontstaat door beschadiging van de lichaamszenuwen of het centraal zenuwstelsel, als gevolg waarvan een te slappe blaas kan ontstaan of een juist te krachtige blaas.
Lees verder