Longkneuzing (longcontusie): Pijn op de borst door trauma

Longkneuzing (longcontusie): Pijn op de borst door trauma Een longcontusie (longkneuzing) is een blauwe plek van de longen, veroorzaakt door een trauma aan de borstkas. Pijn op de borst, bloed ophoesten en een blauwe huidskleur zijn enkele mogelijke symptomen van een kneuzing van de longen. Een longkneuzing behandelt de arts vooral ondersteunend. De meeste patiënten ervaren enkel wat voorbijgaand ongemak, maar af en toe treden ernstige ademhalingsproblemen en andere complicaties op, dus een behandeling is wel noodzakelijk. Het gebruik van veiligheidsgordels en airbags vermindert tot slot het risico voor inzittenden van het voertuig.

Oorzaken: Door trauma aan borstkas

Een stomp trauma aan de borstkas, een verwonding door een explosie of een schokgolf door een penetrerend trauma zijn mogelijke oorzaken van een longkneuzing. Als gevolg van schade aan haarvaten hopen zich bloed en andere vloeistoffen op in het longweefsel. De overtollige vloeistof interfereert met de gasuitwisseling, wat mogelijk leidt tot onvoldoende zuurstofniveaus (hypoxie). In het longweefsel zelf ontstaat geen snede of scheur. Een longcontusie verschijnt soms in combinatie met een verwonding aan de borstkas, maar het probleem treedt ook alleen op.

Risicofactoren

Factoren die het risico op een longcontusie kunnen verhogen, zijn onder meer:

Symptomen

Pijn op de borst is een mogelijk symptoom van een longkneuzing / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst is een mogelijk symptoom van een longkneuzing / Bron: Pexels, Pixabay

Mild

De presentatie is soms erg subtiel. Patiënten met milde kneuzingen hebben helemaal geen symptomen. Een longkneuzing is echter vaak geassocieerd met tekenen zoals cyanose (blauwachtige huidskleur en slijmvliezen), dyspneu (pijnlijke ademhaling of kortademigheid), een verlaagde inspanningstolerantie, een snelle ademhaling en een snelle hartslag.

Ernstig

Patiënten met ernstige kneuzingen krijgen te maken met bronchorroe (de productie van waterig sputum, slijm), een piepende ademhaling, hoesten, pijn op de borst, een koele en klamme huid, bloed of bloederig sputum ophoesten, hypotensie (een lage bloeddruk) en blauwzucht.

Diagnose en onderzoeken

De diagnose van een longcontusie vormt een uitdaging voor de arts want vaak wordt dit longprobleem niet herkend en vermoedt de arts dit pas later wanneer zich ernstige complicaties hebben voorgedaan. De tekenen hebben meestal de tijd nodig om zich te ontwikkelen waardoor veel patiënten geen symptomen vertonen bij de eerste presentatie. Hoe ernstiger de verwonding, hoe sneller de symptomen duidelijk worden. In ernstige gevallen treden de symptomen drie of vier uur na het trauma op. Bij ernstigere kneuzingen hoort de arts verminderde ademgeluiden of knetterende geluiden door een stethoscoop (auscultatie). Een röntgenfoto van de borstkas is nodig waarop de arts wijdverspreide donzige schaduwen bemerkt die resulteren uit een bloeding in de longen. Schade aan longweefsel of andere borstkasstructuren is ook detecteerbaar met een CT-scan. Tot slot is een bloedonderzoek of pulsoximetrie vereist om het zuurstofniveau in het bloed te meten.

Pijnstillers verlichten de pijn / Bron: Stevepb, PixabayPijnstillers verlichten de pijn / Bron: Stevepb, Pixabay

Behandeling van pijn op de borst en ademhalingsproblemen

Vaak is niets meer dan aanvullende zuurstof en nauwkeurige monitoring nodig. Intensieve zorgen zijn echter soms vereist. Als de ademhaling bijvoorbeeld ernstig is aangetast, is mechanische ventilatie nodig. Een intraveneuze (via een ader) vochttoediening verzekert voldoende bloedvolume, maar de arts dient het vocht voorzichtig toe omdat een vloeistofoverbelasting longoedeem (vocht in de longen) verergert, wat dodelijk is. Verder hebben patiënten baat bij vrij verkrijgbare of op voorschrift verkrijgbare pijnstillers.

Prognose van longcontusie

Afhankelijk van de aard en ernst van het trauma en de toestand/reserves van de patiënt die aan de verwonding lijdt, is de prognose variabel. Sommige patiënten ervaren ongemak door de longcontusie dat vanzelf verdwijnt door de ondersteunende zorgen. Andere patiënten komen echter af en toe plotseling te overlijden. Ernstige complicaties en de dood treden wel sneller op indien de arts de kneuzing van de longen niet behandelt.

Complicaties van kneuzing van de longen

Een longkneuzing leidt mogelijk tot ademhalingsproblemen, een klaplong, een bloeding in de borstkas, een longontsteking, infecties en het acute respiratory distress syndrome. Ouderen en patiënten met een hartziekte, longaandoening of nierziekte voorafgaand aan het letsel, hebben meer kans om langer in het ziekenhuis te blijven en hebben vaker complicaties door het letsel. Soms treden ook andere letsels op in combinatie met de longcontusie, zoals gebroken ribben of een longscheuring, wat ook gepaard gaat met ademhalingsproblemen.

Preventie van longkneuzing

Airbags in combinatie met veiligheidsgordels zorgen voor een bescherming van inzittenden van een voertuig bij een botsing, want hierdoor raakt de borstkas tijdens een botsing het interieur van het voertuig niet. Daarnaast verdelen de krachten zich bij een botsing gelijkmatiger over het lichaam wanneer een airbag aanwezig is. Autostoeltjes voor kinderen beschermen kinderen bij botsingen met voertuigen. Verder zijn enkele sportuitrustingen beschikbaar voor het voorkomen van borstkas- en longletsels zoals een borstkasbeschermer. Ondanks alle beschermingsmaatregelen is het echter niet mogelijk om een longcontusie volledig te voorkomen.

Lees verder

© 2020 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij een kneuzing?Wat is een kneuzing? Een kneuzing is een beschadiging van het weefsel onder de huid. Dit ontstaat door hard contact met…
Borstvliesontsteking: Oorzaken, symptomen en behandelingBij borstvliesontsteking ofwel pleuritis raakt het borstvlies net buiten de longen ontstoken. Dit kan gebeuren door een…
Gekneusde ribben herkennenGekneusde ribben herkennenNiet altijd wordt een gekneusde rib herkent. Vaak ook wordt een kneuzing van de rib verward met een gebroken rib. Tussen…
Pijn op de borst: probleem met het hart of nietPijn op de borst: probleem met het hart of nietHart- en vaatziekten zijn een van de meest voorkomende doodsoorzaken in Nederland. Ziektes zoals een hartinfarct of slag…

Gebroken onderarm: symptomen en behandeling onderarmbreukGebroken onderarm: symptomen en behandeling onderarmbreukEen gebroken onderarm of onderarmbreuk treedt op wanneer je de ellepijp (ulna) of spaakbeen (radius) breekt. Het kan ook…
Gebroken scheenbeen: symptomen, oorzaken en behandelingGebroken scheenbeen: symptomen, oorzaken en behandelingEen gebroken scheenbeen of scheenbeenfractuur (tibiafractuur) ontstaat meestal door direct geweld bij vallen, springen,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bykst, Pixabay
  • Geraadpleegd op 1 januari 2020:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Bruised Lung (Pulmonary Contusion), https://www.healthline.com/health/bruised-lung-pulmonary-contusion
  • Lung Contusion: A Clinico-Pathological Entity with Unpredictable Clinical Course, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4771236/
  • Pulmonary contusion, https://radiopaedia.org/articles/pulmonary-contusion
  • Pulmonary contusion, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6389561/
  • Pulmonary Contusion, https://www.winchesterhospital.org/health-library/article?id=969308
  • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.