Prurigo pigmentosa: Huidziekte met netvormige huiduitslag

Prurigo pigmentosa: Huidziekte met netvormige huiduitslag Prurigo pigmentosa (ziekte van Nagashima) is een zeldzame huidaandoening met onbekende oorzaak waarbij de huid ontstoken is. Een patiënt ervaart een terugkerende jeukende uitslag met een netvormige verdonkerde huid. De arts behandelt de huidziekte met tetracycline. Meestal reageert de aandoening goed op antibiotica, waardoor de vooruitzichten uitstekend zijn. De ziekte werd voor het eerst beschreven in de medische literatuur door Masaharu Nagashima et al. in 1971.

Epidemiologie

Prurigo pigmentosa komt voor bij zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden en etnische groepen. De ziekte komt echter vaker voor bij Aziaten, vooral jonge vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Vrouwen zijn twee keer zo vaak getroffen als mannen. De huidaandoening presenteert zich vooral in het voorjaar of in de zomer.

Oorzaken en risicofactoren van prurigo pigmentosa

De precieze oorzaak van prurigo pigmentosa, een huidontstekingsaandoening, is niet bekend anno september 2024, maar mogelijk liggen meerdere factoren aan de basis.

Zwangere vrouwen krijgen vaker te maken met prurigo pigmentosa / Bron: PublicDomainPictures, PixabayZwangere vrouwen krijgen vaker te maken met prurigo pigmentosa / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Aandoeningen

De ziekte is geassocieerd met enkele andere aandoeningen:

Omgevingsfactoren

Wrijving met kleding, een strikt ketogeen dieet en vasten zijn soms geassocieerd met prurigo pigmentosa.

Symptomen: Netvormige jeukende huiduitslag

Een patiënt met prurigo pigmentosa presenteert zich met een mogelijk terugkerende (jeukende) huiduitslag. Deze bestaat uit ontstoken, rode verhoogde vlekken (papels) die samenvloeien tot een reticulair (netwerkachtig) patroon. De uitslag is symmetrisch verdeeld op de romp, de bovenrug, het heiligbeen, de buik en de borst. De ledematen en het gezicht zijn zelden aangetast. Ook de slijmvliezen, het haar en de nagels zijn nooit getroffen. De papels laten in een later stadium van de ziekte een vlak, netvormig hypergepigmenteerd (donkerbruin) patroon achter op de huid. Soms ontstaat hierbij eveneens schilfering.

Diagnose en onderzoeken

De diagnose van prurigo pigmentosa gebeurt met behulp van een uitgebreid vraaggesprek, een lichamelijk onderzoek en een bloedonderzoek.

Antibiotica behandelen de symptomen van de ziekte / Bron: Stevepb, PixabayAntibiotica behandelen de symptomen van de ziekte / Bron: Stevepb, Pixabay

Behandeling van zeldzame huidziekte

Topische (op de huid toegepaste) en systemische (via de mond ingenomen) corticosteroïden zijn niet effectief voor patiënten met prurigo pigmentosa. De antibiotica dapsone en tetracycline zijn wel effectief bij de behandeling van prurigo pigmentosa tijdens de ontstekingsfase van de ziekte. Deze behandelingen verstoren de beweging en functie van neutrofielen. Macrolide-antibiotica zoals erytromycine zijn mogelijk eveneens nuttig voor patiënten met deze zeldzame huidziekte. Tot op heden (september 2024) zijn er geen effectieve behandelingen voor de verdonkerde huidgebieden die zich ontwikkelen in de latere stadia van de ziekte. De donkere plekken vervagen uiteindelijk.

Prognose van huidaandoening

Dankzij de behandeling met medicijnen herstellen de meeste patiënten uitstekend. De aandoening verdwijnt eveneens spontaan, maar de symptomen houden dan gewoonlijk zes maanden tot acht jaar aan.

Complicaties

Hoewel prurigo pigmentosa doorgaans goed behandelbaar is, kunnen de volgende complicaties optreden:
  • Secundaire huidinfecties door jeuk en krabben
  • Psychologisch ongemak door de esthetische impact van de aandoening
  • Langdurige hyperpigmentatie in ernstigere gevallen

Preventie

Er zijn geen specifieke preventiemaatregelen voor prurigo pigmentosa, maar het vermijden van bekende triggers zoals bepaalde allergenen of irritaties kan helpen om de symptomen te verminderen. Het volgen van een gezond dieet en het vermijden van strikte diëten of vasten kan ook nuttig zijn.

Praktische tips voor het leven / omgaan met prurigo pigmentosa

Behandeling van de huiduitslag

Prurigo pigmentosa is een zeldzame huidziekte die wordt gekarakteriseerd door een netvormige uitslag die vaak jeukt. Het is belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandelingsplan. Meestal wordt prurigo pigmentosa behandeld met medicijnen zoals corticosteroïden of immunosuppressiva die ontstekingen verminderen. Het kan helpen om de huid niet te krabben, omdat dit de symptomen kan verergeren. Daarnaast kunnen kalmerende lotions en crèmes, zoals die op basis van menthol of kamille, de jeuk verlichten.

Huidverzorging en preventie van uitbraken

Het is belangrijk om de huid te verzorgen met milde, niet-irriterende producten die de huidbarrière niet beschadigen. Patiënten moeten ook blootstelling aan irriterende stoffen zoals sterke zepen of parfums vermijden. Bij een verergering van de symptomen is het raadzaam om de huid koel te houden en de aangetaste gebieden regelmatig te hydrateren. Het vermijden van overmatige warmte of zweten kan helpen om uitbraken te voorkomen, aangezien deze factoren de symptomen kunnen verergeren. Het is essentieel om stress te beheersen, omdat dit ook een trigger kan zijn voor het ontstaan van nieuwe uitbraken.

Medische opvolging en ondersteuning

Omdat prurigo pigmentosa vaak een terugkerend patroon vertoont, is het belangrijk om regelmatig medische opvolging te hebben. De behandeling kan gedurende de tijd aangepast worden afhankelijk van de ernst van de symptomen. Psychologische ondersteuning kan ook nuttig zijn, vooral als de aandoening invloed heeft op het zelfbeeld of het emotioneel welzijn van de patiënt. Het onderhouden van een evenwichtig voedingspatroon kan bijdragen aan het algehele welzijn en de gezondheid van de huid.

Lees verder

© 2020 - 2025 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Actinische prurigo: Huiduitslag door blootstelling aan zonActinische prurigo: Huiduitslag door blootstelling aan zonActinische prurigo is een huidaandoening die ontstaat door een abnormale reactie op zonlicht. De patiënt heeft hierbij k…
Prurigo nodularis: symptomen, klachten, oorzaak, behandelingPrurigo nodularis: symptomen, klachten, oorzaak, behandelingPrurigo nodularis (nodulaire prurigo) is een chronische huidaandoening, die wordt gekenmerkt door intens jeukende knobbe…
Prurigo infantum: Jeukende bultjes door insectenbeetPrurigo infantum: Jeukende bultjes door insectenbeetPrurigo infantum is een huidaandoening waarbij een kind ernstige jeuk ervaart door jeukende uitslag, wat leidt tot const…
Nodulaire prurigo: Huidaandoening met erg jeukende bultjesNodulaire prurigo: Huidaandoening met erg jeukende bultjesNodulaire prurigo is een chronische huidaandoening waarbij de patiënt om onbekende redenen enkele tot honderden erg jeuk…

Gele kringen onder de ogen: oorzaken van gele oogkringenGele kringen onder de ogen: oorzaken van gele oogkringenDonkere kringen onder de ogen is een relatief vaak voorkomende klacht met veel mogelijke oorzaken. De kringen verschijne…
Chronische verkoudheid: symptomen, oorzaken en behandelingChronische verkoudheid: symptomen, oorzaken en behandelingIedereen kent verkoudheid. Meestal geneest het binnen een paar dagen. Soms kan een verkoudheid echter langer duren, voor…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 27 januari 2020:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Prurigo Pigmentosa Induced by Ketosis: Resolution Through Dietary Modificationn https://www.mdedge.com/dermatology/article/196684/pigmentation-disorders/prurigo-pigmentosa-induced-ketosis-resolution
  • Prurigo pigmentosa, https://dermnetnz.org/topics/prurigo-pigmentosa/
  • PRURIGO PIGMENTOSA, https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ptxt/prurigo-pigmentosa.htm
  • Treatment of Prurigo Pigmentosa with Diet Modification: A Medical Case Study, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5945928/
  • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 05-01-2025
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.