Droge huid onder ogen: behandeling, crème en verzorging

Droge huid onder ogen: behandeling, crème en verzorging Droge huid onder de ogen is een vervelende klacht. De eerste tekenen van veroudering dienen zich meestal aan als fijne lijntjes en rimpels rond de ogen. De eerste tekenen van ziekte of stress worden ook weerspiegeld in dit gebied. In feite is de huid rond de ogen erg delicaat, kwetsbaar en gevoelig. Dit maakt het vatbaar voor uitdroging. Afgezien van veroudering, die wordt gekenmerkt door droogheid, fijne lijntjes en rimpels, zijn er verschillende factoren die de huid rond de ogen kunnen beïnvloeden, zoals huidaandoeningen, leefstijlfactoren, weersveranderingen, etc. De huid rond de ogen is gevoelig voor uitdroging. Dit komt doordat de huid rondom de ogen heel dun is en daardoor zeer kwetsbaar. Tevens bevat de huid in dit gebied weinig talgkliertjes. Een droge huid rond de ogen kan met de juiste verzorging worden verholpen.
Een droge huid onder de ogen is een vervelende klacht / Bron: Lucashawranke, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Een droge huid onder de ogen is een vervelende klacht / Bron: Lucashawranke, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Oorzaken van droge huid rond de ogen

Een droge huid komt vaak door een externe, omgevingsoorzaak. In de wintermaanden is de huid het droogst wanneer de temperatuur en de luchtvochtigheid dalen. Heet water uit douches of baden draagt ook bij aan een droge huid, omdat water het beschermende vetlaagje van de huid oplost. Agressieve zepen dragen ook bij aan een droge huid. Je bent beter af met het gebruik van zachte vochtinbrengende crèmes die goed zijn voor je huid. Overmatig wrijven van de kwetsbare huid rond je ogen kan irritatie veroorzaken. Blootstaan aan veel stress kan een opflakkering van eczeem veroorzaken, wat ook rond de ogen een kan leiden tot een droge, schilferige huid. Ook veelvuldige blootstelling aan de zon of zonnebrand kan aanleiding geven tot een droge huid rond de ogen.

Symptomen

Veel voorkomende symptomen van een droge huid onder de ogen zijn:
  • droogte
  • roodheid
  • schilfering
  • jeuk
  • pijn
  • irritatie
  • zwelling

Verzorging met crème en zelfzorgmiddelen

Aloë Vera

Reinig je gezicht. Breng vervolgens aloë vera oogcrème of -gel rond de ogen. Masseer de gel gedurende twee minuten zachtjes in de huid. Aloe vera stimuleert de celvernieuwing van de huid en zorgt voor regeneratie van de huid. Aloë vera hydrateert de huid met zijn watergehalte. Het bevat veel vitaminen en mineralen die de oorzaak van uitdroging behandelen. Aloë vera heeft ook helende eigenschappen en is goed voor de behandeling van droogheid rond de ogen veroorzaakt door huidaandoeningen.

Vitamine E-capsules

Prik voorzichtig de vitamine E-capsules open en voeg de aanwezige olie toe aan een mengsel van kokosolie en lavendelolie. Meng dit goed. Breng dit aan op het getroffen gebied en laat het een nacht inwerken. Bewaar de olie in een luchtdicht bakje. Deze olie-mix kan op het hele gezicht worden aangebracht. Gebruik dit elke nacht voordat je naar bed gaat.

Kokosolie is een bevochtiger en verzachtend middel, waardoor het perfect is om een ​​droge huid te behandelen. Lavendelolie helpt de huidspieren ontspannen en dit verjongt het uiterlijk en de textuur van de huid. Vitamine E-olie beschermt de huid tegen oxidatieve stress en weefselschade.

Avocado's / Bron: Istock.com/NataliaBulatovaAvocado's / Bron: Istock.com/NataliaBulatova

Avocado

Schil de avocado en rasp deze. Breng dit aan onder je ogen en houd het gedurende 15 minuten op deze plek. Reinig daarna met een vochtige doek en spoel je gezicht met water. Herhaal dit elke dag. Verschillende carotenoïden zijn aanwezig in avocado's die de huid herstellen en de vrije radicalen verwijderen die de gevoelige huid rondom de ogen beschadigen. De vitamine C en vitamine E die daarin aanwezig zijn, fungeren ook als antioxidanten. Vitamine E is ook een uitstekende huidverzorgend middel.

Theezakjes

Doop twee groene theezakjes in koud water en laat ze gedurende 12-15 minuten op je ogen rusten. Herhaal dit twee keer per dag. Groene thee bevat tannines en antioxidanten die de vorming van rimpels (rond de ogen) voorkomen, donkere kringen ronde de ogen verminderen en de aanmaak van nieuwe cellen rond de ogen stimuleren.

Rozenwater

Week twee wattenschijfjes in rozenwater en plaats ze gedurende 15 minuten boven je ogen. Gebruik koel rozenwater voor het beste resultaat. Doe dit twee keer per dag. Rozenwater hydrateert je huid en helpt gezwollen ogen te voorkomen. Het is een fantastische toner en helpt de grootte van de poriën te verkleinen. Het versterkt de huidbarrière en vochtbalans.

Yoghurt

Breng volle yoghurt aan rond de ogen. Pas op dat je het niet in je ogen krijgt. Laat het 10 minuten staan ​​en spoel het daarna af met water. Herhaal dit elke dag totdat de huid rond je ogen minder droog is. Yoghurt voorziet de huid van natuurlijke oliën die het gehydrateerd houden. Het verwijdert of vervaagt ook eventuele pigmentatie of littekens die aanwezig kunnen zijn. Gebruik dit middel niet als je allergisch bent voor zuivelproducten.

Honing

Breng een dunne laag honing aan rond je ogen. Spoel het na 10 minuten af met water. Je kunt dit dagelijks herhalen totdat je het gewenste resultaat hebt bereikt. Honing is rijk aan vitaminen, mineralen, koolhydraten, antioxidanten en vele andere verbindingen die gunstig zijn voor de huid. Het kalmeert de huid, hydrateert het en houdt het gehydrateerd. Het wordt ook gebruikt voor de behandeling van huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.

Het toepassen van komkommer op je ogen / Bron: Aitoff, PixabayHet toepassen van komkommer op je ogen / Bron: Aitoff, Pixabay

Komkommer

Maak vers komkommersap en week hierin de wattenbollen en plaats ze op je ogen. Zorg ervoor dat de omliggende huid ook bedekt is. Laat ze 10 minuten op je ogen liggen. Verwijder het katoen en spoel je gezicht met water. Doe dit één keer in de ochtend en één keer in de avond voor het beste resultaat. Het overvloedige watergehalte van komkommer zorgt ervoor dat je huid gehydrateerd blijft. Komkommer vermindert ook de wallen en zwellingen die onder en rond de ogen worden waargenomen. De milde blekende eigenschappen ervan helpen om donkere kringen te verminderen.

Druivenpitolie

Druivenpitolie is afkomstig van de pitten van druiven. Wrijf een paar druppels olie tussen je vingers in om het lichtjes op te warmen en breng het rond de ogen aan. Masseer in een cirkelvormige beweging gedurende ongeveer twee minuten. Herhaal dit een of twee keer per dag. Deze essentiële olie wordt gewonnen uit een bijproduct van de wijnindustrie. Het heeft een hoog gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren en polyfenolen. Deze hydrateren de droge huid en repareren ook de cellen die zijn beschadigd door oxidatieve stress.

Amandelolie

Masseer een paar druppels amandelolie rond de ogen in cirkelvormige bewegingen. Laat het een nacht inwerken. Amandelolie is een goed herstellend middel en werkt helend bij een droge huid. Het is ook bekend dat het een goed middel is tegen huidveroudering en het helpt je fijne lijntjes rond de ogen te verminderen. Het verjongt de huid door het vitamine E-gehalte.

Vaseline

Neem een ​​klein beetje vaseline en masseer het rond de ogen. Breng dit elke nacht aan voordat je naar bed gaat. Vaseline sluit de huid af waardoor het vocht onder de vaseline blijft staan. De volgende dag zien je ogen er een stuk frisser uit.

Water drinken is gezond / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comWater drinken is gezond / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.com

Tips en voorzorgsmaatregelen

Neem de volgende voorzorgsmaatregelen in acht om een droge huid ronde de ogen te voorkomen:
  • Veel water drinken. Water hydrateert je huid en brengt het vochtgehalte in evenwicht.
  • Was de huid van je gezicht met lauw water. Vermijd agressieve zepen die de huid rond je ogen uitdrogen.
  • Gebruik een goede moisturiser om het hydratatieniveau rondom de ogen te behouden.
  • Wrijf niet te veel in je ogen. De huid is erg gevoelig en kwetsbaar en door kapotte bloedvaten kan je huid er gekneusd uitzien.
  • Gebruik altijd een goede oogcrème; één voor de dag en één voor de nacht.
  • Blootstelling aan de zon kan ook leiden tot uitdroging. Breng daarom altijd zonnebrandcrème aan rond de ogen.
  • Draag altijd je zonnebril wanneer je naar buiten gaat en de zon schijnt.
  • Gebruik een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid in huis op peil te brengen.
    Zonnebrandcrème / Bron: Asiandelight/Shutterstock.comZonnebrandcrème / Bron: Asiandelight/Shutterstock.com
  • Gebruik een goede make-up remover om je make-up te verwijderen. Ga nooit met je make-up naar bed. Dit is niet goed voor de huid.
  • Laat je huid vrij ademen door elke week een volledige dag make-upvrij te zijn.
  • Voorkom slaaptekort. Probeer elke nacht ten minste zeven uur slaap te krijgen.
  • Eet dagelijks gezond en gevarieerd.
  • Vermijd bewerkt voedsel.
  • Vermijd energiedrankjes en frisdranken.
  • Vermijd grote hoeveelheden geraffineerde koolhydraten en suiker.
  • Stop met roken. Roken is funest voor de huid.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beauty: Verzorging van de huid rond de ogenBeauty: Verzorging van de huid rond de ogenDe een vindt het onzin en de ander zweert erbij. Feit is wel dat de huid rond de ogen extra gevoelig is en het in ieder…
Ken de verschillende huidtypesHuidtypes worden ingedeeld volgens de kleurgradatie (bleek - donker) en volgens het vetgehalte (van droog tot vet). Om j…
Foundation voor gecombineerde huid: Welke soort is het best?Een gecombineerde huid is erg lastig te behandelen. Moet je een foundation kiezen voor een droge huid of voor een vette…
Welk soort huidtype heb ik?Welk soort huidtype heb ik?Welk soort huidtypes zijn er allemaal en welke heb ik nu eigelijk. Hieronder vindt je een overzicht welk soort huidtypes…

Welke baardborstel verzorgt de baard (baardharen) het beste?Welke baardborstel verzorgt de baard (baardharen) het beste?Een mooie baard kweken - eventueel met snor - gebeurt niet vanzelf. Het verzorgen van de baard doe je - kort en simpel g…
Drakenbloed voor een optimale verzorging van de gezichtshuidDrakenbloed voor een optimale verzorging van de gezichtshuidDrakenbloed is een ingrediënt in diverse verzorgingsproducten voor de huid. Het gaat om een extract van de hars van een…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Giuliamar, Pixabay
  • https://www.wikihow.com/Heal-Dry-Skin-Around-Eyes
  • https://www.dermstore.com/blog/dry-skin-around-eyes/
  • https://www.cosmopolitan.com/nl/beauty/news/a132207/15-verrassende-redenen-om-vaseline-vandaag-nog-aan-je-beautyroutine-toe-te-voegen/
  • https://bioeffect.co.uk/thebuzz/how-to-treat-dry-skin-around-the-eyes/
  • https://beautisecrets.com/dry-skin-around-eyes
  • https://www.stylecraze.com/articles/15-tips-to-control-dryness-around-your-eyes/
  • Afbeelding bron 1: Lucashawranke, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 2: Istock.com/NataliaBulatova
  • Afbeelding bron 3: Aitoff, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Mimagephotography/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 5: Asiandelight/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 30-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.