Waar zit je lever, waar zit je hart, milt en andere organen?

Waar zit je lever, waar zit je hart, milt en andere organen? Het menselijk lichaam zit ingewikkeld in elkaar en is met veel vernuft ontworpen. Het lichaam is opgebouwd uit 100 triljoen cellen die allemaal dezelfde structuur en stofwisseling hebben, maar onderverdeeld kunnen worden op basis van vorm, grootte en functies in ongeveer tweehonderd types. Je lichaam is opgebouwd uit dertien essentiële grondstoffen, zoals water, koolstof, waterstof, stikstof, calcium en ijzer. De belangrijkste organen zijn de hersenen, het hart, de maag en de lever. Organen bestaan uit verschillende weefsels die tezamen een taak uitvoeren. In de longblaasjes vindt bijvoorbeeld uitwisseling van gassen plaats. Zo werken de weefsels in de longen samen om zuurstof naar het bloed te brengen en tegelijkertijd wordt koolstofdioxide uit het bloed aan de lucht in de longblaasjes afgestaan. Waar liggen de belangrijkste organen? Waar zit je hart in je lichaam precies? Waar liggen je longen? Waar zit je lever? Welke organen zitten links en welke liggen rechts in je lichaam?

Organen en systemen

Welke organen zitten waar in het menselijk lichaam? Organen maken deel uit van een systeem. Zo maken bijvoorbeeld de milt, de blindedarm, amandelen en de zwezerik onderdeel uit van het lymfatisch systeem. Er kunnen in totaal twaalf systemen in het lichaam worden onderscheiden:
  1. Ademhalingssysteem: Zorgt voor de opname van zuurstof en het verwijderen van koolstofdioxide via de longen.
  2. Huid, haar en nagels (integumentair systeem): Beschermt het lichaam tegen invloeden van buitenaf en reguleert temperatuur.
  3. Beendersysteem (skelet): Geeft structuur, ondersteunt het lichaam en beschermt de organen.
  4. Spiersysteem: Zorgt voor beweging, stabiliteit en warmteproductie.
  5. Zenuwsysteem: Coördineert lichaamsfuncties door elektrische signalen en reguleert reacties op stimuli.
  6. Hormoonsysteem (endocrien systeem): Reguleert lichaamsprocessen via hormonen die door klieren worden afgegeven.
  7. Lymfestelsel: Draineert overtollig vocht uit weefsels en helpt bij de afweer tegen infecties.
  8. Immuunsysteem: Beschermt het lichaam tegen ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen.
  9. Spijsverteringssysteem: Breekt voedsel af en neemt voedingsstoffen op voor energie en groei.
  10. Uitscheidingssysteem: Verwijdert afvalstoffen uit het lichaam via de nieren, urinewegen en huid.
  11. Voortplantingssysteem: Verantwoordelijk voor de voortplanting en productie van geslachtscellen.
  12. Bloedsomloop (cardiovasculair systeem): Transporteert bloed, zuurstof en voedingsstoffen door het hele lichaam via het hart en de bloedvaten.

Welke belangrijke organen liggen links en welke liggen rechts? / Bron: Blausen.com staff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Welke belangrijke organen liggen links en welke liggen rechts? / Bron: Blausen.com staff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Waar zit je hart?

Het hart van een volwassene is ongeveer zo groot als een gebalde vuist en ligt in de borstholte, schuin achter het borstbeen. Ongeveer tweederde deel van het hart zit links van het midden en eenderde deel rechts. Je kunt je hart meestal voelen kloppen tussen de vijfde en zesde rib waar de hartpunt tegen de borstwand stoot. Als je je oor tegen iemands borstkas houdt, kun je het hart zelfs horen kloppen. In een gemiddeld mensenleven slaat het hart ongeveer 2,5 miljard keer. Het hart is een holle, gespierde pomp die bij elke hartslag zuurstofrijk bloed naar elk lichaamsdeel pompt. Er zijn verschillende hartaandoeningen.

Waar zitten je longen?

Ieder mens heeft twee longen, die in de borstkas liggen, achter de ribben. De longen zijn omgeven zijn door een dubbel vlies. Het binnenste blad is het longvlies en ligt op het longoppervlak. Het buitenste blad is het borstvlies en is vergroeid met de binnenzijde van de borstkas en het middenrif. Tussen de beide vliezen is een ruimte (de pleuraholte), welke luchtdicht is afgesloten en waar zich een dun laagje vocht bevindt (het pleuravocht). De longen hebben de vorm van twee overlangs gehalveerde kegels, welke met de platte kan tegen elkaar aan liggen en aan de onderzijde enigszins zijn uitgehold. Een mens ademt ongeveer twintigduizend keer per dag. In de longblaasjes (alveoli) vindt de uitwisseling plaats van zuurstof en koolzuurgas. Er komt dan zuurstof in het bloed en er gaat kooldioxide uit. Er zijn verschillende longaandoeningen.
1. neus 2. mond 3. luchtpijp 4. longen 5. middenrif / Bron: Sad Edgar, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)1. neus 2. mond 3. luchtpijp 4. longen 5. middenrif / Bron: Sad Edgar, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Waar ligt je middenrif?

Je middenrif is een grote, platte koepelvormige spier met centraal een peesblad. Het is de spier die de borstkas van de buik scheidt. Deze spier speelt een belangrijke rol in het ademhalingsproces. Wanneer je diep inademt, verlaagt het middenrif de hoeveelheid druk in de longen en zetten de ribben zich uit, waardoor de longen volstromen met lucht. Wanneer je uitademt, ontspant je middenrif zich. Je middenrif keert terug in zijn normale positie als je uitademt.
Ligging van de lever / Bron: Nerthuz/Shutterstock.comLigging van de lever / Bron: Nerthuz/Shutterstock.com

Waar ligt de lever?

Ligging

De lever ligt rechts bovenin de buikholte, direct onder het middenrif, waarmee het losjes verbonden is. De lever is een groot orgaan. Het heeft veel reservecapaciteit.

Functie

De lever is het grootste afzonderlijke orgaan in het lichaam met vele functies. In de lever zijn naar schatting 2.500 chemische reacties betrokken bij de stofwisseling: de synthese van bepaalde eiwitten (eiwitstofwisseling), vetstofwisseling en koolhydraatstofwisseling. Door de stofwisseling worden verteerde voedingsstoffen omgezet (of gewisseld) in lichaamseigen stoffen, waardoor je je eiwitten, vetten en koolhydraten krijgt. De lever produceert daarnaast voortdurend gal, dat wordt opgeslagen in de galblaas. Gal zorgt voor het emulgeren van de vetten in het voedsel. Voorts heeft de lever een ontgiftende werking en heeft het een opslagfunctie van bepaalde stoffen, zoals glycogeen. Ook worden de vitaminen A, B1, B12 en D in de lever opgeslagen, evenals ijzer. Er zijn verschillende leveraandoeningen.
Ligging van de galblaas en alvleesklier / Bron: Nerthuz/Shutterstock.comLigging van de galblaas en alvleesklier / Bron: Nerthuz/Shutterstock.com

Waar zit je galblaas?

De galblaas is een zakje met een lengte van 7-10 cm. De galblaas ligt tegen de onderkant van de lever. Gal speelt een rol bij de spijsvertering in de darm, vooral bij de vertering van vetten. De gal vloeit ten behoeve van de spijsvertering van de lever door de hoofdgalgang naar de twaalfvingerige darm. Op het moment dat de darm geen gal nodig heeft, vloeit het overschot naar de galblaas. De galblaas is verbonden met de galgang (vanuit de lever) en in de galblaas wordt gal verzameld, opgeslagen en ingedikt. Zodra er voedsel (vooral vet) de twaalfvingerige darm bereikt, perst de galblaas zijn inhoud door de galgangen in de darm. Wanneer bij iemand de galblaas (operatief) verwijderd is, wordt deze functie overgenomen door de lever en de hoofdgalgang. Daarom kun je gerust leven zonder galblaas. Er zijn diverse galblaasaandoeningen.
Alvleesklier / Bron: Decade3d/Shutterstock.comAlvleesklier / Bron: Decade3d/Shutterstock.com

Waar zit je alvleesklier?

De alvleesklier of pancreas is ongeveer 15 cm lang. De alvleesklier bevat naast de cellen die alvleeskliersap afscheiden welke belangrijke spijsverteringsenzymen bevat, de zogeheten eilandjes van Langerhans, die onder meer de hormonen insuline en glacagon aanmaken. De alvleesklier heb je kortom nodig voor een goede bloedsuikerspiegel en spijsvertering. De alvleesklier ligt dwars in je buik en begint in de bocht van de twaalfvingerige darm en eindigt achter de maag, voor de wervelkolom. De bovenzijde van de alvleesklier ligt tegen de maag en de onderzijde tegen de dunne darm. Er zijn diverse alvleesklieraandoeningen.
Ligging van de milt in het lichaam / Bron: Decade3d/Shutterstock.comLigging van de milt in het lichaam / Bron: Decade3d/Shutterstock.com

Waar zit je milt?

De milt is een belangrijk orgaan, met een grootte van ongeveer 125 × 75 × 50 mm en een gewicht van 150 à 250 gram. Dat is ongeveer zo groot als de vuist van een persoon. De milt is roodblauw van kleur. Dit orgaan moet zorgen voor een goede afweer tegen bacteriën (en het voorkomen van bacteriële infecties) en het zuiveren van het bloed. De milt zit in de linker bovenhelft van de buik, net achter je maag, onder het middenrif.
Liggen van de nieren en blaas / Bron: Nerthuz/Shutterstock.comLiggen van de nieren en blaas / Bron: Nerthuz/Shutterstock.com

Waar liggen de nieren?

De nieren zijn twee roodbruine, boonvormige organen van ongeveer 10-12 cm lang, 6-7 cm breed en 3 cm dik (ongeveer de grootte van een vuist), en ze bevinden zich aan de rugzijde boven de taillelijn. De nieren zijn de belangrijkste uitscheidingsorganen van het lichaam en maken deel uit van de urinewegen. De functie van de twee boonvormige nieren (zie afbeelding) is van vitaal belang. De nieren filteren dag en nacht het bloed, verwijderen de afvalstoffen uit het bloed en houden tevens de waterhuishouding in het lichaam op peil. Alle afvalstoffen en overtollig water worden omgezet naar een product dat 'urine' wordt genoemd. Urine is in feite een mengsel van afvalstoffen, lichaamsvreemde stoffen, overtollig water en overtollige zouten, welke uitgescheiden worden door de nieren. Deze uitscheidingsvloeistof van de nieren wordt verzameld in de blaas en uiteindelijk via de plasbuis of urethra geloosd, via een handeling wat 'plassen' of 'urineren' wordt genoemd.
Ligging van de blaas in het lichaam / Bron: Decade3d/Shutterstock.comLigging van de blaas in het lichaam / Bron: Decade3d/Shutterstock.com

Waar zit je blaas?

De urineblaas bestaat vooral uit glad spierweefsel, is rekbaar en doet dienst als opslagplaats voor de in de nieren gevormde urine. Je krijgt drang om te plassen wanneer de blaas ongeveer 350 ml urine bevat. Dit wordt mictiedrang genoemd en je bent in staat om dit tot op zekere hoogte te onderdrukken. Het is overigens het beste om direct te plassen zodra je aandrang voelt. De lege blaas is gelokaliseerd onder het buikvlies in het kleine bekken, achter de beide schaambeenderen. Als je blaas vol is, kan de top van de blaas boven de schaambeenderen uitkomen. Er zijn verschillende blaasaandoeningen.
Slokdarm / Bron: Decade3d/Shutterstock.comSlokdarm / Bron: Decade3d/Shutterstock.com

Waar zit je slokdarm?

De slokdarm of oesophagus is een onderdeel van het spijsverteringskanaal. De slokdarm ligt in de borstholte en is een met een slijmvlies beklede gespierde holle buis van ongeveer 25 cm lengte, welke is ontworpen als transportbuis van de keelholte naar de maag. Door middel van peristaltische bewegingen (kneedbewegingen voortgebracht door het gladde spierweefsel), wordt het voedsel dat je via je mond tot je hebt genomen in de richting van de maag voortgestuwd. Het transport van een spijsbrok (een hap eten) door de slokdarm naar de maag duurt ongeveer 10 seconden. Er zijn verschillende slokdarmaandoeningen.
De thymus ligt achter het borstbeen / Bron: Nerthuz/Shutterstock.comDe thymus ligt achter het borstbeen / Bron: Nerthuz/Shutterstock.com

Waar zit je thymus of zwezerik?

De thymus of zwezerik ligt achter het bovenste deel van het borstbeen en strekt zich aanvankelijk uit van de bovenkant van dit been tot nabij de hartstreek. Het is één van de belangrijkste organen in ons afweersysteem. De thymus bevat veel lymfocyten (soort witte bloedcellen), die het lichaam helpen tegen ziektes.
Waar ligt de maag? / Bron: Nerthuz/Shutterstock.comWaar ligt de maag? / Bron: Nerthuz/Shutterstock.com

Waar zit je maag?

Ligging en vorm van de maag

Je maag ligt niet —zoals veel mensen denken— ergens ter hoogte van je navel, maar de maag ligt hoger: enigszins ter linkerzijde tegen het middenrif aan, waar het voor een deel beschermd wordt door de borstkas. De maag heeft de vorm van een soort zak van ongeveer 25 cm lang. De maag is een rekbaar orgaan; een volle maag kan oprekken tot een inhoud van zo'n kleine twee liter.

Functie van de maag

De maag dient om voedsel te verteren. Het voedsel wordt in de maag gekneed en vermengd met maagsap, waar door de maag zelf wordt aangemaakt en onder meer zoutzuur en spijsverteringsenzymen bevat. Gemiddeld blijft een warme maaltijd ongeveer drie uur in de maag. Maar de maag heeft meer tijd nodig als je erg vet hebt gegeten. De voornaamste rol van de maag is die van opslagplaats. In de maag wordt voedsel bewaard totdat de dunne darm (de volgende afdeling van het maag-darmkanaal), klaar is om het te ontvangen. Aangezien de dunne darm slechts kleine hoeveelheden voedsel tegelijk aankan, laat het sluitspiertje dat de maag afsluit (pylorus, de Latijnse naam voor deurbewaarder, portier), steeds kleine porties voedsel door aan de dunne darm. Er zijn verschillende maagaandoeningen.
Ligging van de schildklier / Bron: Arnavaz, Wikimedia Commons (Publiek domein)Ligging van de schildklier / Bron: Arnavaz, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Waar zit je schildklier?

De schildklier is er ten behoeve van de productie van het schildklierhormoon thyroxine, wat van invloed is op de verbranding in de cellen en dus van invloed is op de grondstofwisseling of basaalmetabolisme (de stofwisseling in rust). Daarnaast produceert de schildklier het hormoon calcitonine dat het calciumgehalte in het bloed verlaagt. De schildklier heeft de vorm van een vlinder en bevindt zich onderin aan de voorkant van de hals, vlak voor de luchtpijp. Er zijn diverse schildklieraandoeningen.
Dunne darm, blindedarm met wormvormig aanhangsel en dikke darm / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)Dunne darm, blindedarm met wormvormig aanhangsel en dikke darm / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Waar zit je blinde darm?

De blindedarm met het wormvormig aanhangsel (appendix) is een onderdeel van de dikke darm. De blindedarm is in feite een blind eindigende zak van de dikke darm, welke zich rechts onder in de buik bevindt. De blindedarm bevindt zich normaal gesproken op de plek waar de dunne darm overgaat in de dikke darm. Ongeveer 7% van de mensen krijgt vroeg of laat te maken met een blindedarmontsteking.
Ligging van de prostaat / Bron: Decade3d/Shutterstock.comLigging van de prostaat / Bron: Decade3d/Shutterstock.com

Waar zit je prostaat?

De prostaat wordt ook wel voorstanderklier genoemd en is een kleine, walnootvormige klier. Alleen mannen hebben een prostaat. De prostaat ligt vlak onder de blaas om de urinebuis heen. De prostaat heeft als functie het produceren van een alkalisch en melkachtig gekleurd vocht, wat ervoor zorgt dat zaadcellen na een zaadlozing (ejaculatie) buiten het lichaam langer actief en in leven blijven. Er zijn diverse prostaataandoeningen.

Waar zit je baarmoeder?

De baarmoeder (uterus) heeft de vorm van een omgekeerde peer en heeft een lengte van ongeveer 7 cm, en het breedste deel is ongeveer 5 cm. De baarmoeder is gelegen tussen de urineblaas en de endeldarm. De baarmoeder ligt grotendeels boven de blaas. De baarmoeder dient voor de ontwikkeling van het embryo, voor de bescherming van de foetus en uiteindelijk voor de uitdrijving van het kind. Er zijn verschillende baarmoederaandoeningen.

Waar zit je evenwichtsorgaan?

Het evenwichtsorgaan is het zintuigencomplex dat informatie verzamelt over beweging en balans en is gelegen in het binnenoor. Het fragiele orgaantje ligt veilig verscholen achter het rotsbeen, dat is het stevigste bot van het menselijk lichaam. Het vormt samen met het gehoororgaan een anatomische eenheid.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een aantal organen in een notendopEr zijn veel verschillende organen in ons lichaam met allemaal hun eigen functie. De organen samen zorgen ervoor dat ons…
Hoeveel organen kun je missen als je leeft?Hoeveel organen kun je missen als je leeft?Het lichaam heeft veel verschillende soorten organen. Meerdere organen samen maken onderdeel uit van een orgaanstelsel o…
Laparoscopie: behandeling en herstelLaparoscopie: behandeling en herstelEen laparoscopie staat ook wel bekend als een kijkonderzoek. In combinatie met een ingreep wordt het een kijkoperatie ge…
Leverpoortader (vena portae hepatis)Leverpoortader (vena portae hepatis)De leverpoortader is een poortader die bloed vanaf de maag, milt, darmen en alvleesklier naar de lever vervoert. Het blo…

Albumine: vochtaantrekker en transportmedium bloedAlbumine: vochtaantrekker en transportmedium bloedBloed is een samenstelling van meerdere bloedcellen, water en bloedplasma, waarmee het lichaam wordt voorzien van alle n…
Klompen; al eeuwen het ideale schoeiselKlompen; al eeuwen het ideale schoeiselDe klomp is een oer Hollands product. De eerste vormen van dit houten schoeisel dateren al van uit de Middeleeuwen. Nu,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • J.A.M. Baar, C.A. Bastiaansen, A.A.F. Jochems: Anatomie & fysiologie. Bohn Stafleu van Loghum, tweede druk, 2007.
  • Kanker.nl. Informatie over de lever. https://www.kanker.nl/kankersoorten/leverkanker/algemeen/de-lever (ingezien op 25-8-2024)
  • Martin Sulman. Welke organen zitten links in je lichaam? https://mens-en-gezondheid.nl/home/lichaam/welke-organen-zitten-links-in-je-lichaam/ (ingezien op 4-10-2022)
  • Martin Sulman. Welke organen zitten rechts in je lichaam? https://mens-en-gezondheid.nl/home/lichaam/welke-organen-zitten-rechts-in-je-lichaam/ (ingezien op 4-10-2022)
  • ONVZ. Wat weet jij over de milt? https://www.onvz.nl/gidsingezondheid/fysiekgezond/wat-weet-jij-over-de-milt (ingezien op 15-4-2023)
  • Richard Walker. Het menselijk lichaam. Gottmer, 2006.
  • Prof. dr. D.H. Ford, prof. dr. J.P. Schadé, dr. J. Tomson (hoofdredactie). Het grote medische handboek. Rebo Productions, Lisse, 2009.
  • UMC Utrecht. Leverkanker. https://www.umcutrecht.nl/nl/ziekenhuis/ziekte/leverkanker (ingezien op 4-6-2022)
  • Afbeelding bron 1: Blausen.com staff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 2: Sad Edgar, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Nerthuz/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 4: Nerthuz/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 5: Decade3d/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 6: Decade3d/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 7: Nerthuz/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 8: Decade3d/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 9: Decade3d/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 10: Nerthuz/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 11: Nerthuz/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 12: Arnavaz, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 13: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 14: Decade3d/Shutterstock.com
Reacties

Marcel Jeucken, 24-02-2019
Mijn klachten zijn onder de linkerrib brandend gevoel ik kan nog maar heel weinig eten, misselijk, buikpijn tot kramp toe, constant op boeren. Spontaan overgeven veel hoesten ik voel mij grieperig. En ik poep dun maar vooral dat branderig gevoel links aan de onderste rib is niet uit te houden het belemmert mij met alles zelfs autorijden. Wat kan dat zijn ik heb dat branderig gevoel al maanden en wordt steeds erger. Reactie infoteur, 25-02-2019
Met deze klachten is het belangrijk om direct een afspraak te maken met de huisarts. Er niet langer mee door blijven lopen!

Anneke, 02-01-2017
Dank voor de informatie, precies wat ik zocht.

Anneke Reactie infoteur, 02-01-2017
Graag gedaan!

Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 25-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 23
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.