Chondroblastoom: Goedaardige bottumor in lange botten

Chondroblastoom: Goedaardige bottumor in lange botten Een chondroblastoom is een zeldzame goedaardige bottumor die uitgaat van kraakbeenweefsel. Kraakbeen speelt een belangrijke rol in het groeiproces van botten. Het lichaam bevat diverse soorten kraakbeen. Een chondroblastoom tast meestal de uiteinden van de pijpbeenderen (lange botten) aan in de armen en de benen. Vooral jonge patiënten ontwikkelen om onbekende reden een chondroblastoom. De tumor is goedaardig, maar heel af en toe komen uitzaaiingen naar de longen voor. Een chirurgische behandeling is nodig om de tumor te verwijderen. Ernest Armory Codman, een Amerikaanse arts, beschreef voor het eerst dit type tumor in de medische literatuur in 1931.

Synoniemen chondroblastoom

Een chondroblastoom is eveneens gekend onder deze synoniemen:
  • Chondroblastoma
  • Codman tumor

Epidemiologie goedaardige bottumor

Een chondroblastoom treft mogelijk patiënten van alle leeftijden. Kinderen en jongvolwassenen onder de dertig jaar zijn echter het vaakst getroffen. Daarnaast zijn ook mannen vaker aangetast dan vrouwen. De tumor is goed voor minder dan 1% van alle primaire bottumoren; dit zijn bottumoren die in het bot zelf ontstaan. Een chondroblastoom kent tot slot geen raciale voorliefde.

Oorzaken: Ontwikkeling in kraakbeenweefsel

Het is niet goed geweten waarom een chondroblastoom zich ontwikkelt. De tumoren gaan uit van onrijpe kraakbeenproducerende cellen (chondroblasten) in het kraakbeenweefsel.

Risicofactoren

Hoewel de precieze oorzaak van een chondroblastoom onbekend is, zijn er enkele risicofactoren die de kans op deze tumor mogelijk verhogen:
  • Leeftijd: Jongeren en jongvolwassenen tussen de 10 en 30 jaar.
  • Geslacht: Mannen worden vaker getroffen dan vrouwen.

Symptomen: Pijn en zwelling van gewrichten

De symptomen van een chondroblastoom variëren sterk, afhankelijk van de locatie van de tumor. De symptomen kunnen mild tot ernstig zijn. In 70% van de gevallen is het opperarmbeen getroffen. Ook in het bovenbeen of onderbeen is de tumor soms te vinden. Zelden ontstaat de tumor in de handen of voeten. Milde pijn is het meest voorkomende symptoom. De pijn, die langzaam progressief is, is gedurende vele maanden of jaren het meest aanwezig in de knie, de heup en het schoudergewricht. De gewrichten zijn gezwollen (gezwollen gewrichten door vochtophoping) en verstijfd, wat vaak leidt tot verminderde beweeglijkheid. Spieratrofie (spierverlies) nabij het aangetaste bot is eveneens mogelijk. De tumor is doorgaans te klein om zichtbaar of voelbaar te zijn.

Alarmsymptomen

Enkele alarmsymptomen die wijzen op een ernstigere aandoening of complicaties van een chondroblastoom zijn:
  • Nachtelijke pijn die niet vermindert met pijnstillers.
  • Snelle toename van de pijnintensiteit.
  • Aanzienlijke zwelling van het gewricht.
  • Ernstige bewegingsbeperking.

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

De arts bevraagt de patiënt over zijn medische geschiedenis, en tevens verzamelt hij informatie over de soort pijn die de patiënt ervaart. Nachtelijke pijn, pijn die niet weggaat en toenemende pijn zijn namelijk kenmerkend voor de aanwezigheid van een tumor. Daarnaast voert hij een lichamelijk onderzoek uit waarbij hij bemerkt dat het aangetaste bot gevoelig is en minder beweeglijk is. Maar hij moet verdere beeldvormende onderzoeken inzetten om een chondroblastoom te diagnosticeren. De diagnose van dit soort tumor is erg lastig en duurt lang. Vaak zijn diverse onderzoeken nodig om andere aandoeningen uit te sluiten.

Diagnostisch onderzoek

De arts voert een röntgenfoto uit. Een radiografisch onderzoek gebruikt namelijk onzichtbare elektromagnetische energiestralen om beelden van interne weefsels, botten en organen te produceren. Een ander nuttig onderzoek is magnetic resonance imaging, beter bekend onder de Nederlandse term “MRI-scan”. Dit onderzoek maakt gebruik van een combinatie van grote magneten, radiofrequenties en een computer om gedetailleerde beelden van organen en structuren binnen het lichaam te maken. Een MRI-scan is nuttig om andere afwijkingen van het ruggenmerg en de zenuwen uit te sluiten. Een ander beeldvormend onderzoek wat de arts mogelijk inzet, is een CT-scan (computertomografie). Deze scan combineert röntgenstralen met computertechnologie om doorsnedebeelden van de tumor te maken, wat meer gedetailleerd is dan een röntgenfoto. Tot slot is een biopsie nodig om de diagnose met zekerheid te bevestigen. Hierbij neemt de arts een stukje weefsel uit het verdachte gebied, wat hij vervolgens microscopisch laat onderzoeken.

Differentiële diagnose

Volgende aandoeningen bootsen de symptomenreeks van een chondroblastoom na en zijn daarom gekend als de differentiële diagnose:

Behandeling via chirurgie

Indien mogelijk verwijdert de chirurg de tumor. Bovendien is een bottransplantatie mogelijk. Bij deze chirurgische ingreep transplanteert de chirurg gezond bot uit een ander deel van het lichaam in het getroffen gebied, en herstelt hij het eventueel beschadigde bot. Ook de mogelijk aangetaste gewrichten vereisen correctieve chirurgie, of anders vervangt de chirurg het gewricht. Fysiotherapie is aanbevolen want hierdoor leert de patiënt alle lichaamsdelen correct te gebruiken en bouwt hij weer kracht op in de aangetaste botten.

Prognose van tumor in lange botten

Patiënten met een goedaardige chondroblastoom hebben het soms moeilijk om bepaalde activiteiten uit te voeren als gevolg van de pijn en het beperkte bewegingsbereik. Na een chirurgische behandeling, keert de tumor in 10% van de geopereerde patiënten terug binnen enkele maanden tot jaren. Het is namelijk voor de chirurg een erg complexe operatie om de tumor te verwijderen, waardoor soms nog wat restweefsel van de tumor achterblijft. Daarom is het belangrijk dat de patiënt regelmatig een controleonderzoek krijgt bij de arts. De arts behandelt een teruggekeerde tumor op dezelfde manier als de oorspronkelijke tumor.

Complicaties

Complicaties van een chondroblastoom zijn onder meer pathologische fracturen (breuken), kanker en uitzaaiingen naar de longen (longmetastasen).

Preventie

Er zijn geen specifieke maatregelen bekend om een chondroblastoom te voorkomen. Regelmatige medische controles en vroege detectie zijn echter belangrijk, vooral bij patiënten die eerder behandeld zijn voor deze tumor om eventuele recidieven vroegtijdig op te sporen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chondroom: Goedaardige bottumor, vaak in hand of voetChondroom: Goedaardige bottumor, vaak in hand of voetChondromen zijn zeer zeldzame, goedaardige tumoren die zijn samengesteld uit kraakbeen. Ze groeien meestal langzaam. Ze…
Chondrosarcoom: Botkanker die ontstaat in kraakbeenweefselChondrosarcoom: Botkanker die ontstaat in kraakbeenweefselDe ontwikkeling van de meeste botten gebeurt vanuit het kraakbeen. Kraakbeen speelt bijgevolg een belangrijke rol in het…
Exostose, symptomen en klachtenExostose, symptomen en klachtenExostose is een uitsteeksel van een botdeel. Goedaardige bottumor is een andere veelgebruikte benaming. De oorzaak is va…
Exostose: uitsteeksel van het botExostose: uitsteeksel van het botExostose is een uitsteeksel van het skelet. Er wordt ook wel gesproken van een goedaardig bottumor. Dit kan op verschill…

Marfan en moedige strijd van de lelijkste vrouw ter wereldMarfan en moedige strijd van de lelijkste vrouw ter wereldLizzie Velásquez wordt de lelijkste vrouw ter wereld genoemd. Ze is 1,48 meter lang en weegt slechts 25 kilo. Lizzie lij…
Oculomotorische apraxie: OogbewegingsstoornisOculomotorische apraxie: OogbewegingsstoornisBij oculomotorische apraxie is een patiënt niet (goed) in staat om doelbewust de ogen te bewegen. De horizontale oogbewe…
Bronnen en referenties
  • Chondroblastoma, http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=A00609, geraadpleegd op 12 september 2016
  • Chondroblastoma, http://radiopaedia.org/articles/chondroblastoma, geraadpleegd op 12 september 2016
  • Chondroblastoma, http://www.bonetumor.org/tumors-cartilage/chondroblastoma, geraadpleegd op 12 september 2016
  • Chondroblastoma, http://www.saintlukeshealthsystem.org/health-library/chondroblastoma, geraadpleegd op 12 september 2016
  • Clinical Presentation, http://emedicine.medscape.com/article/1254949-clinical-presentation#showall, geraadpleegd op 12 september 2016
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 12 september 2016
  • Differential Diagnoses, http://emedicine.medscape.com/article/1254949-differential-diagnoses#showall, geraadpleegd op 12 september 2016
  • Overview, http://emedicine.medscape.com/article/1254949-overview#showall, geraadpleegd op 12 november 2016
  • Workup, http://emedicine.medscape.com/article/1254949-workup#showall, geraadpleegd op 12 september 2016
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 09-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.