Bubbelbad-folliculitis: Jeukende uitslag door bubbelbaden

Bubbelbad-folliculitis: Jeukende uitslag door bubbelbaden Bubbelbad-folliculitis, ook bekend als pseudomonas folliculitis of jacuzzi folliculitis, is een complicatie die kan optreden na het gebruik van een onjuist onderhouden bubbelbad, warm zwembad of jacuzzi. Deze aandoening veroorzaakt een niet-besmettelijke, rode, jeukende en hobbelige huiduitslag als gevolg van een ontsteking van de haarzakjes. Meestal is de uitslag mild en kan deze thuis goed worden behandeld na overleg met een arts. De uitslag verdwijnt doorgaans binnen twee weken. Soms is echter een antibioticabehandeling nodig. Abcesvorming is een mogelijke complicatie van bubbelbad-folliculitis. Tot slot kunnen enkele voorzorgsmaatregelen het risico op het ontwikkelen van bubbelbad-folliculitis verminderen.

Epidemiologie van bubbelbad-folliculitis

Bubbelbad folliculitis komt vooral voor in gemeenschappelijke of gedeelde bubbelbaden zoals in hotels, fitnesscentra en wellnesscentra. De incidentie kan variëren op basis van de frequentie van gebruik en het onderhoudsniveau van de faciliteit. In sommige onderzoeken wordt gerapporteerd dat de prevalentie van deze aandoening in dergelijke omgevingen significant hoger is dan in privé-bubbelbaden door onregelmatig onderhoud en hoge bezoekersdichtheid.

Oorzaken: Bacteriën in onjuist behandelde bubbelbaden

Bubbelbad-folliculitis is een huidinfectie die optreedt rond de haarzakjes. De niet-besmettelijke infectie in de haarzakjes van de huid ontstaat door langdurig weken in onjuist behandeld water van een bubbelbad. De bacterie Pseudomonas aeruginosa is verantwoordelijk voor deze aandoening. Deze bacterie gedijt het liefst in warme, vochtige omgevingen en overleeft zelfs in gechloreerd water, waardoor ze moeilijk te doden is. Bubbelbad-folliculitis komt het vaakst voor in bubbelbaden en warme zwembaden, whirlpools en glijbanen die niet regelmatig of grondig worden gedesinfecteerd.

Risicofactoren voor bubbelbad-folliculitis

Iedereen kan bubbelbad-folliculitis krijgen wanneer de huid wordt blootgesteld aan de bacterie, maar sommige mensen zijn vatbaarder voor de bacteriële huidinfectie of de complicaties ervan. Risicofactoren zijn onder andere:
  • Kinderen, omdat ze vaak langer in het water blijven.
  • Patiënten met acne of dermatitis (huidontsteking), wat de huid kwetsbaarder maakt voor infecties.
  • Personen die lange tijd doorbrengen in warm en slecht gechloreerd water.
  • Frequent gebruikers van bubbelbaden.
  • Patiënten die zich recent hebben geschoren, gewaxt of geëpileerd.
  • Patiënten met een verzwakt immuunsysteem door aandoeningen zoals leukemie, hiv of diabetes mellitus (suikerziekte).

Symptomen: Jeukende huiduitslag

Locatie

De huiduitslag verschijnt op plaatsen die in contact zijn geweest met besmet water, meestal op lichaamsdelen die bedekt waren met natte kleding of zwemkleding.

Kenmerken

Het belangrijkste symptoom van bubbelbad-folliculitis is een hobbelige, rode uitslag die vaak jeukt. Deze uitslag ontwikkelt zich enkele uren tot enkele dagen na blootstelling aan besmet water. De uitslag bestaat meestal uit kleine, rode papels of striemen met een diameter van een halve tot drie centimeter. De papels hebben vaak centrale puisten. De bultjes op de huid zijn soms gevuld met pus en lijken op acne (huidaandoening met ontsteking van talgklieren). De uitslag verandert geleidelijk in donkerrode knobbeltjes die gevoelig of pijnlijk zijn. Met pus gevulde blaren ontwikkelen zich rond de ontstoken haarzakjes.

Alarmsymptomen bij infectie van haarzakjes

Het is belangrijk om bij de volgende symptomen direct een arts te raadplegen:
  • Huid die rood, warm, gezwollen of bijzonder pijnlijk is.
  • Koorts boven 38 °C.
  • Verspreidende of terugkerende folliculitis.

Diagnose en onderzoeken

De bacteriën die bubbelbad-folliculitis veroorzaken, overleven vaak niet lang in een gezonde huid. In dergelijke gevallen verdwijnt de infectie binnen een week vanzelf. Als de infectie echter niet verdwijnt of als de patiënt meer symptomen heeft dan alleen een huiduitslag, is advies van een arts nodig. De arts onderzoekt de huid en stelt vragen over de medische geschiedenis en recent gebruik van een bubbelbad. Als de arts niet zeker is van de diagnose, neemt hij een vloeistofmonster uit de blaren of bultjes of verwijdert hij een stukje weefsel (huidbiopt) voor verder onderzoek.

Behandeling

Milde gevallen van bubbelbad-folliculitis verdwijnen meestal binnen twee weken zonder medische behandeling. Enkele thuisbehandelingen kunnen het genezingsproces versnellen, maar het is belangrijk om eerst een arts te raadplegen om er zeker van te zijn dat er geen andere ziekte of infectie is die een (dringende) behandeling vereist.

Volgende thuisbehandelingen zijn mogelijk:
  • Antibacteriële crèmes zoals Neosporin aanbrengen op de getroffen gebieden om secundaire infecties te voorkomen.
  • Anti-jeukcrèmes of -lotions gebruiken om het ongemak te verlichten.
  • Appelciderazijn aanbrengen op het aangetaste gebied, hetzij direct, hetzij gedrenkt in een bad met appelciderazijn.
  • Warme kompressen of washandjes aanbrengen om de jeuk te verminderen en de genezing te bespoedigen.

Indien nodig schrijft de arts medicijnen voor zoals topische (op de huid aangebrachte) antibacteriële zalven en lokale of orale (via de mond ingenomen) antibiotica, waardoor de infectie snel verdwijnt.

Prognose van bacteriële huidinfectie

Bubbelbad-folliculitis is zeer goed te behandelen. De meeste milde gevallen van bubbelbad-folliculitis verdwijnen vanzelf binnen twee weken, waarbij de meeste symptomen na de eerste week verdwijnen. De patiënt reageert goed op antibiotica als deze nodig zijn. Het is echter belangrijk om de instructies van de arts op te volgen en de volledige kuur af te maken, zelfs als de symptomen eerder verdwijnen, om te voorkomen dat de bacteriële infectie resistent wordt tegen antibiotica (antibioticaresistentie). De uitslag kan soms hypergepigmenteerde letsels (donkere huidgebieden) achterlaten, die na verloop van tijd vervagen.

Impact op langdurige gezondheid

Hoewel bubbelbad folliculitis doorgaans een tijdelijke aandoening is, kunnen herhaalde of ernstige gevallen de langetermijngezondheid beïnvloeden:
  • Verminderde huidgezondheid: Chronische infecties kunnen leiden tot blijvende huidproblemen zoals pigmentverandering of littekens.
  • Behoefte aan langdurige behandeling: In sommige gevallen kan langdurige of herhaalde behandeling nodig zijn, wat invloed kan hebben op het dagelijks leven en de kosten voor gezondheidszorg.
  • Risico op andere infecties: Personen met herhaalde huidinfecties kunnen een verhoogd risico hebben op andere bacteriële of schimmelinfecties.

Complicaties: Vorming van abces

De meest voorkomende complicatie van bubbelbad-folliculitis is een abces, een geïnfecteerde verzameling pus. Een behandeling is dan nodig, waarbij de arts het abces mogelijk moet draineren (pus afvoeren). Bubbelbad-folliculitis geneest meestal zonder littekens. Krabt de patiënt echter aan de huiduitslag, dan kan dit leiden tot een secundaire infectie of littekenvorming.

Psychosociale impact van bubbelbad-folliculitis

Bubbelbad folliculitis kan niet alleen fysieke ongemakken veroorzaken, maar ook een psychosociale impact hebben:
  • Stress en angst: Het hebben van een zichtbare huiduitslag kan leiden tot sociale angst en stress, vooral als de aandoening ernstig of chronisch is.
  • Beperkingen in sociale activiteiten: Mensen met bubbelbad folliculitis kunnen het gevoel hebben dat ze sociale activiteiten zoals het bezoeken van openbare zwembaden of spa's moeten vermijden, wat hun kwaliteit van leven kan aantasten.
  • Zelfvertrouwen en esthetiek: Visuele veranderingen aan de huid kunnen invloed hebben op het zelfvertrouwen en de manier waarop iemand zich in sociale situaties presenteert.

Preventie van ontsteking van haarzakjes

De beste manier om bubbelbad-folliculitis te voorkomen, is door alleen bubbelbaden te gebruiken die regelmatig en grondig worden behandeld en gereinigd. De zuur- en chloorconcentraties moeten regelmatig gecontroleerd en onderhouden worden, en de waterfilters moeten goed werken. Omdat bubbelbaden warmer water hebben dan zwembaden, breekt het chloor sneller af, wat betekent dat ze een grondigere behandeling vereisen.

Als de huid in contact komt met de bacteriën, is het niet altijd mogelijk om een infectie te voorkomen, ook al start de patiënt daarna snel met de behandeling. Enkele voorzorgsmaatregelen verminderen echter het risico op bubbelbad-folliculitis:
  • Het zwempak grondig reinigen na gebruik van een bubbelbad om te voorkomen dat de patiënt zichzelf later opnieuw infecteert.
  • Niet blijven hangen in een nat badpak; direct na het verlaten van het bad douchen en zich wassen met water en zeep.
  • Niet gaan zwemmen bij huidbeschadigingen.
  • Scheren of ontharen vlak voor gebruik van een bubbelbad wordt afgeraden; dit kan beter een dag van tevoren.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rode uitslag na zwembad of jacuzzi: Hot tub folliculitisRode uitslag na zwembad of jacuzzi: Hot tub folliculitisJe bent wezen zwemmen in een subtropisch zwemparadijs en 6 tot 48 uur later ontstaan er rode, jeukende bultjes. Grote ka…
Bubbelbad-folliculitis: symptomen, oorzaak en behandelingBubbelbad-folliculitis: symptomen, oorzaak en behandelingBubbelbad-folliculitis ('hot tub folliculitis') duidt op een ontsteking van de haarzakjes als gevolg van een infectie me…
Folliculitis: een ontsteking van de haarzakjesFolliculitis: een ontsteking van de haarzakjesFolliculitis is een ontsteking van de haarzakjes, waarbij kleine jeukende rode bultjes op de huid ontstaan. Scheren, str…
Bubbelbad, wat zijn er voor een soorten?Een bubbelbad is tegenwoordig niet langer alleen te vinden in zwembaden en wellness oorden, maar steeds vaker hebben men…

Vermoeidheid door kanker: oorzaken van kankervermoeidheidVermoeidheid door kanker: oorzaken van kankervermoeidheidKankervermoeidheid is moeheid als gevolg van (de behandeling van) kanker. Vermoeidheid is een veel voorkomende bijwerkin…
Hoofdpijn tijdens zwangerschap: Soorten en oorzakenHoofdpijn tijdens zwangerschap: Soorten en oorzakenHoofdpijn is één van de meest voorkomende ongemakken tijdens de zwangerschap. Hoofdpijn kan op elk moment tijdens de zwa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Geraadpleegd op 27 december 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Hot Tub Folliculitis, https://www.healthline.com/health/hot-tub-folliculitis
  • Hot Tub Folliculitis, https://www.saltwaterpoolandspa.com/hot-tub-folliculitis.html
  • Hot Tub Folliculitis, https://www.verywellhealth.com/hot-tub-folliculitis-1069434
  • Hot Tub Folliculitis: Pools aren’t fun when they leave you infected, https://www.clnwash.com/blog/hot-tub-folliculitis/
  • Hot Tub Folliculitis: Prevention and Treatment, https://www.swimuniversity.com/hot-tub-folliculitis/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 06-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.