InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Nekklachten: oorzaken nekpijn, pijn in de nek (en schouder)

Nekklachten: oorzaken nekpijn, pijn in de nek (en schouder)

Nekklachten: oorzaken nekpijn, pijn in de nek (en schouder) Nekpijn of pijn in de nek is een veel voorkomende klacht. Ongeveer een derde deel van de mensen heeft jaarlijks last van nekpijn. Er zijn ongeveer 60 specifieke oorzaken van nekpijn bekend. De meeste oorzaken van pijn in de nek zijn niet ernstig. Er kan sprake zijn van spierverrekking door een onverwachtse beweging of nekklachten als gevolg van een langdurig verkeerde houding op het werk of elders. Een verkeerde slaaphouding komt ook vaak voor. In dit artikel behandelen we de meest voorkomende oorzaken van nekpijn. De pijn kan uitstralen naar de rechterkant of linkerkant van de nek, schouder en bovenarm.

Nekpijn / pijn in de nek


Nekpijn: oorzaken van nekklachten en pijn in de nek

Nekpijn is een courante klacht. Ongeveer een derde deel van de bevolking heeft in de loop van een jaar wel eens last van nekpijn. 14% hunner heeft langer dan 6 maanden klachten.[1] Slechts een klein deel van deze mensen bezoekt een huisarts. Dit doen ze vooral bij aanhoudende klachten en wanneer ze er door in hun dagelijkse leven worden beperkt. De meest gemelde klacht is nekpijn, hetgeen vaak gepaard gaat met een stijf gevoel en/of uitstralende pijn naar het hoofd, arm of schouderregio.[2]

Acute en chronische nekpijn

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen acute en chronische nekpijn. Er wordt van acute nekpijn gesproken als deze korter dan 6 weken duurt. Bij chronische nekpijn houden de klachten langer dan 6 maanden aan. Er zijn volgens de International Association for the Study of Pain (IASP) ongeveer 60 specifieke oorzaken voor nekpijn bekend.[3] Het blijkt dat er in de meeste gevallen geen oorzaak wordt gevonden. Er is dan sprake van aspecifieke of mechanische nekpijn, waarbij er geen aanwijzingen zijn voor een beschadiging of afwijking van specifieke anatomische structuren in de nek. Tumoren, infecties, fracturen en vasculaire oorzaken komen relatief weinig voor.[4]

Oorzaken stijve nek

Een stijve nek kan komen door:
 • pijnlijke nekspieren;
 • slijtage van de halswervels;
 • irritatie van het botvlies; of
 • een blessure aan pezen of banden.

Bijkomende klachten

Een stijve nek kan leiden tot andere lichamelijke klachten, zoals zere schouders of armen, hoofdpijn en hoge rugpijn (pijn in bovenrug).

Meestal niet ernstig

De meeste oorzaken van pijn in de nek zijn niet ernstig. Er kan sprake zijn van spierverrekking door een onverwachtse beweging of nekklachten als gevolg van een langdurig verkeerde houding op het werk of elders. Slijtage of degeneratie van botten of kraakbeen onder invloed van het verouderingsproces of jarenlange overbelasting, is ook een veel voorkomende oorzaak, vooral bij mensen vanaf middelbare leeftijd. Soms kan pijn in de nek wijzen op een ernstige aandoening. Bij kinderen met een plotseling begin van een stijve nek, zijn ouders soms bang dat dit het begin van een hersenvliesontsteking (meningitis) kan betekenen. Schakel bij één van de volgende klachten direct medische hulp in:
 • Stekende pijn in de schouder of pijn uitstralend tot in de armen/handen;
 • Nekpijn en gevoelloosheid of verlies van kracht in armen of handen (krachts- en/of gevoelsverlies);
 • Verandering van plas- of ontlastingspatroon;
 • Nekstijfheid (bij kin op de borst: het verschijnsel dat het hoofd niet of met grote moeite voorover gebogen kan worden) en hoge koorts.

Dit worden alarmsymptomen genoemd.

Mogelijke oorzaken nekpijn

Pijn in de nek kan het gevolg zijn van verscheidene oorzaken, variërend van spierverrekking, overbelasting en whiplash tot ziekten zoals reumatoïde artritis en meningitis. De meest voorkomende oorzaken van nekpijn zijn:
 • verkeerde houding, beweging of belasting;
 • spondylose;
 • spierverrekking of spierscheuring;
 • koude luchtstroom of tocht;
 • whiplash;
 • zenuwbeknelling als gevolg van een verschoven wervel;
 • hernia; en
 • bepaalde ziekten.

Pijn in de nek door verkeerde houding, beweging of belasting

Nekpijn kan ontstaan door:
 • weinig afwisseling in de houding, zoals bij bureauwerk en veel werken met de laptop of computer;
 • weinig afwisseling in beweging, bij monotoon werk waarbij steeds dezelfde handeling wordt verricht (bijvoorbeeld lopende band werk);
 • verkeerde of eenzijdige belasting, door bijvoorbeeld het hoofd langdurig naar achteren gebogen te houden bij het verven van een plafond of door bijvoorbeeld zware tassen te dragen over één schouder.

Nekspieren, vooral die in de achterkant van de nek, kunnen door een verkeerde houding vermoeid raken doordat de nekspieren voortdurend aanspannen zijn. Deze toestand van verhoogde spanning, is in feite een overmatige spierbelasting en veroorzaakt pijn. Spierspanningen kunnen ook worden veroorzaakt door aanhoudende emotionele stress, neerslachtigheid, moedeloosheid en slapeloosheid.

Overigens is een verkeerde slaaphouding (buikligging), waarbij het steunweefsel van de nek (kapsels en banden) gedurende langere tijd op spanning staan, misschien wel de meest voorkomende oorzaak bij rug- en nekklachten. De klachten kunnen worden versterkt door een kwalitatief slecht kussen of matras.

Klachten door een verkeerde houding voorkomen

De klachten die samenhangen met een verkeerde houding, beweging of belasting, kunnen weggenomen worden door 'statische' houdingen regelmatig te onderbreken door de spieren te laten ontspannen en voor afwisseling te zorgen. Een goede slaap- en/of werkhouding is ook van belang.

Zeurende pijn in nek en schouder door spondylose

Cervicale en lumbale spondylose is artrose (slijtage) van de nek en lendenwervelkolom, waarbij pijn en verstijving kunnen optreden. Naast beperkte beweeglijkheid van de hals, kan er zwakte in één of beide armen optreden, pijn in het achterhoofd en pijnscheuten of zeurende pijn van de schouders naar de handen. Het komt vooral voor bij mensen vanaf middelbare leeftijd. Het wordt door het normale verouderingsproces veroorzaakt, maar een ongeval of jarenlange overbelasting kan de situatie versnellen. De klachten kunnen chronisch van aard zijn, of alleen onder bepaalde omstandigheden optreden, zoals plotseling het hoofd draaien, boven het hoofd werken of slapen in de verkeerde houding.

Spierverrekking of spierscheuring

In de hals of nek kan een spiertje verrekt of gescheurd zijn door een onverwachtse beweging en komt het meest voor bij mensen die intensief sporten. Een spierverrekking kan ook optreden als gevolg van tijdelijke overbelasting van de spier.

Nekpijn door koude luchtstroom of tocht

Kou slaat op de botten en gewrichten en dit kan een stijf gevoel in de nek geven.

Pijn in de nek door whiplash

Als gevolg van plotselinge bewegingen van hoofd en nek ten opzichte van de romp, kunnen verschillende weefsels in de nek beschadigd raken zoals spieren, wervels, pezen en banden. Dit wordt whiplash of zweepslag genoemd. Een plotselinge beweging kan het gevolg zijn van een auto-ongeluk of andere gebeurtenissen zoals een ongeval tijdens het sporten, een val of simpelweg doordat iemand een ander onverwachts van achteren hard in de rug duwt.

Zenuwbeknelling als gevolg van een verschoven wervel (spondylolisthesis)

Een verschoven wervel kan een zenuwbeknelling tot gevolg hebben. In veel gevallen is dit de oorzaak van nek- of rugklachten of hoofdpijn. De pijn kan plaatselijk zijn, maar in ernstige gevallen kan de pijn ook uitstralen tot vingertoppen of tenen toe. Er worden twee soorten spondylolisthesis onderscheiden:
 • degeneratief (door veroudering en slijtage); en
 • traumatisch (bijvoorbeeld door een verkeersongeluk, een val, een slechte werkhouding of een vertilling).

Pijnklachten door hernia (nekhernia)

Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf, welke op een zenuw drukt waardoor pijnklachten ontstaan. De symptomen van de hernia bestaan uit pijn die in de arm uitstraalt, hetgeen soms gepaard gaat met een doof of prikkelend gevoel.

Nekpijn door ziekten

Pijn in de nek kan soms worden veroorzaakt door ziekten, zoals onder meer:
 • Reumatoïde artritis, een vorm van reuma die wordt gekenmerkt door ontstekingen in de gewrichten.
 • Meningitis of hersenvliesontsteking, een potentieel levensbedreigende infectie van de hersenvliezen waarbij direct medisch ingrijpen noodzakelijk is.
 • Ziekte van Bechterew, een reumatische aandoening, die wordt gekenmerkt door ontstekingen in de gewrichten (vooral in de rug en het bekken).
 • Infecties, zoals griep of verkoudheid: griep en ernstige verkoudheid kunnen onder meer aanleiding geven tot nekpijn.
 • Kanker: in zeldzame gevallen kan pijn in de nek worden veroorzaakt door kwaadaardige tumoren in de wervelkolom. De kanker kan zijn uitgezaaid naar een lymfeklierstation in de hals.

Wanneer naar de huisarts met nekpijn?

Indien de nekklachten langer dan zes weken aanhouden of vergezeld gaan met voormelde alarmsymptomen, is het raadzaam een afspraak te maken bij de huisarts.

Noten:
 1. Borghouts JAJ, Koes BW, Bouter LM. The clinical course and prognostic factors of non-specific neck pain. Pain 1998;77:1-13.
 2. Huisarts en Wetenschap, jaargang 2004, nummer 6 Special: WONCA Europe 2004 Quality in Practice:306-309.
 3. Bogduk N. The Neck. Bailliere's Clinical Rheumatology 1999;13:261-85.
 4. Huisarts en Wetenschap, jaargang 2004, nummer 6 Special: WONCA Europe 2004 Quality in Practice:306-309.

Lees verder

© 2011 - 2017 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hoofdpijn door nekklachtenHoofdpijn door nekklachtenAan het ontstaan van nekklachten kunnen allerlei oorzaken ontleend worden, zoals een ongeval waardoor een whiplash ontst…
Aandoeningen: klachten van de nekNekpijn en stijve nek zijn typische nekklachten. Het gebied waar nekpijn ervaren wordt, is het gebied dat aan de bovenzi…
Pijn in de nek: behandeling en tips bij nekpijnPijn in de nek: behandeling en tips bij nekpijnPijn in de nek komt bij redelijk veel mensen voor, zeker sinds de opmars van smartphone en tablet. Bij het gebruik van d…
Homeopathie bij nekpijn en nekklachtenNekklachten komen veel voor bij zowel kinderen als volwassenen. Spierpijn in de nek of een stijve nek kunnen tientallen…
Nekpijn? Laat je hoofd niet hangen!Nekpijn staat op de derde plaats van chronische pijnklachten bij volwassenen. Meestal wordt nekpijn veroorzaakt door ove…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Istock.com/Csaba Deli
 • Bogduk N. The Neck. Bailliere's Clinical Rheumatology 1999;13:261-85.
 • Borghouts JAJ, Koes BW, Bouter LM. The clinical course and prognostic factors of non-specific neck pain. Pain 1998;77:1-13.
 • Huisarts en Wetenschap, jaargang 2004, nummer 6 Special: WONCA Europe 2004 Quality in Practice:306-309.

Reageer op het artikel "Nekklachten: oorzaken nekpijn, pijn in de nek (en schouder)"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reactie

Turfie, 07-11-2016 08:41 #1
Jaren geleden had ik die ontzettend, afschuwelijke nekpijn voor de eerste keer.
De fysiotherapeut trok voorzichtig aan m'n hoofd toen.

Als de pijnlijke situatie zich nu weer voordoet, dan trek ik nu zelf aan m'n hoofd,
voorzichtig een paar keer. En het werkt. Soms pas na een paar keer herhalen. Op de dag zelf, nog heel voorzichtig aandoen, en de volgende dag gaat het dan wel weer.

Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 09-04-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Pijn in schouder
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!