Pneumatische retinopexie: Operatie bij netvliesloslating

Pneumatische retinopexie: Operatie bij netvliesloslating Het netvlies bevindt zich achteraan in het oog. De netvliescellen gebruiken licht om visuele informatie naar de hersenen te sturen. Wanneer een patiënt een netvliesloslating heeft, komt een deel van het netvlies los. Dit oogprobleem waarbij het netvlies niet meer goed functioneert, bedreigt het gezichtsvermogen. Via een pneumatische retinopexie, een bepaalde operatietechniek, herstelt de oogarts het netvlies. Een onmiddellijke behandeling voorkomt permanent verlies van het gezichtsvermogen. Na de behandeling houdt de patiënt gedurende enkele weken een speciale hoofdpositie aan zodat de luchtbel op de plaats blijft en het netvlies zich weer herstelt. Na de operatie zijn enkele complicaties mogelijk, en soms gebeurt nog andere chirurgie om een verlies van het gezichtsvermogen te voorkomen.

Vormen van chirurgie bij een netvliesloslating

Een patiënt met een netvliesloslating heeft een behandeling of operatie nodig. De patiënt heeft namelijk last van floaters in het oog (drijvers: kleine vlekjes of spinnenwebben die zweven in het gezichtsveld). Ook lichtflitsen (fotopsie) of een gordijn over het gezichtsveld komen voor. Hierdoor is het gezichtsvermogen aangetast. Via een retinopexie maakt de chirurg het netvlies weer vast aan het oog, zodat de bloeddoorstroming naar de ogen zich herstelt en de patiënt weer goed gaat zien. Een sclerale knik of een vitrectomie gebeuren eveneens bij deze oogaandoening. Maar een pneumatische retinopexie is een minder invasieve keuze en brengt daardoor minder risico op complicaties met zich mee.

Indicatie pneumatische retinopexie

Een retinopexie gebeurt bij een netvliesloslating (ablatio retinae), een netvliesaandoening. Meestal gebeurt een netvlieslating spontaan. Volgende oorzaken zijn echter een risicofactor voor het ontwikkelen van een netvliesloslating:

Tegenindicatie pneumatische retinopexie

Bij een gecompliceerde scheuring is een pneumatische retinopexie niet geschikt. Dit geldt ook wanneer de scheur aanwezig is op het onderste deel van het oog. Daarnaast gaat de operatietechniek evenmin door bij patiënten die door mentale of fysieke problemen niet in staat zijn om mee te werken.

Voor de oogoperatie

Voorbereidingen

Voor de operatie ondergaat de patiënt een oogonderzoek waarbij de oogarts licht schijnt in het oog en het netvlies onderzoekt. Hiervoor verwijdt hij de pupillen van de patiënt met speciale oogdruppels, genaamd "mydriatica". De oogarts voert mogelijk nog een oogechografie uit zodat hij een beeld krijgt van de netvliesloslating.

Praktisch

Bepaalde patiënten moeten stoppen met het nemen van medicijnen. Normaal gezien mag de patiënt eten en drinken voor de behandeling, maar in een aantal gevallen gaat hij nuchter naar het ziekenhuis. Deze informatie krijgt de patiënt vooraf mee van de oogarts. De operatie gaat normaal gezien poliklinisch door, waardoor de patiënt na de operatie naar huis mag. Op de dag van de operatie krijgt de patiënt een kalmerend geneesmiddel voor de operatie, waardoor hij ontspannen is maar wel wakker blijft tijdens de ingreep. Daarna geeft de oogarts aan de patiënt pupilverwijdende oogdruppels, alsook verdovende oogdruppels waardoor de ogen van de patiënt gevoelloos zijn. Soms gebeurt de oogarts een andere verdoving die hij injecteert in het oog.

Tijdens de oogoperatie: Oogarts injecteert luchtbel in het oog

Vooreerst verwijdert de oogarts wat vloeistof uit de ogen met behulp van een spuit. Daarna injecteert de oogarts een expanderende luchtbel in het gebied in de buurt van het netvlies. De luchtbel zweeft als het ware over het loslatende gebied en duwt dit tegen de achterkant van het oog (het netvlies) aan. De oogarts gebruikt hiervoor een oftalmoscoop (oogspiegel) zodat de luchtbel op de juiste plaats terecht komt. Vervolgens gebruikt de oogarts een zeer koud instrument (cryopexie) of een warme laserstraal (fotocoagulatie) zodat de lagen van het netvlies weer aan elkaar vasthechten. De ingreep is bijna voltooid, maar eerst plaatst de oogarts nog antibiotische zalf op de ogen om een infectie te voorkomen. Tot slot brengt de oogarts een verband aan op de ogen.

Na de oogoperatie: Bepaalde hoofdpositie

De patiënt mag meteen na de ingreep het ziekenhuis verlaten, maar hij mag niet alleen naar huis. Thuis neemt de patiënt verder antibiotische oogdruppels die hij via correcte oogdruppelrichtlijnen toedient. Soms is het oog een beetje pijnlijk na de operatie, maar dankzij gewone pijnstillers verdwijnt de pijn snel. De patiënt draagt ter bescherming de eerste dagen nog een ooglapje. De meeste patiënten herstellen volledig binnen de drie weken. Zeer belangrijk is om na de operatie een bepaalde hoofdpositie aan te nemen tijdens het grootste deel van de dag en zelfs de nacht, waardoor een andere slaappositie vereist is. Dit houdt de patiënt vol gedurende één tot drie weken na de operatie, al varieert dit soms. Hiervoor krijgt de patiënt na de operatie uitleg van de oogarts. Reizen met het vliegtuig mag gedurende een tijd ook niet; de oogarts bepaalt wanneer dit weer mag. De patiënt krijgt regelmatig controlebezoeken, te beginnen de eerste dag na de operatie.

Risico's operatietechniek

De meeste patiënten herstellen goed na de pneumatische retinopexie, maar af en toe treden toch complicaties op. Deze risico's zijn afhankelijk van de leeftijd, de medische omstandigheden en de specifieke kenmerken van de netvliesloslating van de patiënt. Enkele risico's omvatten een aanhoudende aanwezigheid van vloeistof onder het netvlies, vastzittend gas in het oog en proliferatieve vitreoretinopathie. Bij proliferatieve vitreoretinopathie ontstaan littekens op het netvlies waardoor het netvlies opnieuw loslaat. Enkele minder voorkomende risico's zijn bloedingen in het oog, cataract (staar), een glasvochtbloeding, een ontsteking in de oogbol, plooien in het netvlies, een verhoogde oogdruk (wat leidt tot de oogziekte glaucoom) en een loslating van de ooglaag onder het netvlies. Daarnaast is soms opnieuw een behandeling of operatie vereist omdat de netvliesscheur terugkomt.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ablatio retinae: netvliesloslatingAblatio retinae is het loslaten van het netvlies in het oog. Dit komt weinig voor, maar kan met verschillende operaties…
Achterste glasvochtloslating in oog: Vlekken & drijvers zienAchterste glasvochtloslating in oog: Vlekken & drijvers zienEen achterste glasvochtloslating treedt vaak op bij oudere patiënten. Het glasachtig lichaam, dat normaal via verschille…
Floaters: Drijvers (mouches volantes, vlekken) in oog zienFloaters: Drijvers (mouches volantes, vlekken) in oog zienFloaters zijn bewegende vliegjes, kleine zwarte puntjes of schimmige stippen, grote wolkachtige vlekken of lange, smalle…
Plotseling slecht zien met één oogPlotseling slecht zien met één oogAls er plotseling slecht zien optreedt zonder dat er pijn is en het oog er aan de buitenkant heel normaal uitziet is dit…

Oculofaryngeale spierdystrofie: Problemen met keel en ogenOculofaryngeale spierdystrofie: Problemen met keel en ogenOculofaryngeale spierdystrofie (OPMD) is een zeldzame erfelijke aandoening waarvan de symptomen tot uiting komen tijdens…
Slijtage van de duim: symptomen, oorzaken en behandelingSlijtage van de duim: symptomen, oorzaken en behandelingSlijtage van het gewricht in de duim is de meest voorkomende vorm van slijtage in de handen. Dit komt doordat de duim bi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • Pneumatic Retinopexy, http://www.saintlukeshealthsystem.org/health-library/pneumatic-retinopexy, geraadpleegd op 2 juni 2016
  • Pneumatic Retinopexy for Retinal Detachment, http://www.webmd.com/eye-health/pneumatic-retinopexy-for-retinal-detachment, geraadpleegd op 2 juni 2016
  • Pneumatic Retinopexy Technique, http://eyewiki.aao.org/Pneumatic_Retinopexy_Technique, geraadpleegd op 2 juni 2016
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.