De invloed van drinken van alcohol op de huid

De invloed van drinken van alcohol op de huid Het overmatig drinken van alcohol heeft een directe negatieve invloed op het uiterlijk van de huid, al merk je dat misschien pas de volgende dag. Op lange termijn ontstaan er echter ook andere, meer permanente schadelijke effecten door zwaar alcoholgebruik. Dit verhoogt het risico op huidproblemen en huidaandoeningen. Voorbeelden van deze problemen zijn een droge huid, eczeem, acne, en vroegtijdige huidveroudering. Met enkele tips kun je de schade aan de huid door alcoholgebruik beperken, maar het beste advies is om helemaal geen alcohol te drinken om huidproblemen te voorkomen.
Alcohol bevat giftige bijproducten / Bron: Jarmoluk, PixabayAlcohol bevat giftige bijproducten / Bron: Jarmoluk, Pixabay

Giftige bijproducten in alcohol

Alcohol is een toxine (gifstof) die weinig tot geen voedingswaarde biedt. Alcoholmisbruik verergert verschillende gezondheidsproblemen, zoals leverfunctiestoornissen, verminderde immuniteit, hormonale onevenwichtigheden, celschade en insulineresistentie. Deze factoren hebben allemaal een negatieve invloed op de kwaliteit, het uiterlijk en de veroudering van de huid.

Wanneer alcohol wordt gemetaboliseerd in de lever, produceert het lichaam het bijproduct acetaldehyde. Dit bijproduct is giftig voor lichaamsweefsels en veroorzaakt uitdroging, wat leidt tot voortijdige huidveroudering, zoals rimpels. Bovendien veroorzaakt alcohol ontstekingen in de weefsels, waarbij histamine vrijkomt die de haarvaten verwijdt, wat resulteert in roodheid van de huid. Langdurig alcoholgebruik kan leiden tot permanente roodheid en andere huidproblemen.

Huidschade door alcoholmisbruik

Acne

Alcohol, vooral de suikers erin, verhoogt de activiteit van het hormoon IGF-1, wat leidt tot een overproductie van talg in de huid. Dit kan bestaande huidaandoeningen zoals acne verergeren en nieuwe puistjes veroorzaken.

Zwaar alcoholgebruik leidt sneller tot blauwe plekken / Bron: Dezidor, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Zwaar alcoholgebruik leidt sneller tot blauwe plekken / Bron: Dezidor, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Blauwe plekken

Blauwe plekken kunnen een teken zijn van levercirrose, een ernstige leveraandoening die vaak het gevolg is van chronisch alcoholmisbruik. Alcohol verstoort de opname van belangrijke voedingsstoffen, zoals vitaminen, en leidt bijvoorbeeld tot een tekort aan vitamine C, wat het risico op blauwe plekken verhoogt.

Doffe huidtint

De suiker in alcohol kan bijdragen aan het proces van glycatie, waarbij suikermoleculen zich binden aan eiwitten zoals collageen, wat leidt tot beschadiging van huidcellen. Dit resulteert in een doffe, grauwe teint. Daarnaast vermindert alcohol de hoeveelheid vitamine A in het lichaam, wat essentieel is voor een gezonde huid. Hierdoor kan de huid er ongezond en vaal uitzien.

Droge huid

Alcohol werkt als een diureticum, waardoor het lichaam veel vocht verliest. Dit leidt tot een droge huid, die er dof en schilferig uitziet. Chronische uitdroging van de huid versnelt ook de tekenen van huidveroudering, zoals rimpels en fijne lijntjes.

Eczeem

Alcohol kan de huid verder uitdrogen, wat bijzonder problematisch is voor mensen met eczeem. Deze chronische huidziekte, die zich kenmerkt door een droge en jeukende huid, kan door alcoholgebruik verergeren, waardoor de symptomen sneller opvlammen.

Gesprongen rode haarvaatjes

Alcohol verwijdt de bloedvaten, wat kan leiden tot gesprongen haarvaatjes. Dit zorgt ervoor dat rode adertjes zichtbaar worden, vooral rond de neus en wangen. Bij chronisch alcoholgebruik kunnen deze haarvaatjes blijvend beschadigd raken, wat de bloedcirculatie verstoort en de vochtbalans van de huid aantast.

Oogwallen

Door de uitdrogende werking van alcohol krijgt de huid onder de ogen een gebrek aan vocht, wat kan leiden tot het ontstaan van oogwallen en opgezwollen ogen.

Psoriasis

Alcohol kan de symptomen van psoriasis, een chronische huidaandoening die rode, schilferende plekken veroorzaakt, verergeren. Het drinken van alcohol kan niet alleen leiden tot een opflakkering van de symptomen, maar ook de behandeling ervan bemoeilijken, omdat sommige medicijnen niet gecombineerd kunnen worden met alcohol.

Rosacea

Rosacea, een huidaandoening die zich manifesteert door blozen, roodheid en uiteindelijk zwelling en misvorming van het gezicht, wordt vaak verergerd door alcoholgebruik. Mensen met rosacea moeten rode wijn, een bekende trigger, volledig vermijden om de symptomen te verminderen.

Voortijdige veroudering van de huid

Alcohol remt de productie van collageen, een belangrijk eiwit dat de huid soepel en jeugdig houdt. Hierdoor ontstaan sneller (diepe) rimpels en fijne lijntjes, en worden bestaande rimpels meer uitgesproken.

Voldoende water drinken is belangrijk / Bron: Jarmoluk, PixabayVoldoende water drinken is belangrijk / Bron: Jarmoluk, Pixabay

Tips om gezonder te drinken

Enkele tips kunnen helpen om de huidproblemen door alcoholgebruik zo veel mogelijk te beperken:
  • geen koffie drinken om een kater te voorkomen; koffie verergert de uitdroging en dus ook de huidproblemen
  • nooit alcohol op een lege maag drinken; eten helpt de absorptie van alcohol te vertragen
  • vermijd suikerrijke mixdrankjes en ontstekingsbevorderende combinaties; kies voor soda of tonic als mengdrank
  • zorg voor voldoende hydratatie door veel water te drinken; wissel bijvoorbeeld elk glas alcohol af met een glas water

Extra tips voor huidgezondheid bij alcoholgebruik

Antioxidanten toevoegen

Alcohol vermindert de antioxidanten in je lichaam, waardoor je huid kwetsbaarder wordt voor schade door vrije radicalen. Het toevoegen van antioxidanten aan je dieet, zoals vitamine C en E, kan helpen om deze schade te verminderen.

Voedingssupplementen

Naast een gezond dieet kunnen voedingssupplementen zoals biotine, omega-3-vetzuren en hyaluronzuur bijdragen aan het behoud van een gezonde huid, zelfs als je af en toe alcohol drinkt. Overleg altijd met een arts voordat je supplementen aan je routine toevoegt.

Gebruik van vochtinbrengende crèmes

Omdat alcohol de huid uitdroogt, is het belangrijk om dagelijks een goede vochtinbrengende crème te gebruiken. Kies voor producten die hyaluronzuur of ceramiden bevatten, die helpen om vocht in de huid vast te houden.

Matig gebruik van alcohol

Het beperken van je alcoholconsumptie is de meest effectieve manier om de negatieve effecten ervan op je huid te verminderen. Probeer alcoholvrije dagen in te plannen en geniet bewust en met mate van alcoholische dranken.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alcoholpercentages in drankHet alcoholpercentage van dranken wordt meestal achterop de fles aangegeven. Met het alcoholpercentage wordt het volumep…
Dagelijks gezichtsreiniging gebruiken is belangrijkDagelijks gezichtsreiniging gebruiken is belangrijkWaarom is een dagelijkse gezichtsreiniging belangrijk? Waarom is het belangrijk dat het gezicht schoon is? Kunnen er hui…
Calorieën in je drankje: van fris tot alcoholCalorieën in je drankje: van fris tot alcoholAfvallen doe je door minder calorieën binnen te krijgen dan je verbruikt. Veel van wat we drinken, met of zonder alcohol…
Welke wijn bij welk gerecht?Welke wijn bij welk gerecht?Welke wijn moet je kiezen bij een gerecht of voorgerecht? Een diner of lekker etentje en alcohol gaan prima samen. De ju…

Spierverharding in de rug: oorzaken, behandeling & preventieSpierverharding in de rug: oorzaken, behandeling & preventieOnder spierverharding wordt een plaatselijke spanning van het spierstelsel verstaan. Een spierverharding is een hard aan…
Angst door medicatie: Angstsymptomen door medicijnenAngst door medicatie: Angstsymptomen door medicijnenAngst kan leiden tot gevoelens van rusteloosheid, nervositeit en paniek, zelfs zonder aanwezigheid van daadwerkelijk gev…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pezibear, Pixabay
  • Geraadpleegd op 29 augustus 2019:
  • 12. Fibrose en cirrose, https://hepafocus.be/hepatitis-b/12-fibrose-en-cirrose/
  • Cutaneous disease and alcohol misuse., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7908595
  • Geraadpleegd op 27 augustus 2019:
  • Leveraandoeningen door alcoholgebruik, https://www.rijnstate.nl/alcohol
  • Geraadpleegd op 26 augustus 2019:
  • Alcohol en huidveroudering, https://www.alcoholhulp.be/alcohol-huid
  • Effect van te veel alcohol op je huid!, https://huidtherapie-brabant.nl/effect-van-te-veel-alcohol-op-je-huid/
  • Cellulitis in alcoholic liver disease, https://www.sciencephoto.com/media/904173/view/cellulitis-in-alcoholic-liver-disease
  • Snel last van blauwe plekken? – Dit is waarom en wat je ertegen kunt doen, http://www.trendnova.nl/snel-last-blauwe-plekken-is-waarom-en-ertegen-kunt/
  • Wat doen dranken voor mij en mijn eczeem?, http://www.eczeem.nl/wat-doen-dranken-voor-mij-en-mijn-eczeem/
  • Geraadpleegd op 25 augustus 2019:
  • Here's Exactly How Bad Drinking Alcohol Is for Your Skin, https://www.gq.com/story/how-bad-is-drinking-alcohol-for-your-skin
  • How alcoholaffects your appearance, https://www.drinkaware.co.uk/alcohol-facts/health-effects-of-alcohol/appearance/how-alcohol-affects-your-appearance/
  • How Alcohol Affects Your Skin (And What You Can Do About It), https://www.dermstore.com/blog/how-alcohol-affects-your-skin/
  • How Your Happy Hour Habit Might Be Wrecking Your Skin, https://stylecaster.com/side-effects-of-alcohol-on-your-skin/
  • The effects of drinking alcohol on your skin, https://www.standard.co.uk/beauty/the-effects-of-drinking-alcohol-on-your-skin-a4000346.html
  • The Truth About Alcohol and Its Impact on Your Skin, https://foreveryoung.perriconemd.com/alcohol-and-your-skin.html
  • Why Does Alcohol Cause a Puffy Face?, https://healthfully.com/alcohol-cause-puffy-face-6459445.html
  • Afbeelding bron 1: Jarmoluk, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Dezidor, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Jarmoluk, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 12-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 23
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.