Neusstenen (rhinolieten): Oorzaken van steenvorming in neus

Neusstenen (rhinolieten): Oorzaken van steenvorming in neus Een neussteen (rhinoliet) duidt op een steen die zich gevormd heeft in de neusholte. Deze zeldzame medische aandoening ontstaat meestal door een van buitenaf ingebracht vreemd voorwerp in de neus, maar soms komen neusstenen ook tot uiting door een oorzaak die binnen de neusholte ligt. Vaak ontstaan de symptomen pas na vele maanden of jaren. Rhinolieten veroorzaken onder andere een verstopte neus aan één neusgat, hoofdpijn en een bloedneus. Beeldvormende onderzoeken en een inwendig kijkonderzoek van de neus zijn nodig voor het diagnosticeren van steenvorming in de neus. De arts moet de steen verwijderen zodat de klachten verwijderen. De prognose is dan meestal uitstekend.

Oorzaken van neusstenen

Van buitenaf ingebracht (exogeen)

Steenvorming in de neus ontstaat meestal rond de kern van een klein vreemd lichaam dat in de neus is ingebracht (exogene oorzaak), zoals bijvoorbeeld een knop, een kraaltje, een steentje, een muntje, een zaadje, een stukje papier, een erwtje of een nootje. Kinderen en patiënten met een verstandelijke beperking zijn bijgevolg vaker vatbaar voor neusstenen. Calcium en magnesium hechten zich aan dit vreemde materiaal waardoor na verloop van tijd grote onregelmatige massa’s ontstaan die de neusholte vullen.

Van binnenuit ontstaan (endogeen)

Ook gebeurt mogelijk een geleidelijke afzetting en coating van verschillende calcium- en magnesiumzouten over dik slijm, een stuk slijmvlies, een botfragment, een bloedstolsel of iets anders inwendig in de neusholte (endogene oorzaak).

Symptomen

Omdat de vorming van een neussteen een verraderlijk en traag proces is, ontwikkelen de symptomen zich geleidelijk over een periode van maanden en jaren. Neusstenen veroorzaken volgende mogelijke symptomen:

Soms hebben patiënten helemaal geen neusgerelateerde symptomen en presenteren ze zich enkel met een stinkende adem.

Diagnose en onderzoeken

Diagnostisch onderzoek
De arts doorloopt de medische geschiedenis van de patiënt en noteert eveneens de symptomen. Vervolgens voert hij een neusendoscopie (inwendig kijkonderzoek van de neus) uit. Hierbij bemerkt hij eenzijdige, stinkende bloedvlekken en een neusafscheiding. Ook beeldvormende onderzoeken zijn inzetbaar om de stenen in de neus te detecteren. Een röntgenfoto onthult mogelijk ook de aanwezigheid van een rhinoliet, maar soms is de steen niet zichtbaar via radiografie en daarom opteert de arts meestal voor een CT-scan of MRI-scan.

Differentiële diagnose
Soms krijgen patiënten een verkeerde diagnose en krijgen ze vaak gedurende een lange periode een behandeling in het kader van rhinosinusitis voorgeschreven. Een neussteen doet soms ook denken aan de symptomenreeks van volgende aandoeningen:

Behandeling van neussteen

De arts verwijdert rhinolieten via een neusendoscopie of anders via een operatie onder algemene verdoving. Grote neusstenen moet de arts eerst in stukken breken alvorens hij deze kan verwijderen. Na de operatie moet een patiënt meestal antibiotica nemen en zoute neussprays gebruiken.

Prognose van rhinolieten

De patiënt herstelt meestal goed nadat de arts de stenen verwijderd heeft.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prostaatstenen: Stenen in prostaat, vaak zonder symptomenProstaatstenen: Stenen in prostaat, vaak zonder symptomenMannen kampen mogelijk met prostaatstenen. De stenen in de prostaat komen vaak voor en zijn meestal geassocieerd met goe…
Amandelstenen: Steenvorming op amandelen met slechte ademAmandelstenen: Steenvorming op amandelen met slechte ademDe amandelen (tonsillen) bevinden zich achteraan in de keel. Ze zijn gemaakt van weefsel dat lymfocyten bevat. Lymfocyte…
Urinewegsteen aanval: pijn in zij of buik en bloed in plasUrinewegsteen aanval: pijn in zij of buik en bloed in plasUrinewegstenen is een term die verwijst naar iedere vorm van steenvorming in de nier, urineleider en/of blaas. Afhankeli…
Cystinurie: Cystinestenen in nieren, urineleider en blaasCystinurie: Cystinestenen in nieren, urineleider en blaasCystinurie is een zeldzame erfelijke aandoening waarbij stenen (die gemaakt zijn van het aminozuur cysteïne) zich in de…

Huismiddelen tegen jeuk: zelf jeuk verhelpen met middeltjesHuismiddelen tegen jeuk: zelf jeuk verhelpen met middeltjesEen huismiddel tegen jeuk kan jeuk verlichten of een medische behandeling ondersteunen. Jeuk kan vele oorzaken hebben, z…
Beenpijn: Oorzaken van pijnlijk been of pijnlijke benenBeenpijn: Oorzaken van pijnlijk been of pijnlijke benenDiverse aandoeningen leiden tot milde tot ernstige pijn in één been of beide benen. Mogelijk ontstaat de pijn geleidelij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 401711, Pixabay
  • Geraadpleegd op 13 september 2019:
  • A Case Presentation of a Large Rhinolith, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3191639/
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Giant ’staghorn' rhinolith in a 15-year-old girl, https://casereports.bmj.com/content/11/1/e227587
  • Giant rhinolith: A case report, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2090074016300676
  • Rhinolith mimicking a toothache, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2210261215002977
  • The Rhinolith—A Possible Differential Diagnosis of a Unilateral Nasal Obstruction, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2892702/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 18-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.