Bloedende wrat: oorzaken, diagnose, behandeling en preventie

Bloedende wrat: oorzaken, diagnose, behandeling en preventie Er zijn verschillende soorten wratten. Wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV) en zijn besmettelijk. Daarom is er een grote kans dat je vroeg of laat een keer last krijgt van wratten. Risicofactoren zijn onder meer huidwondjes, een verzwakt immuunsysteem, slechte bloedsomloop, neiging tot allergie (atopie) of huidziekten zoals eczeem. Het gaat bij een wrat meestal om een verheven, bloemkoolachtig uitgroeisel van de huid met een ruw oppervlak. Een bloedende wrat veroorzaakt door een lichte verwondingen kan de ontwikkeling van nieuwe wratten bevorderen. Wrattenvirussen zijn namelijk zeer besmettelijk.
Wratten / Bron: CNX OpenStax, Wikimedia Commons (CC BY-4.0)Wratten / Bron: CNX OpenStax, Wikimedia Commons (CC BY-4.0)

Wat zijn wratten?

Wratten zijn vaak kleine verheven, bloemkoolachtige uitgroeisels of huidgezwelletjes die door het humaan papillomavirus (HPV) worden veroorzaakt. Ze zijn meestal vrij klein, minder dan 1 cm en rond of hebben een onregelmatige vorm. Hun kleur varieert van grijsachtig tot geel tot bruin. Ze kunnen groeien, maar zijn niet kwaadaardig. Tijdens de groei kunnen er scheuren in de wrat verschijnen of kan deze barsten en bloeden bijvoorbeeld omdat je ertegenaan stoot of erlangs wrijft. Dit is niet aangenaam, maar ongevaarlijk. Zwarte stippen in de wrat zijn bloedvaten die tot bloedingen kunnen leiden.

Er zijn verschillende soorten wratten, afhankelijk van hun locatie en uiterlijk. Het meest voorkomende type wratten is de gewone wrat, die ook wel verruca vulgaris wordt genoemd. Voetwratten zijn gewone wratten die in het eelt van de voetzool zitten en deze worden meestal overgebracht via de vloeren in zwembaden of sportscholen. Platte wratten (verruca plana) zijn vaak glad en vlak en komen vooral voor in het gelaat en op de handen. Genitale wratten komen voor in het genitale gebied.

Oorzaken van wratten

Humaan papillomavirus

Wratten worden veroorzaakt door een infectie met het humaan papillomavirus (HPV). Nadat je besmet bent geweest met dit virus bouw je immuniteit op en dat is de reden dat wratten bijna niet voorkomen bij volwassenen. Wratten ontwikkelen zich meestal op plaatsen waar je kleine huidletsels hebt, zoals een snee of een kras. Daarom komen ze vooral vaak voor op de voeten of handen, op de knieën of ellebogen, op het gezicht of op de hoofdhuid. De virussen dringen de huid binnen door de kleinste verwondingen, die vaak onopgemerkt blijven. Daar vestigen ze zich in de cellen van de onderste huidlagen. Na een paar weken of maximaal twee jaar verschijnt de wrat.

Besmettelijk

Wratten zijn besmettelijk. Het virus wordt vrijgegeven door krabben of andere verwondingen aan de wrat. De overdracht vindt plaats door direct huidcontact of indirect, bijvoorbeeld via zwembadvloeren. Een uitzondering zijn de genitale wratten, waarbij de infectie meestal wordt veroorzaakt door geslachtsgemeenschap. Of er een infectie met wratten plaatsvindt, hangt ook af van de sterkte van het immuunsysteem. Mensen met een zwak immuunsysteem raken sneller geïnfecteerd.

Risicofactoren

De volgende factoren bevorderen het ontstaan van wratten:

Kinderen en adolescenten hebben een verhoogd risico op wratten. Als je immuunsysteem voor het eerst in contact komt met de ziekteverwekkers, kan het lichaam ze niet voldoende bestrijden. Er is aanvankelijk geen specifieke immuunrespons tegen de virussen en het virus kan zich dan vermenigvuldigen.

Complicaties: bloedende wrat

Voor de meeste mensen zijn de meest onaangename complicaties van de wratten het hoge risico op infectie en het cosmetisch storende uiterlijk ervan. Een andere complicatie is een bloedende wrat. Dit kan gebeuren als gevolg van een behandeling, maar ook doordat je er per ongeluk tegenaan komt of erlangs schuurt. Als een wrat gaat bloeden, ontsmet deze dan meteen met alcohol 70% of Betadine-jodium. Daarna afdekken met een pleistertje.

Een bloedende wrat vergroot de kans op besmetting van jezelf en van anderen. De substantie die uit een bloedende wrat komt kan andere huidgebieden waar beschadigingen op aanwezig zijn, infecteren met het virus. Het hardhandig verwijderen van de bloedende wrat kan op die plek een litteken achterlaten.

Bij wratten die spontaan gaan bloeden of plotseling van kleur of grootte veranderen, is het verstandig om je huisarts te raadplegen.

Onderzoek en diagnose

Wratten zijn meestal te herkennen aan hun typische uiterlijk. Gewone wratten lossen vanzelf op in 50% tot 70% van alle gevallen binnen enkele maanden of een paar jaar. Genitale wratten moeten worden behandeld. Ook mensen met bestaande ziekten zoals diabetes, slechte bloedsomloop of huidziekten kunnen het beste een afspraak maken met de huisarts als ze getroffen worden door wratten. De arts kijkt nauw naar het gebied van de huid. In onduidelijke gevallen gebruikt hij een dermatoscoop, dat wil zeggen een vergrootglas met een ingebouwde lichtbron. Als er nog steeds twijfels zijn, kan de arts desgewenst een klein weefselmonster (biopsie) onder plaatselijke verdoving wegnemen en laten onderzoeken in het laboratorium.

Behandeling van (bloedende) wratten

Behandeling niet altijd nodig

De meeste wratten verdwijnen vroeg of laat vanzelf. Grofweg de helft van de wratten verdwijnt spontaan binnen een jaar. Op zich is er dus geen medische noodzaak om een wrat te verwijderen. Wratten die als cosmetisch storend worden ervaren of op een lastige plek zitten, bijvoorbeeld langs een kraag, waardoor je er last van hebt of waar je dikwijls tegenaan komt en gaat bloeden, kun je door de huisarts laten behandelen. Hetzelfde geldt voor wratten die continu ongemak veroorzaken, zoals doornige wratten op de voetzool, waardoor lopen erg pijnlijk is. Er zijn een aantal methoden beschikbaar voor behandeling.

Salicylzuur

Een veel voorkomende methode is het geleidelijk loslaten van de wrat met behulp van een wrattinctuur of een wratpleister. Ze bevatten meestal salicylzuur, maar er zijn ook mengsels van salicylzuur met melkzuur. Dit verwijdert de wrat laag voor laag totdat deze volledig is verdwenen. Er moet echter voor worden gezorgd dat de omliggende gezonde huid wordt beschermd. Sommige personen (16%) die met salicylzuur werden behandeld, hadden last van bloeden na het (zelfstandig) verwijderen van overtollig weefsel. Als de wrat gaat bloeden, stop dan meteen met de behandeling en ontsmet deze dan met alcohol 70% of Betadine-jodium. Daarna netjes afdekken met een pleister.

Vloeibare stikstof

Een andere vorm van behandeling is cryotherapie met vloeibare stikstof. Door de lage temperatuur van 195 graden onder nul beschadigt de wrat en de omliggende huid.

Preventie

Wratten voorkomen

Het zou het beste zijn als er helemaal geen wratten verschijnen. Om dit te bereiken, is het belangrijk om je immuunsysteem te versterken en de geestelijke gezondheid te bevorderen. Wratten kunnen zich veel beter vestigen en vermenigvuldigen in een verzwakt lichaam dat zich onvoldoende tewerkstelt tegen het virus. Slippers moeten worden gedragen in zwembaden en andere sportfaciliteiten. Dit voorkomt infectie met voetwratten. Zorgvuldig afdrogen met je eigen schone handdoek en verstandige huidverzorging helpt ook om een ​​wratinfectie te voorkomen. Het eten van fruit met een hoog aandeel bètacaroteen (provitamine A) en vitamine C en voldoende slaap helpen het immuunsysteem te versterken.

Voorkomen dat een wrat gaat bloeden

Een bloedende wrat kun je voorkomen door niet aan de wrat te komen en deze met rust te laten. Ga niet krabben aan een wrat en wrijf er ook iet overheen. Als een wrat op ene plek zit waardoor je er gemakkelijk tegenaan stoot of er langs wrijft, dan is het verstandig om deze te laten verwijderen.

Lees verder

© 2020 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat moet je doen tegen wratten?Wat moet je doen tegen wratten?Wratten zijn een soort pukkeltjes die vaak op de voeten voorkomen. Het is een soort eeltachtig bultje wat op de huid zit…
Beauty: WrattenWratten zijn ontsierend, ongewenst en soms zitten ze op plaatsen waar ze irriteren. Meestal laten we de wrat weghalen, o…
Wat is een wrat en wat is er aan te doenWat is een wrat en wat is er aan te doenEen wrat is een bobbel op de huid die door een virus wordt veroorzaakt. Het virus dringt de cellen van de huid binnen en…
Wratten - Wat kun je er tegen doenWratten - Wat kun je er tegen doenEen wrat is een vergroeiing van de opperhuid die hard is geworden en er uit ziet als een bobbelig knobbeltje wat doet de…

Sikkelcelcrisis: Pijn door zuurstoftekort in lichaamsdelenSikkelcelcrisis: Pijn door zuurstoftekort in lichaamsdelenRode bloedcellen zijn meestal rond. Door hun vorm kunnen ze gemakkelijk door het lichaam bewegen. Maar wanneer een patië…
Gescheurd kniekapsel: symptomen, oorzaken en behandelingGescheurd kniekapsel: symptomen, oorzaken en behandelingEen opgerekt kniekapsel of een scheur in het gewrichtskapsel van de knie zijn twee van de meest voorkomende sportblessur…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: De:Raimar, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • https://www.endwarts.nl/nl-nl/wratten/wat-zijn-wratten-en-hoe-worden-deze-veroorzaakt
  • https://www.thuisarts.nl/wratten
  • https://www.rijnstate.nl/aandoening-en-behandeling/wratten/
  • https://www.huisartsenpraktijk-dewaterlelie.nl/wratten/
  • https://www.huidhuis.nl/huidaandoening/wrat-gewone
  • https://www.alphega-apotheek.nl/wratten
  • https://www.nhg.org/sites/default/files/content/nhg_org/uploads/nhg-behandelrichtlijn_wratten.pdf
  • https://omaweetraad.nl/gezondheid/wratten
  • https://www.vosmedisch.nl/contents/nl/d387.html
  • https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/ss/slideshow-warts
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/155039.php
  • https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/indicatieteksten/wratten
  • https://www.jeroenboschziekenhuis.nl/sites/default/files/documents/2018-11/DER-711%20Behandeling%20van%20wratten%20met%20vloeibare%20stikstof.pdf
  • Prof. dr. R.O.B. Gans, prof. dr. P.E.Y. Van Schil, prof. dr. J.P. Vandenbroucke, prof. dr. C. van Weel (hoofdred.). Codex Medicus. Reed Business, Amsterdam, 13e geheel herziene en opnieuw bewerkte druk, 2009, tweede en derde oplage 2010 en 2012.
  • Afbeelding bron 1: CNX OpenStax, Wikimedia Commons (CC BY-4.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 30-07-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 16
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.