Gezonde voeding
De geneeskracht van fenegriek
Fenegriek was al bekend in Mesopotamië. Fenegriek is een bewezen geneeskruid. In de traditionele geneeskunde van India en China wordt fenegriek voorgeschreven om artritis, astma, bronchitis, indigest…
Mindfulness bij afvallen, gewichtsbeheersing en dieet
Een veelvoorkomend probleem bij gewichtsbeheersing, afvallen en diëten is dat we onze neiging tot snacken en snoepen niet kunnen bedwingen. Het toegeven aan de drang van het moment om die ene koek, o…
De geneeskracht van kastanjes
De kastanje is de enige nootsoort die veel vitamine C bevat. Het bijzondere aan de kastanjenoot is dat hij veel minder calorieën bevat dan andere noten. Kastanjes zijn lekker en gezond. Wie een grote…
De geneeskracht van pistachenoten
Pistachenoten bevatten de meeste fytonutriënten van alle noten. Pistachenoten komen oorspronkelijk uit Groot Iran (Iran en Irak samen). De pistachenotenboom is tegenwoordig in het heel Midden Oosten…
De geneeskracht van hennepzaad
De Boeddhisten in India eten tijdens het vasten een wietzaadje per dag. Hennepzaad wordt al eeuwenlang als zeer gezond beschouwd zodat als je vast je toch voldoende voedingstoffen in de vorm van fyton…
De geneeskracht van paranoten
Paranoten moet je slechts in kleine hoeveelheden eten, maximaal 5 of 6. Een ons paranoten kan namelijk tot seleenvergiftiging leiden. Deze noot komt van oorsprong van een Zuid-Amerikaanse boom die 800…
De geneeskracht van olijven
Olijven zijn een supergezonde boomvrucht. Hoewel in de keuken de olijf meer als groente wordt gebruikt is het biologisch gezien fruit. De olijf is wereldwijd gezien een veelgebruikt natuurproduct. Oli…
De geneeskracht van boterbonen of limabonen
Boterbonen smaken enigszins zoet en zijn erg groot. Het is een boon die iets langere kooktijd heeft; ongeveer 25 minuten. Hij is het lekkerst als je hem van zijn velletje ontdoet. De roomwitte boterbo…
De geneeskracht van artisjokken
Artisjokken zijn een heerlijke delicatesse onder de groenten. Je kunt zowel de artisjokharten eten als de plantbladeren. Artisjokharten worden het meest gegeten. Het is eigenlijk een deel van de onvol…
De geneeskracht van gerst
Bij gerst denken sommigen alleen aan bier maar dit ingrediënt kan ook goed in oergezond brood en muesli zitten. Gerst is een grassoort die het meest wordt verbouwd in Europa. Graszaden kun je in prin…
De geneeskracht van anijs
Anijs is een lekker kruid waarvan we vooral het zaad gebruiken om anijsthee of anijsmelk te maken. Anijs zit in het bekende Nederlandse broodbeleg ´muisjes´ wat traditioneel gegeten wordt tijdens de…
Nationaal Schoolontbijt - het belang van een goed ontbijtje
Het Nationaal Schoolontbijt is een ontbijtevenement waar vele scholen in Nederland aan meedoen. Elk jaar begin november wordt er van het ontbijt een feestje op school gemaakt. Het Nationale Schoolontb…
Salvestrolen in de plant
Salvestrolen zijn natuurlijke stoffen, die de mens kunnen helpen om langer en gezonder te leven. Salvestrolen zijn onderdeel van de fyto-alexinen (fyto is plant, alexinen is verdedigen, afweren). Dit…
Aansterken na griep of ziekte: tips voor je voeding
Aansterken is van groot belang om terug de oude te worden na een griep, een operatie of een ziekte. Maar als je nog maar pas genezen bent, verloopt de revalidatie vaak traag. Dit komt omdat het lichaa…
Getrouwde man leeft langer en is gezonder
Ongetrouwde mannen hebben 58% meer kans om eerder te sterven dan getrouwde mannen. Dit bleek uit een artikel in TIME uit 2006, waarbij mortaliteit over een periode van acht jaar werd bijgehouden. Een…
De geneeskracht van Tempeh
Tempeh is lekker en gezond. Het heeft geneeskrachtige eigenschappen. Tempeh komt oorspronkelijk uit Indonesië. De Nederlanders hebben tempeh in Europa geïntroduceerd. In Nederland wordt tempeh veel…
De geneeskracht van Rogge
Rogge wordt veel gegeten in Europa. In Nederland kennen we roggebrood als een dikke roggesubstantie die in plakken is gesneden. In andere landen is roggebrood een brood wat veel meer lijkt op biologis…De geneeskracht van mierikswortel
Mierikswortel is een scherp smakende wortel. De smaak lijkt een beetje op mosterd en radijs waar het familie van is. In Japan kent men ook een variant van mierikswortel genaamd wasabi. De Europese var…
Kruiden die goed zijn voor de weerstand
Met de herfst en winter voor de deur kun je wel wat extra weerstand gebruiken. Je kunt je weerstand verhogen door het innemen van vitaminesupplementen, maar waarom zou je niet al het goede dat kruiden…