Polio: Virusziekte met gedeeltelijke of volledige verlamming

Polio: Virusziekte met gedeeltelijke of volledige verlamming Polio is een acute virusziekte van het centrale zenuwstelsel die in een aantal gevallen leidt tot gedeeltelijke of volledige verlamming. De oorzaak van de ziekte is te wijten aan een virus dat op diverse manieren over te brengen is. Algemene infectiesymptomen zijn misselijkheid, koorts en diarree waarmee de ziekte soms stopt. Anderzijds verspreidt de infectie zich soms verder met mogelijk slikstoornissen, ademhalingsproblemen en/of verlammingsverschijnselen als resultaat. Diverse behandelingsmethoden zijn beschikbaar. De prognose is van diverse factoren afhankelijk. Diverse complicaties zijn mogelijk, waaronder het postpoliosyndroom dat zich soms tientallen jaren pas manifesteert. Hierdoor verzwakken spieren nog meer. Een vaccin voorkomt de ziekte, die beter gekend is als "kinderverlamming".

Synoniemen polio

Polio is ook gekend onder deze synoniemen
  • kinderverlamming
  • poliomyelitis
  • poliomyelitis anterior acuta
  • spinale kinderverlamming

Epidemiologie virusziekte

Wereldwijd bestaat een vaccinatiecampagne waardoor polio zeldzaam is. De ziekte bestaat echter nog steeds in een aantal landen in Afrika en Azië, met uitbraken in groepen van patiënten die geen vaccinatie hebben gekregen. Meestal komt polio voor bij kinderen maar de ziekte treft eveneens ouderen.

Risicofactoren kinderverlamming

Patiënten die niet immuun zijn tegen polio, zijn vaker getroffen. Verder is het reizen naar een gebied dat een polio-uitbraak heeft gehad, ook een verhogende risicofactor.

Oorzaken poliovirus

Het poliovirus veroorzaakt polio. De overdracht gebeurt via besmet slijm of fluim uit de neus of mond, contact met besmette ontlasting of direct contact van persoon tot persoon. Het virus komt binnen via de mond en neus. Daarna vermenigvuldigt het virus zich in de keel en het darmkanaal. Vervolgens absorbeert het bloed dit virus en gebeurt een verspreiding naar het bloed en lymfestelsel. Het virus is zeer besmettelijk.

Symptomen: Gedeeltelijke of volledige verlamming

De symptomen treden op tussen 5 en 35 dagen na de besmetting (gemiddeld 7 tot 14 dagen). De meeste patiënten vertonen echter geen symptomen. Bij anderen treden wel symptomen op.

Subklinische infectie

In het begin heeft de patiënt volgende symptomen: malaise (algemeen ziek gevoel), een verkoudheid (milde infectie met symptomen aan neus en keel), nausea (misselijkheid), braken, diarree, keelpijn, hoofdpijn, een rode keel en (lichte) koorts. Soms stoppen de symptomen hierbij. Dan is sprake van de abortieve vorm van polio of een subklinische infectie. Deze symptomen houden meestal maximaal 72u aan.

Klinische infectie

Na enkele dagen ontwikkelt de patiënt meningisme (prikkeling van de hersenvliezen zonder ontstekingsverschijnselen of liquorafwijkingen), paresen (gedeeltelijke verlamming van een spier of spiergroep) zoals bijvoorbeeld het niet meer kunnen sluiten van de oogleden = lagoftalmie), ademstoornissen, slikklachten en strabisme (scheelzien). Bij sommige patiënten treden de verlammingsverschijnselen niet op, wat dan gekend is als de niet-paralytische vorm van polio. Wanneer de verlammingen wel optreden, is sprake van de paralytische vorm. Deze vorm is progressief waarbij de spieren blijvend verlamd zijn. Hierop volgen contracturen (samentrekkingen van weefsel door schrompeling).

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

De arts onderzoekt de patiënt grondig. Hij identificeert abnormale reflexen, een stijve nek en rugstijfheid bij de patiënt. De patiënt heeft tevens moeilijkheden om het hoofd of de benen op te heffen wanneer hij plat op de rug ligt. Hij heeft eveneens problemen met het buigen van de nek.

Diagnostisch onderzoek

De arts neemt een staaltje van het sputum (slijm), de ontlasting of het ruggenmerg (spinaal vocht). Verder voert hij een grondig bloedonderzoek uit.

Behandeling

De behandeling is vooral symptomatisch en ondersteunend gericht. Bij urineweginfecties neemt de patiënt antibiotica. Warmtekompressen of warme handdoeken verminderen spierpijn en spasmen. Voorts verminderen pijnstillers de hoofdpijn, spierpijn en spasmen. Tevens zijn fysiotherapie, braces of corrigerende schoenen of orthopedische chirurgie aanbevolen voor het herstellen van de spierkracht en spierfunctie.

Prognose infectie

De vooruitzichten zijn afhankelijk van de ernst en uitgebreidheid van de symptomen. Wanneer het ruggenmerg en de hersenen niet aangetast zijn, herstellen de meeste patiënten goed. Wanneer deze wel zijn getroffen, is medische hulp noodzakelijk daar dit mogelijk leidt tot verlamming of zelfs de dood (meestal door ademhalingsproblemen). Een infectie die zich hoog in het ruggenmerg of de hersenen bevindt, verhoogt het risico van ademhalingsproblemen. De meeste patiënten hebben een (blijvende) handicap door polio.

Complicaties ziekte

Enkele mogelijke complicaties van polio omvatten:

Soms treedt nog een andere complicatie op, met name het postpoliosyndroom. Deze aandoening treedt bij sommige patiënten op, meestal dertig jaar of later nog na de besmetting. De verzwakte spieren verzwakken dan nog meer. Ook treedt mogelijk zwakte op aan spieren die eerder niet getroffen waren.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoening: PolioAandoening: PolioPolio is een ziekte dat gelukkig niet veel meer voorkomt. Het is een ziekte waarbij men verlammingsverschijnselen krijgt…
Verlamming: verschijnselen, van bell, middenrifVerlamming: verschijnselen, van bell, middenrifVerlamming of verlammingsverschijnsel: het is de benaming voor uitval van kracht aan de spieren. Verlamming kan optreden…
Polio of kinderverlammingPolio of kinderverlammingPolio wordt ook wel kinderverlamming genoemd. Het is een virusziekte die vooral bij kinderen voorkomt. Meestal betreft d…
Op reis: infectieziektenHet is erg belangrijk om jezelf te beschermen tegen infectieziekten. Deze komen namelijk niet alleen in tropische oorden…

Presbyopie: OuderdomsverziendheidPresbyopie: OuderdomsverziendheidPresbyopie, beter bekend als ouderdomsverziendheid, komt voor bij patiënten na het veertigste levensjaar. Bij deze oogaa…
Feochromocytoom: Tumor in bijnieren met afgifte van hormonenFeochromocytoom: Tumor in bijnieren met afgifte van hormonenEen feochromocytoom is een zeldzame, veelal goedaardige tumor die meestal ontstaat in het bijniermerg. De twee bijnieren…
Bronnen en referenties
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 15 mei 2016
  • Polio(myelitis) en postpoliosyndroom, http://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/polio-myelitis-en-postpolio-syndroom , geraadpleegd op 15 mei 2016
  • Polio, https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001402.htm, geraadpleegd op 15 mei 2016
  • Poliomyelitis Background, http://emedicine.medscape.com/article/1259213-overview#showall, geraadpleegd op 15 mei 2016
  • Poliomyelitis, http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/polio/Pages/index.aspx, geraadpleegd op 15 mei 2016
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 06-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.