Benigne fasciculatiesyndroom: Onvrijwillige spiertrekkingen

Benigne fasciculatiesyndroom: Onvrijwillige spiertrekkingen Het Benigne Fasciculatiesyndroom (BFS) is een neurologische aandoening met een onbekende oorzaak. Deze aandoening leidt tot kleine, onvrijwillige spiertrekkingen in de ledematen of door het gehele lichaam, die niet gerelateerd zijn aan een ernstige ziekte (vandaar de term ‘benigne’ = goedaardig). De milde spiertrekkingen gaan vaak gepaard met andere symptomen zoals zwakte, pijn en stijfheid. Ondanks de goedaardige aard van de aandoening, kunnen de symptomen voor patiënten erg storend zijn. Er zijn diverse zelfzorgmaatregelen beschikbaar om de spiergerelateerde en andere problemen te verminderen, maar soms is medicamenteuze behandeling noodzakelijk. Afhankelijk van de betrokken risicofactoren kan doorverwijzing naar een specialist nodig zijn. De vooruitzichten zijn doorgaans variabel.

Oorzaken van Benigne Fasciculatiesyndroom

Het benigne fasciculatiesyndroom (BFS) wordt gekenmerkt door snelle, onwillekeurige samentrekkingen van spieren die daarna weer ontspannen, wat resulteert in zogenaamde spiertrekkingen of spiertrillingen. Deze aandoening, die niet het gevolg is van zenuwschade, kan leiden tot af en toe tot bijna constante trekkingen van de vrijwillige spieren. De exacte oorzaak van deze aandoening is nog onbekend, en er zijn geen duidelijke aanwijzingen voor een letsel, aandoening of infectie die ermee samenhangt. Anno oktober 2020 is de precieze oorzaak van dit syndroom nog steeds niet vastgesteld.

Roken wordt beschouwd als een risicofactor voor deze aandoening. / Bron: Geralt, PixabayRoken wordt beschouwd als een risicofactor voor deze aandoening. / Bron: Geralt, Pixabay

Risicofactoren

Hoewel het benigne fasciculatiesyndroom kan optreden zonder duidelijke oorzaak, worden de symptomen soms geassocieerd met bepaalde aandoeningen en omgevingsfactoren. Mogelijke risicofactoren zijn onder andere:

Symptomen: Onvrijwillige spiertrekkingen en andere klachten

De symptomen van het benigne fasciculatiesyndroom kunnen variëren van af en toe tot vrijwel constant. Vaak zijn de symptomen het meest merkbaar in rusttoestand. Soms kunnen de symptomen na enkele minuten van het ene naar het andere spiergebied verschuiven. De spiertrekkingen komen vooral voor in de ledematen, zoals de armen, benen en voeten, maar kunnen zich ook door het hele lichaam verspreiden. Patiënten beschrijven de spiertrillingen vaak als een soort stroomstootjes.

Symptomen van het benigne fasciculatiesyndroom kunnen onder andere omvatten:
  • Angst door onbekende oorzaak van de spanning
  • Globusgevoel (brokgevoel in de keel), mogelijk als gevolg van angst
  • Hyperreflexie (verhoogde reactie op prikkels)
  • Intolerantie voor lichamelijke activiteit
  • Jeuk
  • Myoclonus (plotselinge, onvrijwillige spierkrampen)
  • Onggevoeligheid of tintelingen in de aangetaste spieren
  • Overmatige peesreflexen
  • Plotselinge spiercontracties (spiersamentrekkingen)
  • Spierkrampen, die vaak een gevoel van krampen geven zonder dat daadwerkelijk krampen zichtbaar zijn; af en toe kan het ‘krampfasciculatiesyndroom’ optreden
  • Spierontsteking (myositis)
  • Spierpijn
  • Spierstijfheid
  • Spiertrekkingen zoals onvrijwillige spiertrekkingen aan de wenkbrauwen
  • Spierzwakte
  • Tremoren (bevingen)
  • Vermoeidheid en zwakte (asthenie)

Diagnose en onderzoeken

Er is geen specifiek onderzoek beschikbaar dat de diagnose van het benigne fasciculatiesyndroom (BFS) bevestigt. Daarom moet de arts andere aandoeningen uitsluiten die ook onvrijwillige spiertrekkingen veroorzaken. Dit omvat aandoeningen zoals multiple sclerose (chronische auto-immuunziekte), ALS (amyotrofe laterale sclerose), de ziekte van Parkinson (neurologische aandoening met verlies van beweging, coördinatieproblemen en bevingen), de ziekte van Lyme, chronisch vermoeidheidssyndroom, fibromyalgie, een vitamine B12-tekort, en andere neuropathieën. De arts zal een grondig neurologisch onderzoek uitvoeren en een elektromyografie (EMG) uitvoeren om zenuwschade uit te sluiten. Een MRI-scan kan ook noodzakelijk zijn om andere aandoeningen uit te sluiten. Het benigne fasciculatiesyndroom is niet geassocieerd met structurele zenuwschade. Verdere tests kunnen de spierkracht, het weerstandsvermogen van de spieren en de peesreflexen evalueren.

Een gezonde voeding kan bijdragen aan een beter welzijn. / Bron: Jill111, PixabayEen gezonde voeding kan bijdragen aan een beter welzijn. / Bron: Jill111, Pixabay

Behandeling

Zelfzorg

Hoewel het benigne fasciculatiesyndroom vaak lastig kan zijn, zijn er enkele zelfzorgmaatregelen die de symptomen kunnen verlichten:
  • Gezonde en evenwichtige voeding volgen
  • Massage of aromatherapie toepassen
  • Cafeïneconsumptie verminderen
  • Eten van voedingsmiddelen rijk aan magnesium, zoals bananen, avocado’s, bladgroenten, en donkere chocolade
  • Regelmatig lichamelijke activiteit beoefenen
  • Stress en angst vermijden of technieken leren om hiermee om te gaan, zoals yoga, ademhalingsoefeningen of het gebruik van essentiële oliën

Medicijnen kunnen helpen bij het verminderen van klachten. / Bron: Stevepb, PixabayMedicijnen kunnen helpen bij het verminderen van klachten. / Bron: Stevepb, Pixabay
Professionele Medische zorg
Wanneer zelfzorgmaatregelen niet voldoende zijn, kan medicamenteuze behandeling noodzakelijk zijn. Artsen kunnen benzodiazepinen voorschrijven om angst en slaapstoornissen te behandelen die voortkomen uit de aandoening. Bij spierpijn of ontsteking kunnen ontstekingsremmers worden ingezet. Magnesiumsupplementen kunnen worden voorgeschreven als er een tekort aan magnesium wordt vastgesteld. Indien psychische klachten aanwezig zijn, kan psychologische ondersteuning worden aanbevolen.

Prognose

Benigne spiertrekkingen kunnen soms moeilijk te behandelen zijn, maar vaak verdwijnen ze spontaan. De klachten kunnen variëren van enkele dagen tot jaren, en in sommige gevallen kunnen ze terugkeren na een periode van verbetering. Bij aanzienlijke klachten is het raadzaam om een arts te raadplegen voor diagnose en behandeling.

Complicaties

De complicaties van het benigne fasciculatiesyndroom kunnen omvatten:

Levensstijl en preventie

Hoewel er geen specifieke manier is om benigne fasciculaties te voorkomen, kunnen bepaalde levensstijlkeuzes bijdragen aan het verminderen van de symptomen. Het handhaven van een gezond dieet, regelmatig oefenen, en stressmanagement kunnen helpen bij het verbeteren van het algehele welzijn en het verminderen van symptomen.
© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spiertrekkingen duim: oorzaken van een zenuwtrek in de duimSpiertrekkingen duim: oorzaken van een zenuwtrek in de duimSpiertrekkingen in de duim duidt op het onvrijwillig samentrekken van de duimspieren, waardoor je duim gaat trillen. Je…
Spiertrekkingen: Oorzaken van trillende spierenSpiertrekkingen: Oorzaken van trillende spierenSpiertrillingen (spierfasciculaties, spiertrekkingen) zijn kleine, vaak onopgemerkte trillingen van de spieren die plaat…
Wenkbrauw: Onvrijwillige spiertrekkingen door aandoeningenWenkbrauw: Onvrijwillige spiertrekkingen door aandoeningenOnvrijwillige spiertrekkingen aan de wenkbrauw kennen veel milde tot ernstige oorzaken. Meestal gebeuren deze spiertrekk…
Benigne lichenoide keratose: symptomen en behandelingBenigne lichenoide keratose: symptomen en behandelingEen klein rood plat wratje op de romp of ledematen? Mogelijk heb je last van benigne lichenoide keratose. Benigne lichen…

Huiduitslag: oorzaken en behandeling van uitslag op de huidHuiduitslag: oorzaken en behandeling van uitslag op de huidHuiduitslag is geen specifieke diagnose. Huiduitslag is een algemene term voor een niet-aangeboren verandering van de hu…
Overactieve blaas: Oorzaken, symptomen en behandelingOveractieve blaas: Oorzaken, symptomen en behandelingEen aantal patiënten moet regelmatig heel dringend naar het toilet om de blaas te ledigen. Zij kampen met een overactiev…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 19 augustus 2017:
  • Benign fasciculation syndrome (muscle twitch) symptoms, causes and natural treatment, http://www.belmarrahealth.com/benign-fasciculation-syndrome-muscle-twitch-symptoms-causes-and-natural-treatment/
  • BENIGNE FASCICULATIE SYNDROOM (BFS), https://myocafe.spierziekten.nl/gesprek/benigne-fasciculatie-syndroom-bfs
  • Causes and Treatment of Benign Fasciculation Syndrome, https://www.verywell.com/benign-fasciculation-syndromes-2488771
  • Causes and Treatment of Benign Fasciculation Syndrome, https://www.verywell.com/benign-fasciculation-syndromes-2488771
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Onderwerp: Benigne fasciculatie syndroom (BFS), https://nationaalgezondheidsforum.nl/showthread.php?14236-Benigne-fasciculatie-syndroom-(BFS)
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Jill111, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 24-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.