Paprika-allergie: Allergische reactie op inname van groente
Paprika is een groene, gele, oranje of rode groente die rauw, gekookt, gegrild of geroerbakt gegeten kan worden. Ook zijn veel kruiden, sauzen, dressings en andere voedingsmiddelen beschikbaar waarin paprika verwerkt is. Sommige patiënten reageren allergisch op deze gezonde groente. Het lichaam denkt dan namelijk per abuis dat paprika een vreemde indringer is waardoor het een stof aanmaakt die leidt tot tekenen van een paprika-allergie. De symptomen van een paprika-allergie kunnen mild, matig of ernstig zijn en bestaan uit bijvoorbeeld een huiduitslag en een zwelling van de tong. De behandeling hangt grotendeels af van de ernst van de klachten. Diverse medicijnen verlichten de klachten. De prognose is meestal goed omdat de meeste patiënten de ziekte uiteindelijk ontgroeien, maar sommige patiënten kampen levenslang met dit type voedselallergie.
Oorzaken
Een paprika-allergie is een soort
voedselallergie die net zoals andere voedselallergieën het meest optreedt bij kinderen. Dit soort
allergie komt niet zo vaak voor als andere voedselallergieën zoals een
melkallergie, een
ei-allergie, een notenallergie en een visallergie. Een paprika-allergie is een medische aandoening waarbij de antilichamen van het lichaam reageren op paprika wanneer een patiënt deze inneemt. Bij een paprika-allergie treedt dan een immunologische reactie op om het lichaam te beschermen tegen een invasie door vreemde organismen. Het lichaam denkt dan namelijk dat paprika een vreemde indringer is en wil deze indringer uit het lichaam verwijderen. Tijdens deze reactie wordt de stof histamine aangemaakt. De vrijgave van histamine is verantwoordelijk voor de
allergische symptomen die de patiënt in zijn lichaam ervaart.
Allergie op conserveringsmiddelen
Sommige patiënten krijgen uitsluitend allergiesymptomen wanneer ze kruidenmixen met paprika consumeren. Zij vermoeden dan dat ze lijden aan een paprika-allergie. Deze mixen bevatten echter vaak kleurstoffen, of conserveringsmiddelen zoals sulfieten, benzoëzuur of nitraten. De patiënt reageert dan vaak allergisch op de bewaarmiddelen in plaats van op de paprika zelf.
Symptomen
De tekenen van een paprika-allergie ontstaan enkele minuten tot één uur na het eten van een paprika of voedingsmiddelen waarin paprika verwerkt is.
Mild
Nadat de patiënt paprika heeft ingenomen, ervaart hij slechts enkele symptomen of een volledige aanval, afhankelijk de ingenomen hoeveelheid allergeen. Bij een allergische reactie op paprika zijn
netelroos, een
huiduitslag of een
rode huid huidgerelateerde symptomen. Sommige patiënten kampen met tintelingen of jeuk in de
mond, een
gezwollen gezicht, een gezwollen tong of een
gezwollen lippen. Soms zijn de
maag en
darmen getroffen door de allergische reactie; misselijkheid, braken, buikkrampen en maagkrampen komen dan mogelijk tot uiting. Ook andere symptomen komen mogelijk tot uiting bij een allergische reactie op paprika, zoals
hoesten, een
piepende ademhaling, en
duizeligheid.
Ernstig
De meeste symptomen van een paprika-allergie zijn mild, maar ernstige paprika-allergieën leiden tot
anafylaxie (ernstige allergische reactie). Bij deze aandoening vernauwen de luchtwegen en ontstaan acute
ademhalingsproblemen,
beklemming op de borst, een gezwollen gezicht, een gezwollen tong, een gezwollen keel,
gezwollen handen,
verwardheid,
flauwvallen of
bewustzijnsverlies. In ernstige gevallen is anafylaxie een zeer ernstige medische noodsituatie die dringend medische aandacht vereist omdat deze situatie mogelijk leidt tot de dood.
Diagnose en onderzoeken
De arts noteert de symptomen en bevraagt de patiënt over zijn recent gegeten voedingsmiddelen. Er is een RAST-
bloedonderzoek en huidpriktest beschikbaar voor het diagnosticeren van een paprika-allergie.
Behandeling van allergische reactie op inname van groente
Diverse
medicijnen verlichten de klachten van patiënten die allergisch reageren op de inname van paprika.
Antihistaminica
Antihistaminica zijn medicijnen die het effect van het histamine veranderen. Dit medicijn verlicht de symptomen van de allergie zoals jeuk.
Epinefrine-injectie
Een patiënt die ernstige allergische symptomen ervaart, krijgt een injectie met adrenaline (epinefrine) toegediend. Een epinefrine-injectie ontspant onmiddellijk de gladde spieren van de luchtwegen en bloedvaten, waardoor een ontspannend effect op de patiënt ontstaat.
Prognose van paprika-allergie
Sommige kinderen met voedselallergieën ontgroeien de paprika-allergie. Als deze allergieën echter nog steeds aanwezig zijn bij volwassenen, is de kans kleiner dat de allergieën verdwijnen. Sommige patiënten lijden aan voedselintolerantie voor paprika, zonder dat ze lijden aan een echte allergie. Zij kampen vooral met gastro-intestinale klachten, zoals
diarree, gas,
maagkrampen en
buikkrampen. Een voedselintolerantie is doorgaans minder ernstig van aard dan een echte allergie.
Preventie
Als een patiënt allergisch is voor paprika, vermijdt hij het best paprika’s. Hij consumeert bovendien best geen kruiden- of groentemixen, saladedressings en sauzen die paprika bevatten. Hij moet bijgevolg de etiketten zorgvuldig lezen, restaurantpersoneel informeren over de paprika-allergie en ook de symptomen van een allergische reactie leren kennen.
Lees verder