Paprika-allergie: Allergische reactie op inname van groente

Paprika-allergie: Allergische reactie op inname van groente Paprika is een veelzijdige groente die in verschillende kleuren zoals groen, geel, oranje en rood voorkomt. Deze groente kan rauw, gekookt, gegrild of geroerbakt gegeten worden en wordt vaak verwerkt in kruiden, sauzen, dressings en andere voedingsmiddelen. Ondanks de gezondheidsvoordelen van paprika, kunnen sommige mensen allergisch zijn voor deze groente. Bij een paprika-allergie beschouwt het immuunsysteem paprika ten onrechte als een schadelijke stof, wat leidt tot de productie van een allergische reactie. De symptomen van een paprika-allergie kunnen variëren van mild tot ernstig en omvatten onder andere huiduitslag en zwelling van de tong. De behandeling hangt af van de ernst van de symptomen, en verschillende medicijnen kunnen de klachten verlichten. Over het algemeen is de prognose goed, omdat veel patiënten uiteindelijk de allergie ontgroeien, hoewel sommigen levenslang met deze voedselallergie kunnen blijven kampen.

Oorzaken

Een paprika-allergie is een type voedselallergie die, zoals andere voedselallergieën, vaak voorkomt bij kinderen. In vergelijking met andere voedselallergieën, zoals een melkallergie, een ei-allergie, een notenallergie en een visallergie, komt een paprika-allergie relatief zelden voor. Deze allergie ontstaat wanneer de antilichamen in het lichaam reageren op paprika. Bij een paprika-allergie treedt een immunologische reactie op die bedoeld is om het lichaam te beschermen tegen vermeende indringers. Het immuunsysteem beschouwt paprika als een vreemde stof en reageert door histamine vrij te maken. Histamine is verantwoordelijk voor de allergische symptomen die de patiënt ervaart.

Allergie op conserveringsmiddelen

Sommige patiënten ervaren allergische symptomen wanneer ze kruidenmixen met paprika consumeren. In dergelijke gevallen kan de allergie niet aan de paprika zelf, maar aan de toevoegingen in de mixen liggen, zoals kleurstoffen of conserveringsmiddelen zoals sulfieten, benzoëzuur of nitraten. Het is mogelijk dat de patiënt allergisch reageert op deze bewaarmiddelen in plaats van op de paprika.

Symptomen

De symptomen van een paprika-allergie kunnen zich ontwikkelen binnen enkele minuten tot een uur na consumptie van paprika of producten die paprika bevatten.

Milde symptomen

Bij milde gevallen van paprika-allergie kunnen de symptomen beperkt blijven tot netelroos, huiduitslag, of een rode huid. Patiënten kunnen ook last krijgen van tintelingen of jeuk in de mond, een gezwollen gezicht, een gezwollen tong, of gezwollen lippen. Maag- en darmproblemen zoals misselijkheid, braken, buikkrampen, en maagkrampen kunnen ook optreden. Andere mogelijke symptomen zijn hoesten, een piepende ademhaling, en duizeligheid.

Ernstige symptomen

In ernstige gevallen kan een paprika-allergie leiden tot anafylaxie, een ernstige allergische reactie die onmiddellijke medische aandacht vereist. Bij anafylaxie kunnen de luchtwegen vernauwen, wat resulteert in acute ademhalingsproblemen, een beklemming op de borst, en zwelling van het gezicht, de tong, de keel, en de handen. Andere symptomen kunnen verwardheid, flauwvallen, of bewustzijnsverlies zijn. Anafylaxie is een levensbedreigende situatie die onmiddellijke medische interventie vereist.

Diagnose en onderzoeken

Om een paprika-allergie te diagnosticeren, zal de arts de symptomen noteren en vragen naar recent gegeten voedingsmiddelen. Diagnostische tests zoals een RAST-bloedonderzoek en een huidpriktest kunnen helpen bij het bevestigen van de allergie.

Behandeling van allergische reacties

De behandeling van een paprika-allergie richt zich op het verlichten van de symptomen en het voorkomen van ernstige reacties.

Antihistaminica

Antihistaminica zijn medicijnen die het effect van histamine in het lichaam blokkeren. Deze medicijnen kunnen jeuk en andere milde allergische symptomen verlichten.

Epinefrine-injectie

Voor patiënten die ernstige allergische reacties ervaren, kan een injectie met adrenaline (epinefrine) noodzakelijk zijn. Deze injectie ontspant snel de gladde spieren van de luchtwegen en bloedvaten, waardoor de symptomen van een ernstige allergische reactie verminderd worden.

Prognose van paprika-allergie

Veel kinderen met een paprika-allergie kunnen deze allergie ontgroeien naarmate ze ouder worden. Bij volwassenen is de kans dat de allergie verdwijnt echter kleiner. Sommige patiënten kunnen ook last hebben van voedselintolerantie voor paprika, wat zich voornamelijk uit in gastro-intestinale klachten zoals diarree, gas, maagkrampen, en buikkrampen. Voedselintolerantie is doorgaans minder ernstig dan een echte allergie.

Preventie

Voor patiënten met een paprika-allergie zijn de volgende preventieve maatregelen belangrijk:

Vermijden van paprika
Het vermijden van paprika en producten die paprika bevatten is de belangrijkste maatregel. Dit omvat ook kruiden- en groentemixen, saladedressings, en sauzen die paprika kunnen bevatten.

Etiketten lezen
Lees zorgvuldig de etiketten van voedselproducten om te controleren of paprika of paprika-extracten aanwezig zijn. Dit geldt ook voor producten met verborgen ingrediënten.

Communicatie bij restaurants
Informeer restaurantpersoneel over je paprika-allergie om kruisbesmetting te voorkomen. Vraag naar de ingrediënten van gerechten en mogelijke allergenen.

Symptomen herkennen
Leer de symptomen van een allergische reactie herkennen, zodat je snel kunt handelen als je in contact komt met paprika of producten die paprika bevatten.

Medicijnen bij de hand
Zorg ervoor dat je altijd de voorgeschreven medicijnen, zoals antihistaminica en een epinefrine-injector, bij je hebt voor noodgevallen.

Lees verder

© 2020 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Allergie insectenstekenAllergie insectenstekenEen insectensteek kan giftig of niet giftig zijn, en op basis hiervan kan men dan ook de reacties op verschillende insec…
Allergie voor medicijnen: Ibuprofen en penicillineAllergie voor medicijnen: Ibuprofen en penicillineEen allergie kan zich voordoen naar aanleiding van allerlei oorzaken. Hooikoorts is bijvoorbeeld een bekende allergie, n…
Nikkelallergie: Weetjes en tipsHeel wat mensen hebben, misschien wel buiten hun weten om, een nikkelallergie. Dit is op zich niets ernstigs, maar men m…
Informatie over pinda-allergieInformatie over pinda-allergieHeel wat Nederlanders hebben last van een allergie. Een allergie wil zeggen dat zodra iemand met de betreffende stof in…

Benauwd gevoel: oorzaken en behandeling benauwdheid in keelBenauwd gevoel: oorzaken en behandeling benauwdheid in keelBenauwdheid of een benauwd gevoel duidt vaak op een gevoel van moeizame ademhaling of een benauwd gevoel op de borst of…
Lindebloesem: de gezondheidsvoordelen van lindebloesemtheeLindebloesem: de gezondheidsvoordelen van lindebloesemtheeDe lindeboom staat sinds de middeleeuwen bekend als geneeskrachtige plant. In juni beginnen de lindebomen te bloeien en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cegoh, Pixabay
  • Geraadpleegd op 18 maart 2020:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Paprika Allergy Test, https://www.healthlabs.com/paprika-allergy-testing
  • Paprika allergy, https://www.health24.com/Experts/Question/Paprika-Allergy-20170921
  • Paprika Allergy, https://www.livestrong.com/article/521446-paprika-allergy/
  • Paprika Allergy: Causes, Symptoms, Testing and Treatment ? https://www.healthphreaks.com/2020/02/13/paprika-allergy-causes-symptoms-testing-and-treatment/
  • Paprika-allergie - Drinken en eten 2020 - Blog be healthy, https://nl.blogbehealthy.com/bell-pepper-allergy-16705
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 29-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.