Benauwd gevoel: oorzaken en behandeling benauwdheid in keel

Benauwd gevoel: oorzaken en behandeling benauwdheid in keel Benauwdheid of een benauwd gevoel duidt vaak op een gevoel van moeizame ademhaling of een benauwd gevoel op de borst of in de keel. Vaak zijn er ook ademhalingsmoeilijkheden. Een knijpend of benauwd gevoel (in de keel) kan verschillende oorzaken hebben. Iedereen die ooit problemen heeft gehad met een beperkte ademhaling (bijvoorbeeld als gevolg van een verstopte neus), weet hoe het voelt om lucht te kort te komen. Er zijn veel verschillende oorzaken van benauwdheid omdat ademhalen een complex proces is dat niet alleen de longen omvat, maar ook het hart, de spieren, het skelet, de hersenen en andere factoren. Benauwdheid is over het algemeen altijd een teken dat er zuurstofgebrek in het lichaam is of dat het CO2-gehalte (kooldioxide) toeneemt. Meestal is er altijd een balans tussen beide. Als deze balans wordt verstoord, reageert het lichaam met kortademigheid en benauwdheid. Benauwdheid wordt meestal geassocieerd met aandoeningen van de longen, het hart of de bovenste luchtwegen.

Een benauwd gevoel (in de keel)

Als je een dichtgeknepen of benauwd gevoel in je keel hebt, vraag je je misschien af wat de oorzaak is. De oorzaak van de benauwdheid kan variëren van een infectie zoals keelontsteking tot een ernstigere allergische reactie. Als het gepaard haat met andere alarmsymptomen, zoals problemen met slikken of ademen, is het van belang om medische hulp in te schakelen.

Oorzaken

De oorzaken van het ontstaan ​​en aanhouden van benauwdheid zijn vrij variabel en worden beïnvloed door zowel interne als externe factoren. Naast organische oorzaken, kunnen omgevingsfactoren of een verkeerde levensstijl van invloed zijn op de klachten. Bovendien kunnen psychische factoren leiden tot tijdelijke of aanhoudende benauwdheid.

Longziekten

Benauwdheid of een benauwd gevoel kan optreden bij de volgende longziekten:

Strottenhoofd of de luchtpijp

Een benauwd gevoel bij aandoeningen van het strottenhoofd of de luchtpijp:
 • epiglottitis (ontsteking van het strotklepje)
 • glottisoedeem (zwelling van de (omgeving van de) stembanden, als gevolg van ontsteking of beschadiging)
 • keelkanker (larynxcarcinoom)
 • Vreemde lichamen in de luchtwegen (aspiratie van vreemde lichamen)

Coronavirus / Bron: Https:www.scientificanimations.com, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Coronavirus / Bron: Https:www.scientificanimations.com, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Infectieziekten

Een benauwd gevoel kan optreden bij infectieziekten:

Hartaandoeningen

Een benauwd gevoel kan optreden bij hartaandoeningen:

Psychische oorzaken

Een benauwd gevoel kan komen door een psychogene oorzaak:

Andere oorzaken

Andere oorzaken van ene benauwd gevoel zijn:

Arts raadplegen

Als een benauwd gevoel interfereert met de uitvoering van je dagelijkse bezigheden, is dat reden genoeg om een arts te raadplegen. Maak zeker een afspraak als je last hebt van een benauwd gevoel samen met één van deze symptomen:

Arts onderzoekt patiënt met stethoscoop / Bron: Monkey Business Images/ShutterstockArts onderzoekt patiënt met stethoscoop / Bron: Monkey Business Images/Shutterstock

Onderzoek en diagnose

De (huis)arts zal vragen stellen over de klachten die je ervaart, je medische geschiedenis in ogenschouw nemen en een lichamelijk onderzoek doen. Dit kan inhouden dat hij naar je hart en longen luistert voor tekenen van congestie, geruis of andere afwijkingen. Soms is aanvullend onderzoek nodig, zoals een röntgenfoto van de borst, een zuurstoftest (met een pulsoxymeter wordt de zuurstofsaturatie oftewel de hoeveelheid zuurstof in het bloed bepaald), een elektrocardiografie (ECG), en een longfunctietest. Een longfunctietest meet hoe goed je longen werken en stelt vast of er sprake is van iets dat de luchtstroom blokkeert of verhindert). Het kan ook laten zien hoe goed je longen zuurstof kunnen transporteren en gebruiken. Daarnaast kan een bloedonderzoek plaatsvinden. De resultaten kunnen aantonen of aandoeningen zoals bloedarmoede of hartfalen de oorzaak zijn van het benauwde gevoel.

Behandeling van benauwdheid in keel

De behandeling van een benauwd gevoel hangt af van de onderliggende oorzaak. De meeste behandelingen van benauwdheid vereisen de medewerking van de patiënt, zeker als deze is gebaseerd op een verandering in leefstijl. Ademhalingsoefeningen (onder leiding van een fysiotherapeut) zijn effectief tegen kortademigheid veroorzaakt door een long- of luchtwegaandoening. Het is in de meeste gevallen zinvol om gewicht te verliezen als je zwaarlijvig bent. Door het lichaamsgewicht met slechts een paar kilogram te verminderen, verbetert de normale ademhaling en zul je je minder benauwd voelen. In ernstigere gevallen is aanvullende zuurstof nodig, zoals bij COPD het geval kan zijn. Of je extra zuurstof nodig hebt, hangt af van de ernst van het zuurstoftekort in je bloed. Als een benauwd gevoel komt door astma, reageert het doorgaans goed op medicijnen zoals bronchodilatoren (een geneesmiddelengroep die de bronchiën doen verwijden) en steroïden. Medicijnen bij astma worden meestal via de mond ingeademd met een puffer. Als benauwdheid te wijten is aan een infectie zoals bacteriële longontsteking, kunnen antibiotica verlichting brengen. Andere medicijnen, zoals opiaten, niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's) en angststillers, kunnen ook effectief zijn.

Prognose

Als een benauwd gevoel wordt veroorzaakt door een vreemd lichaam, kan het meestal relatief gemakkelijk worden behandeld door het vreemde lichaam te verwijderen. In ernstige gevallen is echter een operatie noodzakelijk. Een benauwd gevoel kan echter ook worden veroorzaakt door andere ziekten en kan ook worden geassocieerd met andere symptomen. Bovendien kan de getroffen persoon ook het bewustzijn verliezen en zichzelf mogelijk verwonden bij een val. De kortademigheid zelf leidt tot blijvende vermoeidheid en uitputting bij de getroffene. Als de onderliggende oorzaak van het benauwde gevoel met succes wordt behandeld, kan de klacht worden beperkt en bestreden. Een positief verloop van de ziekte kan echter niet altijd worden gegarandeerd.

Stoppen met roken / Bron: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.comStoppen met roken / Bron: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.com

Preventie

Het vermijden van uitlokkende factoren van ene benauwd gevoel, is ene goede preventieve maatregel. Het is allereerst belangrijk om niet te roken of om te stoppen met roken zodat je longen niet belast worden. Een gezond en gevarieerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging ondersteunen de gezondheid van het cardiovasculaire systeem en houden het fit. Overgewicht moet worden vermeden. Als het nodig is om verschillende medicijnen te nemen die de activiteit van het hart en de longen ondersteunen, moeten deze worden ingenomen om benauwdheid te voorkomen. Houd je aan de richtlijnen van de arts.

Lees verder

© 2020 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kriebelhoest of vastzittende hoest - wat is het verschil?Kriebelhoest of vastzittende hoest - wat is het verschil?Je wilt van je hoest af wat nu? Hoesten kan heel erg vervelend zijn zeker als je niet weet wat je er precies tegen kunt…
Symptomen van benauwdheid herkennen bij baby's en kinderenSymptomen van benauwdheid herkennen bij baby's en kinderenVoor ouders of verzorgers die nog nooit met ademhalingsproblemen te maken hebben gehad, kan het soms lastig zijn om bena…
Gevoel alsof er iets in de keel zitGevoel alsof er iets in de keel zitHet gevoel alsof er iets in de keel zit, een brokgevoel in de keel of het lijkt alsof de keel wordt dichtgeknepen. Deze…
Hart in keel of hals voelen kloppenHart in keel of hals voelen kloppenHet hart in de keel of hals voelen kloppen oftewel een bonzend hart in de keel. Iedereen krijgt er wel eens mee te maken…

Kippenvel (pilo-erectie): Oorzaken van bultjes op huidKippenvel (pilo-erectie): Oorzaken van bultjes op huidIedereen krijgt af en toe wel eens kippenvel (pilo-erectie). De haartjes van de armen, de benen, de nek en/of de romp st…
Paprika-allergie: Allergische reactie op inname van groentePaprika-allergie: Allergische reactie op inname van groentePaprika is een groene, gele, oranje of rode groente die rauw, gekookt, gegrild of geroerbakt gegeten kan worden. Ook zij…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Wavebreakmedia/Shutterstock.com
 • https://www.oncoline.nl/index.php?pagina=/richtlijn/item/pagina.php&id=39009&richtlijn_id=985
 • https://www.antoniusziekenhuis.nl/benauwdheid
 • https://www.healthline.com/health/tightness-in-throat
 • https://www.eerstehulpwiki.nl/wiki/index.php/Klacht:Benauwdheid
 • https://www.encyclo.nl/begrip/glottisoedeem
 • https://www.rivm.nl/difterie
 • https://www.webmd.com/lung/breathing-problems-diagnosis
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Pulsoxymeter
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/314963
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bronchodilatator
 • https://www.longfonds.nl/astma/behandeling-astma/medicijnen
 • https://www.mayoclinic.org/symptoms/shortness-of-breath/basics/definition/sym-20050890
 • https://www.nhs.uk/conditions/shortness-of-breath/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Shortness_of_breath
 • Prof. dr. R.O.B. Gans, prof. dr. P.E.Y. Van Schil, prof. dr. J.P. Vandenbroucke, prof. dr. C. van Weel (hoofdred.). Codex Medicus. Reed Business, Amsterdam, 13e geheel herziene en opnieuw bewerkte druk, 2009, tweede en derde oplage 2010 en 2012.
 • Afbeelding bron 1: https:www.scientificanimations.com, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 2: Monkey Business Images/Shutterstock
 • Afbeelding bron 3: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 28-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 19
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.