Gezonde voeding

Waar of niet waar? Misverstanden over water
Als het over het thema "Water en gezondheid" gaat, noemt zich iedereen al gauw expert. Maar let op! Een overzicht van een aantal gangbare meningen toont aan dat er veel misverstanden over water bestaa…
Erwten: gezondheidsaspecten en toepassingsmogelijkheden
De kleine groene peulvrucht is wel eens populairder geweest. De erwt die tot circa eind 20ste eeuw grootschalig vers, in pot, blik of ingevroren geconsumeerd werd, heeft aan populariteit aanzienlijk i…
Basilicum: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde basilicum
Het keukenkruid basilicum heeft verrassend veel gezondheidsvoordelen. Het versterkt het immuunsysteem, het gaat pijn tegen en het werkt preventief tegen diabetes. Het kruid kun je heel goed zelf kweke…
Olijven: gezond voor hart- en bloedvaten en de darmen
Zijn olijven gezond? Jazeker, olijven zijn gezond en je doet er verstandig aan om regelmatig olijven te eten als tussendoortje of bij de maaltijd. Olijven zijn een goede bron van bepaalde vitaminen en…
Sardines: gezond voor hart en vaten, huid en immuunsysteem
Zijn sardines gezond? Jazeker, sardines zijn gezond en je doet er verstandig aan om regelmatig sardines (en andere vette vis) te eten. Sardines zijn een van de grootste bronnen van essentiële omega-3…
De gezonde peulvruchten op de Schijf van Vijf
In maart 2016 is er een nieuwe Schijf van Vijf gekomen. Op de Schijf van Vijf staan vijf vakken met goede, gezonde producten. Als je elke dag genoeg eet, uit elk vak, dan krijgt je lichaam voldoende e…
Aantal calorieen in vruchtensappen en -dranken
Vruchtensappen worden door sommigen gedronken als gezond alternatief voor frisdranken. Maar schijn bedriegt, want vruchtensappen bevatten vaak net zoveel suiker als frisdranken, terwijl de goede vitam…
Vitamine B12: waar zit het in en hoe herken je een tekort?
Cobamaline of vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel. Deze vitamine komt alleen voor in dierlijke producten. Daarom zijn het vaak vegetari…
Hoe verstandig is het eten van een sinaasappelschil?
Sinaasappelschillen zijn gezond. Ze zitten boordevol vitamines en ze worden geprezen als zijnde goed voor de gezondheid omdat ze vol met vitamine C zitten. Sinaasappelschil voor in de marmelade, gekon…
Aantal calorieen in likeuren en sterke dranken
Sterke drank bevat doorgaans veel calorieën doordat er veel alcohol en suiker in zit. Vooral drankjes met een hoog alcoholpercentage kunnen veel calorieën bevatten. Zo heb je na het drinken van vijf…
Vitaminerijke en caloriearme groenten
Iedereen weet inmiddels wel dat de groenten die we – als het goed is – dagelijks nuttigen, erg belangrijk zijn voor onze gezondheid. We halen er allerlei essentiële voedingsstoffen uit voor ons l…
Is brie gezond?
Brie is een Franse witte schimmelkaas. Het is een populaire kaas die veel gebruikt wordt als beleg op toastjes. De schimmelkaas behoort tot de groep zachte zuivelproducten. In zuivel in het algemeen z…
Is leverworst gezond?
Leverworst is eigenlijk altijd van de partij bij feestjes. De plakjes leverworst zijn voordat je het weet opgegeten bij de borrel. Door Nederlanders wordt dan ook erg vaak leverworst gegeten. Maar in…
Is een gekookt ei gezond?
Eieren worden al eeuwenlang gegeten. Het gekookte ei dat in Nederland veel gegeten wordt is niet alleen in Nederland populair. Eieren worden in vele landen gekookt gegeten. Maar hoe gezond is een geko…
Kiwi: de sleutel tot een goede spijsvertering
Veel mensen hebben er wel eens last van: een slechte spijsvertering. Het is algemeen bekend dat vezelrijk voedsel (zoals volkorenbrood en havermout) en groenten en fruit goed zijn voor je spijsverteri…
Zijn zwarte bonen gezond?
Zwarte bonen, of zwarte schildpadbonen worden in Nederland minder vaak gegeten dan witte en bruine bonen. Zwarte bonen hebben een dikke vleesachtige structuur waardoor ze veel in vegetarische gerechte…
Is Heinz Sandwich Spread gezond?
Gezond eten is belangrijk voor de gezondheid. Een zeer goede trend aangezien er veel obesitas heerst in de huidige maatschappij. Er worden bij veel producten vraagtekens gezet of ze eigenlijk wel goed…
Is ossenworst gezond?
Ossenworst is een worst die al sinds de 17e eeuw wordt gemaakt. Het is een rauwe worst die tegenwoordig wordt gemaakt van mager rundvlees. Het is al jaren een Nederlandse of eigenlijk Amsterdamse spec…
Vitamine K: functies, voedingsbronnen en aanvullen tekorten
De in vet oplosbare vitamine K werd al in 1929 ontdekt door de Deense onderzoeker Henrik Dam en in 1935 officieel erkend als vitamine. Bij veel mensen is bekend dat vitamine K een grote rol speelt bij…