Gezonde voeding

Peterselie: gezondheidsvoordelen, voedingswaarde en teelt
Peterselie (Petroselinum crispum) is een van de bekendste en meest veelzijdige culinaire kruiden. De kruidenplant wordt al sinds mensenheugenis als keukenkruid en als medicinaal kruid gebruikt. Tegenw…
Sesamzaad: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde sesam
Sesam is een van de oudste planten die worden gekweekt vanwege de zaden. Sesam was een favoriete smaakmaker voor brood in het oude Egypte en in Babylon, en dit gebruik is tot op de dag van vandaag doo…
Stokroos: gezondheidsvoordelen, toepassingen van stokrozen
De stokroos is een prachtige kruidachtige, tweejarige of overblijvende plant. De planten groeien rechtop, hebben een enkele bloeiende stam en zijn ideaal voor de cottagetuin, boerentuin en geveltuin.…
Komijn: gezondheidsvoordelen, toepassing & effect komijnzaad
Komijn (Cuminum cyminum) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae), een familie van bedektzadige planten. De geschiedenis van dit medicinale kruid gaat terug tot de tijd van de farao's. Komi…
Peulvruchten: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde
Peulvruchten zijn niet alleen maar gezond, maar ook erg lekker en veelzijdig. Peulvrucht is een verzamelnaam voor groenten die bestaan uit twee vruchtbladen waarin zaden groeien. Peulvruchten behoren…
Pinda: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde van pinda's
De pinda komt uit de peulvruchtenfamilie en is een gewas. Vanuit botanisch oogpunt is de pinda geen noot, maar een peulvrucht en dus gerelateerd aan de bonen en erwten. Het is vanwege de consistentie…
Lupine: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde lupinebonen
Lupine of lupinibonen zijn de gele peulvruchten van het geslacht Lupinus en deze zijn goed voor je gezondheid omdat ze het LDL-cholesterol verlagen, wat gunstig is voor de bloedvaten. Botanisch gezien…
De bambaraboon: gezonde peulvrucht uit Afrika
De bambaraboon is een veel gegeten boon in sub-Sahara Afrika. Deze boon behoort tot de familie van de peulvruchten en groeit net als de pinda onder de grond, daarom wordt de bambaraboon, ook wel de ba…
Fonio: een minuscuul graan met grote gezondheidsvoordelen
Fonio is een minuscuul graantje met een zeer hoge voedingswaarde en is een van de snelst groeiende granen ter wereld. Het graan zit boordevol vitaminen, mineralen, vezels en belangrijke essentiële am…
Onbekende groente: Rammenas
Rammenas is een minder bekende groente. Deze groente is meestal niet in het reguliere groenteschap van de supermarkt te vinden. Bij de goed gesorteerde groentewinkel of de biologische winkel is deze g…
Gezonde voeding voor een goede gezondheid
Gezond eten is ontzettend belangrijk voor ons lichaam. De voedingsstoffen die we binnenkrijgen zorgen ervoor dat ons lichaam goed functioneert. Ons lichaam haalt namelijk allerlei bouwstoffen uit onze…
Groene thee: gezondheidsvoordelen en soorten groene thee
Groene thee is gezond en kent veel gezondheidsvoordelen. Of het nu gaat om sencha (een Japanse groene thee die wordt gebruikt zonder de theebladeren te rollen), Gyokuro (deze Japanse thee smaakt minde…
Koriander: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde
Koriander (Coriandrum sativum) is een van de oudste kruiden die in de keuken worden gebruikt. Maar koriander is niet alleen geschikt als ingrediënt in de keuken. Met name korianderolie heeft zich bew…
Ginseng: gezondheidsvoordelen, soorten en bijwerkingen
In de traditionele Chinese geneeskunde staat ginseng al meer dan 2000 jaar bekend als geneesmiddel ter bevordering van vitaliteit en welzijn. In het verleden waren ginsengwortels buitengewoon kostbaar…
Granaatappel: gezondheidsvoordelen en voedingsstoffen
De granaatappel kent veel gezondheidsvoordelen en zit bomvol voedingsstoffen. Van de buitenkant ziet de granaatappel (Punica granatum), er vrij gewoontjes uit, maar zodra je de vrucht opent openbaart…
Basilicum: Voordelen voor de gezondheid van dit kruid
Basilicum is een veelzijdig kruid dat afkomstig is van de aromatische plant Ocimum basilicum. Oorspronkelijk komt het kruid uit tropische regio's van Azië en Afrika. Basilicum wordt veel gebruikt in…Vitamine B12: functie, tekort, voeding en intrinsieke factor
Vitamine B12 is een zogenaamde essentiële vitamine, wat betekent dat het lichaam het niet zelf kan produceren en dat het zonder een regelmatige aanvoer van vitamine B12 op de lange termijn niet mogel…
Lijnzaad: gezondheidsvoordelen & voedingswaarde van lijnzaad
Lijnzaad is het zaad van de vlasplant (Linum usitatissimum), onderdeel van de Vlasfamilie (Linaceae) en draagt witte of lichtblauwe bloemen. Vlas, een van de oudste bekende gewassen, is bekend sinds h…Vitamine E: functie, gezondheidsvoordelen en E-supplement
De algemene naam voor vitamine E is alfa-tocoferol en het is een in vet oplosbare vitamine. Vitamine E is een antioxidant die vrije radicalen op een afstand kan houden. Vrije radicalen zijn stoffen di…