Gezonde voeding

Onbekende groente: Zeekraal
Zeekraal is een groente waar mensen wel eens van gehoord hebben, maar veel mensen kennen de groente niet echt goed. Zeekraal is een succulent, ofwel een plant die water opslaat in één of meerdere de…
Rode bieten: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde
Het belangrijkste bestanddeel van rode bieten of krootjes is water; het vezelgehalte is drie procent en de koolhydraten zijn ook in een zeer kleine hoeveelheid van acht procent aanwezig. Rode biet bev…
Lucuma-poeder: suikervervanger rijk aan antioxidanten
Lucuma-poeder wordt gemaakt van de vrucht van de Pouteria lucuma, die voorkomt in de Andes-vallei in Zuid-Amerika. Daar wordt de vrucht vaak rauw gegeten maar in Europa kennen we het vooral als poeder…
Papaja: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde van papaja
De papaja is een tropische vrucht die anno 2025 nog niet heel veel gegeten wordt in Nederland. Je ziet over mango's maar dat geldt niet voor papaja's. In papaja zitten veel vitaminen, zoals bètacarot…
Plantensterolen gebruiken voor verlagen LDL-cholesterol
Plantensterolen zijn van nature in planten voorkomende stoffen die qua samenstelling wel wat lijken op cholesterol. Wanneer plantensterolen oraal worden ingenomen dan worden ze nauwelijks door het lic…
Drakenfruit of pitaja: gezondheidsvoordelen & voedingswaarde
Drakenfruit, ook wel pitaja (drakenvrucht) genoemd, is de vrucht van een cactus met een geschubde schil, vandaar de benaming 'drakenfruit'. Het is de vrucht van verschillende cactussoorten. Het flambo…
Vitamine K en voorkoming van ernstig verloop corona-virus
Onderzoekers van het Radboud Medisch Centrum ontdekten dat een gezond vitamine K-gehalte er mogelijk aan kan bijdragen dat iemand niet ernstig ziek wordt van het corona-virus. Zij publiceerden hierove…
Bittermeloen (sopropo): gezondheidsvoordelen, voedingswaarde
De gerimpelde bittermeloen of sopropo (Momordica charantia) komt oorspronkelijk uit China en India. Het is een kruidachtige, snelgroeiende klimplant uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae) en in Surin…
Boerenkool: gezondheidsvoordelen, voedingswaarde en bereiden
Boerenkool is een typische wintergroente die van september tot maart wordt geoogst. Het is ook een van de gezondste groenten. Het biedt vitaminen en mineralen in grote verscheidenheid en hoeveelheid.…
Chinese kool: gezondheidsvoordelen, voedingswaarde & bewaren
Chinese kool is een snel groeiende kool, die afkomstig is uit China. Chinese kool is gesloten en ovaalvormig. De bladeren zijn meestal geelgroen van kleur en hebben meestal brede nerven. Deze koolsoor…
Asperges: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde asperge
Veel mensen eten asperges vanwege hun smaak; zacht, met een heel kenmerkend aroma. Asperges hebben ook veel te bieden vanuit voedings- en gezondheidsoogpunt. De botanische naam is Asparagus officinali…
Koolrabi: gezondheidsvoordelen, voedingswaarde en telen
De koolrabi (Brassica oleracea convar. acephala alef. var. gongylodes) is een groente en een van de vele teeltvormen van kool. Meestal wordt alleen de bovengrondse knol geconsumeerd. Afhankelijk van d…
Bimi (broccolini): gezondheidsvoordelen en voedingswaarde
Bimi is anno 2025 een relatief nieuwe groentesoort uit Japan. Het is ontstaan door broccoli te kruisen met kailan, een Chinese koolsoort. Bimi staat ook bekend als aspergebroccoli, babybroccoli of bro…
Ananas: gezondheidsvoordelen, voedingswaarde en bewaren
De ananas (Ananas comosus) behoort tot de bromeliafamilie, een familie van eenzaadlobbige planten die ook veel kamerplanten omvat. Een ananas kan wel 30 cm lang en meer dan 4 kg zwaar worden. De vruch…
Spruitjes: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde spruiten
Spruitjes zijn een koolsoort (Brassica), een geslacht uit de kruisbloemenfamilie (Cruciferae of Brassicaceae). Over de spruitjes zijn de meningen verdeeld: sommigen zijn er dol op, terwijl anderen erv…
Bloemkool: gezondheidsvoordelen, voedingsstoffen en telen
Bloemkool (met de botanische naam: Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis) is een groente die behoort tot het geslacht kool uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). Bloemkool is een popula…
Radijs: gezondheidsvoordelen en voedingsstoffen in radijzen
De radijs (Raphanus sativus) is een plant uit de kruisbloemenfamilie. Radijs bevat veel vitamine C. Het bevat echter ook talloze andere voedingsstoffen met vele gezondheidsvoordelen. Radijs is onder m…
Komkommer: gezondheidsvoordelen & voedingsstoffen komkommers
Komkommer is een eenjarige plant uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae) en een van de populairste groenten in Nederland. De vrucht groeit in Nederlandse kassen, vooral in het Westland, maar komt ook…
Mungbonen: gezondheidsvoordelen en voedingsstoffen mungboon
De mungboon (Vigna radiata) is een plantensoort uit de onderfamilie van de vlinderbloemenfamilie binnen de peulvruchtenfamilie. De mungboon wordt al duizenden jaren in India geteeld en anno 2024 is he…