Gezonde voeding

Onbekende groente: Zeekraal

Onbekende groente: Zeekraal

Zeekraal is een groente waar mensen wel eens van gehoord hebben, maar veel mensen kennen de groente niet echt goed. Zeekraal is een succulent, ofwel een plant die water opslaat in één of meerdere de…
Rode bieten: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde

Rode bieten: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde

Het belangrijkste bestanddeel van rode bieten of krootjes is water; het vezelgehalte is drie procent en de koolhydraten zijn ook in een zeer kleine hoeveelheid van acht procent aanwezig. Rode biet bev…
Lucuma-poeder: suikervervanger rijk aan antioxidanten

Lucuma-poeder: suikervervanger rijk aan antioxidanten

Lucuma-poeder wordt gemaakt van de vrucht van de Pouteria lucuma, die voorkomt in de Andes-vallei in Zuid-Amerika. Daar wordt de vrucht vaak rauw gegeten maar in Europa kennen we het vooral als poeder…
Papaja: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde van papaja

Papaja: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde van papaja

De papaja is een tropische vrucht die anno 2025 nog niet heel veel gegeten wordt in Nederland. Je ziet over mango's maar dat geldt niet voor papaja's. In papaja zitten veel vitaminen, zoals bètacarot…
Plantensterolen gebruiken voor verlagen LDL-cholesterol

Plantensterolen gebruiken voor verlagen LDL-cholesterol

Plantensterolen zijn van nature in planten voorkomende stoffen die qua samenstelling wel wat lijken op cholesterol. Wanneer plantensterolen oraal worden ingenomen dan worden ze nauwelijks door het lic…
Drakenfruit of pitaja: gezondheidsvoordelen & voedingswaarde

Drakenfruit of pitaja: gezondheidsvoordelen & voedingswaarde

Drakenfruit, ook wel pitaja (drakenvrucht) genoemd, is de vrucht van een cactus met een geschubde schil, vandaar de benaming 'drakenfruit'. Het is de vrucht van verschillende cactussoorten. Het flambo…
Vitamine K en voorkoming van ernstig verloop corona-virus

Vitamine K en voorkoming van ernstig verloop corona-virus

Onderzoekers van het Radboud Medisch Centrum ontdekten dat een gezond vitamine K-gehalte er mogelijk aan kan bijdragen dat iemand niet ernstig ziek wordt van het corona-virus. Zij publiceerden hierove…
Bittermeloen (sopropo): gezondheidsvoordelen, voedingswaarde

Bittermeloen (sopropo): gezondheidsvoordelen, voedingswaarde

De gerimpelde bittermeloen of sopropo (Momordica charantia) komt oorspronkelijk uit China en India. Het is een kruidachtige, snelgroeiende klimplant uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae) en in Surin…
Boerenkool: gezondheidsvoordelen, voedingswaarde en bereiden

Boerenkool: gezondheidsvoordelen, voedingswaarde en bereiden

Boerenkool is een typische wintergroente die van september tot maart wordt geoogst. Het is ook een van de gezondste groenten. Het biedt vitaminen en mineralen in grote verscheidenheid en hoeveelheid.…
Chinese kool: gezondheidsvoordelen, voedingswaarde & bewaren

Chinese kool: gezondheidsvoordelen, voedingswaarde & bewaren

Chinese kool is een snel groeiende kool, die afkomstig is uit China. Chinese kool is gesloten en ovaalvormig. De bladeren zijn meestal geelgroen van kleur en hebben meestal brede nerven. Deze koolsoor…
Asperges: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde asperge

Asperges: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde asperge

Veel mensen eten asperges vanwege hun smaak; zacht, met een heel kenmerkend aroma. Asperges hebben ook veel te bieden vanuit voedings- en gezondheidsoogpunt. De botanische naam is Asparagus officinali…
Koolrabi: gezondheidsvoordelen, voedingswaarde en telen

Koolrabi: gezondheidsvoordelen, voedingswaarde en telen

De koolrabi (Brassica oleracea convar. acephala alef. var. gongylodes) is een groente en een van de vele teeltvormen van kool. Meestal wordt alleen de bovengrondse knol geconsumeerd. Afhankelijk van d…
Bimi (broccolini): gezondheidsvoordelen en voedingswaarde

Bimi (broccolini): gezondheidsvoordelen en voedingswaarde

Bimi is anno 2025 een relatief nieuwe groentesoort uit Japan. Het is ontstaan door broccoli te kruisen met kailan, een Chinese koolsoort. Bimi staat ook bekend als aspergebroccoli, babybroccoli of bro…
Ananas: gezondheidsvoordelen, voedingswaarde en bewaren

Ananas: gezondheidsvoordelen, voedingswaarde en bewaren

De ananas (Ananas comosus) behoort tot de bromeliafamilie, een familie van eenzaadlobbige planten die ook veel kamerplanten omvat. Een ananas kan wel 30 cm lang en meer dan 4 kg zwaar worden. De vruch…
Spruitjes: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde spruiten

Spruitjes: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde spruiten

Spruitjes zijn een koolsoort (Brassica), een geslacht uit de kruisbloemenfamilie (Cruciferae of Brassicaceae). Over de spruitjes zijn de meningen verdeeld: sommigen zijn er dol op, terwijl anderen erv…
Bloemkool: gezondheidsvoordelen, voedingsstoffen en telen

Bloemkool: gezondheidsvoordelen, voedingsstoffen en telen

Bloemkool (met de botanische naam: Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis) is een groente die behoort tot het geslacht kool uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). Bloemkool is een popula…
Radijs: gezondheidsvoordelen en voedingsstoffen in radijzen

Radijs: gezondheidsvoordelen en voedingsstoffen in radijzen

De radijs (Raphanus sativus) is een plant uit de kruisbloemenfamilie. Radijs bevat veel vitamine C. Het bevat echter ook talloze andere voedingsstoffen met vele gezondheidsvoordelen. Radijs is onder m…
Komkommer: gezondheidsvoordelen & voedingsstoffen komkommers

Komkommer: gezondheidsvoordelen & voedingsstoffen komkommers

Komkommer is een eenjarige plant uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae) en een van de populairste groenten in Nederland. De vrucht groeit in Nederlandse kassen, vooral in het Westland, maar komt ook…
Mungbonen: gezondheidsvoordelen en voedingsstoffen mungboon

Mungbonen: gezondheidsvoordelen en voedingsstoffen mungboon

De mungboon (Vigna radiata) is een plantensoort uit de onderfamilie van de vlinderbloemenfamilie binnen de peulvruchtenfamilie. De mungboon wordt al duizenden jaren in India geteeld en anno 2024 is he…
Dragon: gezondheidsvoordelen, toepassingen en inhoudsstoffen

Dragon: gezondheidsvoordelen, toepassingen en inhoudsstoffen

Dragon (Artemisia dracunculus) is een vaste plant uit de composietenfamilie (Asteraceae) en is een veelgebruikt keukenkruid dat vaak wordt gebruikt om sauzen, stoofgerechten of kaasgerechten te kruide…