Gezonde voeding

Lychee: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde lychees
De lychee wordt soms een noot genoemd vanwege de stevige schil, maar het is eigenlijk een vrucht. De vrucht is eetbaar. Het zijn kleine vruchten met een roze, ruwe schil en het vruchtvlees van deze ex…
Paranoten: gezondheidsvoordelen & voedingswaarde Brazil nuts
Paranoten (Brazil nuts) zijn gezonde noten die worden geleverd door een boom (Bertholletia excelsa) die van nature in Zuid-Amerika voorkomt. Een paranoot van ongeveer 4 gram bevat onder meer selenium,…
Pecannoten: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde
De pecannoot groeit voornamelijk in het zuiden van Noord-Amerika en is een bladverliezende, 40 tot 50 meter hoge boom uit de okkernootfamilie (Juglandaceae), bomen die wereldwijd voorkomen, behalve in…
Hennepzaad: gezondheidsvoordelen en voedingsstoffen
Hennepzaad is lange tijd genegeerd vanwege de botanische relatie van hennep met medicinale cannabisvariëteiten. Hennepzaad veroorzaakt echter geen psychotrope reacties en biedt gezondheidsvoordelen v…
Macadamianoten: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde
Macadamianoten zijn de vruchten van de macadamiaboom, die oorspronkelijk in Australië voorkomt. De macadamiaboom kan in het wild een hoogte van 20 meter bereiken, maar op plantages zijn ze vaak wat k…
Rabarber in voeding: Voordelen van rabarber voor gezondheid
Rabarber is een opvallende plant die behoort tot de Polygonaceae-familie. Deze groente groeit in verschillende delen van de wereld en is bijna het hele jaar door verkrijgbaar. Rabarber heeft een zuura…Noten en zaden: gezondheidsvoordelen en voedingsstoffen
Een noot is volgens de encyclopedie Wikipedia een niet-openspringende, éénzadige, enkelvoudige dopvrucht met verhoute vruchtwand. Een zaad is daarentegen het belangrijkste overlevingsorgaan bij zaad…
Amandelen: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde amandelen
Amandelen hebben veel gezondheidsvoordelen zoals het verminderen van je bloeddruk en het reguleren van je bloedsuiker en cholesterol. Amandelen hebben een geweldige voedingswaarde en zijn rijk aan gez…
Walnoten: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde
In feite zijn het de soorten vetten in walnoten die ze speciaal maken als het gaat om cardiovasculaire gezondheid, dus de gezondheid van hart en bloedvaten. Walnoten bevatten veel meervoudig onverzadi…
Spinazie: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde
Spinazie is een superfood; spinazie is zeer gezond. Spinazie zit boordevol voedingsstoffen en is caloriearm. Het is een groene bladgroente, deze vormen een belangrijk onderdeel van een gezond voedings…
Vitamine B1: Functies, voedingsmiddelen, voordelen en tekort
Vitamine B1 (thiamine) is een belangrijk in water oplosbaar vitamine, net als andere vitaminen uit het vitamine B-complex. Thiamine is essentieel voor het glucosemetabolisme en speelt een cruciale rol…
Zonnebloempitten: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde
Op zoek naar een snack met veel gezondheidsvoordelen? Geniet dan van een handvol zonnebloempitten. Deze zijn zeer gezond. Zonnebloempitten hebben een pittige smaak en zijn rijk aan vezels en onverzadi…
Sharonfruit (kaki): gezondheidsvoordelen en voedingswaarde
Sharonfruit (kaki) is een caloriearme oranje vrucht met een bijzonder lekkere smaak, die wel wat lijkt op abrikozen. Sharonfruit kan rauw of gedroogd worden gegeten. Het kan ook gebruikt worden bij he…
Kardemom: gezondheidsvoordelen, bijwerkingen en bronnen
Kardemom is een van de oudste, bekende specerijen met veel gezonde eigenschappen voor het lichaam. Kardemom wordt van oudsher in veel culturen als een kruid en een traditioneel medicijn gebruikt. De m…
Bottenbouillon: voordelen voor de gezondheid en basisrecept
Bottenbouillon staat in 2018 weer erg in de belangstelling. Dit omdat men opnieuw ontdekt dat het eten van bottenbouillon talloze voordelen voor de gezondheid heeft. Vele wetenschappelijke onderzoeken…
Zeewier in voeding: Voordelen voor de gezondheid
In water komen algen voor, een diverse groep plantaardige organismen. Zeewieren zijn de grotere algen die zich bevinden in of nabij zoutwateromgevingen. Zeewier bestaat uit veel verschillende soorten…
Zoethout/zoethoutwortel: Voordelen voor de gezondheid
Zoethout is afkomstig van de plant Glycyrrhiza glabra. Deze specerij wordt veel gebruikt als zoetstof in snoep en om de smaak van medicijnen te maskeren. Zoethout is verkrijgbaar in verschillende vorm…
Onbekende groente: Kailan - oorsprong en toepassing
Kailan is voor veel mensen nog een onbekende groente. Mogelijk kennen sommige mensen deze groente wel als Chinese broccoli. De groente wordt veelvuldig in de oosterse keuken toegepast. Het Verre Ooste…
Hazelnoten: Voordelen voor de gezondheid
Hazelnoten vormen een smakelijke snack en zijn een geweldige aanvulling op veel gerechten. Hazelnoten hebben een zoete smaak en zijn rauw of geroosterd eetbaar. Deze noten bevatten vitamine E, gezonde…