Zoethout/zoethoutwortel: Voordelen voor de gezondheid
Zoethout is afkomstig van de plant Glycyrrhiza glabra. Deze specerij wordt gebruikt als zoetstof in snoep, en ook wordt hiermee de smaak van medicijnen gemaskeerd. Zoethout is verkrijgbaar in de vorm van kauwtabletten, een vloeibaar extract, capsules, een poeder en los. Zoethout biedt mogelijk enkele gezondheidsvoordelen en geneeskrachtige effecten. Mensen moeten wel steeds contact opnemen met de arts indien ze de specerij wensen te gebruiken, omdat deze mogelijk interfereert met medicijnen of nadelige bijwerkingen heeft. Personen mogen evenmin zoethoutsnoepjes, theeën of supplementen gebruiken gedurende langere perioden zonder eerst met een arts te praten. Het is tot slot aanbevolen om gedeglycyrrhizineerde zoethoutsupplementen te gebruiken in plaats van zoethout wanneer een hoge bloeddruk of lage kaliumspiegels een probleem zijn.
Hepatitis C en glycyrrhizine
Glycyrrhizine, een bekend bestanddeel en een zoetstof in zoethout, helpt bij de behandeling van
hepatitis C, een virale infectie die de lever aantast. Zonder behandeling leidt hepatitis C tot een
ontsteking en langdurige leverschade. Glycyrrhizine heeft een antimicrobiële werking tegen hepatitis C in celmonsters, hetgeen interessant is voor toekomstige behandelingsopties. Artsen in Japan gebruiken anno oktober 2020 reeds een injecteerbare vorm van glycyrrhizine om mensen met chronische hepatitis C te behandelen die niet op andere behandelingen reageren.
Huidontsteking en infectie
Huidontsteking
Zoethout is mogelijk effectief in de behandeling van de chronische
huidziekte eczeem. Deze huidaandoening gaat gepaard met
jeuk,
roodheid,
schilfering en een
huidontsteking. De persoon mengt zoethout met een huidvriendelijke gel, zoals aloë vera-gel en past dit vervolgens toe op de huid om eczeem te verhelpen.
Huidinfectie
Zoethoutwortelextract is eveneens effectief tegen bacteriën die de huid infecteren. Zoethoutwortel werkt namelijk tegen
Staphylococcus aureus, die
huidinfecties veroorzaakt, zoals
impetigo (symptomen aan
gezicht en ledematen),
cellulitis (symptomen van rode en gezwollen huid) en
folliculitis (
ontsteking van haarzakjes met
pijn en jeuk aan de huid).
Keelpijn
Veel mensen denken aan zoethout als een remedie voor
keelpijn. Dit is met name bruikbaar voor mensen die bijvoorbeeld kampen met postoperatieve (na een operatie) keelpijn nadat ze een beademingsbuis in hun luchtpijp hebben gehad. Het gorgelen van een zoethoutoplossing gedurende één à vijftien minuten vóór de operatie is even effectief als een ketamine-gorgeldoekje bij het verminderen van de incidentie en ernst van keelpijn na een operatie. Voor het verbeteren van postoperatieve keelpijn zijn oplossingen met een hogere concentratie zoethout effectiever dan minder geconcentreerde oplossingen. Zoethout is echter ook nuttig voor mensen met gewone keelpijn en mensen die veel moeten
hoesten. Hiervoor dompelt de persoon losse zoethoutwortel in heet water en maakt hij hiervan een zoethoutthee. Op de markt zijn ook voorbereide kruidentheeën beschikbaar die zoethout als hoofdbestanddeel bevatten.
Maagklachten en zweren
Een zoethoutextract dat glabridine en glabreen bevat, is effectief in het verlichten van
maagklachten. Het extract vermindert
misselijkheid,
maagpijn en
brandend maagzuur. Een infectie met de bacterie
Helicobacter pylori veroorzaakt bij sommige mensen
maagzweren. Een zoethoutextract helpt bovendien bij het doden van
H. pylori-bacteriën. Een vloeibaar zoethoutextract toevoegen aan een drank of onder de tong nemen behandelt maagzweren of andere maagproblemen.
Tandbederf en zoethoutextract
Zoethout helpt mogelijk bij het doden van bacteriën in de mond die
tandbederf veroorzaken. Dit is wel al aangetoond in een laboratoriumomgeving, maar anno oktober 2020 is meer onderzoek nodig naar de optimale dosis en vorm van zoethout. Het vermogen om de groei van mondbacteriën te remmen, betekent echter dat het wel potentieel heeft als toekomstige tandbederfbehandeling.
Risico’s en bijwerkingen van zoethoutwortel
De dosering van zoethout is afhankelijk van de aandoening die mensen willen behandelen. Personen mogen nooit buitensporige hoeveelheden zoethout in voedsel of supplementen gebruiken. Personen met een
hoge bloeddruk of
lage kaliumspiegels in het bloed (hypokaliëmie) moeten zoethoutsnoepjes en glycyrrhizinsupplementen volledig vermijden. Het consumeren van grote hoeveelheden glycyrrizine veroorzaakt mogelijk bijwerkingen.
Lagere kaliumspiegels
Te veel zoethout leidt mogelijk tot een lagere kaliumspiegel daalt. Dit veroorzaakt volgende mogelijke tekenen:
Overdosis
Een limiet van 100 milligram glycyrrhizinezuur per dag veroorzaakt bij de meeste volwassenen waarschijnlijk geen nadelige effecten. Veel snoepjes en supplementen vermelden echter niet de exacte hoeveelheid glycyrrhizinezuur in het product. Dit gebrek aan gedetailleerde informatie maakt een overdosis mogelijk, vooral voor kinderen die gedurende lange perioden veel zoethoutsnoep eten. Dit leidt mogelijk tot een hoge bloeddruk, lage kaliumspiegels in het bloed en een syndroom dat
toevallen veroorzaakt.
Zwangerschap
Zwangere vrouwen mogen geen grote hoeveelheden zoethout consumeren of zoethoutwortel als supplement nemen. De glycyrrhizine in zoethout schaadt namelijk de zich ontwikkelende
hersenen van de foetus, wat later in het leven tot cognitieve problemen leidt. Ook leidt dit mogelijk tot een
vroeggeboorte van de
baby. Zoethoutsupplementen zijn wel beschikbaar zonder de glycyrrhizine, in de vorm van gedeglycyrrhizineerd zoethout. Gedeglycyrrhizineerd zoethout is een veiligere optie voor mensen die zoethout langer willen nemen. Zwangere vrouwen mogen echter geen gedeglycyrrhizineerd zoethout of een ander supplement gebruiken zonder dit eerst met een arts te bespreken.

Zoethout interfereert mogelijk met medicijnen /
Bron: Stevepb, PixabayPotentiële interacties tussen geneesmiddelen
Medicijnen die interageren met zoethout zijn onder andere:
- bloeddrukmedicijnen
- bloedverdunners, zoals warfarine (Coumadin)
- corticosteroïden (krachtige ontstekingsremmers die het immuunsysteem onderdrukken
- diuretica (plaspillen)
- medicijnen die het kaliumgehalte in het bloed verlagen
- medicijnen voor de behandeling van hartritmestoornissen
- oestrogeen, hormoontherapie en anticonceptiva
Sommige mensen gebruiken gedeglycyrrhizineerde zoethoutsupplementen gebruiken om deze interacties te voorkomen, maar ook dit moeten ze eerst met een arts bespreken.