Artikelen 51 - 60 in de rubriek Gezonde voeding

Gezonde voeding (Mens en Gezondheid)

De 50 voedingsmiddelen van de toekomst (Future 50 foods)

De 50 voedingsmiddelen van de toekomst (Future 50 foods)

In 2050 zullen naar schatting bijna 10 miljard mensen op aarde leven en hierdoor zal mede de vraag naar voedsel stijgen. Om te zorgen dat deze vraag een zo laag mogelijke impact op ons milieu en klima… Geisha, 10-12-2019
Pompoenblad: de voedingswaarde en het gebruik

Pompoenblad: de voedingswaarde en het gebruik

Van de pompoenplant kan niet alleen de vrucht worden gegeten, maar vrijwel de hele plant. Naast de vrucht zijn het zaad, de bloem, de stengel en het blad eetbaar en bovendien erg voedzaam. Anno 2021 w… Geisha, 06-12-2019
Jicama: de Mexicaanse yamboon

Jicama: de Mexicaanse yamboon

De jicama wordt ook wel de Mexicaanse yamboon genoemd. Het is een sappige eetbare wortelknol met een zoete smaak en een knapperige structuur. De jicama is zetmeel- en vezelrijk, maar toch caloriearm e… Geisha, 04-12-2019
Yam: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde van yams

Yam: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde van yams

Yam is een eetbare wortelknol (van het geslacht Dioscorea), die vooral in Afrika een belangrijk basisvoedsel is. De naam yam is afgeleid van het Afrikaanse ‘yamyam’ wat zoveel als 'eten' betekent. Het… Tartuffel, 02-12-2019
Steranijs: gezondheidsvoordelen & toepassingen van dit kruid

Steranijs: gezondheidsvoordelen & toepassingen van dit kruid

Steranijs is de gedroogde vrucht van de Illicium verumboom of -struik die voornamelijk in Azië groeit. Steranijs, ook wel 'echte steranijs' genoemd, wordt voornamelijk gebruikt als specerij, maar het… Tartuffel, 28-11-2019
Soorten zeewier: groene, bruine en rode zeewieren

Soorten zeewier: groene, bruine en rode zeewieren

Zeewieren zijn grote algen, die leven in zout of brak water. Wereldwijd zijn er duizenden soorten zeewieren die verdeeld zijn in drie groepen: groene, bruine en rode zeewieren. Zeewier heeft een hoge… Geisha, 27-11-2019
Avocado: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde avocado's

Avocado: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde avocado's

De avocado (Persea americana) behoort tot de laurierfamilie. De boom kan 20 meter hoog worden en doet denken aan walnootbomen met hun weelderige gebladerte. Avocadobomen kunnen 50 jaar oud worden en d… Tartuffel, 26-11-2019
Kousenband: voedingswaarde en gebruik van de peulvrucht

Kousenband: voedingswaarde en gebruik van de peulvrucht

De kousenband (Vigna unguiculata subp. sesquipedalis) is een gewas dat wordt geteeld om zijn onrijpe jonge peulvruchten. Kousenband is caloriearm en bevat een ruime hoeveelheid aan vezels, vitaminen e… Geisha, 26-11-2019
Cranberry: gezondheidsvoordelen & voedingswaarde cranberry's

Cranberry: gezondheidsvoordelen & voedingswaarde cranberry's

De cranberry, ook wel lepeltjesheide of grote veenbes, is een plant uit de heidefamilie (Ericaceae). De friszure, wat wrange smaak van cranberry's kunnen veel mensen niet waarderen en daarom worden ze… Tartuffel, 22-11-2019
Frambozen: gezondheidsvoordelen en voedingsstoffen framboos

Frambozen: gezondheidsvoordelen en voedingsstoffen framboos

De framboos (Rubus idaeus) is een plant uit de rozenfamilie en behoort – naast aardbeien, zwarte of rode bessen – tot de vruchten die het meest voorkomen in de tuin. De redenen hiervoor zijn de zeer g… Tartuffel, 22-11-2019