Cholera: Bacteriële infectieziekte met braken en diarree

Cholera: Bacteriële infectieziekte met braken en diarree Cholera is een besmettelijke infectie van de dunne darm, veroorzaakt door de bacterie “Vibrio cholerae”. Hevig braken en diarree zijn de voornaamste symptomen van deze bacteriële infectie. De ziekte treedt vooral op in gebieden waar geen goede basishygiëne aanwezig is. Cholera verspreidt zich zeer snel en ook de symptomen presenteren zich acuut. Een behandeling via zout- en vochttoediening is voorhanden, maar bij ernstige uitdroging komt een patiënt mogelijk te overlijden.

Epidemiologie bacteriële infectie

Cholera komt voor in Afrika, Azië, Indië, Mexico en Zuid- en Midden-Amerika. Vooral plaatsen waar geen basisinfrastructuur aanwezig is en waar het dicht bevolkt is, zijn getroffen. Dit gaat dan om bijvoorbeeld om sloppenwijken, in oorlogsgebieden, in vluchtelingenkampen enzovoort waar goede waterzuivering ontbreekt. De jaarlijkse incidentie bedraagt 1,4 tot 4,3 miljoen patiënten. Zowel kinderen als volwassenen zijn getroffen, maar kinderen ontwikkelen vaker symptomen, met uitzondering van baby’s die borstvoeding krijgen. Zij zijn namelijk minder of niet blootgesteld aan het besmette water of voedsel. Wonen in of reizen naar gebieden waar cholera aanwezig is, verhoogt tot slot het risico op het ontwikkelen van de infectieziekte. Informatie over de seksuele voorliefde is niet gevonden in de geraadpleegde literatuur.

Oorzaken infectieziekte cholera

De bacterie Vibrio cholerae veroorzaakt cholera. Deze bacteriën produceren een toxine waardoor een verhoogde hoeveelheid water vrijkomt uit darm bekledende cellen. Door de toename van het water, produceert de patiënt ernstige diarree. Wanneer de met cholerabacterie besmette ontlasting van zieke en herstellende patiënten terechtkomt in water en/of voedsel, is de bacterie in staat om zich te verspreiden.

Symptomen: Waterige diarree, braken en uitdroging

Ongeveer 80% van de patiënten die besmet is met de cholerabacterie, vertoont geen symptomen. De bacteriën blijven echter één tot maximum tien dagen in de ontlasting aanwezig, en op deze manier is de asymptomatische patiënt toch nog in staat om iemand anders te besmetten.

De symptomen van cholera zijn zeer uitgebreid en variëren van mild tot ernstig. 80% van de patiënten heeft lichte tot matige symptomen, terwijl zo’n 20% van de patiënten ernstige symptomen heeft. De symptomen treden acuut op, namelijk na twee uur tot vijf dagen na de besmetting met de bacterie. Gastro-intestinale symptomen zijn onder meer misselijkheid, braken, buikkrampen en (overvloedige) waterige diarree die ruikt naar vis. Door een snelle uitdroging (medische term is "dehydratie") ontstaan tal van acute verschijnselen, zoals droge slijmvliezen of een droge mond (xerostomie), een droge huid, een lage urineproductie, overmatige dorst, geen traanproductie en glazige of ingevallen ogen (diep liggende ogen). Andere symptomen omvatten tachycardie (een snelle pols / hartslag), ingezonken fontanellen (bij de geboorte nog niet verbeende plekken van de schedel) bij zuigelingen, ongebruikelijke slaperigheid of vermoeidheid.

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

De arts voert een grondig lichamelijk onderzoek uit bij de patiënt. Hierbij is een anamnese, een grondig vraaggesprek, onontbeerlijk. Hij merkt tevens de zichtbare symptomen op bij de patiënt.

Diagnostisch onderzoek

Een volledig bloedonderzoek en een ontlastingscultuur met gramkleuring zijn nodig om de diagnose van cholera te bevestigen.

Differentiële diagnose

De arts verwart cholera vaak met volgende aandoeningen: amoebendysenterie, strongyloides, giardiasis (infectie van dunne darm met diarree en buikkrampen), voedselvergiftiging (diarree door inname van besmet voedsel), Escherichia coli-infecties, gastro-enteritis (maagdarminfectie) en het rotavirus (diarree, braken en uitdroging bij kinderen).

Behandeling

Vocht en zout vervangen (rehydratie) is belangrijk bij de behandeling, al is dit niet eenvoudig bij zeer snelle en extreme diarree en vochtverlies. Orale of intraveneuze vochttoediening helpen de patiënt hierbij. Voorts verkorten antibiotica de ziektetijd, maar de Wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organization = WHO) raadt dit eerder af omdat het bijdraagt aan microbiële resistentie. De WHO / Unicef en ORS leveren een standaard oplossing (infuuszakje) als behandeling van cholera.

Prognose cholera

De prognose van cholera hangt af van de ernst en uitgebreidheid van de symptomen en de algemene conditie van de patiënt. De meeste patiënten (80%) herstellen volledig bij voldoende vochttoediening. Ernstige uitdroging is echter mogelijk fataal. Jaarlijks komen wereldwijd naar schatting 28.000-142.000 patiënten te overlijden aan cholera. De dood volgt in sommige gevallen al zeer snel (enkele uren) na de besmetting als de patiënt onbehandeld blijft. De mortaliteit is tot slot hoger bij zwangere vrouwen en kinderen.

Preventie aandoening

Mensen die naar landen reizen waar cholera actief is, hanteren een goede hygiëne en zijn voorzichtig met voedsel en water, zelfs wanneer ze zijn ingeënt. Vaccinatie is namelijk niet erg effectief bij cholera-uitbraken. Zuiver drinkwater, zuiver voedsel en nette sanitaire voorzieningen zijn tot slot belangrijk voor het voorkomen van cholera.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontlastingsonderzoek: Onderzoek van stoelgangsmonsterOntlastingsonderzoek: Onderzoek van stoelgangsmonsterVooral voor het opsporen van de oorzaak van bepaalde spijverteringsgerelateerde symptomen, zet de arts een ontlastingson…
De dodelijke cholera – oorzaak, symptomen en behandelingDe dodelijke cholera – oorzaak, symptomen en behandelingDe laatste grote cholera-uitbraak in Europa was in 1892, in Duitsland. De epidemie eiste toen bijna 9000 levens. In de 1…
VIPoom: Neuro-endocriene tumor in pancreas met diarreeVIPoom: Neuro-endocriene tumor in pancreas met diarreeEen VIPoom is een zeer zeldzame, agressieve neuro-endocriene tumor (NET) van de alvleesklier die vasoactief intestinaal…
Oligurie: Verminderde urineproductie (weinig urinevorming)Oligurie: Verminderde urineproductie (weinig urinevorming)Plassen is nodig, want hierdoor verdwijnen giftige afvalstoffen uit het lichaam waardoor het lichaam goed kan functioner…

Framboesia: Bacteriële infectie met huidproblemenFramboesia: Bacteriële infectie met huidproblemenFramboesia is een chronische infectie, veroorzaakt door de bacterie Treponema pertenue. Deze verwaarloosde tropische aan…
Pijn aan de nieren: wat kan het zijn?De nieren zijn twee organen met een zeer belangrijke functie in ons lichaam: Het verwijderen van afvalstoffen en overtol…
Bronnen en referenties
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • http://bestpractice.bmj.com/best-practice/monograph/451/diagnosis/differential.html
  • http://emedicine.medscape.com/article/962643-differential
  • http://emedicine.medscape.com/article/962643-overview#showall
  • http://www.vacciweb.be/nl-BE/content/vaccinaties-voor-reizigers/reisinfectieziekten/cholera/116/301/
  • http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs107/en/
  • https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000303.htm
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 17-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.