Cholera: Bacteriële infectieziekte met braken en diarree

Cholera: Bacteriële infectieziekte met braken en diarree Cholera is een besmettelijke infectie van de dunne darm, veroorzaakt door de bacterie “Vibrio cholerae”. Hevig braken en diarree zijn de voornaamste symptomen van deze bacteriële infectie. De ziekte treedt vooral op in gebieden waar geen goede basishygiëne aanwezig is. Cholera verspreidt zich zeer snel en ook de symptomen presenteren zich acuut. Een behandeling via zout- en vochttoediening is voorhanden, maar bij ernstige uitdroging kan een patiënt mogelijk overlijden.

Epidemiologie

Cholera komt voor in Afrika, Azië, India, Mexico en Zuid- en Midden-Amerika. Vooral plaatsen waar geen basisinfrastructuur aanwezig is en waar het dicht bevolkt is, zijn getroffen. Dit gaat dan om bijvoorbeeld sloppenwijken, oorlogsgebieden, vluchtelingenkampen, enzovoort, waar goede waterzuivering ontbreekt. De jaarlijkse incidentie bedraagt 1,4 tot 4,3 miljoen patiënten. Zowel kinderen als volwassenen zijn getroffen, maar kinderen ontwikkelen vaker symptomen, met uitzondering van baby’s die borstvoeding krijgen. Zij zijn namelijk minder of niet blootgesteld aan het besmette water of voedsel. Wonen in of reizen naar gebieden waar cholera aanwezig is, verhoogt tot slot het risico op het ontwikkelen van de infectieziekte. Informatie over de seksuele voorkeur is niet gevonden in de geraadpleegde literatuur.

Oorzaken

De bacterie Vibrio cholerae veroorzaakt cholera. Deze bacteriën produceren een toxine waardoor een verhoogde hoeveelheid water vrijkomt uit darm bekledende cellen. Door de toename van het water, produceert de patiënt ernstige diarree. Wanneer de met cholerabacterie besmette ontlasting van zieke en herstellende patiënten terechtkomt in water en/of voedsel, is de bacterie in staat om zich te verspreiden.

Risicofactoren

De risicofactoren voor cholera zijn onder andere:
  • gebieden zonder toegang tot schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen
  • bevolkingsgroepen met beperkte toegang tot gezondheidszorg
  • mensen die reizen naar gebieden waar cholera endemisch is
  • mensen met een verzwakt immuunsysteem
  • personen met slechte hygiënische gewoonten

Symptomen

Ongeveer 80% van de patiënten die besmet zijn met de cholerabacterie vertoont geen symptomen. De bacteriën blijven echter één tot maximaal tien dagen in de ontlasting aanwezig, en op deze manier is de asymptomatische patiënt toch nog in staat om iemand anders te besmetten.

De symptomen van cholera zijn zeer uitgebreid en variëren van mild tot ernstig. 80% van de patiënten heeft lichte tot matige symptomen, terwijl ongeveer 20% van de patiënten ernstige symptomen heeft. De symptomen treden acuut op, namelijk na twee uur tot vijf dagen na besmetting met de bacterie. Gastro-intestinale symptomen zijn onder meer misselijkheid, braken, buikkrampen en (overvloedige) waterige diarree die ruikt naar vis. Door een snelle uitdroging (medische term is "dehydratie") ontstaan tal van acute verschijnselen, zoals droge slijmvliezen of een droge mond (xerostomie), een droge huid, een lage urineproductie, overmatige dorst, geen traanproductie en glazige of ingevallen ogen (diep liggende ogen). Andere symptomen omvatten tachycardie (een snelle pols/hartslag), ingezonken fontanellen (bij de geboorte nog niet verbeende plekken van de schedel) bij zuigelingen, ongebruikelijke slaperigheid of vermoeidheid.

Alarmsymptomen

Alarmsymptomen die onmiddellijke medische aandacht vereisen zijn onder andere:
  • extreme uitdroging met droge slijmvliezen, diepe ademhaling en lage bloeddruk
  • ernstige of oncontroleerbare diarree en braken
  • verslechtering van de algehele conditie van de patiënt
  • bloederige diarree of ontlasting met slijm
  • ontwikkeling van symptomen die wijzen op een ernstige complicatie zoals shock

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

De arts voert een grondig lichamelijk onderzoek uit bij de patiënt. Hierbij is een anamnese, een grondig vraaggesprek, onontbeerlijk. Hij merkt tevens de zichtbare symptomen op bij de patiënt.

Diagnostisch onderzoek

Een volledig bloedonderzoek en een ontlastingscultuur met gramkleuring zijn nodig om de diagnose van cholera te bevestigen.

Differentiële diagnose

De arts verwart cholera vaak met de volgende aandoeningen: amoebendysenterie, strongyloides, giardiasis (infectie van de dunne darm met diarree en buikkrampen), voedselvergiftiging (diarree door inname van besmet voedsel), Escherichia coli-infecties, gastro-enteritis (maagdarminfectie) en het rotavirus (diarree, braken en uitdroging bij kinderen).

Behandeling

Vocht en zout vervangen (rehydratie) is belangrijk bij de behandeling, al is dit niet eenvoudig bij zeer snelle en extreme diarree en vochtverlies. Orale of intraveneuze vochttoediening helpen de patiënt hierbij. Voorts verkorten antibiotica de ziektetijd, maar de Wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organization = WHO) raadt dit eerder af omdat het bijdraagt aan microbiële resistentie. De WHO / Unicef en ORS leveren een standaardoplossing (infuuszakje) als behandeling van cholera.

Prognose

De prognose van cholera hangt af van de ernst en uitgebreidheid van de symptomen en de algemene conditie van de patiënt. De meeste patiënten (80%) herstellen volledig bij voldoende vochttoediening. Ernstige uitdroging is echter mogelijk fataal. Jaarlijks komen wereldwijd naar schatting 28.000-142.000 patiënten te overlijden aan cholera. De dood volgt in sommige gevallen al zeer snel (enkele uren) na besmetting als de patiënt onbehandeld blijft. De mortaliteit is tot slot hoger bij zwangere vrouwen en kinderen.

Complicaties

Mogelijke complicaties van cholera zijn onder andere:
  • ernstige uitdroging
  • nierenfalen
  • hartproblemen
  • shock
  • elektrolytstoornissen
  • bacteriële infecties van andere organen

Preventie

Mensen die naar landen reizen waar cholera actief is, moeten goede hygiëne hanteren en voorzichtig zijn met voedsel en water, zelfs wanneer ze zijn ingeënt. Vaccinatie is namelijk niet erg effectief bij cholera-uitbraken. Zuiver drinkwater, zuiver voedsel en nette sanitaire voorzieningen zijn tot slot belangrijk voor het voorkomen van cholera.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontlastingsonderzoek: Onderzoek van stoelgangsmonsterOntlastingsonderzoek: Onderzoek van stoelgangsmonsterVoor het opsporen van de oorzaak van spijsverteringsgerelateerde symptomen, kan de arts een ontlastingsonderzoek aanvrag…
De dodelijke cholera – oorzaak, symptomen en behandelingDe dodelijke cholera – oorzaak, symptomen en behandelingDe laatste grote cholera-uitbraak in Europa was in 1892, in Duitsland. De epidemie eiste toen bijna 9000 levens. In de 1…
VIPoom: Neuro-endocriene tumor in pancreas met diarreeVIPoom: Neuro-endocriene tumor in pancreas met diarreeEen VIPoom is een zeer zeldzame, agressieve neuro-endocriene tumor (NET) van de alvleesklier die vasoactief intestinaal…
Cholera-epidemie drinkwater en hygiëneCholera-epidemie drinkwater en hygiëneCholera is een besmettelijke darmziekte die veroorzaakt wordt door de Vibrio cholerae bacterie. In Nederland is de ziekt…

Framboesia: Bacteriële infectie met huidproblemenFramboesia: Bacteriële infectie met huidproblemenFramboesia is een chronische infectie veroorzaakt door de bacterie Treponema pertenue. Deze verwaarloosde tropische aand…
Pijn aan de nieren: wat kan het zijn?De nieren zijn twee organen met een zeer belangrijke functie in ons lichaam: Het verwijderen van afvalstoffen en overtol…
Bronnen en referenties
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • http://bestpractice.bmj.com/best-practice/monograph/451/diagnosis/differential.html
  • http://emedicine.medscape.com/article/962643-differential
  • http://emedicine.medscape.com/article/962643-overview#showall
  • http://www.vacciweb.be/nl-BE/content/vaccinaties-voor-reizigers/reisinfectieziekten/cholera/116/301/
  • http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs107/en/
  • https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000303.htm
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.