Pukkeltjes op de billen: uitslag, puistjes en bultjes billen
Heb je last van bultjes op je billen en jeukende billen? Rode pukkeltjes op je billen (en benen) kunnen wijzen op een aantal huidaandoeningen, waaronder keratosis pilaris, strophulus, warmte-uitslag of gewoon puistjes. Keratosis pilaris is een courante huidaandoening, waarbij er een stoornis in de rijping van de hoorncellen bij de haarzakjes optreedt. Strophulus is een overgevoeligheidsreactie op insectenbeten. Warmte-uitslag is een algemen huiduitslag in reactie op warmte. Er komen dan allemaal kleine pukkeltjes op de huid, welke ontstaan door (gedeeltelijke) afsluiting van de zweetkliertjes.
Keratosis pilaris op het achterwerk
Veel voorkomende huidaandoening
Keratosis pilaris, ook wel 'anservel' genoemd, is een veel voorkomende huidaandoening, waarbij er een stoornis in de rijping van de hoorncellen bij de haarzakjes optreedt. Vaak treedt het op tijdens de kinderleeftijd, zowel bij jongens als bij meisjes. Het komt bij grofweg 25 procent van de Nederlandse bevolking voor. Mensen met atopische aandoeningen, zoals
eczeem,
hooikoorts en
astma, hebben er vaker last van. De afwijking komt vooral voor aan de strekzijde van de bovenarmen en bovenbenen. Het kan echter ook meer uitgebreid voorkomen in het gelaat of op de billen.
Rode bobbeltjes of pukkeltjes op benen, armen of billen
Keratosis pilaris kenmerkt zich door kleine, ruw, rode pukkeltjes of bobbeltjes die bij de haarzakjes liggen, dus op de plek waar de haren de huid uitkomen. Er ontstaat een kippenvel-aspect, vaak zonder verdere klachten als jeuk of pijn. Een enkele keer nestelen zich bacteriën in de slecht uitgegroeide haarzakjes. Dit kan aanleiding geven tot plaatselijke infecties en ontstekingen, wat zich uit in puistjes.
Strophulus
Overgevoeligheidreactie op insectenbeten
Strophulus is een acute uitbarsting van rode, sterk
jeukende bultjes op de huid als reactie
insectenbeten. Het gaat om een overgevoeligheidsreactie op beten van bijvoorbeeld
muggen,
vlooien en
bedwantsen. Een dergelijke uitslag lijkt sterk op de gevolgen van de insectenbeet zelf.
Rode bultjes met een knalrode rand
Bij strophulus zijn er rode bultjes zichtbaar van ± 3-10 mm. Er ontstaan vaak meerdere bultjes. Deze rode bultjes hebben een rand die vaak nog roder is. De papels kunnen zich manifesteren in het gelaat, billen, bovenbenen, de romp en de hals. Het kan gepaard gaan met een hevige jeukreactie. Krabben kan leiden tot krabeffecten, infecties of zweertjes.
Bultjes op de billen door warmte-uitslag
Zweetuitslag
Warmte-uitslag staat ook bekend onder de naam '
miliaria'. Het gaat hierbij om algemeen voorkomende kleine pukkeltjes op de huid, die ontstaan door (gedeeltelijke) afsluiting van de zweetkliertjes als gevolg van overmatig zweten. Het wordt daarom ook wel 'zweetuitslag' genoemd. Vaak treedt het op onder hete, broeierige en vochtige omstandigheden, bijvoorbeeld op warme, zomerse dagen waarbij je 's nachts het bed uitdrijft van het zweet. Vaak zie je het bij pasgeborenen, maar iedereen kan er last van krijgen. Baby's hebben het echter vaker, omdat hun zweetkliertjes nog niet helemaal ontwikkeld zijn. Hierdoor kunnen ze sneller afgesloten raken. Warmtebultjes treden meestal op bij broeierig en vochtig weer. Overmatig zweten kan ook worden uitgelokt door te warme (synthetische), afsluitende en/of te strakke kleding.
Overgewicht, koorts, inspanning, druk op de huid (zoals op de billen en rug bij lang zitten tijdens autorijden), zijn andere uitlokkende factoren.
Kleine puistjes op de billen en andere plekken
Warmte-uitslag kenmerkt zich door kleine puistjes en met vocht gevulde
blaasjes op je huid. Daarnaast zie je een rode uitslag en heb je last van een aanhoudend prikkelend of jeukend gevoel. De uitslag kan overal voorkomen, maar voorkeurslocaties zijn in je nek, gezicht op je borst, in huidplooien (knieën, ellebogen, onder de borsten), billen en benen. In eerste instantie kun je alleen last hebben van een aantal kleine,
jeukende bultjes, maar deze kunnen uitbreiden naar grote roze, rode plekken op je huid.
Puistjes op de billen
Acne
Op je dijen en billen kunnen zich puistjes of
acne manifesteren. Deze ontstaan onder invloed van overmatige talgproductie in combinatie met ophoping van bacteriën in het gebied en irritatie van de haarzakjes van de huid. In de puberteit heeft nagenoeg iedereen er in meer of mindere mate last van. Dit komt doordat de huid tijdens de puberteit onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat. De één heeft last van een paar puistjes, terwijl de ander onder er onder zit. Dit laatste kan psychisch zeer belastend zijn.
Folliculitis
Als je kleine puistjes op je billen hebt, dan kan het ook gaan om
folliculitis. Deze puistje-achtige laesies kunnen ontwikkelen door wrijving, zweten en/of bacteriën. Een folliculitis is een ontsteking van het bovenste deel van het haarzakje (haarfollikel). Voorkom deze uitslag door van zweterige broek / ondergoed na het sporten direct uit te doen en het is tevens verstandig om wrijving van kleding te voorkomen. Een antibacteriële zeep tijdens het douchen kan ook helpen of je kunt de bultjes behandelen met benzoylperoxide; dit zorgt dat poriën minder makkelijk verstoppen en remt de groei van de acne-bacterie.
Rode bultjes na het gebruik van reinigingsdoekjes
Als je je billen verfrist met een reinigingsdoekje nadat je naar de sportschool bent geweest, wees dan niet verrast als je huid een beetje hobbelig en rood wordt. Afveegdoekjes zijn superhandig, maar omdat de chemicaliën achterblijven op je huid, kunnen ze irritatie of allergisch
contacteczeem veroorzaken. Hoewel het niets is om je zorgen over te maken, is het de moeite waard om deze jeukende rode uitslag te voorkomen. Aangeraden wordt om producten die het conserveermiddel
methylchloroisothiozolinone bevatten te vermijden, en om je huid na het afvegen met water af te spoelen.
Zelfzorgmaatregelen bij bultjes op de billen
Er zijn verschillende manieren om je billen te ontdoen van vervelende bultjes.
Tea tree olie /
Bron: OptimaTea tree olie
Zowel
tea tree olie is een andere effectieve remedie waarmee je verschillende
huidaandoeningen, waaronder folliculitis, kan behandelen. Het heeft uitstekende antibacteriële, antimicrobiële, antiseptische en ontstekingsremmende eigenschappen die helpen om de infectie snel te verwijderen en ook de jeuk, roodheid, ontsteking en irritatie vermindert.
Voeg 5 - 6 druppels tea tree olie toe aan 2 - 3 eetlepels
Kokosolie of olijfolie. Roer goed en gebruik het om op de aangetaste huid te masseren. Wacht 1 - 2 uur en spoel af met water. Herhaal het eenmaal per dag totdat de folliculitis weg is.
Acne-behandeling
Kijk bij acne voor behandeling met benzoylperoxide (dit middel doodt de bacterie
Cutibacterium acnes (voorheen
Propionibacterium acnes)), salicylzuur (een exfoliant die de verhoorning van de huid en verstopping van de talgklieren tegengaat) of alfahydroxy (een speciale klasse van organische zuren). Benzoylperoxide kan ook je huid uitdrogen. Als dat gebeurt, gebruik dan een lichte vochtinbrengende crème om je huid te hydrateren.
Lotion met melkzuur
Lotions met melkzuur kunnen helpen om je huid te hydrateren en om folliculitis te behandelen. Wees consistent met gebruik en pas het minstens één keer per dag toe. Het zal een paar weken duren om de resultaten te zien.
Azijn
Azijn is een andere goedkope en effectieve natuurlijke behandelmethode voor folliculitis. Je kunt gewone witte azijn of
appelazijn gebruiken om ter behandeling van folliculitis. Azijn heeft antibacteriële, antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen die microben bestrijden die een infectie veroorzaken. Het helpt ook om jeuk, pijn en ontsteking op te heffen en het genezingsproces te verbeteren om snel van folliculitis af te komen.
Meng 1 deel azijn met 2 delen lauw water en roer goed. Breng het aan op de huiddelen die aangetast zijn met behulp van een watje. Wacht 10 minuten en spoel af met water. Droog de huid en breng kokosolie aan om het gebied te hydrateren. Doe het dagelijks om snelle verlichting te krijgen van folliculitis.
Preventie en verzorging van je billen
Billen dagelijks afspoelen
Was je kont elke dag tijdens het douchen. Gebruik een washandje of iets dergelijks om te helpen exfoliëren, zodat dode huidcellen worden verwijderd. Niet alleen zal je huid superschoon zijn, maar ook zacht.
Hydrateer je billen
We besteden veel aandacht aan ons gezicht, handen en benen, maar we vergeten vaak onze billen. Probeer een tea tree-hydraterende lotion voor een geïrriteerde huid, want tea tree olie bevat ook natuurlijke antibacteriële eigenschappen. Er zijn ook speciale lotions die de huid van de billen verzachten en hydrateren. Vermijd echter het gebruik van zware lotions die je poriën verstoppen.
Draag losse, ademende kleding
Draag ondergoed van natuurlijke materialen zoals katoen of
linnen. Hoewel katoenen ondergoed misschien niet zo sexy is, is het wel lekker voor je billen. Probeer vaker katoenen ondergoed te dragen. Het is meer ademend en zorgt ervoor dat je huid niet verstopt raakt.
Voorzichtig scrubben
Als de huid op je kont ruw is, vergeet dan niet om te exfoliëren. Door de huid van je billen een aantal keer per week te scrubben, verwijder je de dode huidcellen. Hierdoor krijg je een mooie, stevige huid. Vergeet niet om na het scrubben je huid te verwennen met een vochtinbreng crème. Te veel scrubben kan ervoor zorgen dat acne erger wordt, wat het tegenovergestelde is van wat je wilt bereiken.
Hang niet rond in vieze sportkleding
Douche meteen nadat je hebt gesport om je huid te reinigen van de bacteriën, het vuil en het zweet dat zich heeft opgebouwd. Door in je sportkleding te blijven rondhangen, vergroot je de kans op verstopping van je poriën met vervelende gevolgen.
Water drinken is gezond /
Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comDrink meer water
Water hydrateert je lichaam van binnen naar buiten en als je er genoeg van binnenkrijgt, kan je lichaam gifstoffen doorspoelen en helpen je huid gezond te houden.
Vaker staan
Probeer overdag vaker te staan en laat je billen een adempauze. Ga werken achter een zit-sta-bureau en maak regelmatig wandelpauzes.
Lees verder