Jeukende bultjes: oorzaken van bultjes op de huid met jeuk

Jeukende bultjes: oorzaken van bultjes op de huid met jeuk Iedereen kent wel dat fenomeen: opeens begint het te jeuken en als je wilt krabben, merk je dat je huid ruw en onregelmatig aanvoelt. Je kijkt in de spiegel en ziet een rode, geïrriteerde plek en met jeukende bultjes. Rode, jeukende bultjes komen heel vaak voor en de plekjes kunnen behoorlijk irritant zijn. Er zijn talloze redenen waarom je huid geïrriteerd zou kunnen zijn. Gelukkig zijn dit zelden ernstige gezondheidsproblemen, die door een arts moeten worden beoordeeld. De meest voorkomende oorzaken van jeukende bultjes zijn acne, eczeem, insectenbeten, psoriasis, folliculitis, schurft en warmte-uitslag.

Oorzaken van jeukende bultjes op de huid met jeuk

Jeukende bultjes met jeuk kunnen optreden als gevolg van een allergie, een infectie, insecten en soms door onbekende factoren. Als de symptomen niet verbeteren met zelfzorgmaatregelen, dan dien je je huisarts te raadplegen om te bepalen wat de uitslag veroorzaakt en hoe deze moet worden behandeld.

Bultjes door acne

Acne, soms puistjes genoemd, treedt op wanneer de talgkliertjes verstopt raken door te veel talg en huidschilfers. Acne komt meestal voor op het gezicht, voorhoofd, borst, bovenrug en schouders. Acne komt het meest voor tijdens de puberteit vanwege hormonale veranderingen, hoewel het van invloed is op mensen van alle leeftijden. De puistjes en bultjes genezen langzaam. Afhankelijk van de ernst kan acne emotionele stress veroorzaken en de huid beschadigen. Hoe eerder je met de behandeling begint, hoe kleiner het risico op dergelijke problemen.

Er zijn veel vrij verkrijgbare medicijnen die kunnen helpen bij de behandeling van acne. Deze bevatten meestal benzoylperoxide of salicylzuur, stoffen die bijdragen aan de eliminatie van bacteriën en de verstopping van de talgkliertjes oplossen c.q. voorkomen. Als deze remedies onvoldoende soelaas bieden, kan je huisarts een sterkere behandeling starten om de bestaande acne uit te roeien en je te beschermen tegen toekomstige uitbraken.

Jeukende bultjes door eczeem

Eczeem veroorzaakt een jeukende, droge, rode huid. Bij sommige mensen lijkt het eczeem ruw of schilferig. Dikwijls treft eczeem baby's of jonge kinderen, in het bijzonder de wangen of vouwen van de huid, bijvoorbeeld de knieën. Bij de meeste kinderen verdwijnt het eczeem met het ouder worden, maar je kunt er ook last van blijven houden.

Bij de meeste mensen wordt eczeem verergerd door bepaalde triggers die de huid laten reageren. Droge lucht of een droge huid is vaak de trigger, daarom kan het zeer nuttig zijn om de huid vochtig te houden en een luchtbevochtiger te gebruiken. In andere gevallen kunnen irriterende stoffen of milde allergenen eczeem veroorzaken. Eczeem kan ook worden veroorzaakt door stress of hormonen.

De behandeling omvat het vermijden van de uitlokkende omstandigheden en stoffen, zoals irriterende chemicaliën of bepaalde kleding. Bovendien kan lauw douchen en de huid hydrateren nuttig zijn. Als de symptomen aanhouden, kan een arts een speciale zalf voorschrijven, bijvoorbeeld een hormoonzalf.

Jeukende bulten door insectenbeten

Insectenbeten, vooral van muggen, zijn een veel voorkomende oorzaak van jeukende bultjes op de huid. Andere beestjes die steken of bijten zijn bijen, wespen, spinnen, mieren, bedwantsen, mijten, teken en vlooien. De steken kunnen pijnlijk zijn, zoals bij een bijensteek, of nauwelijks merkbaar, totdat een jeukende, rode bult ontstaat. Ze kunnen voorkomen in de vorm van veel kleine rode bultjes of een grote. Voorkomen is beter dan genezen: voor gebruik buitenshuis moeten insectenwerend middel en lange kleding worden gebruikt en dichte schoenen worden gedragen. Thuis mogen alleen de ramen en deuren die kunnen worden voorzien van horren worden geopend en huisdieren moeten worden behandeld met vlooien- en tekenbeschermingsproducten.

Koude kompressen of ijsblokjes in een washandje kunnen de pijn en jeuk verlichten, en pijnstillers en bepaalde crèmes (bijvoorbeeld van Azaron) kunnen verlichting bieden. Het is belangrijk op te merken dat bepaalde insectenbeten gevaarlijk kunnen zijn en mogelijk ziekteverwekkers kunnen overbrengen. Sommige mensen zijn bovendien allergisch voor de toxines van bepaalde insecten, vooral bijengif, wat kan leiden tot medische noodgevallen. Als je symptomen ervaart zoals ernstige pijn, zwelling van de lippen of het gezicht, tachycardie (snelle hartslag) of ademhalingsproblemen, neem dan onmiddellijk contact op met een arts. Je moet ook een arts bezoeken als na een paar dagen of weken na een beet symptomen als uitslag, gewrichtspijn of koorts optreden.

Psoriasis / Bron: Hans, PixabayPsoriasis / Bron: Hans, Pixabay

Psoriasis

Psoriasis treft 2-3% van de bevolking. Psoriasis leidt tot rode, schilferige vlekken en mogelijk jeuk. Soms kunnen deze vlekken verheven, ruw of ongelijkmatig zijn. Ze kunnen zilverachtig lijken, maar ze kunnen ook verschijnen als kleine rode vlekken. Deze huiduitslag kan overal op je lichaam voorkomen, maar meestal worden de ellebogen, knieën en hoofdhuid getroffen. Psoriasis wordt geassocieerd met een overreactie van het immuunsysteem, waardoor versnelde celproductie van de opperhuid plaatsvindt. Dit resulteert in schilferige, jeukende vlekken.

Milde vormen kunnen meestal worden behandeld met speciale crèmes of shampoos om symptomen te verlichten. In meer ernstige gevallen kan de arts sterkere geneesmiddelen voorschrijven, zoals crèmes, orale medicatie of lichttherapie. Er is geen behandeling die je geneest, het blijft bij symptoombestrijding. Psoriasis kan vervelend en soms ongemakkelijk zijn, maar de symptomen kunnen meestal goed worden behandeld.

Folliculitis

Folliculitis treedt op wanneer de haarzakjes verstopt of beschadigd raken, wat leidt tot infectie, irritatie en jeuk, zwelling en pijn. In de meeste gevallen is de liesstreek of de schaamstreek aangetast, hoewel elk ander deel van het lichaam kan worden getroffen, vooral de gezichtshuid, omdat scheren het binnendringen van bacteriën in de huid kan vergemakkelijken. Het presenteert zich in de vorm van bultjes en puistjes met roodheid eromheen. Infecties van diepere huidlagen leiden tot grote, rode, inflammatoire en nattende knobbels. De laesies genezen langzaam en kunnen terugkeren. Folliculitis wordt meestal veroorzaakt door bacteriële ontsteking, maar kan ook worden veroorzaakt door schimmels (bijvoorbeeld gist), virussen of ingegroeide haartjes.

Folliculitis wordt veroorzaakt door wrijving, scheren of bepaalde huidaandoeningen waardoor je vatbaarder wordt voor infecties. Het wordt niet veroorzaakt door slechte hygiëne. Niettemin kan de genezing worden versneld als het getroffen gebied schoon en droog wordt gehouden. Warme kompressen kunnen de pijn en jeuk verlichten, en antibacteriële crèmes kunnen ook nuttig zijn. Als dit niet helpt kan desinfecterende zeep of eventueel antibiotica worden gebruikt.

Schurft / Bron: Cixia, Wikimedia Commons (Publiek domein)Schurft / Bron: Cixia, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Schurft

Schurft gaat gepaard met een zeer jeukende uitslag, die bestaat uit vele kleine rode bultjes, die soms lineair op de huid zijn gerangschikt. De jeuk is 's nachts meestal meer uitgesproken. Schurft kan elk deel van het lichaam aantasten, maar treft meestal de handen en armen. In sommige gevallen vormt zich rond de uitslag een ruwe, schilferige huid. Schurft wordt veroorzaakt door de schurftmijt, die zo klein zijn dat ze met het blote oog onzichtbaar zijn. Ze graven in de huid, waardoor bepaalde eiwitten of weefselresten een sterke, jeukende ontstekingsreactie van de omringende huid veroorzaken. Na een mijtaanval duurt het enkele dagen voordat de uitslag zich heeft ontwikkeld.

Schurft is uiterst besmettelijk en iedereen die in contact komt met geïnfecteerde mensen loopt het risico geïnfecteerd te raken. Het kan worden overgedragen door direct of indirect huidcontact en het kan voldoende zijn om handdoeken, kleding of dekbedovertrekken te delen. Mensen die in groepen leven, zoals bewoners van verpleeghuizen of soldaten in kazernes lopen een groter risico om schurft te ontwikkelen.

De meest gebruikte behandeling is een crème die 's nachts moet worden aangebracht en' s morgens moet worden afgewassen. Iedereen die contact had met de geïnfecteerde persoon moet ook worden behandeld. Handdoeken, kleding en beddengoed moeten worden gewassen en tapijten moeten goed worden schoongemaakt. Hoewel de medicijnen effectief zijn, kan het tot vier weken duren voordat de uitslag volledig is verdwenen en de huid is genezen.

Huiduitslag door eikenprocessierups / Bron: Kwouters001, Wikimedia Commons (CC0)Huiduitslag door eikenprocessierups / Bron: Kwouters001, Wikimedia Commons (CC0)

Jeukende bultjes door de eikenprocessierups

Op veel eikenbomen in Nederland kun je in de maanden mei, juni en juli de behaarde eikenprocessierups aantreffen. Deze lastpak heeft brandharen die zich via de lucht verplaatsen en contact daarmee kan de huid, ogen en luchtwegen irriteren. Je kunt daardoor last krijgen van (heftige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid van de huid, alsook rode en gezwollen ogen.

Bultjes op de huid met jeuk door warmte-uitslag

Warmte-uitslag, ook wel bekend als 'warmtebultjes', 'zweetbrand' of 'miliaria', is een veelvoorkomende aandoening bij pasgeborenen. Het komt voort door afsluiting van eccriene zweetklieren, dat zijn de kleine zweetklieren die over het hele lichaam voorkomen. Het wordt veroorzaakt doordat de afvoergangen van de zweetkliertjes verstopt raken en kunnen scheuren. Baby's en jonge kinderen zijn bijzonder gevoelig voor warmte-uitslag omdat ze kleinere poriën hebben dan volwassenen. De baby krijgt bij warmte-uitslag last van met helder vocht gevulde blaasjes of rode bultjes. Voorkeurslocaties van warmtebultjes zijn het hoofd, gezicht, nek, billen en de romp. Het is een aandoening die vanzelf weer overgaat. Van alle pasgeborenen heeft ongeveer 4,5% warmtebultjes met een piek ronde de eerste levensweek. Er is geen ras- of geslachtsverschil. Jongens en meisje hebben er even vaak last van.

Vaak gaat het om baby's in de eerste levensmaand, die overmatig last hebben van blaasjes en pukkeltjes over het lichaam en soms ook jeuk. De jeukende rode plekjes en blaasjes zie je vooral in zijn gezicht, nek, borst en rug. Warmte-uitslag ontstaat als de zweetkliertjes verstopt raken. Baby’s hebben hier vooral last van bij warm weer en het wordt ook uitgelokt door te warme en afsluitende kleding. Het kan zich ook manifesteren bij kleintjes die verhoging hebben, of wanneer de luchtvochtigheid erg hoog is. Warmte-uitslag wordt beschouwd als een self-limiting disease: de klachten verdwijnen gaan na een tijdje meestal vanzelf weer over.

Warmtebultjes of warmte-uitslag is een onschuldige aandoening die vanzelf overgaat. De volgende adviezen kunnen het herstel van warmtebultjes bevorderen:
  • Het dragen van luchtige kleding en trek bij de baby niet te veel laagjes kleren aan. Het lichaam moet de warmte kwijt kunnen.
  • Houd de omgevingstemperatuur op een prettig niveau.
  • Doe je kindje vaak schone kleren aan.
  • Een koel bad kan helpen.
  • Bij het baden kun je beter geen zeep gebruiken, aangezien dat kan irriteren.
  • Droog de jeukende plekjes goed af door ze voorzichtig droog te deppen.
  • Wanneer de baby last heeft van jeuk, kun je talkpoeder op de plekjes strooien. Dat werkt verzachtend.

Allergische reacties

Contact met bepaalde stoffen zoals zeep, cosmetica, planten (bijvoorbeeld gifsumak) of nikkel in sieraden kan allergische reacties veroorzaken, wat leidt tot jeukende bultjes en uitslag. Dit wordt vaak contactdermatitis genoemd.

Netelroos op de rug / Bron: DLdoubleE, Wikimedia Commons (Publiek domein)Netelroos op de rug / Bron: DLdoubleE, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Netelroos (urticaria)

Netelroos (galbulten, urticaria) is een veelvoorkomende oorzaak van jeukende bultjes. Dit kan ontstaan door allergieën, stress, medicijnen, infecties of extreme temperaturen. De bultjes komen en gaan vaak snel en kunnen verschillende delen van het lichaam aantasten.

Zwemmerseczeem (tinea pedis)

Dit is een schimmelinfectie die jeukende bultjes of uitslag veroorzaakt, meestal op de voeten (voetschimmel). Het ontstaat vaak door vochtige omstandigheden, bijvoorbeeld na het zwemmen of sporten.

Virale infecties

Virale infecties zoals waterpokken, gordelroos of het [ARTIKEL=58652Hand-, voet- en mondziekte[/ARTIKEL] kunnen ook jeukende bultjes veroorzaken. Bij waterpokken verschijnen overal kleine, jeukende blaasjes, terwijl gordelroos meestal een jeukende uitslag met blaasjes veroorzaakt die zich langs een zenuwbaan ontwikkelt.

Lichen planus

Lichen planus is een inflammatoire huidaandoening die leidt tot paarse, jeukende bultjes op de polsen, enkels en andere lichaamsdelen. Het kan ook de slijmvliezen, nagels en hoofdhuid aantasten.

Keratosis pilaris

Keratosis pilaris is een veelvoorkomende en onschadelijke huidaandoening waarbij kleine, ruw aanvoelende bultjes op de huid ontstaan. De bultjes worden vaak gezien op de bovenarmen, dijen, wangen en billen en kunnen soms jeuken.

Gistinfectie (candidiasis)

Een overgroei van de Candida-schimmel kan jeukende, rode bultjes veroorzaken, vaak in de huidplooien zoals de liezen, oksels en onder de borsten. Zo is liesschimmel (tinea crurisis) een huidschimmelinfectie van de lies en dijstreek.

Medicamenteuze uitslag

Sommige mensen ontwikkelen jeukende bultjes als reactie op bepaalde medicijnen, zoals antibiotica, diuretica of bloeddrukverlagende middelen. Dit kan variëren van milde tot ernstige huiduitslag.

Atopisch eczeem bij een kind met krabeffecten / Bron: Eisfelder, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Atopisch eczeem bij een kind met krabeffecten / Bron: Eisfelder, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Atopisch eczeem

Een andere vorm van eczeem, vooral bij kinderen. Atopisch eczeem veroorzaakt jeukende bultjes, vaak in huidplooien zoals ellebogen, knieën en nek.

Auto-immuunziekten

Sommige auto-immuunziekten zoals systemische lupus erythematosus (SLE) of dermatitis herpetiformis (geassocieerd met coeliakie) kunnen jeukende bultjes en huiduitslag veroorzaken.

Bijkomende symptomen

Naast de jeukende bultjes kunnen de volgende bijkomende symptomen optreden, afhankelijk van de oorzaak:
  • Roodheid: De huid rond de bultjes kan rood en ontstoken zijn.
  • Zwelling: Bultjes kunnen gepaard gaan met lichte zwelling.
  • Blaasjes: Sommige bultjes kunnen gevuld zijn met vocht of pus.
  • Schilfering: De huid kan schilferig of ruw aanvoelen, zoals bij eczeem.
  • Pijn of branderigheid: Naast jeuk kan er ook pijn of een branderig gevoel zijn.
  • Korstvorming: Wanneer bultjes kapotgekrabd worden, kan er korstvorming optreden.
  • Vochtverlies: De bultjes kunnen gaan lekken of vochtig worden.
  • Koorts: Bij infecties kan koorts optreden.
  • Vermoeidheid: Sommige aandoeningen kunnen gepaard gaan met vermoeidheid.
  • Huidverdikking: Langdurig krabben kan leiden tot verdikking van de huid.
  • Pusvorming: Bij bacteriële infecties kan er pus in de bultjes zitten.
  • Kortademigheid of zwelling van gezicht/lippen: Dit kan voorkomen bij ernstige allergische reacties.

Mogelijke complicaties

Hier zijn enkele mogelijke complicaties van jeukende bultjes:
  • Infecties: Door te krabben kunnen bacteriën in de huid doordringen, wat kan leiden tot secundaire infecties zoals impetigo of cellulitis.
  • Littekens: Herhaaldelijk krabben of beschadigen van de bultjes kan leiden tot blijvende littekens of verkleuring van de huid.
  • Verergering van de uitslag: Krabben kan de huidirritatie verergeren, waardoor de uitslag zich kan uitbreiden of ernstiger kan worden.
  • Slaapstoornissen: Ernstige jeuk kan leiden tot slaapproblemen, wat weer vermoeidheid en prikkelbaarheid overdag kan veroorzaken.
  • Allergische reacties: Sommige jeukende bultjes, vooral die door insectenbeten, kunnen leiden tot ernstige allergische reacties zoals anafylaxie.
  • Chronische huidproblemen: Bij aandoeningen zoals eczeem of psoriasis kan de huid na verloop van tijd dikker en droger worden, wat leidt tot chronische jeuk en ongemak.
  • Psychosociale impact: Aanhoudende jeuk en zichtbare bultjes kunnen leiden tot stress, angst of schaamte, wat de kwaliteit van leven kan verminderen.
  • Verspreiding van de oorzaak: Bij aandoeningen zoals schurft kan de infectie zich verspreiden naar andere delen van het lichaam of naar andere mensen.
  • Allergieën voor behandelingen: Sommige mensen kunnen allergisch reageren op crèmes of medicijnen die worden gebruikt om de jeukende bultjes te behandelen, wat de situatie kan verergeren.

Deze complicaties onderstrepen het belang van een goede diagnose en behandeling van jeukende bultjes om verdere problemen te voorkomen.

Onderzoek en diagnose

Als je last hebt van jeukende bultjes die niet vanzelf verdwijnen, kan het tijd zijn om naar de huisarts te gaan. De arts zal je vragen stellen over wanneer de bultjes zijn begonnen, of ze erger worden bij bepaalde triggers (zoals voedsel, kleding of medicijnen), en of er andere symptomen zijn zoals koorts of zwelling.

Lichamelijk onderzoek

De arts zal je huid goed bekijken en mogelijk aanraken om de textuur en verspreiding van de bultjes te beoordelen. Soms is het duidelijk wat de oorzaak is, zoals bij eczeem of insectenbeten.

Aanvullende tests

Als de oorzaak niet meteen duidelijk is, kan de arts verder onderzoek doen. Dit kan bloedonderzoek zijn om allergieën of infecties op te sporen, of een huidbiopsie om de huidcellen onder de microscoop te bekijken. Soms wordt ook een huidallergietest gedaan om specifieke allergenen te identificeren.

Plan van aanpak

Op basis van de diagnose zal de arts een behandelplan opstellen. Dit kan variëren van crèmes en medicijnen tot veranderingen in je levensstijl om triggers te vermijden. In sommige gevallen kan verwijzing naar een dermatoloog nodig zijn voor gespecialiseerde zorg.

Zeker als de bultjes je dagelijks leven verstoren, is een snelle diagnose en behandeling belangrijk om complicaties te voorkomen!

Behandeling van jeukende bultjes voor de verschillende genoemde oorzaken

Acne
Voor acne zijn er vrij verkrijgbare crèmes en gels met benzoylperoxide of salicylzuur. Bij hardnekkige gevallen kan de arts medicijnen voorschrijven zoals antibiotica of retinoïden. Regelmatig reinigen van de huid en vermijden van zware cosmetica kunnen helpen.

Eczeem
Hydratatie is de sleutel bij eczeem. Gebruik regelmatig vochtinbrengende crèmes en vermijd irriterende stoffen zoals agressieve zeep. Bij ernstige eczeem kan de arts corticosteroïdencrèmes of antihistaminica voorschrijven om jeuk en ontsteking te verminderen.

Insectenbeten
Koel de beet met ijs en gebruik crèmes zoals die met hydrocortison of een antihistamine zoals Azaron om jeuk te verlichten. Bij ernstige reacties of allergieën kan een injectie met epinefrine nodig zijn. Vermijd krabben om infecties te voorkomen.

Psoriasis
Milde vormen worden behandeld met speciale crèmes of shampoos. Bij ernstige gevallen kan lichttherapie of orale medicatie worden voorgeschreven. Hoewel er geen genezing is, kan behandeling helpen de symptomen te verlichten.

Folliculitis
Zorg ervoor dat het getroffen gebied schoon en droog blijft. Antibacteriële crèmes of gels kunnen helpen bij de behandeling. Ernstigere infecties vereisen mogelijk antibiotica of antimycotica, afhankelijk van de oorzaak.

Schurft
Schurft wordt behandeld met speciale crèmes of lotions zoals permetrine die over het hele lichaam worden aangebracht. Alle gezinsleden en mensen in nauw contact moeten ook behandeld worden. Daarnaast moeten kleding en beddengoed goed worden gewassen om herinfectie te voorkomen.

Eikenprocessierups
Vermijd verdere blootstelling aan de brandharen en spoel de huid af met water. Kalmerende crèmes en antihistaminica kunnen helpen om de jeuk en huidirritatie te verlichten. Bij ernstige klachten is een bezoek aan de arts noodzakelijk.

Warmte-uitslag
Zorg voor luchtige, ademende kleding en houd de omgeving koel. Vermijd oververhitting en zorg dat de huid droog blijft. Bij ernstige jeuk kan talkpoeder of een kalmerende crème helpen. Warmte-uitslag gaat meestal vanzelf over.

Allergische reacties (bijvoorbeeld contacteczeem)
Bij allergische reacties kun je de jeukende bultjes behandelen door de irriterende stof te vermijden. Gebruik antihistaminica (tabletten of crèmes) om de jeuk te verminderen. Voor ernstigere reacties kunnen corticosteroïdencrèmes worden voorgeschreven.

Netelroos (urticaria)
Netelroos kan worden behandeld met antihistaminica om de jeuk en zwelling te verminderen. In ernstige gevallen kan een arts orale corticosteroïden voorschrijven. Bij terugkerende netelroos is het belangrijk om de uitlokkende factoren te identificeren en te vermijden.

Zwemmerseczeem (tinea pedis)
Gebruik antischimmelcrèmes, sprays of poeders om de schimmelinfectie aan te pakken. Zorg ervoor dat je voeten droog blijven en draag ademende schoenen en sokken om herhaling te voorkomen. In hardnekkige gevallen kan een arts orale antischimmelmedicatie voorschrijven.

Virale infecties (zoals waterpokken, gordelroos)
Waterpokken kunnen thuis worden behandeld met kalmerende lotions (zoals calamine) en antihistaminica om de jeuk te verlichten. Gordelroos vereist mogelijk antivirale medicatie, vooral als de uitslag in het gezicht of bij de ogen verschijnt. Pijnstillers kunnen helpen bij het beheersen van de pijn.

Lichen planus
Lichen planus wordt meestal behandeld met corticosteroïdencrèmes om ontsteking en jeuk te verminderen. Voor ernstige gevallen kunnen orale corticosteroïden of lichttherapie worden gebruikt. Soms wordt een antihistaminicum voorgeschreven om de jeuk onder controle te houden.

Keratosis pilaris
Gebruik vochtinbrengende crèmes die melkzuur of ureum bevatten om de bultjes gladder te maken. Exfoliërende behandelingen kunnen ook helpen, maar wees voorzichtig om irritatie te voorkomen. Keratosis pilaris is onschuldig en vaak gaat het vanzelf over.

Gistinfectie (candidiasis)
Behandel gistinfecties met antischimmelcrèmes of orale antischimmelmedicatie, afhankelijk van de ernst van de infectie. Zorg voor goede hygiëne en houd het getroffen gebied droog om verdere infecties te voorkomen.

Medicamenteuze uitslag
Bij uitslag door medicijnen moet je direct stoppen met het medicijn en contact opnemen met je arts. In sommige gevallen kan een antihistaminicum of corticosteroïden worden voorgeschreven om de symptomen te verlichten. Ernstige reacties, zoals het Stevens-Johnson-syndroom, vereisen onmiddellijke medische hulp.

Atopisch eczeem
Atopisch eczeem wordt meestal behandeld met moisturizers om de huid te beschermen en corticosteroïdencrèmes om ontsteking te verminderen. Als allergieën een rol spelen, kunnen antihistaminica helpen. In ernstige gevallen kan lichttherapie of orale medicatie nodig zijn.

Auto-immuunziekten (zoals lupus, dermatitis herpetiformis)
De behandeling van auto-immuunziekten varieert sterk en vereist meestal een aanpak door een specialist. Corticosteroïden, immunosuppressiva of antimalariamiddelen kunnen worden voorgeschreven om ontstekingen te onderdrukken en jeukende huiduitslag te behandelen. Voedingsaanpassingen zijn soms nodig, zoals bij dermatitis herpetiformis (geassocieerd met coeliakie).

Prognose

De prognose voor jeukende bultjes hangt sterk af van de onderliggende oorzaak. In de meeste gevallen zijn jeukende bultjes tijdelijk en verdwijnen ze met de juiste behandeling of zelfzorg. Voor aandoeningen zoals eczeem of psoriasis, die chronisch van aard kunnen zijn, kan de jeuk en uitslag terugkeren, maar met goede medische zorg en leefstijlveranderingen zijn de symptomen vaak goed onder controle te houden. Infecties of allergische reacties hebben over het algemeen een goede prognose als ze snel worden behandeld. Bij ernstige aandoeningen of auto-immuunziekten kan de prognose variëren en is vaak afhankelijk van de aard en ernst van de ziekte, maar behandeling kan de symptomen doorgaans aanzienlijk verlichten.

Preventie van jeukende bultjes

De volgend emaattregelen kunnen helpen om jeukende bultjes te voorkomen:
  • Vermijd bekende triggers: Probeer stoffen of situaties te vermijden waarvan je weet dat ze je huid irriteren, zoals bepaalde schoonmaakmiddelen, cosmetica of allergenen.
  • Hydrateer regelmatig: Houd je huid goed gehydrateerd om irritatie en droogheid te voorkomen, vooral als je gevoelig bent voor eczeem of andere huidaandoeningen.
  • Draag luchtige kleding: Kies voor ademende, niet-irriterende stoffen zoals katoen om warmte-uitslag of wrijving te voorkomen.
  • Bescherm tegen insectenbeten: Gebruik insectenwerende middelen en draag lange mouwen en broeken om beten te voorkomen, vooral tijdens buitenactiviteiten.
  • Was kleding en beddengoed regelmatig: Houd je omgeving schoon om schurft, allergieën en insectenbeten te voorkomen.
  • Vermijd oververhitting: Houd jezelf koel in warme omstandigheden om warmte-uitslag te voorkomen, vooral bij baby’s en jonge kinderen.
  • Gebruik zonnebrandcrème: Bescherm je huid tegen zonnebrand, die kan leiden tot jeukende huiduitslag en blaren.
  • Let op bij voeding en medicijnen: Als je gevoelig bent voor bepaalde voedsel- of medicijnallergieën, zorg dan dat je deze stoffen vermijdt en overleg met je arts over alternatieven.
  • Goede hygiëne: Zorg voor goede persoonlijke hygiëne om infecties zoals folliculitis en zwemmerseczeem te voorkomen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jeukende huid: oorzaken & behandelingEen jeukende huid is een van de meest voorkomende huidklachten. Vaak is er sprake van een branderig gevoel aan de huid.…
Rode bultjes op benen en armen: keratosis pilarisRode bultjes op de bovenbenen of armen: het is een onschuldige, cosmetische aandoening die vaak voorkomt. De aandoening…
Last van galbulten (netelroos), hoe komt het?Last van galbulten (netelroos), hoe komt het?Galbulten kunnen zomaar ineens tevoorschijn komen. Ze geven veel jeuk, maar verdwijnen meestal ook weer vanzelf.
Strophulus: symptomen jeukende bultjes door insectenbetenStrophulus: symptomen jeukende bultjes door insectenbetenStrophulus, soms ook wel 'papulaire urticaria' genoemd, is een acute uitbarsting van rode, sterk jeukende bultjes op de…

Symmastia: Samengesmolten borsten bij vrouwenSymmastia: Samengesmolten borsten bij vrouwenSymmastia (ook wel uniboob of breadloafing genoemd) is een zeldzame aandoening waarbij de borsten aan elkaar zijn gegroe…
Sensorineuraal gehoorverlies: Schade aan gehoorzenuwSensorineuraal gehoorverlies: Schade aan gehoorzenuwSensorineuraal gehoorverlies, ook bekend als perceptief gehoorverlies of sensorineurale doofheid, is een vorm van gehoor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Topbanana, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acne/symptoms-causes/syc-20368047
  • https://www.thuisarts.nl/acne/hoe-ontstaat-acne
  • https://www.umcutrecht.nl/nl/Ziekenhuis/Ziekte/Zalven-bij-eczeem
  • https://www.huidhuis.nl/huidaandoening/folliculitis
  • https://www.healthline.com/health/raised-skin-bump
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/311473.php
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/itchy-skin/symptoms-causes/syc-20355006
  • https://www.rivm.nl/eikenprocessierups
  • https://www.thuisarts.nl/eikenprocessierups/ik-heb-klachten-door-eikenprocessierups
  • Huidarts. Jeukende bultjes. https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/jeukende-bultjes/ (ingezien op 24-8-2024)
  • Medical News Today. What could itchy bumps on the skin like mosquito bites be? https://www.medicalnewstoday.com/articles/itchy-bumps-on-skin-like-mosquito-bites (ingezien op 10-4-2023)
  • Afbeelding bron 1: Hans, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Cixia, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 3: Kwouters001, Wikimedia Commons (CC0)
  • Afbeelding bron 4: DLdoubleE, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 5: Eisfelder, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 24-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.