Bloedonderzoek: Alfafoetoproteïne (AFP) test

Bloedonderzoek: Alfafoetoproteïne (AFP) test Alfafoetoproteïne (AFP) is een eiwit dat voornamelijk door de lever en de dooierzak van een zich ontwikkelende baby tijdens de zwangerschap wordt geproduceerd. Bij gezonde mannen en niet-zwangere vrouwen is het AFP-niveau normaal gesproken laag of niet detecteerbaar. Tijdens de zwangerschap stijgt de AFP-waarde geleidelijk en bereikt zijn piek ongeveer twee maanden voor de bevalling. Na de geboorte daalt de AFP-waarde weer tot normale niveaus. Het meten van de AFP-waarde kan nuttig zijn voor het identificeren van problemen tijdens de zwangerschap, zoals een verhoogd risico op bepaalde afwijkingen bij de baby. Bovendien kan een verhoogd AFP-niveau wijzen op leveraandoeningen of bepaalde soorten kanker.

Synoniemen van AFP-bloedonderzoek

Het AFP-bloedonderzoek staat ook bekend onder de volgende synoniemen:
  • AFP
  • Foetale alfa-globuline

Indicaties: Opsporing en opvolging van aandoeningen, kanker of zwangerschapsproblemen

Gezondheid van de foetus

Bij zwangere vrouwen begint het AFP-niveau in de veertiende week van de zwangerschap te stijgen en bereikt het zijn hoogste punt ongeveer twee maanden voor de bevalling. Na de bevalling neemt het AFP-niveau weer af. Normaal gesproken zijn de AFP-waarden iets hoger bij vrouwen van Afrikaanse afkomst dan bij vrouwen van Europese afkomst, en lager bij vrouwen van Aziatische afkomst. Het AFP-bloedonderzoek wordt vaak uitgevoerd als onderdeel van een uitgebreidere screening, de zogenaamde quadruple screening (serum maternale viervoudige screeningstest), bij zwangere vrouwen tussen de vijftien en twintig weken zwangerschap. Deze test helpt om problemen bij de baby tijdens de zwangerschap te detecteren.

Leveraandoeningen

Het AFP-bloedonderzoek kan ook nuttig zijn voor het opsporen en monitoren van leveraandoeningen. Verhoogde AFP-waarden kunnen wijzen op leverproblemen zoals hepatitis of levercirrose.

Kanker

Daarnaast kan de AFP-bloedtest helpen bij het opsporen en opvolgen van bepaalde vormen van kanker. Dit omvat kanker van de lever, eierstokken of teelballen. Het onderzoek wordt vaak uitgevoerd als de arts knobbeltjes in de buikstreek voelt of als beeldvormende onderzoeken verdachte tumoren onthullen.

Voorbereiding op de AFP-bloedtest

De patiënt hoeft geen speciale voorbereidingen te treffen voor de AFP-bloedtest. Normaal gesproken kan men gewoon eten en drinken voorafgaand aan de test.

Tijdens het bloedonderzoek

Voor de AFP-test is een bloedmonster nodig, dat meestal wordt afgenomen uit een ader aan de binnenkant van de elleboog of de achterzijde van de hand. Het inbrengen van de naald kan een kortstondig stekend gevoel veroorzaken, maar dit verdwijnt meestal snel.

Bijwerkingen en risico’s

Het bloedonderzoek voor AFP brengt over het algemeen weinig risico's met zich mee. Mogelijke bijwerkingen kunnen zijn:
  • Bloedingen, vooral bij patiënten die bloedverdunners gebruiken
  • Een blauwe plek op de prikplaats
  • Een aderontsteking (flebitis)

Resultaten van de AFP-bloedtest

Normale resultaten

Bij mannen en niet-zwangere vrouwen zijn de normale AFP-waarden doorgaans lager dan 40 microgram/liter.

Roken kan invloed hebben op de resultaten van de AFP-bloedtest / Bron: Geralt, PixabayRoken kan invloed hebben op de resultaten van de AFP-bloedtest / Bron: Geralt, Pixabay
Factoren die de resultaten beïnvloeden
De resultaten van de AFP-bloedtest kunnen beïnvloed worden door de volgende factoren:

Afwijkende resultaten

Verhoogde AFP-waarden kunnen wijzen op verschillende aandoeningen, waaronder:

Aandoeningen
Verhoogde AFP-waarden kunnen wijzen op:
  • Herstel van hepatitis (leverontsteking)
  • Levercirrose (leverschrompeling, waarbij leverweefsel wordt vervangen door bindweefsel)

Kanker
AFP-waarden kunnen verhoogd zijn bij de volgende vormen van kanker:

Problemen tijdens de zwangerschap
Neurale buisdefecten
Bij een open defect van de neurale buis, zoals spina bifida (open rug) of anencefalie (gedeeltelijke of volledige afwezigheid van de hersenen), kunnen de AFP-waarden verhoogd zijn. Deze defecten ontstaan tijdens de vroege ontwikkeling van het zenuwstelsel van de baby.

Chromosomale afwijkingen
De AFP-test kan ook onderdeel zijn van een screening op chromosomale afwijkingen zoals het syndroom van Down (trisomie 21) of trisomie 18, ook bekend als Edwards-syndroom. Deze afwijkingen kunnen ernstige lichamelijke en mentale problemen veroorzaken. De test kan ook helpen bij het detecteren van een omfalocèle, een aangeboren afwijking waarbij delen van de darmen uit de buikwand steken.

Beperkingen van de AFP-bloedtest

Niet alle kankersoorten produceren verhoogde hoeveelheden alfafoetoproteïne, waardoor niet alle vormen van kanker met deze test kunnen worden opgespoord. Bovendien betekent een verhoogde AFP-waarde niet noodzakelijk dat kanker of een andere aandoening aanwezig is. De test biedt slechts een indicatie en moet worden gebruikt in combinatie met andere diagnostische methoden zoals lichamelijk onderzoek, anamnese en beeldvormende technieken.

Na de bloedtest

Als een patiënt na de behandeling van kanker of een andere aandoening opnieuw een AFP-bloedtest ondergaat, kan een verlaging van de AFP-waarden wijzen op de effectiviteit van de behandeling. Als de waarden onveranderd hoog blijven, kan dit duiden op aanhoudend tumorweefsel of een ineffectieve behandeling.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fout negatieve test of uitslagFout negatieve test of uitslagWanneer er een test wordt gedaan, volgt er een uitslag. Deze uitslag kan zowel positief als negatief zijn. In de medisch…
PSA-bloedonderzoek: Prostaatspecifieke antigeen-testPSA-bloedonderzoek: Prostaatspecifieke antigeen-testEen prostaatspecifiek antigeen (PSA)-test is een bloedonderzoek waarbij de PSA-waarden worden gemeten. De prostaatklier,…
Het vruchtbaarheidsonderzoekHet vruchtbaarheidsonderzoekWanneer je een kinderwens hebt, maar het na een tijdje nog niet is gelukt om zwanger te worden, kun je een zogenaamd vru…
Bloedonderzoek bij zwangerschap: wat wordt er onderzocht?Bloedonderzoek bij zwangerschap: wat wordt er onderzocht?Ben je net in verwachting, dan ga je rond de 12e week van je zwangerschap voor het eerst naar de verloskundige of gynaec…

Alopecia areata: Haaruitval met ronde, kale plekkenAlopecia areata: Haaruitval met ronde, kale plekkenAlopecia areata is een vorm van haaruitval die optreedt wanneer het immuunsysteem ten onrechte haarwortels aanvalt. Deze…
Bloeddruk: onderdruk en bovendruk en het meten van bloeddrukBloeddruk: onderdruk en bovendruk en het meten van bloeddrukHet hart pompt met kracht het bloed de slagaders in. Hierdoor ontstaat druk op de bloedvaten. Bloeddruk is dan ook de dr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Frolicsomepl, Pixabay
  • AFP Tumor Markers, https://labtestsonline.org/understanding/analytes/afp-tumor/tab/test/, geraadpleegd op 17 oktober 2016
  • Alpha fetoprotein, https://medlineplus.gov/ency/article/003573.htm, geraadpleegd op 17 oktober 2016
  • Alpha-Fetoprotein (AFP) in Blood – WebMD (1), http://www.webmd.com/baby/alpha-fetoprotein-afp-in-blood, geraadpleegd op 17 oktober 2016
  • Alpha-Fetoprotein (AFP) in Blood – WebMD (3), http://www.webmd.com/baby/alpha-fetoprotein-afp-in-blood#3, geraadpleegd op 17 oktober 2016
  • Alpha-Fetoprotein (AFP) in Blood – WebMD (4), http://www.webmd.com/baby/alpha-fetoprotein-afp-in-blood#4, geraadpleegd op 17 oktober 2016
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 17 oktober 2016
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.