Gezwollen arm: oorzaken en symptomen van zwelling van de arm

Gezwollen arm: oorzaken en symptomen van zwelling van de arm Een gezwollen arm of armzwelling kan duiden op een ontsteking of verstoringen van de bloedstroom of de lymfestroom, wat een gezwollen bovenarm, onderarm, hand of vinger(s) veroorzaakt. Het gebeurt zelden aan beide kanten tegelijkertijd en vaak treedt zwelling dan ook op in slechts één arm. Een opgezwollen arm is niet altijd een reden tot bezorgdheid. De meeste gevallen van zwelling zijn acuut en snel op te lossen zonder verdere problemen. Soms kan een gezwollen arm echter een teken zijn van een ernstige aandoening waarbij direct medisch ingrijpen nodig is.

Zwelling van de arm

Weefselvocht of bloed

Zwelling in het lichaam kan te wijten zijn aan vochtophoping. Deze vloeistof kan bestaan uit weefselvocht of bloed. Normaal gesproken is er een constante doorstroom van deze vloeistoffen. Wanneer er echter een ontsteking is, stroomt er meer vloeistof naar de arm en deze vloeistof hoopt zich dan op in de weefselruimten. Dit veroorzaakt zwelling van de arm. Ontsteking is het mechanisme waardoor het lichaam zich beschermt tegen weefselschade.

Ophoping van bloed

Een andere oorzaak voor zwelling is het ophopen van bloed in de weefselruimten. Dit kan worden gezien als een rode tot paarse blauwe plek als deze onder de huid optreedt. Het signaleert een breuk in een bloedvat waardoor het bloed uit de slagader of ader kan stromen. Op dezelfde manier wordt bloed constant uit de arm afgevoerd via de aderen. Als de ader echter geblokkeerd is, kan het bloed zich ophopen in de arm en het laten opzwellen.

Lymfevloeistof

Ook kan lymfe of lymfevloeistof zich ophopen en zwelling van de arm kan veroorzaken. Lymfevloeistof is het overtollige weefselvocht dat wegvloeit via het lymfevatenstelsel. Als het lymfevat of de lymfeklier echter geblokkeerd is, kan zwelling optreden.

Oorzaken van een gezwollen arm

Een gezwollen arm kan worden veroorzaakt door een aantal factoren of omstandigheden.

Ontsteking

Ontsteking door trauma (stompe kracht letsel), verwonding (gebroken botten), overmatig gebruik en inspanning, toxines (giftige stoffen, insectenbeten), brandwonden, allergieën of chronische aandoeningen zoals reumatoïde artritis, carpaaltunnelsyndroom en jicht.

Lymfoedeem

Lymfoedeem, een opeenhoping van lymfevocht in de arm. Dit wordt vaak geassocieerd met een gezwollen lymfeklier (lymfadenopathie).

Infectie

Infectie kan ontstaan door virussen, bacteriën of schimmels. Plaatselijke infectie van de vingers, hand of onderarm of een wijdverspreide infectie van de arm zoals bij cellulitis, kan zwelling veroorzaken.

Veneuze insufficiëntie (tekortschieten van de aders)

Veneuze insufficiëntie zijn stoornissen in de bloedsomloop als gevolg van chronische aandoeningen (perifeer vaatlijden), verwonding van een ader of geblokkeerde bloedstroom door de aderen van de armen.

Bloedstolsels

Bloedstolsels kunnen zich overal in het lichaam in de aderen of slagaders voordoen, dus ook in de arm. Een bloedstolsel kan optreden nadat bloedmonsters zijn genomen van de arm of een intraveneuze infuus.

Vetophoping

Vetophoping kan plaatsvinden als gevolg van hypothyreoïdie (traag werkende schildklier), het syndroom van Cushing of gewoon door algemene gewichtstoename, wat kan leiden tot gezwollen armen, hoewel deze vetafzetting geleidelijk plaatsvindt en over het hele lichaam en niet specifiek in de armen.

Symptomen

De zwelling van de arm kan gepaard gaan met andere symptomen:
 • de zwelling is in het lichaam (gegeneraliseerd) of in specifieke gebieden (gelokaliseerd)
 • als je er een putje in kunt drukken is er sprake van 'pitting oedeem'
 • er is zwelling in slechts één arm (unilaterale zwelling) of beide armen (bilaterale zwelling)
 • pijn in de arm
 • roodheid of juist bleekheid van de arm
 • tinteling van de arm
 • jeukende arm
 • huiduitslag
 • overmatige warmte of koude en klamme huid
 • spierzwakte met verminderde spierkracht
 • moeite met het bewegen van de arm
 • volledig verlies van beweging van de hand, onderarm of vingers

Behandeling van zwelling in de arm

De behandeling van een gezwollen arm is afhankelijk van de oorzaak. Een ophoping van vet vindt normaal gesproken geleidelijk plaats en geeft het uiterlijk van een gezwollen arm, maar is geen echte zwelling van de ledemaat. Zwelling van de vingers is waarschijnlijk te wijten aan een onderliggende aandoening zoals reumatoïde artritis of jicht en de behandeling moet gericht zijn op de oorzaak van de gewrichtszwelling. Het is niet raadzaam om een ​​koude toe te passen of je hand in ijswater onder te dompelen als een zwelling wordt opgemerkt zonder dat je de oorzaak weet. Koude toepassen is alleen nuttig in gevallen van stomp trauma direct na het letsel.

Anti-inflammatoire geneesmiddelen zoals ibuprofen en naproxen kunnen nuttig zijn bij het verminderen van zwelling als gevolg van ontsteking en het verlichten van de daarmee gepaard gaande pijn. Anti-histamine en corticosteroïden kunnen helpen bij zwelling door allergieën of insectenbeten. Bepaalde stoornissen in de bloedsomloop kunnen komen door ernstige onderliggende ziekteprocessen, waaronder hart- en vaatziekten zoals congestief hartfalen, nierfalen, leverfalen, aneurysma en trombose. Deze aandoeningen moeten zo snel mogelijk worden vastgesteld en adequaat worden behandeld. Botbreuken (gebroken botten) in de arm, hand of vingers zullen bij beweging zwelling en hevige pijn veroorzaken. Onmiddellijke medische aandacht is vereist om complicaties op de lange termijn te voorkomen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezwollen tepels: oorzaken tepelzwelling of gezwollen tepelGezwollen tepels: oorzaken tepelzwelling of gezwollen tepelZowel kinderen als volwassenen kunnen last krijgen van gezwollen tepels of tepelzwelling. De tepel van een kind kan om v…
Gezwollen gehemelte: oorzaken zwelling van het gehemelteGezwollen gehemelte: oorzaken zwelling van het gehemelteAf en toe kan het gehemelte geïrriteerd raken. Een pijnlijk en gezwollen gehemelte kan diverse oorzaken hebben. Het dak…
Gezwollen tenen: symptomen, oorzaken van teenzwellingGezwollen tenen: symptomen, oorzaken van teenzwellingGezwollen tenen of teenzwelling is een vervelende klacht die kan interfereren met je dagelijkse activiteiten. Zwelling v…
Oorzaken en behandeling van een gezwollen tongOorzaken en behandeling van een gezwollen tongEen gezwollen tong is vaak een ongemakkelijke en zelfs pijnlijke situatie welke in de meeste gevallen vrij onschuldig is…

Beknelde zenuw onderrug: symptomen, oorzaken en behandelingBeknelde zenuw onderrug: symptomen, oorzaken en behandelingEen beknelde zenuw in de onderrug of lumbale radiculopathie kan pijnlijk en uitputtend zijn. Deze situatie doet zich voo…
Gezwollen elleboog: Oorzaken van zwellingGezwollen elleboog: Oorzaken van zwellingEen zwelling aan de elleboog is het resultaat van een vochtophoping. Dit kent meerdere mogelijke oorzaken, zoals onder a…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/eskymaks
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lymfe
 • https://www.healthline.com/health/swollen-hands
 • https://healthblog.uofmhealth.org/heart-health/tos-when-swelling-arm-turns-serious
 • https://www.buoyhealth.com/symptoms-a-z/swelling-of-one-arm/
 • https://www.healthhype.com/swollen-arm-swelling-of-the-hand-forearm-fingers.html
 • https://www.rijnstate.nl/aandoening-en-behandeling/wondzorg/soorten-wonden/wonden-door-vaataandoeningen/chronisch-veneuze-insufficientie/
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 09-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.