Onverteerde voedselresten in stoelgang: Oorzaken

Onverteerde voedselresten in stoelgang: Oorzaken Het spijsverteringskanaal werkt continu om geconsumeerd voedsel af te breken en de voedingsstoffen op te nemen. Soms passeren voedingsmiddelen echter onverteerd door het spijsverteringsstelsel. Het is ongebruikelijk om onverteerd voedsel in de ontlasting te zien. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals het prikkelbaredarmsyndroom of onvoldoende kauwen op voedsel. Andere symptomen, zoals diarree en constipatie, kunnen ook optreden. Het is belangrijk om een arts te raadplegen als dit frequent gebeurt of wanneer andere symptomen verschijnen, omdat langdurig onverteerd voedsel in de ontlasting kan leiden tot ondervoeding.

Coeliakie en onverteerde voedselresten in de ontlasting

Coeliakie staat voor glutenintolerantie. Bij deze auto-immuunaandoening heeft het lichaam problemen met het verteren van gluten, die voorkomen in granen zoals tarwe en gerst. Door de verteringsproblemen kunnen, naast maag- en darmklachten, onverteerde voedselresten in de ontlasting aanwezig zijn.

Lactose-intolerantie

Bij lactose-intolerantie kan het spijsverteringskanaal het eiwit in melk en zuivelproducten niet afbreken.

Plantaardige vezels zijn vaak moeilijk te verteren, wat soms onverteerde voedseldeeltjes in de ontlasting met zich meebrengt / Bron: Jill111, PixabayPlantaardige vezels zijn vaak moeilijk te verteren, wat soms onverteerde voedseldeeltjes in de ontlasting met zich meebrengt / Bron: Jill111, Pixabay

Moeilijk te verteren voedsel

Wanneer onverteerd voedsel in de ontlasting aanwezig is, is dit vaak te wijten aan vezelrijk plantaardig materiaal. Sommige voedingsmiddelen zijn moeilijker te verteren dan andere en blijven daarom soms gedeeltelijk intact. Voorbeelden hiervan zijn:
 • Bonen
 • Erwten
 • Granen, zoals quinoa
 • Groene bladgroenten
 • Maïs
 • Noten
 • Rozijnen
 • Schillen van groenten, zoals paprika of tomaten
 • Wortelen
 • Zaden, zoals zonnebloempitten, lijnzaad of sesamzaad
Het stomen van groenten maakt het voor het lichaam eenvoudiger om ze af te breken, waardoor meer voedingsstoffen kunnen worden opgenomen.

Niet goed kauwen op voedingsmiddelen

Onverteerd voedsel in de ontlasting kan een indicatie zijn van onvoldoende kauwen of te snel eten. Wanneer mensen hun voedsel niet goed kauwen of het in zijn geheel doorslikken, worden er onvoldoende enzymen geproduceerd en wordt het voedsel niet goed afgebroken. Langzaam eten en goed kauwen zijn belangrijk om onverteerd voedsel in de ontlasting te voorkomen.

Pancreasinsufficiëntie en onverteerd voedsel in de ontlasting

De alvleesklier produceert spijsverteringssappen die nodig zijn voor de afbraak van koolhydraten, eiwitten en vetten. Wanneer er een tekort aan alvleesklierenzymen is, kan het voedsel niet goed worden afgebroken, wat resulteert in onverteerde voedselresten in de ontlasting. Een ontlastingsonderzoek kan een lage hoeveelheid pancreasenzymen aan het licht brengen.

Prikkelbaredarmsyndroom (prikkelbare darm-syndroom)

Oorzaken

Anno oktober 2020 zijn er geen directe oorzaken bekend voor het prikkelbaredarmsyndroom. Deze veelvoorkomende darmziekte tast de dikke darm aan.

Symptomen

Het prikkelbaredarmsyndroom is een functionele maagdarmaandoening die zich kenmerkt door veranderingen in de stoelgang en buikpijn. Sommige patiënten ervaren constipatie, terwijl anderen last hebben van frequente diarree. Andere symptomen zijn een opgeblazen gevoel, buikpijn, slijm in de ontlasting en psychosociale stress.

Diagnose en onderzoeken

Het is belangrijk om geen zelfdiagnose te stellen wanneer onverteerd voedsel in de ontlasting aanwezig is. Veel darmziekten, zoals inflammatoire darmaandoeningen, de ziekte van Crohn en dikkedarmkanker, kunnen vergelijkbare symptomen hebben. Het is daarom belangrijk om een arts te raadplegen en een colonoscopie (inwendig kijkonderzoek van de dikke darm) te ondergaan om ernstigere aandoeningen uit te sluiten.

Het prikkelbaredarmsyndroom is mogelijk te behandelen met probiotica, die ook in yoghurt aanwezig zijn / Bron: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)Het prikkelbaredarmsyndroom is mogelijk te behandelen met probiotica, die ook in yoghurt aanwezig zijn / Bron: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)

Behandeling

Hoewel er anno oktober 2020 geen remedie is voor het prikkelbaredarmsyndroom, kunnen de symptomen worden beperkt door:

Ziekte van Crohn

Bij de ziekte van Crohn ontstaan ontstekingen in het spijsverteringskanaal. Patiënten met deze ontstekingsaandoening van de darmen hebben last van ernstige diarree, buikpijn en ondervoeding. Soms zijn ook resten van onverteerde voedingsmiddelen aanwezig in de ontlasting van patiënten met de ziekte van Crohn.

Alarmsymptomen

Onverteerd voedsel in de ontlasting is normaal gesproken geen reden tot zorg, tenzij dit gepaard gaat met één of meer van de volgende symptomen:
Wanneer één of meer van deze symptomen aanwezig zijn, is het belangrijk om een arts te raadplegen.

De arts voert mogelijk een bloedonderzoek uit / Bron: Frolicsomepl, PixabayDe arts voert mogelijk een bloedonderzoek uit / Bron: Frolicsomepl, Pixabay

Diagnose en onderzoeken

De arts bevraagt de patiënt over de aanwezige symptomen en doorloopt de medische geschiedenis. Vervolgens bestelt hij één of meer van de volgende onderzoeken om de oorzaak van onverteerd voedsel in de ontlasting te achterhalen en een behandelplan op te stellen:

Prognose

De prognose van onverteerd voedsel in de ontlasting hangt sterk af van de onderliggende oorzaak. In veel gevallen, zoals bij dieetgerelateerde oorzaken of lichte verteringsproblemen, kan het probleem gemakkelijk worden aangepakt met dieetveranderingen en betere kauwgewoonten. Bij chronische aandoeningen zoals coeliakie of de ziekte van Crohn kan het een levenslange uitdaging zijn die voortdurende medische begeleiding en dieetbeheer vereist. Met de juiste diagnose en behandeling is de prognose echter meestal positief en kunnen veel symptomen onder controle worden gehouden.

Complicaties van onverteerde voeding in ontlasting

Patiënten die frequent onverteerde voedseldeeltjes in de ontlasting hebben, moeten een arts raadplegen. Als het lichaam voedsel niet goed verteert, ongeacht hoe evenwichtig de voeding is, krijgen patiënten niet de nodige voedingsstoffen binnen. Vermoeidheid, groeiproblemen en slechte wondgenezing zijn enkele gevolgen van een slechte opname van eiwitten en vitaminen en mineralen. Het lichaam gaat aanvankelijk opgeslagen vet verbranden, wat leidt tot gewichtsverlies. Zodra deze brandstof op is, gebruikt het lichaam in ernstige gevallen spieren om voldoende energie te kunnen produceren. Sommige patiënten met onverteerde voedselresten in de ontlasting kampen uiteindelijk met ernstige ondervoeding.

Preventie

Om onverteerd voedsel in de ontlasting te voorkomen, kunnen de volgende maatregelen nuttig zijn:
 • Het handhaven van een gezonde en gevarieerde voeding die rijk is aan vezels en andere essentiële voedingsstoffen.
 • Grondig kauwen op voedsel en de tijd nemen om rustig te eten.
 • Regelmatige lichaamsbeweging om de spijsvertering te bevorderen.
 • Het vermijden van voedingsmiddelen die bekend staan om moeilijk verteerbaar te zijn, indien deze problemen veroorzaken.
 • Voldoende vochtinname om een goede spijsvertering te ondersteunen.
 • Regelmatige medische controles en het opvolgen van advies van zorgverleners, vooral als er bekende spijsverteringsproblemen zijn.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Peuterdiarree: hoe, wat en waarom?Peuterdiarree: hoe, wat en waarom?De ontlasting van kinderen kan erg variëren. Sommige kinderen poepen drie keer per dag. Andere kinderen gaan weer één ke…
Onverteerde stukjes in ontlasting: oorzaak onverteerd etenOnverteerde stukjes in ontlasting: oorzaak onverteerd etenIedereen merkt wel eens onverteerde stukjes in de ontlasting op. Wat kan de oorzaak zijn van onverteerd eten in je poep?…
Zwarte spikkeltjes of streepjes in ontlasting: oorzakenZwarte spikkeltjes of streepjes in ontlasting: oorzakenHet zien van zwarte spikkeltjes in de ontlasting of zwarte streepjes in ontlasting, kan vragen oproepen. Je ontlasting i…
Drijvende ontlasting: Oorzaken van stoelgang die drijftDrijvende ontlasting: Oorzaken van stoelgang die drijftSommige mensen schrikken wanneer de ontlasting blijft drijven. De meeste oorzaken van drijvende ontlasting zijn echter g…

Jeuk in de mond: Oorzaken, symptomen en behandelingJeuk in de mond: Oorzaken, symptomen en behandelingMogelijk lijden patiënten aan jeuk in de mond. Veel oorzaken zijn bekend voor een jeukende mond, zoals een infectie of e…
Vermoeide benen: symptomen, oorzaken, behandeling & prognoseVermoeide benen: symptomen, oorzaken, behandeling & prognoseVermoeide benen zijn een bekend alledaags fenomeen waar veel mensen wel eens last van hebben gehad. Meestal treedt deze…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Onsemeliot, Openclipart
 • Geraadpleegd op 7 augustus 2019:
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • HONEST-TO-GOD POOP DOCS ANSWER YOUR 6 MOST COMMON QUESTIONS ABOUT BMS, https://www.wellandgood.com/good-advice/healthy-poop-questions/
 • Undigested Food in Stool: Should I Be Worried?, https://www.healthline.com/health/undigested-food-in-stool
 • Undigested food in stool: What does it mean?, https://www.mayoclinic.org/undigested-food-in-stool/expert-answers/faq-20058093
 • Undigested food in your stool may be a sign of het prikkelbaredarmsyndroom, https://www.health24.com/Medical/het prikkelbaredarmsyndroom/News/undigested-food-in-your-stool-may-be-a-sign-of-ibs-20180817-2
 • What causes undigested food to appear in stool?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321755.php
 • What Happens to Food That Passes Through the Digestive System Without Being Digested and Absorbed?, https://healthyeating.sfgate.com/happens-food-passes-through-digestive-system-being-digested-absorbed-11326.html
 • What It Means if There's Undigested Food in Your Poo, https://www.womenshealthmag.com/health/a19915052/undigested-food-in-poop/
 • Afbeelding bron 1: Jill111, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 3: Frolicsomepl, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 21-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.