Menometrorragie: Zware en onverwachte menstruatieperiodes

Menometrorragie: Zware en onverwachte menstruatieperiodes Circa één op de vier vrouwen tussen 40 en 55 jaar lijdt mogelijk aan menometrorragie. Menometrorragie is een aandoening waarbij een langdurige of overmatige menstruele bloeding, onregelmatig en vaker dan normaal optreedt. Menometrorragie is dus een combinatie van metrorragie (een onregelmatige bloeding) en menorragie (een zware menstruele bloeding). Dit kent meerdere oorzaken zoals baarmoederpoliepen en een hormonale onbalans. Soms treden hierbij ook andere tekenen op zoals rugpijn en zwakte. De arts behandelt de onderliggende oorzaak of pakt de hevige en onregelmatige menstruatiebloeding aan met medicatie. Dankzij enkele zelfzorgmaatregelen is het verder mogelijk om beter om te gaan met deze aandoening.

Oorzaken van zware en onregelmatige bloedingen

Menometrorragie heeft verschillende mogelijke oorzaken, waaronder:
 • adenomyose: Bij adenomyose bevindt de baarmoederslijmlaag zich aan de spierwand van de baarmoeder. Dit leidt mogelijk tot hevige menstruele bloedingen. Anno juni 2020 is de oorzaak van adenomyose niet goed bekend, maar vrouwen die de menopauze hebben bereikt, krijgen hiermee sneller te maken.
 • bloedstollingsstoornissen (tekortkomingen van verschillende stollingsfactoren)
 • een hormonale onbalans: Overmatig veel oestrogeen (vrouwelijke hormoon) leidt tot dikker dan normaal verwacht baarmoederslijm. Wanneer deze dikkere slijmvliesbekleding begint te vervellen, leidt dit tot meer bloedverlies en stolsels. Een oestrogeenonbalans is het gevolg van bijvoorbeeld stress en obesitas, maar ook andere oorzaken zijn bekend.
 • endometriose: Wanneer het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder groeit, meestal in de eileiders, eierstokken en het bekkengebied, leidt dit tot endometriose.
 • geen eisprong (anovulatie): sommige vrouwen hebben geen eisprong (vrijkomen van eicel uit eierstok) waardoor het baarmoederslijm blijft groeien totdat deze gedwongen afgeworpen wordt.
 • het gebruik van alleen progestageen anticonceptie
 • kanker, baarmoederpoliepen, vleesbomen en andere tumoren in de baarmoeder: drukken mogelijk op de baarmoeder en de bloedvaten en veroorzaken dan overmatige bloedingen

Symptomen geassocieerd met ernstige, langdurige, onverwachte menstruatiebloedingen

Menometrorragie kenmerkt zich door abnormaal zware, langdurige en onregelmatige menstruele bloedingen. Vrouwen met deze aandoening bloeden meestal meer dan 80 ml, of 3 gram, tijdens een menstruatiecyclus. De bloeding is ook onverwacht en komt vaak voor. De vrouw ervaart dan waarschijnlijk bloedingen buiten de verwachte menstruatieperiode.

Volgende symptomen zijn mogelijk geassocieerd met onregelmatige, zware menstruatiebloedingen:

Diagnose en onderzoeken

De arts wil eerst een zwangerschap of miskraam uitsluiten en daarom voert hij een zwangerschapstest uit. Om baarmoederhalskanker uit te sluiten, is een gynaecologisch onderzoek en hysteroscopie (inwendig kijkonderzoek van de baarmoeder) nodig. Verdere testen hangen af van de resultaten van de voorgaande onderzoeksresultaten. Mogelijk zet de arts een hydrosonografie, endometriumbiopsie (weefselmonster nemen van de bekleding van de baarmoeder), echografie en/of een MRI-scan in.

Behandeling van ernstige en onregelmatige menstruatieperiodes

Zelfzorgmaatregelen zijn nuttig om om te gaan met de aandoening, maar een vrouw met langdurige, onverwachte, zware menstruele bloedingen vraagt professionele medische aandacht.

Zelfzorg

Zware, langdurige menstruatieperiodes zijn mogelijk erg vervelend. Dankzij enkele tips is het mogelijk om hiermee zo goed mogelijk om te gaan:
 • donkere kleding dragen op de zwaarste dagen om eventuele lekken te camoufleren.
 • een menstruatiecup gebruiken; dit houdt doorgaans meer bloedingen vast dan een tampon of maandverband
 • extra menstruatieproducten en ondergoed stoppen in een tas, auto en bureau
 • 's nachts handdoeken of een bedkussen onder het lichaam plaatsen om de lakens te beschermen
 • speciale menstruatieproducten gebruiken zoals superabsorberende tampons en maandverband.
 • twee maandverbanden of een maandverband en een tampon dragen

Professionele medische behandeling

De professionele medische behandeling van menometrorragie hangt af van de oorzaak. Vleesbomen behandelt de arts met chirurgie. Een hysterectomie (chirurgische verwijdering van de baarmoeder) is nuttig voor vrouwen die geen kinderen willen of vrouwen waarbij de vruchtbare jaren voorbij zijn. Zonder bekende oorzaak zet de arts hormoonsuppletie of hormonale anticonceptie in om bloedingen op regelmatige tijdstippen te veroorzaken. Soms schrijft de arts selectieve progesteronreceptormodulatoren (SPRM's) voor om het bloeden van de baarmoeder te doen stoppen.

Complicaties van menometrorragie

In langdurige gevallen leidt menometrorragie tot bloedarmoede (anemie). Hierbij heeft het bloed geen zuurstofdragende rode bloedcellen. Zonder zuurstofrijk bloed kampt een patiënt met zwakte en vermoeidheid. Daarnaast zijn overmatige menstruatiebloedingen ook een symptoom van sommige reproductieve kankers en aandoeningen die de vruchtbaarheid aantasten. Daarom moet een vrouw steeds professionele medische hulp inschakelen bij overmatige, langdurige menstruatiebloedingen.

Lees verder

© 2020 Miske, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Onregelmatige menstruatie (maandstonden): OorzakenOnregelmatige menstruatie (maandstonden): OorzakenDe menstruatiecyclus wordt geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie tot het begin van de volgende menstruat…
Vergrote baarmoeder: symptomen, oorzaak en behandelingVergrote baarmoeder: symptomen, oorzaak en behandelingEen gezwollen, vergrote baarmoeder kan komen door zwangerschap of door een onderliggende aandoening. Een normale baarmoe…
Baarmoederontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingBaarmoederontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingBaarmoederontsteking kan bij vrouwen de volgende symptomen en klachten veroorzaken: lichte koorts; hoofdpijn; algehele m…

Elektrolyten: Functies en soorten, verstoorde balansElektrolyten: Functies en soorten, verstoorde balansElektrolyten zijn mineralen die zich in het bloed, de urine, de weefsels en andere plekken in het lichaam bevinden. De i…
Epstein-Barr-virus (EBV): overdracht, gevolgen & behandelingEpstein-Barr-virus (EBV): overdracht, gevolgen & behandelingHet Epstein-Barr-virus (EBV) is de veroorzaker van de ziekte van Pfeiffer of klierkoorts (mononucleosis infectiosa). Het…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 26 juni 2020:
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Everything You Should Know About Menometrorrhagia, https://www.healthline.com/health/womens-health/menometrorrhagia#outlook
 • Medical Definition of Menometrorrhagia, https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=4351
 • Menometrorrhagia During the Premenopause: An Overview, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22182054/
 • Menometrorrhagia during the premenopause: an overview., https://dial.uclouvain.be/pr/boreal/object/boreal:107234

Reageer op het artikel "Menometrorragie: Zware en onverwachte menstruatieperiodes"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Miske
Gepubliceerd: 29-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!