Gezonde voeding

Noni of Indische moerbei ter bevordering van de gezondheid
Noni of Indische moerbei is een subtropische plant met grote vruchten. De vrucht zal je echter niet snel tegenkomen bij de reguliere groente- en fruitwinkel. De vrucht wordt dan ook meestal niet om de…
Teff: een voedzaam en glutenvrij oergraan
Teff (Eragrostis tef) is een eenjarig glutenvrij gewas, dat behoort tot de grassenfamilie (Poaceae). De eetbare zaden van de plant (teffgranen) zijn bijzonder klein, waardoor de zaden niet gepeld word…
Nangka of jackfruit, gezond en veelzijdig in de keuken
Waar de naam ‘nangka’ weinig mensen waarschijnlijk iets zegt, doet de naam ‘jackfruit’ dat in de meeste gevallen wel. Zeker bij vegetariërs is jackfruit populair. Jackfruit is een vrucht die…
Aalbessen: gezondheidsvoordelen en inhoudsstoffen aalbes
De aalbes of trosbes is een bes die afkomstig is van een bladverliezende struik, normaal 1 tot 1,5 meter hoog, soms zelfs 2 meter. Er zijn zwarte, rode en witte aalbessen. De teelt van rode aalbessen…
Rooibos: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde rooibosthee
Rooibos (Aspalathus linearis) is afkomstig van het blad en de twijgjes van de Aspalathus linearis plant, een plant uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae) die alleen in Zuid-Afrika groeit. Het is d…
Dadels: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde van dadels
Dadels zijn de vruchten van de dadelpalm (Phoenix dactylifera) en groeien in trossen aan de vrouwelijke bomen. De dadelpalm komt oorspronkelijk uit de Perzische Golf, een uitloper van de Indische Ocea…
Rode kool: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde rode kool
Rode kool of rodekool kent een zomer- en wintervariant en groeit in grote en dichte bolronde kroppen. De kool heeft een dieppaarse, glanzende huid en behoort stevig aan te voelen met knapperige blader…
Psyllium: gezondheidsvoordelen en bijwerkingen van vlozaad
Psyllium of psylliumvezel, ook wel bekend als vlozaad, is een product dat bestaat uit de zaadhuiden van de zaden van de plantensoorten Plantago ovata of Plantago afra van het geslacht Weegbree. Ze kun…
Tomaten: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde tomaat
De tomaat is een vrucht van de tomatenplant (Solanum lycopersicum) en is culinair gezien een groente. Tomaten zijn culinair gezien niet alleen veelzijdig, ze zijn ook buitengewoon gezond. Tomaten beva…
Aubergine: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde aubergines
De aubergine (Solanum melongena) is de vrucht van de gelijknamige eenjarige plant uit de nachtschadefamilie (Solanaceae). Aubergines bevatten weinig calorieën en hebben weinig smaak. Dat aubergine we…
Pruimen: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde van de pruim
Er zijn 21 rassen pruimenbomen. Door de verschillende soorten pruimen loopt het pruimenseizoen in Nederland van juli tot september/oktober. Ook worden pruimen uit onder meer Spanje, Chili, Zuid-Afrika…
Waterkers: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde waterkers
Waterkers komt wild voor in de buurt van vijvers en meertjes in Europa en wordt al eeuwenlang verbouwd. Het plantje heeft een peperige, mosterd-achtige smaak door mosterdolie-glycosiden en je kunt het…
Rammenas: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde
De rammenas, die ook wel winterradijs of zwarte radijs wordt genoemd, worden vanaf september tot ongeveer november geoogst, maar ze zijn tot grofweg maart verkrijgbaar omdat ze nog maandenlang in voch…
Lucuma: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde van lucuma
Anno 2025 hebben sommige exotische vruchten zoals guarana of açaibessen de top gehaald op de populariteitsschaal van superfoods in Nederland. Het is vooral omdat ze rijk zijn aan vitaminen dat deze v…
Courgette: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde courgettes
Een courgette is de onrijpe vrucht van de soort Cucurbita pepo, een plant uit de pompoenfamilie (Cucurbitaceae), die als groente wordt gegeten. Courgettes zijn niet alleen een veelzijdige groente, ze…
Savooiekool: gezondheidsvoordelen van groene kool
Savooiekool of groene kool (Brassica oleracea convar. capitata var. sabauda) is een variëteit van kool (Brassica oleracea). Het wordt gekenmerkt door gekrulde bladeren. Groene kool zit boordevol vita…
Zuurkoolsap: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde
Zuurkoolsap is zeer gezond dankzij het hoge vitaminegehalte. Daarnaast draagt het dankzij melkzuurbacteriën bij aan een gezonde darm. Om zuurkoolsap te maken wordt witte kool gefermenteerd met…
Witte kool: gezondheidsvoordelen & voedingswaarde witte kool
Witte kool is zowel voedsel als medicijn. Dat komt omdat witte kool zo gezond is. Het levert voedingsstoffen en nutriënten als voedsel en medicinale stoffen als medicijn. Witte kool kan de bloedsuike…
Spitskool: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde spitskool
Geroosterd, gekookt, geroerbakt, bereid in de oven of gegeten als rauwkost: spitskool kan op verschillende manieren bereid worden. Spitskool heeft een iets zachtere smaak dan witte kool en het grote v…