Slaapproblemen bij zwangere vrouwen: Oorzaken en tips

Slaapproblemen bij zwangere vrouwen: Oorzaken en tips Slapen tijdens het eerste zwangerschapstrimester levert mogelijk geen problemen op. Sommige vrouwen merken dat ze tijdens de zwangerschap juist meer slaap nodig hebben dan normaal. Het lichaam van een zwangere vrouw werkt hard voor een groeiende baby. Zwangere vrouwen worden dan ook sneller moe. Later in de zwangerschap is het vaker moeilijker om goed te slapen. Dit kent meerdere oorzaken, zoals bijvoorbeeld het zoeken naar de juiste slaaphouding en stress. Dankzij enkele tips verbetert een zwangere vrouw haar nachtrust.

Kortademigheid bij zwangere vrouwen

In het begin heeft de zwangere vrouw een diepere ademhaling door zwangerschapshormonen. Hierdoor lijkt de zwangere vrouw meer inspanning te moeten verrichten om lucht te krijgen. Als de baby meer ruimte inneemt, oefent hij meer druk uit op het middenrif (de spier net onder de longen), met kortademigheid en slaapproblemen tot gevolg.

Maagzuur en slaapproblemen

Tijdens de zwangerschap vertraagt het hele spijsverteringsstelsel. Voedsel blijft langer in de maag en darmen. Dit veroorzaakt brandend maagzuur, dat 's nachts vaak erger is. Constipatie komt hierbij soms ook voor. Het eten van een grote maaltijd enkele uren voor bedtijd is niet aanbevolen. Sommige vrouwen vinden het nuttig om een groot ontbijt en lunch te nuttigen en daarna een kleiner diner te nemen. Als misselijkheid de zwangere vrouw wakker houdt, eet ze het beste een paar crackers voordat ze naar bed gaat.

Neusproblemen tijdens alle zwangerschapstrimesters

Ook een verstopte neus, postnasale infusie (keelslijmen: overmatig veel slijm in de achterkant van de keel) en hoesten tijdens de nacht komt voor en dit mogelijk tijdens de hele zwangerschapsduur. Hogere oestrogeen- en progesterongehalten verhogen namelijk overal het bloedvolume, inclusief de neusvliezen. Hierdoor zwellen ze en produceren ze meer slijm dan ooit. Zouthoudende neussprays en neusdruppels zijn veilig en verlichten de nachtelijke benauwdheid. Als deze niet werken, schrijft de arts andere behandelingen voor waaronder enkele decongestiva (medicijnen die de zwelling van de slijmvliezen in de neus verminderen) of steroïde neussprays die mogelijk veilig zijn na het eerste zwangerschapstrimester.

Pijntjes en kwaaltjes

Beenkrampen en pijn in de benen (beenpijn) of rug zijn voor een deel het gevolg van het extra gewicht dat een zwangere vrouw met zich meedraagt. Meestal ontstaan deze typische pijnklachten tijdens het tweede zwangerschapstrimester. Als een beenkramp de zwangere vrouw wakker maakt, drukt ze met de voeten hard tegen de muur of anders gaat ze kort even rechtstaan.

Rustelozebenensyndroom

Hoewel wetenschappers niet precies weten wat het rustelozebenensyndroom veroorzaakt anno oktober 2020, heeft naar schatting 15 procent van de zwangere vrouwen last van deze aandoening. Een vrouw voelt hierbij in het derde zwangerschapstrimester tintelingen in de benen, met de drang om deze te verplaatsen.

Slaaphouding bij zwangere vrouwen

De baby groeit in de buik, wat het moeilijk kan maken om een goede slaaphouding te vinden. Sommige vrouwen zijn altijd rug- of buikkslapers geweest. Op de zij slapen is echter aanbevolen tijdens de zwangerschap. Liggen op de zij met de knieën gebogen is meestal de meest comfortabele positie. Het maakt het gemakkelijker voor het hart om bloed rond te pompen, omdat de baby dan minder druk uitoefent op de grote ader die het bloed van de benen naar het hart brengt. Veel artsen vertellen zwangere vrouwen om te slapen aan de linkerkant. Slapen aan de linkerkant verbetert ook de doorbloeding van het hart, de foetus, de baarmoeder en de nieren. Ook ontstaat hierdoor geen druk op de lever. Als de linkerheup oncomfortabel aanvoelt, mag een vrouw wel even op rechterzij gaan liggen. Plat op de rug slapen is niet aanbevolen.

Stress en dromen

Veel zwangere vrouwen maken zich zorgen over de baby of over het moederschap, waardoor het moeilijk wordt om te slapen. Levendige dromen en nachtmerries komen vaak voor tijdens de zwangerschap. Dromen en zich meer dan normaal zorgen maken is geen bezorgdheid, maar het is belangrijk dit niet te laten overstijgen. Op deze manier krijgt de zwangere vrouw 's nachts voldoende kwalitatieve slaap. Zich ontspannen vlak voor het slapen gaan is eveneens nuttig. De vrouw neemt bijvoorbeeld gedurende vijftien minuten een warm bad, of anders drinkt ze nog een warme, cafeïnevrije drank, zoals melk of kamillethee. Als stress of angst rond het moederschap opspeelt bij de zwangere vrouw, is het verstandig om een ouderschapscursus te volgen zodat de zwangere vrouw zich leert voorbereiden op de nakende veranderingen in het leven. Ook ontspanningstechnieken kalmeren de geest en doen de spieren. Deze technieken omvatten stretchen, yoga, massage, diep ademhalen en een warm bad of een douche nemen voor het slapengaan. Helpen deze tips niet, dan is het verstandig om met een arts te praten.

Vaker plassen

De nieren van de zwangere vrouw werken harder om het extra bloed te filteren dat het lichaam aanmaakt. Dit resulteert in meer urine. Als de zwangere vrouw baby groeit, komt er bovendien meer druk te staan op de blaas van de zwangere vrouw. Dit betekent dat een zwangere vrouw veel vaker moet gaan plassen. Dit probleem komt het vaakst voor tijdens het eerste en laatste zwangerschapstrimester.

Verhoogde hartslag

De hartslag neemt tijdens de zwangerschap toe om meer bloed rond te pompen. Hierdoor krijgt een zwangere vrouw het moeilijker om te slapen.

Verplaatsen in bed

Ook is het zich verplaatsen in bed steeds moeilijker naarmate de buikomvang toeneemt.

Tips om comfortabel slapen tijdens de zwangerschap

Bepaalde dranken beperken

Bepaalde drankjes zoals frisdrank, koffie en thee, zijn niet aanbevolen. Deze drankjes bevatten cafeïne en zorgen bij zwangere vrouwen sneller voor slaapstoornissen. Het drinken van veel vloeistoffen is niet aanbevolen vlak voor bedtijd.

Bijslapen

Een zwangere vrouw neemt gedurende de dag korte dutjes om de verloren slaap van ’s nachts in te halen.

Geen slaapmiddelen nemen

Een zwangere vrouw neemt best geen slaapmiddelen. Dit omvatten ook zelfzorggeneesmiddelen en kruidenproducten. Ook het gebruik van andere medicijnen tijdens de zwangerschap vereist altijd overleg met de arts.

Geen zorgen maken

Een zwangere vrouw maakt zich best geen zorgen wanneer ze slaapproblemen heeft, omdat dit het probleem vaak enkel maar verergert. Het is vaak frustrerend maar wel volkomen normaal dus een vrouw moet proberen dit los te laten.

Kussens gebruiken

Het is mogelijk om kussens onder de buik of tussen de benen te gebruiken. Ook het gebruik van een opgerold kussen of opgerold deken ter hoogte van de rug verlicht vaak enige druk. Bovendien is het gebruik van een soort matras (vorm van een eierdoosje) in bed nuttig om heuppijn te verlichten. Het helpt ook om extra kussens beschikbaar te hebben om het lichaam te ondersteunen.

Regelmatig slaapschema aanhouden

Een (zwangere) vrouw gaat elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed en probeert ook elke dag op hetzelfde tijdstip te ontwaken.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slaapproblemen en slapeloosheid tijdens de zwangerschapSlaapproblemen en slapeloosheid tijdens de zwangerschapZwanger zijn is een zware belasting. Letterlijk en figuurlijk. Slaapproblemen ontstaan hierdoor heel makkelijk. Een goed…
De ontwikkeling van je baby; 30 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 30 weken zwangerIn week 30 van een zwangerschap weegt een baby zo'n 1300 gram, en is zo'n 38 centimeter lang. Hoewel de baby nog vrij go…
Slaapproblemen tijdens de zwangerschapSlaapproblemen tijdens de zwangerschapSlaapproblemen tijdens de zwangerschap is iets waar veel vrouwen, met name in de laatste maanden van de zwangerschap las…
Kramp en spierkramp tijdens de zwangerschapKramp en spierkramp tijdens de zwangerschapHevige kramp en spiertrekken tijdens de zwangerschap is heel vervelend en een veelvuldig voorkomend probleem onder zwang…

Zwangerschap: Complicaties van obesitas bij zwangere vrouwZwangerschap: Complicaties van obesitas bij zwangere vrouwBody mass index is een ruwe schatting van het lichaamsvet van een persoon op basis van lengte en gewicht. Wanneer de bod…
Lichamelijke klachten na de bevalling: oorzaken en symptomenLichamelijke klachten na de bevalling: oorzaken en symptomenNa de bevalling kun je last krijgen van allerlei lichamelijk klachten. Tijdens de zwangerschap wordt er veel druk uitgeo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Geraadpleegd op 24 november 2018:
  • 8 Common Pregnancy Sleep Problems & Solutions, https://www.whattoexpect.com/pregnancy/sleep-solutions/pregnancy-sleep-problems-solutions/
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Problems sleeping during pregnancy, https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000559.htm
  • Sleep problem: Insomnia during pregnancy, https://www.babycenter.com/0_sleep-problem-insomnia-during-pregnancy_7521.bc
  • Sleep Problems in Pregnancy, https://www.webmd.com/sleep-disorders/guide/pregnancy-insomnia
  • Sleeping Problems during Pregnancy – Causes & Solutions, https://parenting.firstcry.com/articles/causes-of-sleeping-problems-during-pregnancy-how-you-can-overcome-it/
  • Tips for Sleeping While Pregnant: Avoid Developing A Sleep Disorder, https://www.alaskasleep.com/blog/tips-for-sleeping-while-pregnant-avoid-sleep-disorder
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.