Overdosis van tandpasta (met fluoride) bij kinderen

Overdosis van tandpasta (met fluoride) bij kinderen Tandpasta is een product dat gebruikt wordt voor het reinigen van de tanden. Diverse tandpasta's bevatten ingrediënten die potentieel schadelijk kunnen zijn, waaronder sodium fluoride en triclosan. Vooral kinderen kunnen getroffen worden door een overdosis tandpasta met fluoride, wat potentieel zeer giftig is. Tandpasta voor kinderen bevat doorgaans lagere hoeveelheden fluoride, zodat het normaal gesproken geen grote problemen veroorzaakt als het per ongeluk wordt ingeslikt. Echter, het inslikken van zeer grote hoeveelheden tandpasta met fluoride kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Het is altijd raadzaam om onmiddellijk het antigifcentrum te contacteren en indien nodig een spoeddienst in het ziekenhuis te bezoeken, aangezien een overdosis tandpasta met fluoride levensbedreigende complicaties kan veroorzaken.

Wat is fluoride en waarom wordt het gebruikt in tandpasta?

Fluoride komt voor in diverse producten, zoals drinkwater, mondwater en tandpasta. Deze stof is effectief in lage concentraties voor het versterken van het tandglazuur, het voorkomen van cariës (tandbederf), en het bevorderen van de opbouw van sterke, gezonde tanden. In hogere concentraties kan fluoride echter uiterst toxisch zijn. Tandpasta voor kinderen bevat doorgaans minder fluoride om het risico op toxiciteit te verkleinen. Ondanks deze voorzorgsmaatregel kunnen kinderen toch aanzienlijke hoeveelheden fluoride binnenkrijgen, vooral als ze tandpasta met een aantrekkelijke smaak of kleur gebruiken. Een overdosis fluoride kan dodelijk zijn, afhankelijk van het gewicht van het kind. Voor een tweejarig kind kan het innemen van iets meer dan twee volle tubes tandpasta fatale gevolgen hebben. Bij een achtjarig kind kan de dodelijke dosis rond de vier volle tubes liggen.

Symptomen van een overdosis tandpasta met fluoride

Het inslikken van een grote hoeveelheid tandpasta met fluoride kan diverse symptomen veroorzaken, waaronder:
Het dagelijks innemen van meer dan een erwt-grote hoeveelheid fluoride verhoogt ook het risico op fluorose, een aandoening die leidt tot bruine vlekken en verkleuring van de tanden (afwijkingen aan de tandkleur). Daarnaast kan langdurige blootstelling aan fluoride problemen veroorzaken met de botontwikkeling.

Wanneer medische hulp inroepen?

Een overdosis tandpasta met fluoride is een vorm van vergiftiging die onmiddellijke medische aandacht vereist. Het is cruciaal dat de begeleider van de patiënt informatie verstrekt aan de zorgverlener, zoals de leeftijd, het gewicht en de algehele gezondheidstoestand van de patiënt. Ook moet de naam van het product, inclusief de ingrediënten en sterkte (indien bekend), worden doorgegeven. Vermeld ook de hoeveelheid tandpasta die is ingeslikt en het tijdstip van de inname.

Behandeling van een kind na een overdosis tandpasta

Zelfzorgmaatregelen

Bij een vermoedelijke overdosis tandpasta mag de patiënt niet zelf proberen over te geven, en begeleiders moeten een patiënt ook niet aanmoedigen om te braken. Water of melk drinken kan nuttig zijn, tenzij een zorgverlener andere instructies geeft. Water of melk mag niet worden gegeven als de patiënt symptomen vertoont zoals braken, stuiptrekkingen (oncontroleerbare fysieke bewegingen en veranderingen in bewustzijn) of verminderde alertheid, omdat dit de slikfunctie kan beïnvloeden. Bij kinderen moet tandpasta en mondwater altijd buiten het bereik van kinderen onder de zes jaar worden gehouden, en het kind moet onder toezicht staan tijdens het tandenpoetsen. Ouders dienen hun kind eraan te herinneren geen tandpasta te eten of in te slikken.

Professionele medische zorg

Professionele medische zorg is noodzakelijk als de tandpasta fluoride bevat en in grote hoeveelheden is ingeslikt. Het kind wordt nauwlettend gecontroleerd in het ziekenhuis, waarbij de zorgverlener de temperatuur, hartslag, ademhaling en bloeddruk monitoren. Actieve kool kan worden toegediend om de opname van het gif in de maag en het spijsverteringskanaal te voorkomen. Calcium wordt gebruikt als tegengif om de effecten van het fluoride te neutraliseren. Luchtweg- en ademhalingsondersteuning met zuurstof kan ook noodzakelijk zijn. Een maagspoeling is vaak vereist en in ernstige gevallen kan intubatie nodig zijn. Voorts krijgt de patiënt intraveneus vocht toegediend en kan er medicatie worden gegeven om de symptomen te behandelen.

Elektrocardiografie (hartfilmpje) / Bron: CardioNetworks, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Elektrocardiografie (hartfilmpje) / Bron: CardioNetworks, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Diagnostisch onderzoek

Bij een overdosis fluoride kunnen de volgende diagnostische onderzoeken nodig zijn:

Prognose en herstel

Patiënten die een zeer grote hoeveelheid fluoride in tandpasta hebben ingeslikt en de eerste 48 uur overleven, herstellen meestal volledig. Tandpasta zonder fluoride is doorgaans niet-toxisch en patiënten die deze hebben ingeslikt herstellen vaak volledig. Het is echter van cruciaal belang om tijdig medische hulp in te roepen om de ernst van de situatie te beoordelen en passende behandeling te bieden.

Preventieve maatregelen en veilig gebruik van tandpasta

Om het risico op fluoridevergiftiging te minimaliseren, is het belangrijk om:
  • Tandpasta met fluoride veilig op te slaan: Houd tandpasta en andere potentieel schadelijke producten buiten het bereik van kinderen.
  • De hoeveelheid tandpasta te beperken: Gebruik slechts een erwt-grote hoeveelheid tandpasta voor kinderen om onnodige inname te voorkomen.
  • Kinderen te begeleiden tijdens het tandenpoetsen: Zorg ervoor dat kinderen goed leren hoe ze tandpasta moeten gebruiken en aanmoedigen om niet te slikken.
  • De tandpasta te controleren: Wees bewust van de ingrediënten van tandpasta en kies producten met een geschikt fluoridegehalte voor de leeftijd van het kind.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fijne tandpasta's zonder fluorFijne tandpasta's zonder fluorVan verschillende merken zijn tandpasta's te verkrijgen zonder fluoride erin. Niet iedereen wil bijvoorbeeld een tandpas…
Tanden bleken met bleektandpasta'sTanden bleken met bleektandpasta'sSpeciale bleektandpasta's (ook wel whitening tandpasta genoemd) kunnen je helpen je tanden witter te maken tegen geringe…
Zwarte tandpasta met actieve houtskool voor witte tandenZwarte tandpasta met actieve houtskool voor witte tandenZwarte tandpasta lijkt nogal onnatuurlijk. Toch zijn er diverse zwarte tandpasta's op de markt. Deze zijn bedoeld om de…
Fluoride in tandpasta: bescherming tegen gaatjes (caries)Fluoride in tandpasta: bescherming tegen gaatjes (caries)In de negentiende eeuw werd door artsen en tandartsen fluoride aanbevolen tegen gaatjes (cariës), zij zagen namelijk ste…

Toxisch megacolon: Gevaarlijke verbreding van de dikke darmToxisch megacolon: Gevaarlijke verbreding van de dikke darmEen toxisch megacolon is een levensbedreigende complicatie van andere inflammatoire intestinale aandoeningen. Binnen één…
Tanden: Afwijkende kleuren (tandkleur) en vormen (tandvorm)Tanden: Afwijkende kleuren (tandkleur) en vormen (tandvorm)Zowel de kleur als de vorm van de tanden zijn mogelijk afwijkend bij een patiënt. Normaal gezien zijn de tanden wit of g…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Steve Buissinne, South Africa, Wikimedia Commons (CC0)
  • https://www.tandart.nl/website/?tab=nieuws&page=nieuwsbericht&NI=31
  • http://health.howstuffworks.com/wellness/oral-care/kids/what-if-child-eats-fluoride-toothpaste1.htm
  • http://health.howstuffworks.com/wellness/oral-care/kids/what-if-child-eats-fluoride-toothpaste.htm
  • https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002745.htm
  • http://ipcblog.org/2011/02/01/dont-eat-the-toothpaste/
  • http://skepticalcrunchymom.backfromnature.org/2014/07/my-child-ate-toothpaste-what-should-i-do.html
  • Afbeelding bron 1: CardioNetworks, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 24-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.