Huiduitslag na blootstelling aan chloor met jeuk & rode huid

Huiduitslag na blootstelling aan chloor met jeuk & rode huid Chloor is een chemische stof die mensen gebruiken voor het desinfecteren van zwembaden en bubbelbaden. Zonder chloor als een ontsmettingsmiddel zou het water in het zwembad of bubbelbad snel vol zitten met algen, bacteriën en virussen. Het nadeel van chloor is dat deze stof irriterend is voor de huid, vooral bij een frequente blootstelling. Door chloor verdwijnt het talg (natuurlijke olie) van de huid. Dit verklaart waarom de huid na het zwemmen strak en droog aanvoelt. Sommige patiënten ontwikkelen een huiduitslag na blootstelling aan chloor. De niet-besmettelijke huiduitslag kenmerkt zich door onder andere jeukende, rode plekken op de huid. Meestal is een medische behandeling niet nodig, en volstaan enkele crèmes voor het verhelpen van de jeukende uitslag. De vooruitzichten zijn dan ook uitstekend, tenzij de patiënt zich blijft blootstellen aan gechloreerd water.

Oorzaken van een huiduitslag na blootstelling aan chloor

Na het contact met chloor in zwembaden ontstaat mogelijk een huiduitslag, wat niet te verwarren is met zwemmersjeuk of een warmte-uitslag (zweetuitslag). Hoewel mensen soms spreken over een chloorallergie, is het niet mogelijk om een allergie voor chloor te ontwikkelen. Patiënten reageren namelijk eerder gevoeliger op de chemische stof. De huiduitslag is een type irriterende contactdermatitis (huidontsteking door blootstelling aan stoffen).

Risicofactoren van gevoeligheid voor chloor

Mensen die veel tijd in het zwembad doorbrengen krijgen vaker te maken met de chlooruitslag. Verder ontwikkelt de huiduitslag zich vaker bij herhaalde blootstelling. Het is bijgevolg mogelijk dat een patiënt te maken krijgt met de uitslag, ook al had hij eerder geen problemen na het zwemmen. Zwemmers maar ook personeelsleden die verantwoordelijk zijn voor een zwembad of een bubbelbad, zijn mogelijk getroffen door een huiduitslag wanneer chloor op de huid terechtkomt. Patiënten met eczeem (chronische huidziekte met droge en jeukende huid) of psoriasis (chronische huidziekte met droge huid en schilfers) zijn mogelijk meer vatbaar voor het ontwikkelen van chlooruitslag, omdat de huid al gevoelig is.

Symptomen: Rode plekken op huid met jeuk

Huid

Wanneer een patiënt een uitslag krijgt na het in contact te zijn gekomen met chloor, ervaren ze ‘irriterende contactdermatitis’. De symptomen ontstaan snel na het zwemmen of enkele dagen na het herhaald in contact te zijn gekomen met chloor. De symptomen van een huiduitslag na blootstelling aan chloor zijn variabel en bestaan uit bijvoorbeeld:
 • een brandende, stekende of jeukende huid
 • een droge huid of gesprongen huid die bij herhaaldelijke blootstelling aan chloor kan verergeren
 • een gebarsten huid of bloedende huid na herhaald contact met chloor
 • jeukende, ruwe, rode, gezwollen of schilferende plekken op de huid; in ernstige gevallen ontstaat netelroos
 • zweren of blaren

De huiduitslag verspreidt zich niet naar andere personen en ook niet verder op het lichaam, tenzij de patiënt verder in contact blijft komen met gechloreerd water ondanks de huiduitslag.

Ogen en ademhalingssysteem

Chloor veroorzaakt mogelijk irritatie aan de huid, maar ook de ogen en het ademhalingssysteem zijn mogelijk getroffen. Hierdoor zijn volgende tekenen mogelijk:

De symptomen verergeren als de patiënt met een huiduitslag na blootstelling aan chloor geen preventieve maatregelen neemt en regelmatig in contact blijft komen met de chemische stof.

Aandoeningen die lijken op chlooruitslag

Warmte-uitslag

Een huiduitslag na blootstelling aan chloor mag de arts niet verwarren met warmte-uitslag. Een patiënt krijgt deze aandoening door in een warm bad te zitten of in een zeer warm zwembad te zwemmen. De symptomen zijn vergelijkbaar met deze van een huiduitslag veroorzaakt door chloor, maar een warmte-uitslag veroorzaakt meestal kleine, jeukende, stekelige bultjes op de huid.

Zwemmersjeuk

Chloor is niet verantwoordelijk voor elke uitslag die ontstaat na het zwemmen. Een patiënt ervaart mogelijk ook zwemmersjeuk (cercariële dermatitis, schistosomiasis). Zwemmersjeuk is niet gerelateerd aan blootstelling aan chloor, maar het is wel een allergische reactie op een parasiet die zich in het water bevindt. Patiënten ontwikkelen zwemmersjeuk na het zwemmen in niet-gechloreerd water, want chloor doodt de parasieten. Veel symptomen zijn vergelijkbaar. Zwemmersjeuk veroorzaakt echter ook een tintelende huid en een huiduitslag die eruit ziet als kleine rode of paarse puistjes. De symptomen van zwemmersjeuk ontwikkelen zich zeer snel na de blootstelling aan de parasiet. Een patiënt krijgt bijgevolg kort nadat hij in een hot tub (bubbelbad) heeft gezeten reeds een uitslag. De hoge temperatuur van de hot tub heeft dan het chloor afgebroken, waardoor bacteriën in het water gaan groeien. De bacteriën, meestal Pseudomonas aeruginosa, veroorzaken een huidinfectie. Dit leidt tot een jeukende huiduitslag die erger is in gebieden die bedekt zijn door het badpak. Hot tub folliculitis (bubbelbad-folliculitis) zorgt mogelijk ook voor ontstoken, met pus gevulde blaren rond de haarzakjes.

Behandeling van huiduitslag na contact met chemische stof

De huiduitslag is meestal thuis goed te behandelen met
 • een bodylotion te gebruiken die is ontworpen om chloor te verwijderen of te beschermen
 • een crème die hydrocortison bevat om de jeuk te kalmeren en de zwelling te verminderen
 • een crème met een antihistaminicum om de jeuk en ontsteking geassocieerd met netelroos te verminderen

Alarmsymptomen bij vorm van irriterende contactdermatitis

Meestal is er geen medische behandeling nodig bij een huiduitslag na blootstelling aan chloor. Als een patiënt echter een ernstige reactie vertoont, moet hij onmiddellijk een arts raadplegen. Artsen schrijven dan corticosteroïden (krachtige ontstekingsremmers) voor om de uitslag te helpen genezen. Als een uitslag niet reageert op vrij verkrijgbare behandelingen, is het verstandig om een arts op te zoeken. Als een patiënt geen contact heeft gehad met chloor maar toch een huiduitslag ontwikkelt na het zwemmen, is het ook raadzaam om naar een arts te gaan. De uitslag heeft dan mogelijk een andere onderliggende oorzaak.

Prognose van huiduitslag door contact met chemische stof in zwembad

Een huiduitslag na blootstelling aan chloor is soms wel vervelend maar niet ernstig. Patiënten zijn dankzij enkele tips in staat om de uitbarstingen van een huiduitslag na blootstelling aan chloor te voorkomen, namelijk door vóór en na het zwemmen te douchen om de blootstelling aan de chemicaliën tot een minimum te beperken. Het is met diverse crèmes voorts goed mogelijk om de uitslag te behandelen. Indien de zelfzorgmaatregelingen onvoldoende effectief zijn, bieden sterkere medicijnen die zijn voorgeschreven door een arts, meestal een verlichting van de klachten.

Preventie van uitslag na zwemmen in gechloreerd water

Door de volgende stappen te volgen, is het mogelijk om een huiduitslag na blootstelling aan chloor te voorkomen:
 • bewust tijdens bepaalde perioden geen zwembad opzoeken zodat de huid de tijd krijgt om te genezen
 • douchen vlak voor en na het zwemmen in een chloorhoudend zwembad
 • het zwempak meteen verwijderen en spoelen en daarna losse, droge kleding dragen
 • minder tijd doorbrengen in gechloreerd water
 • zich onthouden van zwemmen in overmatig gechloreerde zwembaden

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rode uitslag na zwembad of jacuzzi: Hot tub folliculitisRode uitslag na zwembad of jacuzzi: Hot tub folliculitisJe bent wezen zwemmen in een subtropisch zwemparadijs en 6 tot 48 uur later ontstaan er rode, jeukende bultjes. Grote ka…
Allergisch voor chloorAllergisch voor chloorZwemmen is een leuke bezigheid en vooral kinderen vinden het heerlijk om lekker naar het zwembad te gaan. Minder leuk wo…
Chloorallergie: symptomen van zwemmen in water met chloorChloorallergie: symptomen van zwemmen in water met chloorBij een 'chloorallergie' of een 'allergie voor chloor' is het niet het chloor zelf waar je op reageert maar op een bijpr…
Van zout tot chloorVan zout tot chloorVeel van het zout dat we in Nederland produceren, krijgen we nooit te zien. Dat gaat weer rechtstreeks de fabriek in om…

Zeldzame zenuwaandoening: het syndroom van KinsbourneZeldzame zenuwaandoening: het syndroom van KinsbourneHet syndroom van Kinsbourne, vernoemd naar Marcel Kinsbourne, wordt ook wel het opsoclonus-myoclonussyndroom (OMS) genoe…
Exploding head syndroom: Horen van geluiden tijdens slaapExploding head syndroom: Horen van geluiden tijdens slaapHet exploding head syndrome (exploderend hoofd syndroom) is een aandoening waarbij een patiënt onechte geluiden ervaart…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 17 oktober 2018:
 • An Overview of Chlorine Rash, https://www.verywellhealth.com/chlorine-rash-4174222
 • Chlorine allergy, https://acaai.org/allergies/types/allergy-myths/chlorine-allergy
 • Chlorine rash, https://www.saltwaterpoolandspa.com/chlorine-rash.html
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • How to identify a chlorine rash, https://www.medicalnewstoday.com/articles/323134.php
 • What Is a Chlorine Rash, and How Is It Treated?, https://www.healthline.com/health/chlorine-rash
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 19-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.