Huiduitslag na blootstelling aan chloor met jeuk & rode huid

Huiduitslag na blootstelling aan chloor met jeuk & rode huid Chloor is een chemische stof die veelvuldig wordt gebruikt voor het desinfecteren van zwembaden en bubbelbaden. Zonder chloor als ontsmettingsmiddel zou het water in deze zwembaden en bubbelbaden snel vervuild raken met algen, bacteriën en virussen. Een belangrijk nadeel van chloor is echter dat het irriterend kan zijn voor de huid, vooral bij frequente blootstelling. Chloor kan het talg (natuurlijke olie) van de huid verwijderen, wat verklaart waarom de huid na het zwemmen vaak strak en droog aanvoelt. Sommige mensen ontwikkelen een huiduitslag na blootstelling aan chloor. Deze uitslag, die niet besmettelijk is, wordt gekenmerkt door jeukende, rode plekken op de huid. Meestal is een medische behandeling niet nodig en kunnen de klachten met behulp van enkele crèmes worden verlicht. De vooruitzichten zijn doorgaans uitstekend, tenzij de patiënt blijft blootgesteld worden aan gechloreerd water.

Oorzaken van een huiduitslag na blootstelling aan chloor

Na contact met chloor in zwembaden kan een huiduitslag ontstaan, die niet verward moet worden met zwemmersjeuk of warmte-uitslag (zweetuitslag). Hoewel mensen soms spreken over een chloorallergie, bestaat er geen echte allergie voor chloor. De huidreactie is eerder een vorm van irriterende contactdermatitis, waarbij de huid ontstoken raakt door blootstelling aan een irriterende stof, in dit geval chloor.

Risicofactoren voor gevoeligheid aan chloor

Mensen die veel tijd doorbrengen in zwembaden hebben een grotere kans om chlooruitslag te ontwikkelen. De kans op huiduitslag neemt toe bij herhaalde blootstelling. Het is dus mogelijk dat iemand huiduitslag krijgt, zelfs als hij of zij eerder geen problemen heeft ervaren na zwemmen. Zwemmers en ook personeel dat verantwoordelijk is voor het onderhoud van zwembaden of bubbelbaden, kunnen huiduitslag ontwikkelen wanneer chloor op de huid terechtkomt. Patiënten met eczeem (een chronische huidziekte gekenmerkt door droge en jeukende huid) of psoriasis (chronische huidziekte met droge huid en schilfers) zijn mogelijk gevoeliger voor het ontwikkelen van chlooruitslag, omdat hun huid al kwetsbaar is.

Symptomen: Rode plekken op huid met jeuk

Huid

Wanneer een patiënt huiduitslag krijgt na blootstelling aan chloor, kan dit wijzen op ‘irriterende contactdermatitis’. De symptomen kunnen direct na het zwemmen of enkele dagen later optreden bij herhaald contact met chloor. De symptomen van een huiduitslag door chloor kunnen variëren en omvatten onder andere:
  • Een brandende, stekende of jeukende huid
  • Een droge huid of gesprongen huid, die bij herhaaldelijke blootstelling aan chloor kan verergeren
  • Een gebarsten huid of bloedende huid na herhaald contact met chloor
  • Jeukende, ruwe, rode, gezwollen of schilferige plekken op de huid; in ernstige gevallen kan netelroos ontstaan
  • Zweren of blaren

De huiduitslag verspreidt zich doorgaans niet naar andere personen of verder op het lichaam, tenzij de patiënt blijft blootgesteld aan gechloreerd water ondanks de huiduitslag.

Ogen en ademhalingssysteem

Naast huidirritatie kan chloor ook irritatie van de ogen en het ademhalingssysteem veroorzaken. Mogelijke symptomen zijn:

De symptomen kunnen verergeren als de patiënt geen preventieve maatregelen neemt en regelmatig in contact blijft komen met chloor.

Aandoeningen die lijken op chlooruitslag

Warmte-uitslag

Een huiduitslag door blootstelling aan chloor mag niet verward worden met warmte-uitslag. Deze aandoening ontstaat door langdurige blootstelling aan warmte, zoals bij het zitten in een heet bad of zwemmen in een zeer warm zwembad. De symptomen lijken op die van chlooruitslag, maar warmte-uitslag veroorzaakt meestal kleine, jeukende, stekelige bultjes op de huid.

Zwemmersjeuk

Chloor is niet verantwoordelijk voor alle huiduitslag die na het zwemmen optreedt. Een andere mogelijke oorzaak is zwemmersjeuk (cercariële dermatitis, schistosomiasis). Deze aandoening is geen reactie op chloor, maar een allergische reactie op een parasiet die in het water voorkomt. Zwemmersjeuk ontstaat vaak na zwemmen in niet-gechloreerd water, omdat chloor de parasieten doodt. De symptomen kunnen lijken op die van chlooruitslag, maar zwemmersjeuk gaat vaak gepaard met een tinteling en een huiduitslag die eruitziet als kleine rode of paarse puistjes. De symptomen ontwikkelen zich snel na blootstelling aan de parasiet. Bij het gebruik van een hot tub (bubbelbad) kan de hoge temperatuur het chloor afbreken, waardoor bacteriën zoals Pseudomonas aeruginosa kunnen groeien. Deze bacteriën veroorzaken een huidinfectie, wat leidt tot een jeukende huiduitslag die verergert in gebieden die bedekt zijn door het badpak. Hot tub folliculitis (bubbelbad-folliculitis) kan ook ontstoken, met pus gevulde blaren rond de haarzakjes veroorzaken.

Behandeling van huiduitslag na contact met chloor

De huiduitslag door chloor kan meestal thuis worden behandeld met:
  • Een bodylotion die speciaal is ontwikkeld om chloor te verwijderen of te beschermen
  • Een crème die hydrocortison bevat om jeuk te verlichten en zwelling te verminderen
  • Een crème met een antihistaminicum om jeuk en ontsteking door netelroos te verminderen

Alarmsymptomen bij irriterende contactdermatitis

Meestal is medische behandeling niet nodig voor huiduitslag door chloor. Echter, als een patiënt een ernstige reactie vertoont, is het belangrijk om onmiddellijk een arts te raadplegen. Artsen kunnen corticosteroïden (krachtige ontstekingsremmers) voorschrijven om de uitslag te behandelen. Als de uitslag niet reageert op vrij verkrijgbare behandelingen, is het verstandig om een arts te bezoeken. Als een patiënt een huiduitslag ontwikkelt zonder recente blootstelling aan chloor, kan de oorzaak anders zijn en moet een arts geraadpleegd worden voor verdere evaluatie.

Prognose van huiduitslag door blootstelling aan chloor

Huiduitslag door blootstelling aan chloor is meestal ongemakkelijk maar niet ernstig. Patiënten kunnen de frequentie van huiduitslag verminderen door enkele voorzorgsmaatregelen te treffen, zoals het douchen voor en na het zwemmen om de blootstelling aan chloor te minimaliseren. Crèmes kunnen effectief zijn bij de behandeling van de uitslag. Indien zelfzorgmaatregelen niet voldoende helpen, bieden sterkere door een arts voorgeschreven medicijnen meestal verlichting van de klachten.

Preventie van huiduitslag na zwemmen in gechloreerd water

Om huiduitslag na blootstelling aan chloor te voorkomen, kunnen de volgende stappen nuttig zijn:
  • Bewust minder tijd doorbrengen in zwembaden zodat de huid de gelegenheid krijgt om te herstellen
  • Douchen vlak voor en na het zwemmen in een chloorhoudend zwembad
  • Het zwempak onmiddellijk na gebruik uitrekken, spoelen en vervolgens droge, losse kleding dragen
  • De tijd in gechloreerd water beperken
  • Zich onthouden van zwemmen in overmatig gechloreerde zwembaden

Door deze maatregelen te volgen, kunnen de symptomen van huiduitslag door chloor aanzienlijk verminderd of zelfs voorkomen worden.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rode uitslag na zwembad of jacuzzi: Hot tub folliculitisRode uitslag na zwembad of jacuzzi: Hot tub folliculitisJe bent wezen zwemmen in een subtropisch zwemparadijs en 6 tot 48 uur later ontstaan er rode, jeukende bultjes. Grote ka…
Allergisch voor chloorAllergisch voor chloorZwemmen is een leuke bezigheid en vooral kinderen vinden het heerlijk om lekker naar het zwembad te gaan. Minder leuk wo…
Chloorallergie: symptomen van zwemmen in water met chloorChloorallergie: symptomen van zwemmen in water met chloorBij een 'chloorallergie' of een 'allergie voor chloor' is het niet het chloor zelf waar je op reageert maar op een bijpr…
Van zout tot chloorVan zout tot chloorVeel van het zout dat we in Nederland produceren, krijgen we nooit te zien. Dat gaat weer rechtstreeks de fabriek in om…

Zeldzame zenuwaandoening: het syndroom van KinsbourneZeldzame zenuwaandoening: het syndroom van KinsbourneHet syndroom van Kinsbourne, vernoemd naar Marcel Kinsbourne, wordt ook wel het opsoclonus-myoclonussyndroom (OMS) genoe…
Exploding head syndroom: Horen van geluiden tijdens slaapExploding head syndroom: Horen van geluiden tijdens slaapHet exploding head syndrome (exploderend hoofd syndroom) is een aandoening waarbij een patiënt onechte geluiden ervaart…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 17 oktober 2018:
  • An Overview of Chlorine Rash, https://www.verywellhealth.com/chlorine-rash-4174222
  • Chlorine allergy, https://acaai.org/allergies/types/allergy-myths/chlorine-allergy
  • Chlorine rash, https://www.saltwaterpoolandspa.com/chlorine-rash.html
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • How to identify a chlorine rash, https://www.medicalnewstoday.com/articles/323134.php
  • What Is a Chlorine Rash, and How Is It Treated?, https://www.healthline.com/health/chlorine-rash
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 24-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.