Carotenemie: Oranje huid door inname van carotenoïden

Carotenemie: Oranje huid door inname van carotenoïden Caroteen is een plantaardig pigment en de belangrijkste voorloper van vitamine A. In de mucosale cellen van de dunne darm wordt caroteen omgezet in vitamine A. Caroteen wordt uitgescheiden via de ontlasting, huid en urine. Carotenoïden maken normaal deel uit van onze voeding en dragen bij aan de huidskleur en bescherming tegen zonnebrand. Overmatige en langdurige inname van carotenoïden via voeding (zoals wortelen en pompoenen) kan echter leiden tot een oranje verkleuring van de huid, een aandoening die bekend staat als carotenemie. Hoewel deze aandoening onschadelijk en omkeerbaar is, kan het cosmetisch storend zijn. Aanpassing van het dieet of behandeling van onderliggende problemen zorgt ervoor dat de huidskleur weer normaal wordt.

Synoniemen van carotenemie

Carotenemie staat ook bekend onder andere namen zoals:
  • carotenodermie
  • carotenose
  • xanthemie

Oorzaken: Door overmatige en langdurige inname van carotenoïden

Aandoeningen

Carotenodermie kan geassocieerd zijn met verschillende aandoeningen, zoals:

Behandeling van huidziekten

Carotenodermie kan ook het gevolg zijn van een bètacarotenoïde behandeling voor lichtgevoelige huidaandoeningen zoals erytropoëtische protoporfyrie (symptomen aan huid en lever door blootstelling aan zon- of kunstlicht). De arts schrijft bètacaroteen voor in hoeveelheden die de huid kunnen verkleuren.

Voeding

De meest voorkomende oorzaak van carotenodermie is een langdurige en overmatige consumptie van carotenoïdenrijke voedingsmiddelen. Ook voedingssupplementen met caroteen kunnen leiden tot verhoogde serumcarotenoïden.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan carotenoïden zijn onder andere:

Risicofactoren van oranje verkleuring van huid

Carotenemie komt het meest voor bij vegetariërs, baby’s en jonge kinderen, omdat zij vaak grote hoeveelheden wortelen binnenkrijgen via babyvoeding. De aandoening is gemakkelijker waar te nemen bij patiënten met een lichte huidskleur.

Symptomen: Gele tot oranje huidskleur

Bij patiënten met een lichte huidskleur zijn de tekenen van carotenemie duidelijk zichtbaar als een oranje verkleuring van de handpalmen en voetzolen. Bij patiënten met een donkere huidskleur is de oranje kleur vooral merkbaar op de voetzolen. Omdat caroteen wordt uitgescheiden door talgklieren en zweet, is de oranje kleur vooral zichtbaar in gebieden waar men veel zweet. Kunstlicht kan de verkleuring versterken. Als er een onderliggende aandoening is, kunnen ook symptomen zoals jeuk en gewichtsverlies optreden.

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk en diagnostisch onderzoek
Carotenemie wordt gekenmerkt door een gele of oranje kleur van de huid. Een geschiedenis van overmatige caroteenopname in de voeding komt meestal naar voren tijdens een vraaggesprek met de patiënt (of diens ouders). Verhoogde bètacaroteengehalten in het bloed worden bevestigd via een bloedonderzoek.

Differentiële diagnose
Carotenemie veroorzaakt geen oranje verkleuring van het oogbindvlies en is daardoor te onderscheiden van geelzucht, waarbij dit symptoom wel optreedt. Hyperbilirubinemie is de belangrijkste differentiële diagnose van carotenemie. Lycopenemie, een oranjerode verkleuring van de huid door overmatige inname van lycopeen uit tomaten en bieten, is een andere differentiële diagnose.

Behandeling

Carotenemie is op zichzelf onschadelijk en vereist geen medische behandeling. Wanneer de patiënt stopt met het consumeren van grote hoeveelheden caroteen, zal de huidskleur geleidelijk weer normaal worden. Dit proces kan enkele maanden duren. Ouders van baby's die vitaminesupplementen gebruiken, mogen hiermee niet stoppen zonder advies van een arts. Bij onderliggende aandoeningen die leiden tot carotenemie, hangt de behandeling af van de specifieke oorzaak.

Prognose van goedaardige aandoening

Een dieet met weinig caroteen leidt meestal tot een geleidelijke verdwijning van de oranje huidverkleuring. De vooruitzichten bij de meeste patiënten zijn uitstekend.

Complicaties van oranje verkleuring van huid

Complicaties zijn zeldzaam bij door voeding veroorzaakte carotenemie. Vitamine A-vergiftiging (vitaminose A) treedt niet op, zelfs niet bij zeer hoge inname van caroteen, omdat de omzetting van caroteen in vitamine A langzaam verloopt. Amenorroe (afwezige menstruatie) kan voorkomen bij patiënten met een overwegend vegetarisch dieet zonder rood vlees. Door aanpassingen in de voeding kan het caroteenniveau verlaagd worden, wat de menstruatiecyclus normaliseert.

Preventie en aanbevelingen

Om carotenemie te voorkomen, is het belangrijk een evenwichtig voedingspatroon te handhaven en overmatige consumptie van carotenoïdenrijke voedingsmiddelen te vermijden. Voor baby's en jonge kinderen is het raadzaam variatie aan te brengen in hun voeding om een teveel aan caroteen te voorkomen. Het raadplegen van een voedingsdeskundige kan nuttig zijn voor mensen met specifieke dieetwensen of onderliggende aandoeningen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oranje huid: oorzaken oranje huidverkleuring (carotenemie)Oranje huid: oorzaken oranje huidverkleuring (carotenemie)Carotenemie is een onschadelijke oranje verkleuring van de huid, in het bijzonder de handen en het gezicht. Wortelen zij…
Caroteen, de kleurstof van de natuurCaroteen, de kleurstof van de natuurCaroteen is een oranje kleurstof die in veel gele, oranje en rode groenten voorkomt. Het zorgt voor de kleurverandering…
Bèta-caroteen of provitamine ABèta-caroteen of provitamine ABèta-caroteen is een veelvoorkomende vitamine die nuttig is voor het lichaam. Wat is beta-caroteen precies, waar vind je…
Verkleuringen van de huid bij medische aandoeningenVerkleuringen van de huid bij medische aandoeningenDe menselijke huid kan een groot aantal verschillende kleuren hebben, waarvan sommige duiden op een afwijking. Bekende v…

Longemfyseem: symptomen, oorzaken, behandeling en preventieLongemfyseem: symptomen, oorzaken, behandeling en preventieLongemfyseem is een chronische ziekte die de longen aantast. Mensen hebben twee longen. De lucht die je inademt komt bin…
Combodart: medicijnen bij urologische klachten van prostaatCombodart: medicijnen bij urologische klachten van prostaatVeel mannen van boven de 40 jaar kunnen urologische klachten krijgen als gevolg van een vergrote prostaat. Dit kan tot v…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 20 februari 2019:
  • Carotenaemia, https://www.dermnetnz.org/topics/carotenaemia/
  • Carotenemia, https://pedclerk.bsd.uchicago.edu/page/carotenemia
  • Carotenemia, https://www.britannica.com/science/carotenemia
  • Carotenosis, https://en.wikipedia.org/wiki/Carotenosis
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Overview, https://emedicine.medscape.com/article/1104368-overview#showall
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 29-10-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.